Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Politika u UK

99 members have voted

1. 1. da sam podanik krune, glasao bih za:

• jednookog skotskog idiota (broon)
      17%
      17
    • aristokratskog humanoida (cameron)
      17%
      17
    • dosadnog liberala (clegg)
      34%
      34
    • patriotski blok (ukip ili bnp)
      31%
      31

This poll is closed to new votes

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Nije još vreme za referendum. Za nekih 5-10 godina bi već moglo proći. Trebaju neki fosili sa obe strane da izumru da bi to moglo proći, a interesantno je i da je Michelle O’Neill (prva ministarka Sirske, i iz SF) po prvi put rekla da je autonomija moguća i nakon ujedinjenja. Ne vidim kako bi drugačije moglo da prodje - prevelike su razlike.

• Replies 8k
  • Views 656.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ona je poslednja stvarno velika ličnost 20-og veka, koja je imala neku veliku važnost i harizmu, na političkom nivou...   Ostali su samo umetnici i Kisindžer....

• Da je obeležila epohu, jeste. Ali žaljenje za istom, osim ako nisi Britanac bumer dojen monarhističkom sisom od rođenja, ne razumem. I da ne bude zabune, nije njena smrt za likovanje kao što j

• Prvi premijer joj je bio Cercil, a poslednji Liz Tras. Bas svasta stane u tu jednostavnu recenicu. 

Posted Images

7 hours ago, Kampokei said:

Ja ne vidim da bi republikanci mogli da pobede na tom referendumu. Bar ne u varijanti u kojoj bi to licilo na nemacko ujedinjenje, dakle neka vrsta aneksije. Jedini nacin da NI bude Irska i da to nekada dobije prodju na referendumu bi mozda mogla da bude Irska gde ce Sever sacuvati odredjen stepen autonomije. Ali dobro, ujedinjenje Irske je raison d'être Sinn Feina, naravno da ce da kandiduju tu temu, i da ce, kao sto je receno u razgovoru, to raditi iznova sve i da izgube na potencijalnom referendumu.

"Nemacko ujedinjenje" nije za poredjenje sa Sev. Irskom. Vecina unionista u Sev. Irskoj su poreklom Skoti, koji imaju posebnu verziju protestantizma, razlicitu od Engleza. Unionisti u Sev. Irskoj nemaju poseban odnos prema istorijskim tradicijama Irske, iako neke postuje ali ne vise od toga tj. ne slave ih.

Cak toliko to ide da su oni bili nize u hijerarhiji moci tokom Britanske imperije, da su digli ustanak u Irskoj krajem 18. veka jer su im anglikanci ukidali prava. "Zapalili" su celo Irsko ostrvo sa idejama francuskog republikanizma, da je rimokatolicka crkva stala na stranu Londona kontra ustanka.

Hoce reci da odnosi nisu jednostavni.

Dodatni problem je sto su Prezvetirjnaci zaguljenija verzija protestantizma, nastala u Skotskoj. Imaju veliki otklon prema rimokatolicima, ne nuzno prema ideji ujedinjene Irske, sto se moze videti na primeru 18. veka, jer su po dolasku na Irsko ostrvo u 17. veku doziveli pokusaj proterivanja i ubistva od strane rimokatolika. Cela prica oko Derija i "oranzistih marseva" je upravo to, oni su izgradili svoj identitet na tome.

Posto je u 20. veku, deo irskih nacionalista, da stvar bude zanimljivija, delom su dolazili iz mesovitih brakova, npr. de Valera(po ocu Spanac), poceli da vezuju iskljucivo irsku naciju kao rimokatolicku, cesto se potajno diveci Franku, to je stvorilo ogromna otpor kod Prezvetrijanaca prema ideji ujedinjene Irske. Istorijski irski nacionalni pokret nije bio iskljucivo rimokalicki, bilo je protestanata, ideologa, irske nezavisnosti u 19. i pocetkom 20. veka.

Moram reci da je Sinn Fein, kao levicarski pokret, tezio da izbaci pitanje religije kao dominatno ali problem sa SF je taj sto su oni bili nosioci sukoba u Sev. Irskoj, dosta je ljudi stradalo sa obe strane, nisu prihvatljivi unionistima. Ali SF se trudi da izbaci religiozna pitanje kao glavno, sto je danas mnogo lakse nego pre, jer od 1945-1980, u Dablinu je to bilo dominantno pitanje preko uticaja de Valere, zbog cega je bio sukob sa SF.

Slusao sam svedocenja clanova IRAe iz Sev. Irske, koji govore da se oni nisu borili za ujedinjenu Irsku da bi dve stalnovladajuce stranke u Dablinu i rkc, vladale Irskom. Dobar deo njih su zeleli socijalistcku revoluciju na ostrvu i potpunu smenu sistema, kojeg su smatrali korumpiranim.

Prezveterijanci su imali veliku uticaj na stvaranje SAD. Endrju Dzekson je jedan od njih.

Ko mi ne veruje da rimokalicka crkva nije ljubitelj Sinn Fein-a moze da se uveri u sledecem tekstu glasila rimokalicke crkve u Irskoj i Britaniji

Sinn Fein gains more power: are Christian values in Ireland under threat?

https://thecatholicherald.com/article/sinn-fein-gains-more-power-are-christian-values-in-ireland-under-threat

SF je izuzetno zanimljiva organizacija. Prva zena u britanskom parlamentu je bila clanica Sinn Fein, jos dok je Irska bila deo UK. Vodja od 1930 do 1950 im je isto bila zena, sto je neverovatno za taj period.

Edited by Emerald

Prezbiterijanci su spali na svega 16%, tesno iza idu metodisti i church of Ireland, a broj ateista je porastao. SF religija ne interesuje. zapadni deo Belfasta je mnogo liberalnije mesto za sve i svaku boju kože i religije, dok u istočnom delu ekipa oko UDA i UVF to koristi za svoje glupave i opasne proteste koje pokušavaju da izvezu i na ostatak ostrva, ali su pročitani.

Edited by dragance

Jasno je i meni da je tesko porediti nemacko-austrijsko i irsko ujedinjenje. Problem je sto cak i u mojoj percepciji (kao osobe koja nikada nije zivela ni u IRL ni u GBR), a pogotovo onoj severnoirskih unionista, to ujedinjenje precesto zvuci kao "anslus". I u ovom razgovoru je sefica Sinn Feina rekla da tim ljudima niko nece braniti da budu Britanci u ujedinjenoj Irskoj, ali nacin na koji se prica o ujedinjenu cini da je tesko zamisliti da ono ne bi bilo izvedeno tako da se jedna strana ne oseca euforicno, a druga porazeno. Slicno je i sa Sinn Feinom. Znam da su oni nominalno sekularna stranka iznad religijskih podela, ali ocito ne bivaju tako percepirani, jer kako onda ne privuku bar jednu iole relevantnu protestantsku figuru u svoje redove (kao sto je npr. onaj Civil Rights Movement imao protestanta Ivana Coopera)? Mozda na samim pocecima i jesu, ali poslednjih decenija koliko znam, ne. Ne znam, meni je Good Friday Agreement remek delo diplomatije i ja tu narednih par decenija ne bih nista diro.

No image preview

Leo Varadkar apologises for 'no Sinn Féin Protestants' claim

The Fine Gael leader was challenged after saying Sinn Féin had no Protestants as senior politicians.

The Fine Gael leader had told RTÉ on Wednesday that the opposition party was "sectarian" and described it as an "obstacle to Irish unity".

But he was challenged by Violet-Anne Wynne, who said: "I am a Protestant and am proud to be a Sinn Féin TD."

...

Ms Wynne is a member of the Dáil (Irish parliament) and represents the Clare constituency.

...

"They have a relationship with unionism that is one of mutual hostility, which is a big problem, and they are sectarian."

He then claimed the party had no Protestant politicians in the Dáil or in the Northern Ireland Assembly.

Ms Wynne said that claim was false, adding: "While nobody in Sinn Féin has ever made an issue of my religious views, it is not acceptable for the tánaiste to do so."

Ali ti jesi dobro primetio da je SF vidjen od strane unionista kao odbojan jer je simbol ira-e.

Medjutim, zanimljivo je da SF vlada u Belfastu, tj. UK, a da u Dablinu nije bio na vlasti 100 godina.

Isto kao sto unionisti vide ujedinjenu Irsku kao problem, tako republikanci i nacionalisti, vide problem podeljene Irske. Ljudi se trpe jer je 30 godina sukoba mnogo, bas mnogo, pa makar to bio sukob niskog inteziteta, kakav je bio. To je po meni razlog zasto vecina u Sev. Irskoj ima sumnje da glasa protiv statusa kvo, strah da bi to poremetilo trenutnu ravnotezu.

Firma najstarijeg sina Tony Blaira dobila da pravi digital ID u Britaniji.

39 minutes ago, askeladden said:

Firma najstarijeg sina Tony Blaira dobila da pravi digital ID u Britaniji.

Nadam se slavnoj propasti tog glupavog projekta. Jebo im pas mater

Jedna od retkih situacija kada su republikanci i unionisti u Sev. Irskoj ujedinjeni u protivljenju Londonu.

All five of Northern Ireland's main parties have unanimously rejected Sir Keir's Starmer's new scheme to introduce digital IDs.

The ID card, which will be mandatory, will include a name, DOB, nationality or residency status, and a photo.

Michelle O'Neill, the first minister, has called plans for a compulsory UK-wide digital ID scheme "ludicrous, ill-thought out" and an "attack" on the Good Friday Agreement.

O'Neill's Sinn Féin colleague and South Down MP Chris Hazzard has called it a "Britcard".

Ali nisu ni unionisti srecni

The Democratic Unionist Party (DUP) leader Gavin Robinson has said the scheme will do "very little to stop illegal immigration".

"The real challenges in tackling illegal entry to the UK lie at our borders and in enforcement, not in creating yet another layer of bureaucracy for ordinary citizens."

The Alliance MP Sorcha Eastwood has also been critical.

She posted on X: "I won't be supporting the Digital ID cards. Not because it's called the Brit Card. But because it's a terrible idea for many reasons."

The Ulster Unionist Party (UUP) have also opposed the plans.

A UUP spokesperson described the ID cards as "an excessive and ill-conceived initiative that compromises the fundamental right to privacy for law-abiding citizens".

Mora se cestitati Starmeru, ujedinio je Severnu Irsku

Edited by Emerald

ma idioti. kazu uvode digital id da migranti ne bi mogli da rade na crno. bas me interesuje kako ce ih taj id spreciti ako ih ne sprecavaju postojeci zakoni po kojima moras poslodavcu da pokazes dokaz da imas pravo da radis u uk.

izvukli su taj plan iz guzice da se ne bi pricalo o ostalim sranjima koja proizvode. a i konferencija je. a i budzet samo sto nije. a ne znaju gde udaraju vise. cenim da ce tek posle budzeta da krene bujica napada, sto opzicije sto onih koji izvuku deblji kraj. pa ce verovatno da puste id nizvodu jer eto, volja naroda.

ja stvarno ne razumem sto ne plate alistera da im opet radi medije, covek je genije za te stvari. ovo sto sad rade je ka-ta-stro-fa.

torijevci su bili neuporedivo gori na vlasti, lagali i krali na angro, upropastili zemlju, posle njih ostale samo kvake i stekeri. johnson tezak hohstapler i sljam. sunak nesposoban do balcaka, ne zna sam da se umije i oceslja, o onoj sto je trajala krace od salate da ne pricam - i opet su medijski superiorniji. i bili i ostali.

sami su sebi najveci neprijatelji. neverovatno je kakve gafove prave. ja stvarno ne znam kakav belaj ce napraviti do kraja mandata ako se ne opamete. a ne deluje mi da je tako nesto moguce.

33 minutes ago, adam said:

ako ih ne sprecavaju postojeci zakoni po kojima moras poslodavcu da pokazes dokaz da imas pravo da radis u uk.

Upravo ovo! Samo da ga neko priupita za ovakve slučajeve, počeo bi da mrmlja gluposti.

Licna karta?

Sta je sledece?

Ukidanje monarhije. Formalni Ustav.

Nemanje licne karte je deo britanskog identiteta.

A public consultation expected to be launched later this year will include looking at alternatives - potentially including physical documents or face-to-face support - for groups such as older people or the homeless.

Kakvi genijalci. Krajem godine ćemo organizovati nešto da diskutujemo o rešenju problema koji smo upravo napravili.

Inače, vidim da age verification šljaka lepo. Ima li vidljivih rezultata, osećaju li ljudi bezbednije već?

4 hours ago, adam said:

ja stvarno ne razumem sto ne plate alistera da im opet radi medije, covek je genije za te stvari.

Mali OT, vidjam ga (skoro) svako jutro na putu do posla.

Alastair Campbell ne bi bio idealan kandidat radi veze sa Blerom, Irakom i to bi bilo milked svaki dan po toaletoidima i soc-med. Ne isplati se.

Treba Starmer da nogira ovaj tim SPAD-ova na celku sa McSweenijem i da se okruzi pametnim ljudima koji se razumiju u komunikacije. Moze da regrutuje neke od ovih left adjacent Youtubera koji su pro Labour, ima solidnih.

Ne treba mnogo da se popravi stanje, Labour rade neke dobre stvari jedino sto je malo ko cuo za to, a ove greske koje se prave, amplifikovane su do u nebesa. Treba to nekako prevrnuti.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.