Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

83-17 za BP protiv Irana...

Inače, ko je još najbao zbog nacionalizacije, ali rudnika bakra, i isto od USA? Nije teško pitanje, zar ne?

• Replies 10.9k
  • Views 974k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

Kina uvozi naftu i gas iz Centralne Azije tipa Uzbekistan, Kazahstana, Turkmenistana.

Takodje, Iran moze da se preorjentise deo izvoza nafte na Kaspijsko jezero i da salje naftu za Rusiju a ona dalje, na razlicite nacine za Kinu,

Veci problem je za EU i narocito Indiju.

Indija ocajnicki trazi naftu, sada placaju ruski Ural premijum, to znaci placaju vise od Brenta, koji je sada oko $85, Ural je sada na oko $90, on je redovno ispod vrednosti brenta istorijski.

38 minutes ago, radisa said:

Ovo je jebeni rat za energente i to u smislu da se ceo svet, osim Rusije, stavi u zavisnost od USA, uključujući i Kinu...

Ili sam suviše gledao iste stvari tokom večeri?

.

Sto se mene tice , nisi suvise gledao ))..

Pisem o tome dovoljno dugo, a sa dolaskom Trampa sve je ukazivalo na to kuda on ide.

Iran je pod sankcijama US decenijama. Svrha sankcija je ili promena politickog kursa ili promena vlasti.

Sankcije nisu dale rezultat, i US ne samo sto nema nikakav profit od takve resursne drzave, niti kontrolu nad tokovima, trzisnim rutama kroz njenu teritoriju... Ona je na kraju postala svedok kako Iran 90% svoje nafte prodaje sa debelim popustom svom glavnom geopolitickom konkurentu.

Posle Sirije , Hezbole bilo je vec ocito sta sledi, cak i bez Venecuele koja je morala da otvori oci svima..Ovaj rat je poceo proslog juna.

Izrael u tome naravno da ima svoju i ne malu ulogu, ali ja to vise vidim kao interese dve drzave koji gledaju u istom pravcu.

Mala ispravka , Venucuela i Iran su drzali ako se ne varam oko 25% trzista Kine cak sa Malazijom koja je u stvari bila pretovarni punkt za deo sankcione nafte.

Ajde da ne pisem carsav... Oliver Stone je to to ispricao u dva minuta 2008.Neke okolnosti od tad su se promenile i vecinom ne u korist US.

IRAN mother lode third-largest oil reserve in the world 40% of the world's oil goes right through here the Strait of Hormuz!
"
control Iran, control Eurasia, control the world" empire real empire nobody will fuck with us again.

Edited by barba

8 minutes ago, radisa said:

83-17 za BP protiv Irana...

Inače, ko je još najbao zbog nacionalizacije, ali rudnika bakra, i isto od USA? Nije teško pitanje, zar ne?

Čile, Aljende

12 minutes ago, nautilus said:

Bio bi ovo mnogo lepši svet kada bi ljudi koji donose odluke razmišljali tako daleko.

Mislim da nema ništa od toga, posledice ratova su često nepredvidive. Britanija je iz Drugog svetskog rata izašla kao pobednik ali je bila ekonomski devastirana i izgubila je imperiju. Amerika je u istom ratu postala svetska velesila, isčupala se iz depresije a ekonomija joj je eksplodirala. Jasno je nama zašto ali 1938. to niko nije mogao predvideti.

Što se tiče pada kineske proizvodnje, to bi izazvalo recesiju u čitavom svetu. Ne bi se odjednom povećala američka proizvodnja patika i automobila. Proizvodnja u Americi je preskupa.

Razlika između ratne ekonomije kao inicijatora privrednog rasta je u tome što pre Drugog svetskog rata Amerika nije bila zadužena, a sada jeste i jedan od glavnih poverilaca joj je upravo Kina. Da bi došlo do poremećaja na tržištu dovoljno je da Kina prestane da kupuje američke obveznice i tako da ih prestane kreditirati. Niko razuman neće ući u to kolo.

Sa druge strane, Tramp jebiga.

Da Kina prestane da kupuje americke obveznice ne bi se nista znacajno desilo, jer to se vec desava, Kina ih prodaje i smanjili su za 50% drzanje americkog duga u proteklih 10ak godina.

FED i ostale "zapadne" CB ulaze i kupuju to, americko trziste obveznica je dovoljno "duboko".

SAD su 1945 bile zaduzenije prema BDP, ili tu negde, nego li danas ali ce uskoro preci tu brojku uskoro svakako.

Samo sto je taj dug nakon 1945, brzo pao jer su SAD bile jedina neokrznuta ekonomska sila a $ je postao globalna valuta umesto £.

Edited by Emerald

49 minutes ago, papapavle said:

Čemu onda potreba za energijom da se održi besmislena proizvodnja? Nisam siguran da ti analiza cilja u pravu metu.

.

Nema u tom slucaju potrebe za energijom, tacno... Ili se ona smanjuje.

Ako se potreba za energijom smanjuje to znaci da vise nemamo energetsku krizu , vec globalnu ekonomsku... Posle koje sledi finansijska.

Sto je ukratko strategija Irana... On zna da ne moze nikako da vojno pobedi US, zato pokusava da dovede do poraza Trampa.

.

Sto se tice kapaciteta Rusa, oni mogu brzo da povecaju proizvodnju za nekih 2-2.5 mbd. To nije dovoljno Kini jer Rusija dosta gura u preradu jer je to skuplje za prodaju. Jedino da Rusi sve gura sirovo za Kinu, sto se nece desiti. Kao sto Rusi ne zele da samo izvoze u Kinu vec igraju izmedju Kine i Indije, svi ostali su nebitni za Ruse, mali su igraci u odnosu na ova dva giganta.

53 minutes ago, Tutankamon said:

Iako je napumpati, mislim da je i sustina OPEKa bila da se ogranici pumpanje kako bi se nabila cena...ne pije mi vodu

.

Sustina OPEK je zapravo stabilnost i predvidljivost trzista, kao uslov za stabilan rast svetske ekonomije.

Kad raste ekonomija rastu prihodi od nafte.

.

10 hours ago, barba said:

Da nije bilo islamske revolucije , moguce je da bi SSSR jos uvek postojao a mi ziveli jos uvek u hladnom ratu.

To je sasvim legitimno misljenje sa kojim ne bih mogao da se slozim...

Ja sam nekad negde procitao knjigu (vidi dole) i shvatio da je - sto bi neki rekli - CCCP pao jer je padu bio sklon. Godine i godine ozbiljnog rada su ulozene u (samo)unistenje CCCPa.

image.png

1 hour ago, papapavle said:

Čemu onda potreba za energijom da se održi besmislena proizvodnja? Nisam siguran da ti analiza cilja u pravu metu.

Kina je pre pet ili šest godina pivotirala s izvoza na domaću potrošnju, dosegavši u većim gradovima nivo razvoja Češke na ličnom tj. pojedinačnom planu. Oni sada mnogo više unutar sebe troše onoga što proizvedu.

Naravno da je napad na Iran od strane SAD usmerena ka kontroli nafte, gasa i Ormuza a to sve zbog Kine ali i buduceg pada proizvodnje nafte, a onda i gasa, u SAD. Izrael ima druge razloge.

Samo sto Kina ubrzano vrsi elektrifikaciju saobracaja. Ubrzo ce dostici vrhunac potraznje a onda i pad potraznje. Nisu oni slucajno vodeci u oblastim EV, brzih vozova, baterija, obnovljivih izvora energije. Oni znaju sta SAD pokusavaju i oni se brane i prilagodjavaju samo na unutrasnjem planu, videcemo da li je to dovoljno.

Kina ima dosta rezervi gasa u skriljcima ali tu postoje neki problemi kojih u SAD nema ali imaju tehnologiju, koliko znam.

Meni je žao EU i njene, a sa njom i naše sudbine.

Sad, Kina, Indija i Rusija su države, one će naći način da se izbore, (uz više ili manje muka) preorijentišu na druge izvore snabdevanja ili energije itd. Prve tri su i dalje u suficitu s populacijom koja je mlada, Ameri zbog imigracije a azijati zbog priraštaja kome će pik biti tek oko 2050-i neke...

EU je nesrećni ekonomski savez pozno-sredovečnih ljudi sagrađen tako da sam sebe sapliće, i ona će kao kolateralna šteta ubedljivo najviše najebati. Dogodine su ključni izbori u osnivaču i drugoj po značaju zemlji unije, u prvoj opasno jača tvrda desnica, a nazire se brutalno bezizlazna energetska kriza s multiplikatorskim inflacionim potencijalom.

1 hour ago, Avatar said:

Ok, Trump je budala, ali ovaj Hegset (gledam press sada opet live) je potpuni psihopata.

Sa kolikim uzbuđenjem govori o ubijanju drugih, ovo je zastrašujuće.....

Evoluirao je rapidno u ludosti od sekirovanja trubača. Ali je i dalje ostao na IQ<60

Jedno pitanje, (naizgld sumanuto zbog onoga što se trenutno dešava ) ali mi je iskočilo dok pretražujem neke fudbalske dresove koje moj bratanac želi za rodjendan da nečim fol konkretnim malo skrenem misli. Dakle, u junu je svetsko prvenstvo i u Americi je i Iran je jedan od učesnika. A sumasišavši tramp i ovi oko njega najavljuju 100 dana ili što da ne, i više od 100 dana da ostvare svoje ciljeve za koje baš znaju koji su., tako kažu i sad su spremni da sve ovo traje i traje.

Ima li iko ideju kako li oni misle da se odvijaju utakmice na njihovoj teritoriji, hoće li sumasišavši da strelja Irance na stadionu ako mu se ne pokore , pobede u utakmici Ameriku ako dopadnu jedni na druge...I zašto bi ( a i kako ) Iranci i došli n SP.

Eto, ove mi je dileme naturuo moj mali fudbaler koji je u nedostatku Srbije na SP smislio i ranije da navija za Iran ili neku afričku zemlju.

Mimo ovoga , slušala sam večeras na rtsu javljanje nekog polu našeg iz Izraela iz Tel Aviva ( našeg u smislu da je govorio srpski ) i nije da ne znam, ali sam na pitanje novinarke kakvo je raspoloženje medju običnim ljudima očekivala makar reč, zabrinuti smo a ne rečenicu koja je otprilike bila - verujemo u vlast i državu i ovo sve mora biti do konačnog rešenja . Skoro zazvučalo a i tako izgledalo kad je izgovorio kao konačno rešenje onoga ko je to smislio za Jevreje. Imala sam utisak da se i voditelja malo zagrcnula a i svi u studiju

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.