January 6, 20178 yr Nema potrebe da kuvas u ekspresu, brzo se kuva, to je riba. Neuporediv je miris skembica i bakalarA banacanine, skembici smrde na *****, a kuca u kojoj se kuva bakalao je kao da si usao u dzinovsku ***** :D pa ko sta voli
January 6, 20178 yr Inace, u istri sam, najkvalitetniji bakalar vakumirani, beo, prav ko strela, od 600 do 800 grama, 250 kuna, sav ostali je jeftiniji
January 6, 20178 yr Nema potrebe da kuvas u ekspresu, brzo se kuva, to je riba. Neuporediv je miris skembica i bakalarA banacanine, skembici smrde na *****, a kuca u kojoj se kuva bakalao je kao da si usao u dzinovsku ***** :D pa ko sta voli :D
January 6, 20178 yr A kažite mi, posmatram taj proces spravljanja bakalara na belo; Da li bi umesto sušenog koji se hirdrira mogao da se koristi svež, da se obari i onda da se tako udje u proces mlacenja?
January 6, 20178 yr Nema potrebe da kuvas u ekspresu, brzo se kuva, to je riba. Neuporediv je miris skembica i bakalarA banacanine, skembici smrde na *****, a kuca u kojoj se kuva bakalao je kao da si usao u dzinovsku ***** :D pa ko sta voli inace, ja juce htela da pazarim onaj trentonov vec pripremljen bakalar, no nije ga bilo juce u metrou u borci. kaze majstor za ribe da im je bakalar na granici, na uzorkovanju za analizu, i da treba svakog casa da stigne...ja bila na proputovanju, nisam imala kade da sacekam, inace bih mozda kupila i taj vakumirani ili cak i samo suseni, koliko sam se bila naostrila da jedem bas bakalar. no, srecom bice samo saran sa spikovan dimnjenim saranom i blukom, i tako je to jedna banatska tradicija, uostalom ;-)
January 6, 20178 yr @ zola. Naravno, miris nece biti intenzivan, al bice lepa riblja pasteta. Samo napred. Sva ta obrada bakalara s namakanjem je da ga povrati u "sveze" stanje. Edited January 6, 20178 yr by darling
January 6, 20178 yr @ darling - vidi, kad bi ***** tako mirisala, ja bi dosad ost'o nevin. Ono jeste, za škembiće su pravu, ama intenzitet je neuporediv... @ nezvanova - danas sam na pasja kola ispsovao i Banat i tradiciju i grad (odnosno, ove ruševne kulise nekadašnjeg grada)... u podne je na ribnjaku, u onoj radnjici kod Sibile nestalo šarana i nije ga bilo nigde u gradu. Dva sata sam obilazio ribarnice i supermarkete... oni na badnji dan u podne svi ostanu bez ribe! Gomila kretena sedi u toj Ečkoj! Ribari u Tarašu nisu ni izlazili na vodu zbog zime. Od kad znam za sebe, uvek je večera: šaran, prebranac, kompot od šljiva, bundeva... Ove godine škarpina iz dalekog nam, ali prijateljskog Tajlanda... Srećom, svi su odlepili na mog bakalara, koji je potpuno izvukao stvar, uz malo kapara i maslina
January 15, 20178 yr https://www.youtube.com/watch?v=-l7j5yyJ3PE Edited January 15, 20178 yr by katamaran
January 17, 20178 yr http://www.istokpavlovic.com/blog/almazan-kitchen-ja-ne-verujem-da-su-ovo-neki-nasi-ljudi-radili/