Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amerika, zemlja velika

Featured Replies

3 minutes ago, Kampokei said:

Ima i ovo kad nabraja sta je sve dobro poteklo iz Svedske. U tom skandinavskom trouglu, a ako hocemo da pravimo paralelu sa SHS, onda bih najpre rekao da su Norvezani Slovenci, Svedjani Srbi, a Danci Hrvati.

Nemci mu dodju Crnogorci il` Bosanci? s_dj

• Replies 15.8k
  • Views 1.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Za one koji nisu čuli, mustangica je dobro i evakuisana je. 

• To je MAGA narativ o kome sam pisao, nije kriv monstrum koji je ubio uz psovke, nego je kriva ona jer je kao majka trebalo da bude pazljivija. Kratka suknja 1/1. Potpuno odsustvo logike, pameti, emp

• *edited by mod
    *edited by mod

Posted Images

Nemci su uvek Nemci, i u skandinavskom i u jugoslovenskom kontekstu.

Jel ima iko u Evropi da voli Nemce?

Sem Danke Dojčland, naravno.... s_u

49 minutes ago, Filozof manijak said:

Jel ima iko u Evropi da voli Nemce?

Sem Danke Dojčland, naravno.... s_u

Nisam stekla utisak da ih ne vole.

4 hours ago, Kampokei said:

Nemci su uvek Nemci, i u skandinavskom i u jugoslovenskom kontekstu.

Jbg, da se deda nije krstio i promenio ime iz Rihard u Radmilo ko zna sta bi bilo...fantom

Danci su napravili Danevirke bas zbog Nemaca.A ko je u toj kombini sta,nisam pametan.Norvezani su jako bliski Hrvatima po tom turbo gradjenju nacije i jedinstva gde Imas malo veze izmedju Bergenserena i sta znam nekog Trøndera .Kao recimo Slavonija i Istra?Pri tom su najkonzervativniji od trija i najzagledaniji i zaljubljeniji u svoju odlicnost.Danci su najopusteniji makar sto znam iz Kobena .

Danci i Svadjani su bili dominatni, Norvezani su uglavnom bili pod kontrolom Danaca, manje Svedjana. U stvari su Danci "oteli" od Norvazana Farska Ostrva.

Verujem da je to jedan od razloga Norveskog insistiranja na svome znacaju. Norveska je tek pocetkopm 20. veka postala nezavisna i da su bili eksploatisani od Danaca i Svedjana, sto je bio uzrok siromastva u Norveskoj(kako to danas smesno zvuci), bilo i gladi,i emigracije Norvezana u npr. Ameriku.

Danci i Svedjani su ozbiljni igraci na evropskom tlu vekovima pre toga, narocito Svadjani, vodeca protestantska sila u 17. veku, koja je mnogo ratovala. A onda su upoznali Ruse...

Inace, Kalmarsku uniju, koja je bila savez Danske, Norveske i Svedske je predovdio covek slovenskog porekla iz Pomeranije.

To kao zanimljivost.

Edited by Emerald

23 minutes ago, Emerald said:

Danci i Svadjani su bili dominatni, Norvezani su uglavnom bili pod kontrolom Danaca, manje Svedjana. U stvari su Danci "oteli" od Norvazana Farska Ostrva.

Verujem da je to jedan od razloga Norveskog insistiranja na svome znacaju. Norveska je tek pocetkopm 20. veka postala nezavisna i da su bili eksploatisani od Danaca i Svedjana, sto je bio uzrok siromastva u Norveskoj(kako to danas smesno zvuci), bilo i gladi,i emigracije Norvezana u npr. Ameriku.

Danci i Svedjani su ozbiljni igraci na evropskom tlu vekovima pre toga, narocito Svadjani, vodeca protestantska sila u 17. veku, koja je mnogo ratovala. A onda su upoznali Ruse...

Inace, Kalmarsku uniju, koja je bila savez Danske, Norveske i Svedske je predovdio covek slovenskog porekla iz Pomeranije.

To kao zanimljivost.

Pa da,treba uzeti u obzir i da je najmanje 25% Norvezana se vratilo iz emigracije iz USA za vreme krize 1930 i donelo znanje sa sobom.Nije odmoglo ni sto su za vreme WW2 proizvodili za Nemacku metal i sta treba.Chak i danas je Norveska najveci igrac u Evropi u pogledu legiranih metala.Obilje jeftine struje i znanja je za livnice raj

On 14. 11. 2025. at 15:41, Bud Stonebraker said:

@Gojko & Stojko tips, konobari/ce, zar ne?

ako ne promasio samD

kao kratkotrajni konobar, bar back&bartender pre 30 godina (princip je isti danas) tesko je logicki opravdati da poslodavac ocekuje od korisnika da mu placa radnu snagu!

Ali da pokusamD

- (vlasnik malo placa zaposlenog); $20 dorucak u dzep a ti mi tipuj zaposlenog $5 = $25 iz dzepa gosta;

- (vlasnik placa fer zaposlenog); $25 dorucak, no tips = $25 iz dzepa gosta

U oba slucaja sve 3 osobe dobijaju isto

To je samo tebi i Rumenki iz ElEja isto (nisam mislio samo na konobarice i konobare, već na sve servisno osoblje, tj. radnike hotela i ostale koje žive od napojnice). U civilizovanom svetu (što bi rekle moje anglosaksonske komšije), za pristojan rad gazde plaćaju radnike pristojnu nadnicu, plus dodatno za vikend ili praznike. Što pozitivno utiče na osećaj samopoštovanja i vrednosti tih radnika, kao i na zdravlje, a i na zauzdavanje vlasnika i socijalnu koheziju. Radio sam i ja u Am'r'ci u ugostiteljstvu pre skoro 35 godina, znam kakav je osećaj tog potplaćenog radništva.

SaE

11 hours ago, Kampokei said:

U tom skandinavskom trouglu, a ako hocemo da pravimo paralelu sa SHS, onda bih najpre rekao da su Norvezani Slovenci, Svedjani Srbi, a Danci Hrvati.

Još samo kad bi se Srbi plašili konflikta koliko ga se Švedjani plaše! Mislim da ne postoji narod koji više izbegava sve oblike konflikata od Švedjana. To za Srbe verovatno niko nikad nije ni pomislio. lolol

20 hours ago, Bud Stonebraker said:

To mi interesantno na 2 nivoa posebno sto je 22/25!

Dearborn, MI, relativno/donekle(?) slicna populacija - izgleda cak 45% klinaca ne govori eng kod kuce; high school graduation rate 91-96%!

Kod mene u 1, tek 82% (napumpano sa 62%), deca iz polinezije, vrv 40-ak%

Nacionalnost dece ili 22/25?

Mojih 22 iz 22/25 primera su zapravo vrlo raznoliki, u tih 22 je bar 7-8 različitih nacionalnosti: Libanci, Sirijci, Turci, Etiopljani, Somalijci, Pakistanci, Kazahstanci, Palestinci, Kinezi… Na kraju zapravo ispadne da je ovih troje Švedjana većina. D Većina njih ne priča švedski kod kuće sa roditeljima, ali pričaju sa braćom i sestrama. U školi i u društvu im je to jedini zajednički jezik.

@Gojko & Stojko ajd malo smanji sa epitetima ka meni da ne bi dobio po 3.14... od rumenke 😙

Ti kao da mislis da smo mi izmislili sistem ovde i sada je nasa krivica sto je takav. Pri tom nikad u zivotu nisam rekla da treba neko minimalac da se placa uz ocekivanje da ce baksis da resi problem i totalno sam protiv toga.

Kultura amerikanaca je da daju baksis u ugostiteljskim uslugama. Okej i ja sam tako vaspitana od malih nogu, 20% za nokte, frizuru, konobara... Zato se francuz nikad nece latiti novcanika. A u nekim kulturama je cak i uvreda da se daje baksis. Moja kritika je ilegalnim emigrantima koji muzu sistem na racun vecine radne snage koja placa takse. Brze ce ilegalac da stekne kucu i auto nego posten radnik koji mora sve dadzbine da placa.

Ako sad ovo nisi razumeo, uzmi neki ai da ti prevede. Ja ne znam kako jednostavnije da napisem

Edited by mustang

31 minutes ago, Roger Sanchez said:

Možda ovo treba staviti na zlostavljanje dečaka i muškaraca think

5 hours ago, Gojko & Stojko said:

To je samo tebi i Rumenki iz ElEja isto (nisam mislio samo na konobarice i konobare, već na sve servisno osoblje, tj. radnike hotela i ostale koje žive od napojnice). U civilizovanom svetu (što bi rekle moje anglosaksonske komšije), za pristojan rad gazde plaćaju radnike pristojnu nadnicu, plus dodatno za vikend ili praznike. Što pozitivno utiče na osećaj samopoštovanja i vrednosti tih radnika, kao i na zdravlje, a i na zauzdavanje vlasnika i socijalnu koheziju. Radio sam i ja u Am'r'ci u ugostiteljstvu pre skoro 35 godina, znam kakav je osećaj tog potplaćenog radništva.

SaE

Na istoj smo frekvenciji, zemlja je velika pa i broj hotela&radnika, kod mene valjda $22.50/hr za housekeepers + sindikat; shtrajkovi su relativno cesti, veoma bucni (TagalogD), ali i veoma kratkiwicked

2 roditelja housekeeperi (1 dete) = $95k (bez tips); srednja od $65-$190k. Malo li je?

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.