Jump to content

Beogradski prevoz - GSP / Beovoz /... metro?

Featured Replies

56 minutes ago, Đipalo Junuz said:

Prva trojica na maratonu:

Kristijan Stošić 2:45:23

Miloš Dajević 2:51:34

Nenad Milosavljević 2:51:38

Nema afričkih takmičara ove godine?:unsure:

Evo ih rezultati maratona. Gde su ti stranci sto ne trce nedeljom :D 

• Replies 16.8k
  • Views 1.3m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Na liniji 50 ima vozaca iz Bangladesa/Indije i voze jako pristojno.  Ljudi masovno pokusavaju da ih nesto pitaju: 1) jedna baba - gde se silazi za Medakovic 2 2) jedan alkos - majstore

• Najverovatnije ih neće biti ni kada se završi komplet pruga jer SrbVoz nema na raspolaganju putničke vagone za obavljanje prevoza. Elektromotororne garniture ne mogu da se koriste u ove svrhe na celom

Posted Images

48 minutes ago, Timmy said:

Mislim da nisam nikad pisao na forumu o tome, pre nekih 15tak godina sam preziveo zajeban pozar u svojoj zgradi. Kad su evakuisali zgradu cimer i ja cvrsto spavali 2h posle neke zurke i nista nismo culi. Kad ssmo se probudili bilo kasno za izlazak, pa se umalo nismo ugusili. Tek kad su ugasili vatru usli vatrogasci i izvukli nas napolje... A problem ispao jer vatrogasci nisu mogli da prodju jer je to jutro bio maraton. I ovi debili slali vatrogasna kola nesto okolo i naokolo i nije mnogo falilo da skroz zakasne i da mi nagrubasimo najgore moguce. I ovako smo kasljali nedeljama... al smo izvukli zivu glavu. Tada sam psovao maratoon, tj ne maraton vec policiju koja radi posao obezbedjenja saobracaja.

Auh, kakvo iskustvo. :(

(Imala sam protivpožarnu obuku prošle nedelje. Predavač nam je govorio da se u slučajevima požara ljudi potruju tako da im se u glavi sintetišu neke hemikalije koje ih ubeđuju u nerealne scenarije, tako da u tom delirijumu neretko napadaju vatrogasce kad dođu da ih spašavaju. Ili imaju neke pozitivne tripove o tome kako je sve u najboljem redu...)

Mi smo glupanderi napravili najvecu gresku sto smo otvorili odmah prozor. Srecom sto vatra tada nije stigla do naseg stana mogli smo postati buktinje u sekundi. 

Najsmesnije (sad, tada nikako) je bilo kad su skontali da smo mi u zgradi, kad je nastala dole panika vatrogasaca, pandura i doktora. Mi vikali i trazli da razapnu ono pa da skocimo. Oni nisu imali i govorili nam da legnemo na pod i cekamo. Malo falilo da svesno skocimo na beton. Sipali smo vodu na majice i stavili preko usta i disali nekako na 2 cm od poda dok ovi isu dosli da nas izvedu osamucene.

Tada sam skapirao koliko smo glupi u takvim situacijama. Nikad nisam nigde imao nijednu rec o pozaru i na sta treba obratiti paznju. Pa s eposle neko cudi sto svake godine silni ljudi nastradaju u BG u pozarima.

4 hours ago, pt 2.0 said:

Auh, kakvo iskustvo. :(

(Imala sam protivpožarnu obuku prošle nedelje. Predavač nam je govorio da se u slučajevima požara ljudi potruju tako da im se u glavi sintetišu neke hemikalije koje ih ubeđuju u nerealne scenarije, tako da u tom delirijumu neretko napadaju vatrogasce kad dođu da ih spašavaju. Ili imaju neke pozitivne tripove o tome kako je sve u najboljem redu...)

Sad razmisljam, mozda je cimer imao bas to. On je bio neverovatno smiren i smirivao mene. Ja sve mislio kakva hladnokrvnost svaka mu cast. A on znaci drogiran bio :D 

da. istina. sve shto nas uche o pozaru jeste kako da gasimo i kojim aparatom. ne kako da prezivimo ako ne mozemo nishta da gasimo :unsure:

sent from bubamoto

Neće valjda™

Just now, Timmy said:

Sad razmisljam, mozda je cimer imao bas to. On je bio neverovatno smiren i smirivao mene. Ja sve mislio kakva hladnokrvnost svaka mu cast. A on znaci drogiran bio :D 

Predavač je bio u fazonu da je to jedna divna smrt, da ljudi umiru nesvesni da im je loše, u takoreći ekstazi... :D

Dosta nam je pričao o situaciji šta da radimo kad krene da gori, i neretko je savet sedi gde si i čekaj vatrogasce.

Na dan predavanja je kod nas došao sav pod utiskom, jer su se dan pre toga u jednoj drugoj instituciji zapalili. Svi su hipnotisano gledali kako gori WC (zapalio se sušač ruku), i ama baš niko nije posegnuo za aparatom za gašenje požara, a kamoli ga ispravno upotrebio.

I onda je dosta govorio o različitim psihološkim efektima požara/dima. Od ekstaze i neke euforije, do toga da se ljudima priviđaju đavoli i SF scene, pa su onda agresivni prema spasiocima...

Ja sam skocio na vatrogasca i trazio mu masku, kad je rekao da nema ja trazio da skine njegovu. On kaze ne moze, tesko se skida. Al nisam bio agresivan :) Bili smo u soku najtacnije receno.

Ali i on, ulazi da vadi nas koji se gusimo i nema kiseonika da nam da. Tek smo dole dobili nesto od hitne pomoci.

4 minutes ago, Timmy said:

Ali i on, ulazi da vadi nas koji se gusimo i nema kiseonika da nam da.

Da si otišao i video u kakvim uslovima oni rade, sve bi ti bilo jasno...

Ja sam išla da za prijatelja iz SAD koji je vatrogasac dobrovoljac menjam ambleme sa našom vatrogasnom brigadom na prelazu NbgD-Zemun. Bili su jako ljubazni i proveli me svuda okolo. Na šta ono liči - mene je tuga uhvatila.

Na to dodaj kako se danas mulja u građevinarstvu* i dodatno se zabrini. Bez zezanja.

*-a i da zanemarimo muljanje, samo ako pogledamo koliko ljudi kupuje produžne kineske kablove bez uzemljenja... dobro je da svi nismo u vazduhu. 

Edited by pt 2.0

Pozar je izbio jer je komsiji zavarnicio pa se zapalio produzni kabl. Kad s eon probudio vatra vec bila jaka.

1 minute ago, Timmy said:

Pozar je izbio jer je komsiji zavarnicio pa se zapalio produzni kabl. 

to je ubedljivo najčešći razlog... 

postoji termovizijska metoda snimanja kojom ti pregledaju sve instalacije u kući. no, to nije jeftino.

ono čega čovek treba da se pridržava jesu skuplji produžni kablovi uvek i zauvek (osim po ceni, razlikuju se i po osetno većoj masi).

stvarno je kretenski da za 500 dinara razlike u ceni zapališ sebe i kuću ili zgradu.

Njegov stan izgoreo ceo bukvalno. Stan iznad polovicno, ja sam bio 2 stana iznad u vertikali. Nama samo vrata bila ostecena i prozori neki popucali. Moralo sve da se kreci i to 3 puta. I svaki predmet u stanu morao da se riba. Ves cist nismo imali. Usao dim u svaki odevni predmet. Uzas kad se sad prisecam svega toga.. Dobili smo i neko osiguranje, al to bilo smesno, tipa par hiljada.

Necu vise. Izvinjavam se sto trolovah topic. Ovo je ipak GSP tema... Ali pt je kriva, navukla me na pricu :D 

Vatrogasci, vatrogasna sluzba i organizacija, uproasceni su, kao i toliko toga, u Slobodanova vremena kada su alavo pripojeni policiji i tako postali ono cuveno 13 prase i po pitanju ljudstva i po pitanju opreme.

Tavore i cekaju regulativu koja ce da ih odvoji od policije, ukomponuje u kompleksnu nacionalnu sluzbu spasavanja i ostalog, sansve obukom kadrova, skolstvom, itd, itd...

Sto je najgore, za prve korake nije potrebno mnogo para, ali slaba vajda da ce se to dogoditi osim ukoliko EU regulativa ne potpomogne.

5 minutes ago, namenski said:

Sto je najgore, za prve korake nije potrebno mnogo para, ali slaba vajda da ce se to dogoditi osim ukoliko EU regulativa ne potpomogne.

I moj utisak na osnovu njihove priče i onoga što sam videla je identičan.

:heart: za naše vatrogasce!

i za ovog shto je preteko :ohmy:

kakva pricha.

sent from bubamoto