Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

17727118459998891642090428433806.jpg

• Replies 10.9k
  • Views 974k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

23 minutes ago, gone fishing said:

ali koliko su persijanci nesposobni čudo božije, pa te fregate se koriste za pvo zaštitu flote i za lov na podmornice, a ameri ih potapaju, u lukama bombardovanjem iz aviona i torpediraju iz podmornica, umesto da fregata lovi podmornicu ono obrnuto

Fregata je bila na pomorskoj paradi u Indiji, pozvana od strane Indije. Nije bila u borbenoj akciji uopste. Mislim da su Iranci zeleli da je spasu pa su je poslali u Indiju jer realno nemaju sanse na moru, Oni odrzavaju blokadu Ormuza sa bespilotnim i raketama. Imaju oni brodove, male i brze, za blokadu ali realno sada nemaju sansi.

To koliko je ko sposoban i sta se desilo sa americkim bazama po Persijskom zalivu, pricace istorija.

43 minutes ago, radisa said:

Inače, ne znam koliko znate, da nije bilo prevrata u Ruisiji 1917 i da se WWI završio pobedom saveznika, pitanje da li bi bilo i sadašnje Tusrke i sadašnjeg Irana... Prema dogovoru Rusija je trebala da dobije Stambol, Grčka Anadoliju, a Iran je trebao da bude pola-pola UK/Rusija, Irak pola/pola FRancuska i UK... Pošto je Rusija izvisila iz događaja, onda su Iran i Turska opstale, a UK se namirio celim Irakom...

To koliko zasebni, mali, sa sasvim desetom motivacijom dogadjaji mogu da uticu na razvrtanje istorije je fantasticno.

Da nije bilo islamske revolucije , moguce je da bi SSSR jos uvek postojao a mi ziveli jos uvek u hladnom ratu.

Postoje price i teorije cak i knjiga "October Surprise", koja govori o korupciji i manipulaciji izbornim procesom kod izbora Carter - Regan.

Naime tvrdnji da je Reganova ekipa bila u kontaktu sa vlastima Irana i platila zadrzavanje talaca do izbora.

Umesto Carterove politike suzivota dva razlicita sistema , Reagan je odlucio da na protivnika stavi tacku...Dalje je sve istorija.

91BcH026fdL._AC_UF1000,1000_QL80_FMwebp_.webp

Edited by barba

Kontakti izbornog staba Regana sa Homeinijom nikada nisu dokazani, pitanje da li ce ikada jer bi to srusilo pricu o Reganu, i to je mnogo uticalo da Karter izgubi izbore 1980.

1980 Deal Alleged : Leads, Leaps of Faith in Hostage Tale

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1988-10-25-mn-285-story.html

WASHINGTON — If this story turns out to be true, it would be the most diabolical intrigue of the century: a secret deal in 1980 between Ronald Reagan, George Bush and Iran’s Ayatollah Ruhollah Khomeini to keep 52 American hostages imprisoned in Tehran until that year’s election day, thus sealing Reagan’s march to the White House.

And that isn’t all. Since the unproven allegations of a secret Reagan-Khomeini deal surfaced, a strange parade of gun-runners and global schemers has come forward to offer new and astonishing versions of the saga--including a charge that Bush, at a secret meeting with Iranian agents in Paris, agreed to pay Tehran $40 million as part of the deal.

Ono sto je cudno da su taoci pusteni cim je Regan preuzeo vlast. Ali to moze biti i pokusaj diskreditacije Reagana, Homenini nije glup covek, ili cak dogovora. Ali je jako cudno.

Treba dodati da to nije jedino "Reganovo" tajno dogovaranje sa Iranom, cuvena afera Iran-Kontra.

Edited by Emerald

3 minutes ago, Emerald said:

Kontakti izbornog staba Regana sa Homeinijom nikada nisu dokazani, pitanje da li ce ikada jer bi to srusilo pricu o Reganu, i to je mnogo uticalo da Karter izgubi izbore 1980.

1980 Deal Alleged : Leads, Leaps of Faith in Hostage Tale

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1988-10-25-mn-285-story.html

Ono sto je cudno da su taoci pusteni cim je Regan preuzeo vlast. Ali to moze biti i pokusaj diskreditacije Reagana, Homenini nije glup covek, ili cak dogovora. Ali je jako cudno.

Treba dodati da to nije jedino "Reganovo" tajno dogovaranje sa Iranom, cuvena afera Iran-Kontra.

.

Sve se slazem, ali da nije bilo islamske revolucije i krize talaca, bez obzira na sve teorije, cak i da ne postoji zrno istine, vrlo verovatno da Reagan ne bi bio izabran.

.

Ne bih se slozio da je to dovelo do pada SSSR, suvise je tu razlicith faktora bilo.

Stavise, rat Irana i Iraka, kao posledica Revolucije, je podizao cenu nafte, sto je odgovaralo SSSR. Ona je kasnije obarana, ukljucujuci pritiskom na Iran oko Ormuza, pa i tajnim dogovorima. Homeni i verske vodje su manje volele SSSR od SAD. Smatrali su ih nevernicima plus invazija SSSR na Afganistan, gde se islamski faktor pokazuje kljucan u borbi protiv Crvena armije, koja preko Afganistana kuca na vrata Irana sa istoka a istorija dogovora Rusa i Britanaca, sto u Iranu izaziva strah.

35 minutes ago, Jeremija said:

17727118459998891642090428433806.jpg

.

Zbog ovoga je spanski ministar inostranih poslova presao kitom po usnama Merzu, jer nije stao u zastitu svog partnera iz EU, i pokazao solidarnost kao u slucaju sa Danskom dok je Tramp mazao govnima Spaniju.

Mislim da se ovaj cak smeskao.

.

8 minutes ago, Emerald said:

Ne bih se slozio da je to dovelo do pada SSSR, suvise je tu razlicith faktora bilo.

Stavise, rat Irana i Iraka, kao posledica Revolucije, je podizao cenu nafte, sto je odgovaralo SSSR. Ona je kasnije obarana, ukljucujuci pritiskom na Iran oko Ormuza, pa i tajnim dogovorima. Homeni i verske vodje su manje volele SSSR od SAD. Smatrali su ih nevernicima plus invazija SSSR na Afganistan, gde se islamski faktor pokazuje kljucan u borbi protiv Crvena armije, koja preko Afganistana kuca na vrata Irana sa istoka a istorija dogovora Rusa i Britanaca, sto u Iranu izaziva strah.

.

Ne zelim da sirim ovu temu, nije joj prosto ovde mesto.

Bliski istok, ni cena nafte ni mnogo drugog nema veze sa padom.

Da nije bilo Regana ne bi bilo reganovske politike, ne bi bilo takvih odnosa sa Gorbacovim, koji na kraju krajeva ima najvecu odgovornost za raspad drzave na cijem je bio celu.

.

Edited by barba

Ja se secam dok sam citala u Semper idem, pocinje ono sa Poljskom 39te, celo selo kulira samo Lebovicev deda, seoski svesteni i seoski ucitelj uvece sede za stolom i pricaju sta kako treba mogu li nesto pametno da urade da se zastite od zla koje se sprema. Svi ih gledaju po sistemu sto vi budalite.

Tako i ovo, zastrasujuca je tisina prihvatanja ovoga kao eto jos jedne invazijice u nizu, move along nothing to see here... A mozda ulazimo (jos dalje) u pravi pocetak globalnog sukoba.

Edited by Mel

7 minutes ago, barba said:

.

Zbog ovoga je spanski ministar inostranih poslova presao kitom po usnama Merzu, jer nije stao u zastitu svog partnera iz EU, i pokazao solidarnost kao u slucaju sa Danskom dok je Tramp mazao govnima Spaniju.

Mislim da se ovaj cak smeskao.

.

Što reče jedan forumaš pre neki dan, Djuro Macut za bogate

8 minutes ago, Amos said:

Što reče jedan forumaš pre neki dan, Djuro Macut za bogate

.

Jbt koliko ja nista ne znam, morao sam da guglam Djuro Macut)))

.

5 hours ago, zorglub said:

Meni se čini da je IL-TR prepucavanje po medijima predstava za raju, posebno tursku.

Isti osecaj imam

Zanimljiv let LOY732 unsure

45 minutes ago, barba said:

To koliko zasebni, mali, sa sasvim desetom motivacijom dogadjaji mogu da uticu na razvrtanje istorije je fantasticno.

...ako ih posmatraš kroz prizmu malih, zasebnih i sa desetom motivacijom)

Ako, pak, poslušaš 1 drugu školu mišljenja koja kaže da je Lenjina sa Ženevskog jezera (i vagonom zlata) u Rusiju poslala britanska obaveštajna služba, onda taj popušaj Rusije u raspodeli teritorija dobije potpuno drugi kontext.

Edited by Vasilij Zajcev

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.