Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

Bilo bi lepo gledati malo vise pragmaticno a malo manje emotivno. U dosadasnjoj skorijoj istoriji nema mnogo smisla razdvajati Srbiju i Crnu Goru koje su prilicno saradjivale i bile prilicno isprepletane do tacke da je vrlo tesko reci sta je u crnogorskoj politici bio uticaj i navlacenje od strane Srbije, ili sta je u srpskoj politici bio uticaj i navlacenje od strane Crnogoraca. Prosto preisprepletano je, sto ne znaci da je i dalje tako i da ce i dalje biti u buducnosti. Nema tu mnogo mesta ni za krivnju mada ljudi u Srbiji vole da pokazuju prstom na Crnogorce koji su posle WWII upali po Dedinju, a Crnogorci vidim vole da pominju Acu palikucu, i tako, moze da se navlaci ko smatra da treba. Ali sve su bottom line bili zajednicki poduhvati Srba i Crnogoraca ko hoce da posmatra posteno.

Ja jedino mogu malo da zalim ove "srpskije" Srbe, moja porodica su jednim delom potomci izbeglica iz Bosne a drugim delom porodice su potomci preseljenika iz Crne Gore na teritorije u zapadnoj i centralnoj Srbiji. Taj hercego/CG temperament je zajeban, cesto (ne uvek) ima puno iracionalnosti i agresije, i nije bas samo dobro doneo Srbiji, ali opet to im je sto im je. Primetila sam da vojvodjanski Srbi koji su jelte potomci ovih kosovsko-makedonskih linija su inherentno drugaciji. I dugo sam mislila da je to jelte uticaj austrijske kulture dok nisam skontala da ipak nije samo to.

• Replies 1.9k
  • Views 132.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

43 minutes ago, namenski said:

ozbiljna netrpeljivost prema svakom ispoljavanju nacionalne svesti,

nisi ti to bas dobro prostudirao (ili nije Djuka Bozon, kako god)

2 hours ago, milfisland said:

Odakle mi osjećaj da sam na nekom hrvatskom forumu glede Jugoslavije?

Upao si u desne vode PPPa. A nacionalisti su svi braca medju sobom, zar ne? I ustase i cetnici su saradjivali, u WW2...

covid19

Bizon je lazov, to mu je mo, kao i sefu. Imam jedan pravac delovanja iako nemam pojma o temi. Ako u veku sa internetom i televizijom, sa naucno dokazanim istorijskim cinjenicama, sa obrazovanjem koje se mnogo puta pomerilo ka vecem, ako u takom okrzenju, ovi lazovi i manuipulatori maskiraju ubistva, zatvaraju nevine a kriminalce zaposljavaju, tuku decu, svadjau se sa svima, kvare nakovnje, menjaju zakone kako bi se izvukli, kradu kao da nema sutra, brinuci o zemlji i nacionu, kako su se onda tek ponasali takvi isti lazovi pre 80, 100, 150 godina...bukvalno sve objasne sami. Uzurpatori i olos zbog kakvih se ne pomeramo

Alo bre, nema problema sa i oko Bizona.

Problem je što sve češće moram da proverim upišetm ovde: dal' su oridjinale, Bizonovi, možda Unukovi, čika Dobrice...

1 hour ago, namenski said:

Problem je što sve češće moram da proverim upišetm ovde: dal' su oridjinale, Bizonovi, možda Unukovi, čika Dobrice...

reakcija

1 hour ago, namenski said:

A Unuk (ako mislimo na istog vnuka), je u istoj ravni kao i ciko Dobrica ili Bizoncek?

51 minutes ago, G. L. said:

A Unuk (ako mislimo na istog vnuka), je u istoj ravni kao i ciko Dobrica ili Bizoncek?

Ista govna, ne beri brigu...

Doduše, proliv konzistencije, pa je razmatranje ravni bespredmetno: razlivaju se, šire...

Inače da, da, mislimo na istog Unuka, Srbija ih ima 2, a čujem da se uzgaja u treći...

fantom

Edited by namenski

7 hours ago, G. L. said:

Pre cca 50ak stranica sam napisao misljenje, koje je i raspalilo dalju diskusiju: Srbi su u XX veku usli u 2 eksperimenta, od kojih se nisu oporavili kao narod - u Jugoslaviju i u komunizam.

Sad menjam misljenje: Srbi ne samo da se nisu oporavili od toga, vec i ne kapiraju koliko su se sjebali. I dalje bi, vecinski, sto je slucaj i na ovom forumu, da se vrate nazad u lo stilo platonovski-origenisticki svetovni sistem ideja, iako je to bilo nemoguce....tipa - oduvek. srdoc

Kad je @Mel vec pomenula razvod, ja bih napravio kontra analogiju: tesko je slaviti lose razvode, kad je neko zaljubljen u zene, koje su ga odradile za sve pare. I to njih nekoliko. I to nekoliko puta. Kao kad bi se Haris Dzinovic zenio i razvodio nekoliko puta, sa Melinama, a onda kukao po zutoj stampi. fpalm

Da nije možda nešto bilo i do toga multiple Harisa Dzinovića?

Kad je u 6 partnera iz zajednice razvod nacionalni praznik, a nije jedino kod Harisa?

Vratimo se temi i drugu Titi. Za ove posle njega je Tesla, Čerčil što gođ. A bogami i za one prije njega.

Jedini koji su od naslednika neke jade valjali su oni koji su oposlili nezavisnost uz minimum žrtava, Kučan, Kiro i Milo. Njegovi učenici, omladinci, štogod, koji su prošli neki ozbiljniji partijski dril i imali politički nerv, osjećaj za tajming i talenat za sklapanje savezništava i dogovora.

Fun fact, kad je neko u SFRJ odio u ambasadore, koliko god bio partijski povjerljiv kadar, nagrađen položajem ili kako god bilo, prolazio je makar jednu godinu, a nekad i duže, obuku u razne institute po Beogradu i Zagrebu, a kad ide đe je baš pedavo, išao je malo i u Skoplje na Fakultet državne bezbjednosti.

Možete li to da zamislite danas nešto slično.

12 minutes ago, milfisland said:

Vratimo se temi i drugu Titi. Za ove posle njega je Tesla, Čerčil što gođ. A bogami i za one prije njega.

Jedini koji su od naslednika neke jade valjali su oni koji su oposlili nezavisnost uz minimum žrtava, Kučan, Kiro i Milo. Njegovi učenici, omladinci, štogod, koji su prošli neki ozbiljniji partijski dril i imali politički nerv, osjećaj za tajming i talenat za sklapanje savezništava i dogovora.

Fun fact, kad je neko u SFRJ odio u ambasadore, koliko god bio partijski povjerljiv kadar, nagrađen položajem ili kako god bilo, prolazio je makar jednu godinu, a nekad i duže, obuku u razne institute po Beogradu i Zagrebu, a kad ide đe je baš pedavo, išao je malo i u Skoplje na Fakultet državne bezbjednosti.

Možete li to da zamislite danas nešto slično.

Dve čak, ako ne i više

https://www.mfa.gov.rs/ministarstvo/diplomatska-akademija

https://diplomatija.fdb.edu.rs/

4 minutes ago, milfisland said:

Moguće da idu karijerne diplomate, sumnjam da su išli dvije godine Šutanovac, Milićka, Basara... Ili onaj degenerik iz SNS što tapše na snimku.

U SFRJ je ono važilo za političke diplomate.

Mislim da je ovo još gore, tipa idu nečija deca i švaleri/ke trenutnih ministara ovoga ili onoga.

Ova druga je posebna priča, 2000EUR godina.

Verujem da se zagrebe malo tačno bi se našlo da pola ljudi nije bilo u zemlji kad su "položili" neki predmet.

Više sam ironičan bio.

Ali to su već svete tradicije od najdemokratskijih vremena. Mislim, prvo je St. Protić hteo da na svoju ruku osvešta ambasadu i gnojio tamo, ako se sećate...pa Jeremiću Vuče (Predsednik na svet) koji je bio mali od palube najboljeg predsednika ikad, aspužva bob ovako za javnost, koji je i te kako kadrove muntao pa se preko noći penzionisao diplomatski kor iz te, oh tako omrznute od raznih, SFRJ, da bi se na ugovore od delu primila tušta i tma i delile dnevnice. Pa Sandica u Rimu, ambasadorsko mesto kao kusur medj koalicionim partnerima. Pa sve do državnih starleta i mutavog pljeskajućeg retarda u Vašingtonu. Mada meni je jedno od najsimpatičnijih vajkanja bilo kako albanci eto plaćaju debelo lobiranje, kao nije fer... eeee. Al to je refleksija države koja ih šalje, ne naroda, da se razumemo, države kao organizacije, sistema.

Koča Popović, komunjara, ambasador tamnice naorda SFRJ, nipodaštavao Srbe

Marko Đurić, pravoslavni Srbin, ambasador srpske Srbije, zemlje Lazara i Stefana, Nemanjića i Obilića

Zaista težak izbor

Ali najviše volim kad se nacionalisti smeju i podjebavaju levičare za ekonomske neuspehe SFRJ, a onda viču da radikalština i pašićevština nije pravi nacionalizam. Da mi nije žao većine običnih ljudi koji trpe zbog toga, bilo bi mi drago da gledam kako im stoka gazi po naciji i svetinjama, a sve u ime nacionalnih interesa

Edited by Engineer

8 minutes ago, Engineer said:

bilo bi mi drago da gledam kako im stoka gazi po naciji i svetinjama, a sve u ime nacionalnih interesa

kazes to kao da je to nesto lose gaziti nekom po naciji i svetinjama.

Salu na stranu, kao sto su to radili komunisti tako su to radili i ponovo rade kojekakvi radikali.

Onaj Tadic kome su se svi smejali da je ovakav da je onakav jer nije bio od kalibra, ispasce nedosanjan kvalitet politicara kako vreme prolazi.