Jump to content
IGNORED

Torte i kolači

Amelija

Recommended Posts

Posted (edited)

e, da, moguce su te nijanse, zumanca-bjelanjca i sl, neam pojma. uglavnom, sve su slatki hlebovi.napisacu recept kasnije.edit: evo gasve je bilo otprilike, u moju srednju serpu do pola i koliko podje da bude gusto koliko treba, uz malo natezanja dodjosmo do ovih mjera, +- , pa posmatraj konzistenciju :D20g kvascaOko 2,5 dl mlijeka50-60 ml ulja60-70 g seceraOko pola kg brasna 2-3 zumanca Cijelo jaje (moze a ne mora)Malo soliMalo ruma U brasno se stavi malo soli, secer, zumanca, jaje, ulje, doda se rastopljeni kvasac i zamijesi sa mlakim mlijekomKad tijesto nadodje, dodaju se grozdjice koje su bile potopljene u rum, ostalo suvo voce, orasi (po zelji), ribana kora od narandze i sl i premijesiPece se oko 40-45 min na 200C

Edited by morgana
Posted

hvala :) , tako sam otprilike i mislila.da bi to testo lepo naraslo (kao na onoj slici gore) mora baš onako svojski da se umesi.

Posted
komisbrot, milhsbrot, panetone...
Toga ima, liči ali nije isto. Verovatno ono zbog belenaca i žumanaca a verovatno još ponečeg. Uz to su ovi kupovni suvi i nekako industrijski.Doduše, industrijska bi trebala biti i čuvena sirnica splitske velepekare Bobis ali je ipak fenomenalna. Izgradili sto godina tradicije na božićnim manduletima i uskršnjim sirnicama.
Posted (edited)

kupovni panetone je ako ti se jede nesto u okviru koncepta a nemas domacea inace je (domaci) manje vise isti kao pinicaedit: a sta je sirnica?zbunjujete me sa komisbrotom, nalazim i recepte sa cijelim jajima i sa bjelanjcima (nekad pod imenom bijeli komisbrot)kako god, sve bih ja to rado prigrlila

Edited by morgana
Posted
a sta je sirnica?
Aj, taman sam presto krizirat a ti opet. Pod samo tim imenom to i znam oduvek, pošto se tako naziva u Dalmaciji, verovatno zbog one žute boje. Pošto tu sira jelte nema. Danas tek tražeći na netu video da se severnije (Istra npr.) to zove pinca a južno od Dubrovnika pin(j)ica.Očito talijanska kužina, neka modifikovana varijanta sweet easter bread-a i to izgleda baš mediteranska, za razliku od panetonea koji je isto talijanski ali malo kontinentalniji, kaže gugl. U taj ide više voća, ne ide kvasac nikako i formira se u onim kalupima ko kuglof.
a inace je (domaci) manje vise isti kao pinica
el-paneton-il-panetonne_27715_9_1.jpgMislim, jes rođak, al dalji.
Posted (edited)

...nema smisla da ponavljam opet isto (u panetone ide kvasac, makar po nekolicini recepata koju imam i nalazim. mada si ti mozda to rekao za sirnicu, nisam shvatila)nebitno :)ako nekad nadjes gdje u bgd moze da se kupi pinica a da je dobra, javi, da obradujem ostalu mnogobrojnu rodbinu :)

Edited by morgana
  • 2 weeks later...
Posted

ako nije bilo, leche frita ili przeno mlekce. ako jeste, jbg.- 3/4 l mleka- 35 g obicnog brasna- 35 g sitnog kukuruznog brasna- grancica cimeta i cimet u prahu- 2 zumanceta- pola kora od limuna- brasno i jaje za przenje/pohovanjeStaviti pola litra mleka sa grancicom cimeta i korom od limuna, da se kuva. Kad provri, skloniti sa sporeta i izvaditi cimet i koru limuna. Ostatak mleka izmutiti sa dva zumanceta i oba brasna, bez grudvica, molim. To polako sipati u prethodno mleko i kuvati na laganoj vatri uz neprestano mesanje, pola sata, odnosno da se dobro zgusne. Podmazati zejtinom staklenu posudu, pleh (sta vec imate), sipati pripremljenu masu i staviti u frizider da se dobro ohladi i stegne.Zatim, iseci na kocke, uvaljati prvo u brasno, pa u celo izmuceno jaje i prziti sa obe strane, dok ne porumeni. Izvaditi na papir da upije ulje i onda uvaljati u pripremljeni (izmesani) secer u prahu i cimet.Sluziti sa sladoledom, pudingom, vocem...video leche_frita.jpg

• 5 months later...
Posted (edited)

ljudi, dajte mi isproban recept za neku dobru tortu.ide mi slava a ponestalo mi ideja.volela bih da bude čokoladna, softna, bogata, da ima i oraja, tj. neki od orašastih plodova, da bude sva tamna, ništa neki bledi kremovi, voće, slatke pavlake i slične trice. najviše voćasto na šta pristajem je džem od kajsije.znam, sada ćete reći da sve vuče na saher, ali ne, saher mi se ne sviđa jer je suva i jer nema oraje <_<e. zapravo prava saher nema čak ni taj džem od kajsije, ako se ne varam, ona je sva iz jednog lejera

Edited by duda
Posted

jojjj, sto ja mrzim choko-orashaste torte. reformu bih jela samo ako nekom preti smrt ako ja to ne uradim.ja jedino sto sam pekla u zivotu da ima veze sa cokoladom i/ili orasima/lesnicima je grcka torta. i preseo mi zivot. :Dali su svi rekli da je ludilo! tako da preporucujem..

Posted (edited)

a što ti preseo život? jel' tako teška za pravljenje :cry:hm, sastojci nisu loši, al' ne volem belu čokoladu

Edited by duda
Posted

mislim da mi je to bila mozda neka druga, treca torta u zivotu da sam pravila...i tada mi je tesko padalo da kuvam zumanca.sad mi nista nije tesko, a i bezobrazna sam, pa sve sto treba da se secka ja guram u blender. :D

Posted
ljudi, dajte mi isproban recept za neku dobru tortu.ide mi slava a ponestalo mi ideja.volela bih da bude čokoladna, softna, bogata, da ima i oraja, tj. neki od orašastih plodova, da bude sva tamna, ništa neki bledi kremovi, voće, slatke pavlake i slične trice. najviše voćasto na šta pristajem je džem od kajsije.znam, sada ćete reći da sve vuče na saher, ali ne, saher mi se ne sviđa jer je suva i jer nema oraje <_<e. zapravo prava saher nema čak ni taj džem od kajsije, ako se ne varam, ona je sva iz jednog lejera
što ne napraviš čokoladnu dekadenciju, ne može biti čokoladnija i softnija, doduše nema oraja
Posted (edited)

@duda:suskava tortaIspeci 2 kore:6 belanaca, 18 supenih kasika secera (ako su manje - blago izvrsenih ako su neke velike, onda ravne), sok 1/4 limuna: umutiti kao za puslicu, pa dodati na kraju 150g seckanih oraha (seckaj rucno!).Peci sat vremena na 150stepeni. (ako peces u plehu, stavi alu foliju pa onda preko nje papir za pecenje, inace neces moci da izvadis - zalepice se za pleh. ako imas onaj pleh sto se otvara, samo papir je dovoljan, tamo gde malo zalepi nije strasno)Fil:12 zumanaca umutis, dodas 250g secera, umutis jos malo i to kuvas na pari. Kad je skoro gotovo, dodas 200g tamne cokolade i sjedinisPo pravilima: ovaj cokoladni fil ohladis da bude mlak i dodas u njega 250g umucenog putera.Ako te mrzi - mozes da zviznes puter i u vruc fil.On ce da se istopi i delovace gadno, al nema frke, kako se polako hladi, mesaj povremeno sve dok puter ne pocne lepo da se sjedinjava s ostatkom fila. E onda navalis na mesanje i dobices kompaktan fil. Ako bude mnogo gust kad se stvrdne bice zajeban da se presece viljuskom kad se jede, e onda moz da dodas malo mleka.mana ove lakse varijante za spremanje je da fil ne bude kremastkora-fil-kora-fil, pa odozgo necim zamazi da izgleda fino

Edited by Zverilla