Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amerika, zemlja velika

Featured Replies

2 hours ago, dragance said:

Amerikanci su 1942 došli u Sirsku, u Belfast, gde su imali bazu do kraja rata i odatle je sve krenulo - pa i ono u severnoj Africi.

Listao sam iskljucivo borbene operacije otvaranja novih frontova.

• Replies 15.8k
  • Views 1.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Za one koji nisu čuli, mustangica je dobro i evakuisana je. 

• To je MAGA narativ o kome sam pisao, nije kriv monstrum koji je ubio uz psovke, nego je kriva ona jer je kao majka trebalo da bude pazljivija. Kratka suknja 1/1. Potpuno odsustvo logike, pameti, emp

• *edited by mod
    *edited by mod

Posted Images

2 hours ago, Filozof manijak said:

Beše ušli su u Veliki rat tek nakon potapanja Luzitanije?

(Ovako bez guglanja, čisto na sećanje...)

Lusitanija je potopljena jos 1915. No to jeste okrenulo javno mnenje u Americi od anti-Britanskog na anti-Nemacko.

Ovo je imalo vise uticaja: https://en.wikipedia.org/wiki/Zimmermann_telegram

(nemacki predlog saveza sa Meksikom)

Just now, Radoye said:

Lusitanija je potopljena jos 1915. No to jeste okrenulo javno mnenje u Americi od anti-Britanskog na anti-Nemacko.

Ovo je imalo vise uticaja: https://en.wikipedia.org/wiki/Zimmermann_telegram

(nemacki predlog saveza sa Meksikom)

To beše nikada nije dokazano da su Švabe zaista poslale?

5 hours ago, Amos said:

Pitam zato što je sa ove strane okeana takav test uslov za dobijanje državljanstva. Ima nekih 300 pitanja, od kojih bude 30ak na testu. Pretežno istorija, nešto zakona i lokalnih pitanja vezanih za konkretnu federalnu republiku, tipa iz oblasti heraldike ili geografije.

Familija koju poznajem, dobili prošle godine državljanstvo. Čovek ozbiljno shvatio i lepo se spremio za polaganje. A njegova žena, i inače pomalo delulu bila u fazonu nemam ja to kad da učim, malo pročitam pred ispit, izbacim dekolte i nema ko će da me obori. Valjda su bili u fazonu da je čovek lepo ispoštovao, dvoje dece ionako već državljani, pa ajde i ova neka ide. Da stvar bude još smešnija engleski joj zvuči kao kad Aleksa Avramović priča ruski.

30 minutes ago, Hamlet Strašni said:

To beše nikada nije dokazano da su Švabe zaista poslale?

Koliko ja znam, dokazano je. Jebada je bila oko toga kako su Britanci saznali - prisluškivali su US komunikaciju iz Evrope ka Americi (putem podvodnih kablova), pa su tu čuli, a Nemci su slali koristeći US kablove - US je bila neutralna pa je dozvoljavala Nemcima da koriste njihove kablove za diplomatsku komunikaciju on a good faith basis, da ne bi bili izolovani od ostatka sveta Morali su valjda da isskonstruišu scenario kako su pokupili poruku tek kad je prešlo baru i bilo put Meksika, jer bi u suprotnom Amerikanci znali da ih Britanci slušaju, što baš i nije bilo kul.

1 hour ago, fillex said:

Koliko ja znam, dokazano je. Jebada je bila oko toga kako su Britanci saznali - prisluškivali su US komunikaciju iz Evrope ka Americi (putem podvodnih kablova), pa su tu čuli, a Nemci su slali koristeći US kablove - US je bila neutralna pa je dozvoljavala Nemcima da koriste njihove kablove za diplomatsku komunikaciju on a good faith basis, da ne bi bili izolovani od ostatka sveta Morali su valjda da isskonstruišu scenario kako su pokupili poruku tek kad je prešlo baru i bilo put Meksika, jer bi u suprotnom Amerikanci znali da ih Britanci slušaju, što baš i nije bilo kul.

A da. Znam da su Britanci nešto umešali prste.

5 hours ago, Radoye said:

Dec 1941 Perl Harbor, Nov 1942 iskrcavanje u S. Afriku i pocetak bivenja sa Nemcima, Jul 1943 iskrcavanje u Italiji, Jun 1944 u Normandiji (Dan D).

Verovatno si prezupcila na WW1 gde su se Ameri ukljucili 1917. taman pred kraj...

100%! Hvala, osecam se bolje 😁

9 hours ago, Tolaa said:

Švedjani vole i Dance i Norvežane i Fince, navijaju za njih u sportu (osim za Fince u hokeju), veselo čestitaju Norvežanima Dan nezavisnosti iako se radi o nezavisnosti od Švedjana, itd. Koliko je ljubav uzvraćena, ne znam. laugh O Norvežanima Švedjani imaju viceve kao Srbi o Bosancima.

18 hours ago, milfisland said:

Sad ozbiljno ima li neka statistika o broju kršenju zakona per capita u USA imigranti vs. domaći. Posebno neki ilegalni, ma i legalni.

Mnogo manje od domaceg

postovao neko pre; zamazivanje ociju US publikeD

18 hours ago, Tolaa said:

Ali je objašnjenje za ocene vrlo jednostavno - svesni su da, da bi njihova deca imala šansu za nešto više u životu od rmbanja u toj fabrici, moraju da se školuju. Toga su svesna i deca.

To mi interesantno na 2 nivoa posebno sto je 22/25!

Dearborn, MI, relativno/donekle(?) slicna populacija - izgleda cak 45% klinaca ne govori eng kod kuce; high school graduation rate 91-96%!

Kod mene u 1, tek 82% (napumpano sa 62%), deca iz polinezije, vrv 40-ak%

Nacionalnost dece ili 22/25?

Pravda za Pearl Harbor

Gluten free svinjetina included!

13 hours ago, Shan Jan said:

Valjda su se najvise cimali po Pacifiku. Dan D mu dodje maltene afterparty.

I ja sam tako mislio ali broj žrtava kaze drugacije :

Theater of Operations

Approximate Battle Deaths / Total Dead

European / Atlantic Theater

{183,500 - 250,000}

Asia / Pacific Theater

{108,500 - 160,000}

Total U.S. Dead (All Causes

{407,300 - 416,800}

Edited by jorma shparga

3 minutes ago, jorma shparga said:

I ja sam tako mislio ali broj žrtava kaze drugacije :

Theater of Operations

{183,500 - 250,000}

Asia / Pacific Theater

{108,500 - 160,000}

{407,300 - 416,800}

Mozda su samo bili uspesniji na Pacifiku? Ipak su sami tamo rusili Japan. Ovo u Jevropi je bio zajednicki trud. Takodje, pomorske bitke odnose manje zivota al vise para i tehnike, jel tako?

Just now, jorma shparga said:

I ja sam tako mislio ali broj zrrava kaze drugacije :

Theater of Operations

{183,500 - 250,000}

Asia / Pacific Theater

{108,500 - 160,000}

{407,300 - 416,800}

Tu postoji mali problem u metodologiji racunanja gubitaka - gubici na brodovima se cesto vode kao "nestali" zbog nedostatka tela poginulog kao nepobitni dokaz da je poginuo u akciji, sto je mnogo manje zastupljeno kod borbi na cvrstom tlu i bojistu. fantom

10 hours ago, *edited by mod said:

Ima i ovo kad nabraja sta je sve dobro poteklo iz Svedske. U tom skandinavskom trouglu, a ako hocemo da pravimo paralelu sa SHS, onda bih najpre rekao da su Norvezani Slovenci, Svedjani Srbi, a Danci Hrvati.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.