Jump to content

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

Featured Replies

hvala :)mislim da sam pre neki dan spravila sos sa budjavim sirom koji je malo prebudjavio :D.bila po neka bela tochkica kraj zelene plesni :lol: jbg, kad nisam znala. a po mirisu mi sve delovalo ok.

eo sace ovo da strada. tikvice prepisala od modesta, stigle i u nashe selo, mada vishe mame da ih poredjam po ormarima :P unutra: praziluk, shampinjoni, iznutrica od tikvice, lishce na celer, pirinach, soja sos. zachine vec zaboravila koji su, svejedno...tikviceut3.jpg(slika je naravno presna :P)

Edited by thermal bug

ajd ovde da pitam (mozda bi bilo korisno napraviti poseban topic sa pitanjima nas laika za iskusne kuvare~:))kad se sprema rizoto dal se primenjuje isti princip al dente kao sa testeninom? tj dal se riza sprema do raskuvavanja ili ...hvala

• Author
ajd ovde da pitam (mozda bi bilo korisno napraviti poseban topic sa pitanjima nas laika za iskusne kuvare~:))kad se sprema rizoto dal se primenjuje isti princip al dente kao sa testeninom? tj dal se riza sprema do raskuvavanja ili ...hvala
ako je u pitanju pravi pirinach za rizoto, arborio, on se nece raskuvati u zadatom vremenu ostace al dente i rizoto ce imati finu strukturu celog zrna pirincha povezanog parmezan kremastim medjuprostorom :)thai pirinach zna da se raskuva posle 20 minuta, onda ne izgleda ninastaznaci ne raskuvati pirinac a koliko ce se kuvati zaviti od sorte
ako je u pitanju pravi pirinach za rizoto, arborio, on se nece raskuvati u zadatom vremenu ostace al dente i rizoto ce imati finu strukturu celog zrna pirincha povezanog parmezan kremastim medjuprostorom :)thai pirinach zna da se raskuva posle 20 minuta, onda ne izgleda ninastaznaci ne raskuvati pirinac a koliko ce se kuvati zaviti od sorte
hvala :)pirinach koji sam koristila jeste arborio i ispao je upravo takav kako si ga opisala. posto je ovo prvi put u zivotu da pravim rizoto nisam bila sigurna dal je to ok :blush: iako se meni ultra giga mega svideo . pravila rizoto sa shitaki pechurkama i shampinjonima, uz salatu od paradajza i paprike.vr' :D :o jbt, pa ja znam da kuvam ponesto :D
  • 2 weeks later...

Jelo se zove changyorim, zemlja porekla: Koreja.Nije za glavni obrok, a vala ni za predjelo: najbolje je aranzirati ga uz krastavcice, kuvani pirinac, neki blagi sir, u vidu mezea...jako je slano i aromaticno i valja jesti malo.Uzme se lepa teletina, isece na kocke tipa 4 puta 4 santima, krupne komade...krupnije duplo od onih za gulas. Kolicina: najbolje je napraviti 1 kilogram.Meso sipati u dubok sud. Naliti 1 punu solju soja sosa. Staviti 1 supenu kasiku djumbira, rendanog ili u prahu. Iseckati 2-3 deblje feferone. Dodao sam i suve cele i zdrobljene chili paprike, ali ja stvarno jako jako volim ljuto. Zakiseliti necim. Upotrebio sam, rizikujuci propast, 2 kasike sirceta od jabuke. Provukao sam se s ovim: posle kuvanja jabuka se nije osecala. Staviti cele cenove bela luka, jedno 6-7 komada. Sada sledi grozomoran deo: u sve to usuti jednu cetvrtinu solje soli. Dodajte 4 solje vode, pustite da provri i kuvajte na tihoj vatri 2-3 sata dok meso ne bude meko kao u gulasu.Izvadite meso, ohladite, i pazljivo isecite na komadice. Sipajte u ciniju i nalijte sosom.Ovo cudo, navodno, moze da stoji u frizideru, pod optimalnim uslovima, preko mesec dana. Potpuno je konzervisano.

Edited by vasudeva418

Jelo se zove changyorim, zemlja porekla: Koreja.Nije za glavni obrok, a vala ni za predjelo: najbolje je aranzirati ga uz krastavcice, kuvani pirinac, neki blagi sir, u vidu mezea...jako je slano i aromaticno i valja jesti malo.Uzme se lepa teletina, isece na kocke tipa 4 puta 4 santima, krupne komade...krupnije duplo od onih za gulas. Kolicina: najbolje je napraviti 1 kilogram.Meso sipati u dubok sud. Naliti 1 punu solju soja sosa. Staviti 1 supenu kasiku djumbira, rendanog ili u prahu. Iseckati 2-3 deblje feferone. Dodao sam i suve cele i zdrobljene chili paprike, ali ja stvarno jako jako volim ljuto. Zakiseliti necim. Upotrebio sam, rizikujuci propast, 2 kasike sirceta od jabuke. Provukao sam se s ovim: posle kuvanja jabuka se nije osecala. Staviti cele cenove bela luka, jedno 6-7 komada. Sada sledi grozomoran deo: u sve to usuti jednu cetvrtinu solje soli. Dodajte 4 solje vode, pustite da provri i kuvajte na tihoj vatri 2-3 sata dok meso ne bude meko kao u gulasu.Izvadite meso, ohladite, i pazljivo isecite na komadice. Sipajte u ciniju i nalijte sosom.Ovo cudo, navodno, moze da stoji u frizideru, pod optimalnim uslovima, preko mesec dana. Potpuno je konzervisano.
Nije valjda u originalnom receptu teletina? Nemo bre da je bio neki "Otelo" ,a ti malo modifikovao :D Ja ne znam da se u Aziji jede teletina.U Juznoj Koreji se leti smaze okko 2 miliona pasa kuvanih u nekoj "letnjoh corbici".U Svernoj svi psi odavno vec potamanjeni.

Jede se teletina i te kako, a ne znam kako bi ovaj recept funkcionisao sa kučetinom. Mada, verujem da bih kučetinu držao neko vreme u pacu od limuna, bela luka i bela vina, da ga omekšam i doradim mu aromu.

Jede se teletina i te kako, a ne znam kako bi ovaj recept funkcionisao sa kučetinom. Mada, verujem da bih kučetinu držao neko vreme u pacu od limuna, bela luka i bela vina, da ga omekšam i doradim mu aromu.
Shalim se, super je recept, ali stvarno nsiam znala da uopste i ima teletine u Aziji, ili barem da je dostupna "plebsu".Da, kuca , a valjda i maca ;) morale bi malo da se drze u pacu.. Kako je to strashno da nas uzasava pomisao na kuce i maceu pacu, a jagnjetina i teletina ne..Kasnije napishem neke svoje recepte (stvarno ih ja kreirala) , a ti si mi duzan neki dobar sa estragonom :rolleyes:
:o jbt, pa ja znam da kuvam ponesto :D
kuvanje je kao sex ili voznja bicikla, zar ne?
  • Author

Leto je, vreme je za vocne slastice: Clafoutis je ime za sve kolache koji imaju neko voce a zapeku se smesom jaja, brashna i mleka, ovaj je bio od breskve, breskeve se iseku na krishke, i poredjaju u plitak pleh predhodno nauljen:DSC02868.jpgsmesa koja ce ici preko se zamesha u retko testo:DSC02869.jpgi sve to zajeno zapeche, pospe shecerom i/ili cimetom i jede mlako:DSC02870.jpg

• Author

Jelo mora da se posluzi, kolecija Coquet :wub:DSC02874.jpg

da sam vlas' ovde sad bi ti za ovak kolac udelio jedan ban. bas se vratili sa reke, svratili u neku ostruznicku rupu na vodi, jeli corbu, smudja, soma i pecene paprike, dosli kuci, krenuli po nekoj istrijanskoj malvaziji al nam se jede nesto slatko. sto mu jelenskih rogova!

@ msmodestyDaj kolicine, molim te. Odavno trazim jednostavnu poslasticu, za komplikovanije nisam sposoban.

• Author
@ msmodestyDaj kolicine, molim te. Odavno trazim jednostavnu poslasticu, za komplikovanije nisam sposoban.
Clafoutis od breskve3 srednje velike breskve60gr brashna1/2 kashichice prashka za pecivo55gr secera3 umucena jajeta400ml mleka1 kashichica extracta vanile

Edited by msmodesty