Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Politika u UK

99 members have voted

1. 1. da sam podanik krune, glasao bih za:

• jednookog skotskog idiota (broon)
      17%
      17
    • aristokratskog humanoida (cameron)
      17%
      17
    • dosadnog liberala (clegg)
      34%
      34
    • patriotski blok (ukip ili bnp)
      31%
      31

This poll is closed to new votes

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

1 minute ago, Seabass said:

Bilo preko milion protiv napada na Irak 2003, preko milion protiv Brexita 2016 pa nikom nista.

Apsolutno nikakav uticaj to nije imalo na ista.

Ma smešno mi je što znam da je i BBC svestan brojke, ali u suštini se slažem sa tobom.

• Replies 8k
  • Views 656.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ona je poslednja stvarno velika ličnost 20-og veka, koja je imala neku veliku važnost i harizmu, na političkom nivou...   Ostali su samo umetnici i Kisindžer....

• Da je obeležila epohu, jeste. Ali žaljenje za istom, osim ako nisi Britanac bumer dojen monarhističkom sisom od rođenja, ne razumem. I da ne bude zabune, nije njena smrt za likovanje kao što j

• Prvi premijer joj je bio Cercil, a poslednji Liz Tras. Bas svasta stane u tu jednostavnu recenicu. 

Posted Images

Jesu nosili zastave EU?

IAyBh5H.jpg

5 minutes ago, Seabass said:

IAyBh5H.jpg

Ako je ovakva starosna preraspodela, onda i nema puno razloga za zabrinutost, ili? Za razliku od Britanaca, kod Spanaca su mladi napustili tradicionalno glasanje za leve i ultra leve pokrete i procentulno su najvise naklonjeni ultra desnici.

5 minutes ago, Lancia said:

Ako je ovakva starosna preraspodela, onda i nema puno razloga za zabrinutost, ili? Za razliku od Britanaca, kod Spanaca su mladi napustili tradicionalno glasanje za leve i ultra leve pokrete i procentulno su najvise naklonjeni ultra desnici.

Ima razloga za zabrinutost jer je tendencija ka desnim pokretima. Mladi najmanje glasaju od svih starosnih grupa i posto ne glasaju, politicari im i ne nude nista opipljivo . Laburisti su smanjili starosnu dob za pravo glasa sa 18 na 16, vidjecemo hoce li to imati nekog uticaja.

Situacija je kriticna, iducih godinu-dvije ce biti presudno za pravac ove drzave. Neko upumpava ogromne pare u Faraza i Robinsona, uopste nije bezazleno.

11 minutes ago, Seabass said:

Ima razloga za zabrinutost jer je tendencija ka desnim pokretima. Mladi najmanje glasaju od svih starosnih grupa i posto ne glasaju, politicari im i ne nude nista opipljivo . Laburisti su smanjili starosnu dob za pravo glasa sa 18 na 16, vidjecemo hoce li to imati nekog uticaja.

Situacija je kriticna, iducih godinu-dvije ce biti presudno za pravac ove drzave. Neko upumpava ogromne pare u Faraza i Robinsona, uopste nije bezazleno.

Musk, Amerika?

43 minutes ago, Seabass said:

Inače je baš bilo sve OK

Stare imeprije crkavaju od gangrene jer su probleme rešavali tako što su su ih maskirali lepom odećom i nadom da će proći samo od sebe.

1 hour ago, Lancia said:

Musk, Amerika?

Nemam pojma, ja sam samo smatrac koji pomalo prati.

Kome odgovara nestabilnost u zemljama zapadne demokratije i ko ima para da finansira agitatore?

44 minutes ago, Zaboravan said:

Inače je baš bilo sve OK

Stare imeprije crkavaju od gangrene jer su probleme rešavali tako što su su ih maskirali lepom odećom i nadom da će proći samo od sebe.

Slazem se u principu. Faraz i Robinson kao i Trump, Meloni, Le Pen, Afd, Bolsonaro, itd, su simptomi ekonomske politike zadnjih 20-30 godina, od Regana i Tacerke otprilike.

Business and trade secretary Peter Kyle was asked by Sky News’ Trevor Phillips this morning if the demonstration – organised by far-right activist Tommy Robinson “disturbed” him.

Kyle said the number of people who turned out for the protest shows free speech is “alive and well” in the UK.

ni trepnuo dok je izgovarao ovo. naravno, nema vise novinara poput paxmana i snow-a da ga priupitaju gde se dede free speech kad poapsise onolike penzose pre nedelju dana. jebigica, propalo tradicionalno novinastvo svugde pa i ovde. jos se channel4 news kolko-tolko drzi dok je krishnan tu (a i on je pred pemzijom) i today na bbc4 radiju ponekad (ali samo ponekad) pokaze zube i to je to. niko ih vise ne moze ni obuzdati i prozvati. to ni stida ni srama, zabole ih.

1 hour ago, Seabass said:

Nema sanse torijevci da se oporave.

Kod njih tek nema niko dovoljno politicki potkovan da napravi zaokret od kopiranja Faraza. Najbolja opcija koju oni trenutno imaju je James (not so) Cleverly i tu sansu su propustili kad su izabrali Kemi. Ona ostaje do daljeg ne zato sto je dobra kao lider, nego zato sto znaju da je sledeci Robert Jenrik koji je jos gori u imitiranju Faraza i Yaxley-Lennona aka Tommy Robinsona. Fakt je da ako smatraju da ce biraci glasati za anti-imigracionu politiku prije glasati za originalne ideologe te politike nego za ove koji kopiraju.

Starmer i Labour prave istu gresku ali imho imaju vremena da okrenu situaciju ako budu pametni. Starmer nije politicar i to je bolno ocigledno. Sve sto radi zavisi od savjeta fokus grupa koje vodi Morgan McSweeney i ako se njega rijesi i te grupe, stvari bi mogli nekako da se vrate pod kontrolu. Ako pogledamo sta su Laburisti do sad postigli to uopste nije malo: nacionalizacija zeljeznica, sure start, renters rights, su samo neke koje mi padaju na um bez guglanja. Jos toga ima planirano, npr izgradnja kuca i stanova za koje su tek sad odradjuju gradjevinske dozvole i sl. Problem je sto malo ko zna za to i ako nastave ovako, nece biti dobro ali ne treba ih jos otpisati.

Faraz ima 4MP i iako trenutno kotira bolje od Starmera po anketama, ogroman je jaz koji treba da premosti da dobije vecinu. Nista osim apsolutne vecine mu nece donijeti vlast, sumnjam da bi cak i torijevci usli s njim u koaliciju kao junior partneri. Drugo, Faraz je poceo malo da se koprca oko kuce koju je kupio (bogtepito cijim parama) u Clactonu, a bice toga jos ako se Laburisti probude iz ovog glupila.

Imigracija jeste problem ali nije najveci. Uzrok ovolikog broja imigranata nisu ovi nesrecnici koji dolaze gumenim camcima iz Francuske (njih je oko 5% od ukupnog broja), nego legalna imigracija, ljudi koji dolaze na radne vize i to je amanet torijevaca od Brexita. Ima negdje grafikon koji pokazuje imigraciju do 2021 (kad je nastupio de facto Brexit) i nagli skok nakon toga. Glavni uzrok ekonomskih problema je Brexit i nejednaka raspodjela profita. Starmer je toga svjestan ali ne umije ili ga je strah da to iskomunicira. Strah ga je i Trumpa i spoljnih uticaja i pokusava nekako sve to da balansira ali mislim da bi malo ko na njegovom mjestu znao kako sa svim tim da se nosi.

Sto se McSweenija i ekipe oko Starmera tice, poceli su pritisci da ih se makne i moglo bi se vrlo brzo desiti i onda zavisno o ko ih zamijeni, trebalo bi stvari krenuti nekim boljim pravcem. Alternativa je, sto neki savjetuju, je da se Andy Burnham dovede umjesto Starmera ali ja mislim da bi to bilo katastrofalno jer bi dovelo do ogromnog raskola u stranci i tu bi samo Faraz profitirao.

Dobre vijesti su sto nisu izbori sutra i jos nije sve izgubljeno. Ja i dalje vjerujem da je Starmer u sustini dobar lik koji ima gadan posao ali i dobrobit svih kao agendu, a ne samo licnu moc i bogacenje. Nije idealan ali je najbolje od svega ostalog u ponudi, a ako se za koju godinu desi Faraz, onda je gasi svjetlo.

mislim da gresis kad su u pitanju konzervativci. seti se da su nam u doba ranog blera cameron, osborne, hunt... bili ispod radara. boris je druga prica, on se uvek ludesao u javnosti, samo se prebacio iz medijskog u politicko ludesanje. cak i gove je bio skoro pa neprimetan. imaju torijevci uvek shtek tih public school sajko power hungry ljigavaca koji samo cekaju pravi momenat da odrade koji noz u ledja i nametnu se kao moguce vodje (head boys) i da nastave tamo gde su tori 'grandeurs' stali. za to su vaspitavani i skolovani odkad su se ispilili. tako da kolko god da ih jos uvek ne vidimo, tu su oni, samo cekaju svoj trenutak.

laburisti, s druge strane, skresase sve sto je bilo iole levo u stranci. ovo malo nazovi pozitivnih pomaka koje si nabrojao (a mnigi se nece desiti jos dugo zarad logistickih problema) ne znaci mnogo kad na drugi tas stavis sta su sve skresali kad je u pitnju pomoc sirotinji i invalidima i na koji nacin su zacepili usta ljudima koji su bili sokirani tim potezima. da ne govorimo o tome koga su sve i na koji nacin skrajnuli sto pre, sto posle izbora. a sad ce i budzet pa cemo videti novi juris na sirotinju raju jer je to jedina opcija ako se izuzme oporezivanje profita.

sto se starmera tice, on jeste politicar. tim se profesionalno bavi, od toga zivi, prima platu, sta je ako ne politicar? to sto se ne razume u svoj posao i zavisi od drugih ga ic ne opravdava. da je, recimo, bravar il varioc - najurili bi ga odavno. realno, da je pravi old style laburista rebunuo bi profit, napunio kasice, bar delimicno sredio budzet i dobio naklonost prilicnog broja ljudi koji su tretuno jal apoliticni jal zbunjeni kakofonijom koja ne prestaje i koja im izaziva epi napade skoro pa na dnevnoj bazi. i verovatno bi se bolje kotirao na 'top listama'. ja znam da mastam, da to u danasnjem svetu nije moguce jer su ljudi na zapadu potpuno dresirani i mogucnost odlucivanja je ozbiljno umanjena, da ne kazem nemoguca, al opet, jebatga, pomislim, da se pojavi neko s kohones da sve to pokusa/odradi, ne vidim da bi lose prosao.

@Lancia neam pojma ko finansira ove mandrile al javlja mi se da je to finansiranje skup projekata na kojima rade mnogi. kao sto imas razne sto sede u kancelarijama dobrotvornih drustava i kontaktiraju liste mogucih donora srceparajucim pricama pa gde upali, upali, tako i ovi sede u nekim kancelarijama i bave se 'fundraising' aktivnostima koje su, pretpostavljam, uspesnije od ovih humanitarnih jer se uklapaju u ideologiju i strahove bogatuna. cenim da imaju neke globalno bitne donore i americke i domace al da i dobar deo kinte zavrse uterivanjem straha u firme raznih formata po principu 'dabogda imao pa nemao' zastrasivanja. a i to uglavnom jer su se ovi najjaci igraci na burzama dosetili kako da smanje troskove i prenesu ih na sitnije firme.

nekad se stidim sebe koliko sam cinican al malo mi lakse kad se setim da nisam umesan u to zlo.

2 hours ago, Lancia said:

ma i ovde ti je slicna slika. mladi su generalno napustili tradicionalno glasanje a ako cemo pravo, nikad nisu ni ucestvovali masovnije. realno - u uredjenim drustvima, sve sto glasa pre 30te (cast izuzecima), to nije normalno. il bane-dobri-sin il neki ludaci koji nisu uspeli da se upisu u jehovine svedoke. ovi klinci koji su rodjeni u 21 veku su odrasli s mishem u rukama, ne s olovkom. njihovi mozgovi su umrezeni na nacin koji vecina nas uopste ne kapira. ovo s glasanjem sesnaestogodisnjaka je... ja ne znam kako to da nazovem osim fundamentalno nerazumevanje mladih. realno - kolko senaestogodisnjaka ce sutra glasati za ista? al daleko od toga da su klinci apoliticni. oni jednostavno imaju drugaciju vizuru i drugacije metode.

ja, za razliku od mnogih, verujem u klince. verujem da klinci imaju mindset koji mi matorci ne kapiramo bas najbolje (ako uopste, evo ja se jos uvek mucim da ukapiram criptocurrency) i da ce oni izleteti s nekim resenjima koja ce za nas biti toliko nova i neobicna da ce nam trebati ozbiljno vreme da to sve procesuiramo. a koja ce, na neki nama trenutno potpuno nepoznat nacin resiti dosta tih drustvenih problema koji su njima problem. da li su nama, to je nebitno. svako se cese tamo gde ga zulja.

a nase je proslo.

Vrlo je moguce da grijesim, ne bi bilo prvi put. Situacija je losa svuda, ne samo u UK. Far-right je pustio korijenje svuda i raste, a alternativa se ne vidi pa je donekle logicno da tradicionalne stranke skrecu udesno da bi usporili sirenje nemani. Ispravno ili ne, vrijeme ce pokazati.

Dosta toga se moze prebaciti na medije koji opstaju od klikova i senzacionalisticki pristup informisanja je doveo do toga da je vaznije kad Faraz zaurla Stop The Boats i to generise milion views i 800K ljutitih komentara za razliku od pozitivnih vijesti kao sto su investicije u transport (nacionalizacija zeljeznica), housing, renters i workers righs, GB energy, renewable energy, etc. Sve su to za sad prvi koraci i rezultati tek treba da se vide ali malo ko danas ima strpljenja da saceka. Krivi su i Laburisti jer ne znaju kako da iskomuniciraju to sto rade pa izgleda kao da ne rade nista i to je imho njihov veliki problem.

Sto se tice torijevaca, eno ih 120 u parlamentu, ko od njih realno iole ima perspektivu da bude novi Cameron ili Osbourne? Pola bi ih prebjeglo u Reform, sto je realna opasnost za 2-3 godine ako Labour nastavi ovako traljavo.

@adam

potpuno kapiram sta pricas al nekako ta opravdanja ne piju vodu ako mene pitas.

laburisti su od trenutka kad su dosli na vlast do sad ozbiljno ugrozili zivot najugrozenijih u drustvu a nista nisu preduzeli da se enormi profit ravnomernije raspodeli. ja s tim imam ozbiljan problem. jebuga....

5 minutes ago, adam said:

potpuno kapiram sta pricas al nekako ta opravdanja ne piju vodu ako mene pitas.

laburisti su od trenutka kad su dosli na vlast do sad ozbiljno ugrozili zivot najugrozenijih u drustvu a nista nisu preduzeli da se enormi profit ravnomernije raspodeli. ja s tim imam ozbiljan problem. jebuga....

Ma OK, stoji to. To su bili ogromni propusti koji su ih kostali glasova.

Mislim da su i u slucaju penzionera i disabled benefits napravili ispravke pa nece imati narocitog impakta ali kapiram emociju.

Ako ne Labour, ko po tebi ima bolju politiku i time sansu da na iducim izborima uzme vlast i sve nas povede u neku bolju, pravedniju buducnost?

3 hours ago, Seabass said:

Laburisti su smanjili starosnu dob za pravo glasa sa 18 na 16, vidjecemo hoce li to imati nekog uticaja.

Nisu jos, samo su obecali (i nije bilo u King's Speech).

5 hours ago, Seabass said:

Au, ti si jos manje optimistican nego ja kad ti je to najbolje sto se nadas.

Nema sanse torijevci da se oporave.

Kod njih tek nema niko dovoljno politicki potkovan da napravi zaokret od kopiranja Faraza. Najbolja opcija koju oni trenutno imaju je James (not so) Cleverly i tu sansu su propustili kad su izabrali Kemi. Ona ostaje do daljeg ne zato sto je dobra kao lider, nego zato sto znaju da je sledeci Robert Jenrik koji je jos gori u imitiranju Faraza i Yaxley-Lennona aka Tommy Robinsona. Fakt je da ako smatraju da ce biraci glasati za anti-imigracionu politiku prije glasati za originalne ideologe te politike nego za ove koji kopiraju.

Starmer i Labour prave istu gresku ali imho imaju vremena da okrenu situaciju ako budu pametni. Starmer nije politicar i to je bolno ocigledno. Sve sto radi zavisi od savjeta fokus grupa koje vodi Morgan McSweeney i ako se njega rijesi i te grupe, stvari bi mogli nekako da se vrate pod kontrolu. Ako pogledamo sta su Laburisti do sad postigli to uopste nije malo: nacionalizacija zeljeznica, sure start, renters rights, su samo neke koje mi padaju na um bez guglanja. Jos toga ima planirano, npr izgradnja kuca i stanova za koje su tek sad odradjuju gradjevinske dozvole i sl. Problem je sto malo ko zna za to i ako nastave ovako, nece biti dobro ali ne treba ih jos otpisati.

Faraz ima 4MP i iako trenutno kotira bolje od Starmera po anketama, ogroman je jaz koji treba da premosti da dobije vecinu. Nista osim apsolutne vecine mu nece donijeti vlast, sumnjam da bi cak i torijevci usli s njim u koaliciju kao junior partneri. Drugo, Faraz je poceo malo da se koprca oko kuce koju je kupio (bogtepito cijim parama) u Clactonu, a bice toga jos ako se Laburisti probude iz ovog glupila.

Imigracija jeste problem ali nije najveci. Uzrok ovolikog broja imigranata nisu ovi nesrecnici koji dolaze gumenim camcima iz Francuske (njih je oko 5% od ukupnog broja), nego legalna imigracija, ljudi koji dolaze na radne vize i to je amanet torijevaca od Brexita. Ima negdje grafikon koji pokazuje imigraciju do 2021 (kad je nastupio de facto Brexit) i nagli skok nakon toga. Glavni uzrok ekonomskih problema je Brexit i nejednaka raspodjela profita. Starmer je toga svjestan ali ne umije ili ga je strah da to iskomunicira. Strah ga je i Trumpa i spoljnih uticaja i pokusava nekako sve to da balansira ali mislim da bi malo ko na njegovom mjestu znao kako sa svim tim da se nosi.

Sto se McSweenija i ekipe oko Starmera tice, poceli su pritisci da ih se makne i moglo bi se vrlo brzo desiti i onda zavisno o ko ih zamijeni, trebalo bi stvari krenuti nekim boljim pravcem. Alternativa je, sto neki savjetuju, je da se Andy Burnham dovede umjesto Starmera ali ja mislim da bi to bilo katastrofalno jer bi dovelo do ogromnog raskola u stranci i tu bi samo Faraz profitirao.

Dobre vijesti su sto nisu izbori sutra i jos nije sve izgubljeno. Ja i dalje vjerujem da je Starmer u sustini dobar lik koji ima gadan posao ali i dobrobit svih kao agendu, a ne samo licnu moc i bogacenje. Nije idealan ali je najbolje od svega ostalog u ponudi, a ako se za koju godinu desi Faraz, onda je gasi svjetlo.

Guardian je vec prezalio Starmera, bio juce clanak o bookies favourite i procesu kako se resiti Starmera.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.