Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

50 minutes ago, milfisland said:

Pa ako je Jugoslavija bila baš takva tamnica, zašto Srbija ne slavi 5 Jun 2006. kad je ponovo zvanično postala nezavisna nakon 1918.?

Mislim da ne slavi kao sto niko ne slavi razvod ako je iz njega izasao potpuno ocerupan i bez zute banke i sa dve slomljene noge, recimo.

• Replies 1.9k
  • Views 132.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

Pa slavi Crna Gora. Jer i tako očerupana, bez žute banke i sa sve slomljene noge, ipak se izvukla od muža nasilnika s_dj

6 minutes ago, Engineer said:

Pa slavi Crna Gora. Jer i tako očerupana, bez žute banke i sa sve slomljene noge, ipak se izvukla od muža nasilnika s_dj

Nikakav nasilnik Srbija nije bila Crnoj GOri, Crna Gora je iskoristila trenutak kad je mogla da preleti na drugu stranu iz aktivnosti u kojima je vrlo ravnopravno ucestvovala. Nije Crna Gora napunjena srpskim kadrom uostalom, nego Srbija crnogorskim pocevsi od Milosevica itd. Da je tu CG bila vidjena kao leading, a Srbija kao following, mada ot nije moguce zbog samog odnosa velicina, chances are da bi i Srbija nasla narativ i iskoristila pruzenu ruku u tomtrenutku, to je sve.

Mislim to je sve u realnosti, a na domenu gradjanisticke teorije ne sumnjam da ide neka prica o vekovnom tlacenju i suprimiranju nacije drzave ovoga onoga i tome kako su Crnogorci isli u Dubrovnik jer ih je neki Srbin iz Srbije (fali mi ime, ne mogu Milosevica tu, nek se zove Petar Pavlovic) naterao protiv njihove volje.

U tom smislu Crna Gora je iz braka izasla imajuci sta da show for it, i naravno da ima rezona da slave. Mora malo da se naglancha i iskrivi kroz prizmu doduse, ali ko te pita, bottom line je da imaju sta da pokazu za nagradu za okretanje ledja tokom bombardovanja, priznavanje Kosova itd (ne kazem to da blejmujem nego kao konstataciju, da sam vodila Srbiju u identicnoj invertovanoj situaciji, uradila bih apsolutno isto bez trunke premisljanja).

Može čovek malo i da se našali kad mu dođe zicer

1 hour ago, milfisland said:

Pa ako je Jugoslavija bila baš takva tamnica, zašto Srbija ne slavi 5 Jun 2006. kad je ponovo zvanično postala nezavisna nakon 1918.?

Pre cca 50ak stranica sam napisao misljenje, koje je i raspalilo dalju diskusiju: Srbi su u XX veku usli u 2 eksperimenta, od kojih se nisu oporavili kao narod - u Jugoslaviju i u komunizam.

Sad menjam misljenje: Srbi ne samo da se nisu oporavili od toga, vec i ne kapiraju koliko su se sjebali. I dalje bi, vecinski, sto je slucaj i na ovom forumu, da se vrate nazad u lo stilo platonovski-origenisticki svetovni sistem ideja, iako je to bilo nemoguce....tipa - oduvek. srdoc

Kad je @Mel vec pomenula razvod, ja bih napravio kontra analogiju: tesko je slaviti lose razvode, kad je neko zaljubljen u zene, koje su ga odradile za sve pare. I to njih nekoliko. I to nekoliko puta. Kao kad bi se Haris Dzinovic zenio i razvodio nekoliko puta, sa Melinama, a onda kukao po zutoj stampi. fpalm

Edited by G. L.

9 minutes ago, G. L. said:

Pre cca 50ak stranica sam napisao misljenje, koje je i raspalilo dalju diskusiju: Srbi su u XX veku usli u 2 eksperimenta, od kojih se nisu oporavili kao narod - u Jugoslaviju i u komunizam.

To je stara Djindjiceva izjava. Mislim tacna je. Boze moj, to je sto je.

1 minute ago, Mel said:

To je stara Djindjiceva izjava. Mislim tacna je. Boze moj, to je sto je.

Ne znam da je Zriki to izgovorio, ali znam ko jeste. A ni njega na ovom forumu ne vole. fantom

Odakle mi osjećaj da sam na nekom hrvatskom forumu glede Jugoslavije?

21 minutes ago, milfisland said:

Odakle mi osjećaj da sam na nekom hrvatskom forumu glede Jugoslavije?

Hrvati treba da slave Jugoslaviju i to ono krsna slava ikona sa petokrakom na zidu. Ali kapiram da ih ustaski sentiment dobrim delom sprecava u tome. Ale eto ja da sam Hrvatica uramila bih Tita* i grb na zidu i prinosila pilice na prvi maj.

*(a realno i Aleksandra)

Edited by Mel

27 minutes ago, G. L. said:

Ne znam da je Zriki to izgovorio, ali znam ko jeste. A ni njega na ovom forumu ne vole. fantom

Nije ovo Jugoslavija pa da se forsira lazna ljubav, ovde niko nikog ne voli i to je skroz Okej.

Tambur, tambur, sitna tamburice –
Udri, pobro, u šicane žice!
Danas ima, a sutra nas nema,
Hajd’ u kolo, ko će tu da drema…

Kolo, kolo,
Naokolo,
Vilovito,
Plahovito,
Napleteno,
Navezeno,
Okićeno,
Začinjeno –
Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!

Srbijanče, ognju živi,
Ko se tebi još ne divi!
Hrvaćane, ne od lane,
Od uvek si ti bez mane!

Oj Bosanče, stara slavo,
Tvrdo srce, tvrda glavo,
Tvrd si kao kremen kamen
Gde stanuje živi plamen!

Ao, Ero, tvrda vero,
Ko je tebe jošte ter’o?
Ti si ka’no hitra munja,
Što nikada ne pokunja.

Ao, Sremče, gujo ljuta,
Svaki junak po sto puta!
Crnogorče, care mali,
Ko te ovde još ne hvali?

Mačem biješ, mačem sečeš,
Mačem sebi blago tečeš:
Blago – turska glava suva,
Kroz nju vetar gorski duva!

Oj sokole Dalmatinče,
Divna mora, divni sinče!
Oj ti krasni Dubrovčane,
Nas i danas beli dane,
Ta se pesma iz starine,
Puna slave i miline!

Oj Slavonče tananí!
Banaćane lagani!
Oj Bačvani zdravo, zdravo,
Ko j’u pesmi veći đavo!

I vi drugi duž Dunava,
I vi drugi gde je Drava,
I vi drugi, tamo, amo,
Amo da se poigramo!

Hvátite se kola toga,
Od višnjega je ono Boga!

kecman

Joj zabave... lolol

Tek da se potvrdi Yu argument nad argumentima: naj dokaz u prilog Jugoslavije je prisecanje i tekuci uvid KO je sve i KAKO bio, a i danas je - protiv nje...

fantom

4 minutes ago, namenski said:

Tambur, tambur, sitna tamburice –
Udri, pobro, u šicane žice!
Danas ima, a sutra nas nema,
Hajd’ u kolo, ko će tu da drema…

Kolo, kolo,
Naokolo,
Vilovito,
Plahovito,
Napleteno,
Navezeno,
Okićeno,
Začinjeno –
Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!

Srbijanče, ognju živi,
Ko se tebi još ne divi!
Hrvaćane, ne od lane,
Od uvek si ti bez mane!

Oj Bosanče, stara slavo,
Tvrdo srce, tvrda glavo,
Tvrd si kao kremen kamen
Gde stanuje živi plamen!

Ao, Ero, tvrda vero,
Ko je tebe jošte ter’o?
Ti si ka’no hitra munja,
Što nikada ne pokunja.

Ao, Sremče, gujo ljuta,
Svaki junak po sto puta!
Crnogorče, care mali,
Ko te ovde još ne hvali?

Mačem biješ, mačem sečeš,
Mačem sebi blago tečeš:
Blago – turska glava suva,
Kroz nju vetar gorski duva!

Oj sokole Dalmatinče,
Divna mora, divni sinče!
Oj ti krasni Dubrovčane,
Nas i danas beli dane,
Ta se pesma iz starine,
Puna slave i miline!

Oj Slavonče tananí!
Banaćane lagani!
Oj Bačvani zdravo, zdravo,
Ko j’u pesmi veći đavo!

I vi drugi duž Dunava,
I vi drugi gde je Drava,
I vi drugi, tamo, amo,
Amo da se poigramo!

Hvátite se kola toga,
Od višnjega je ono Boga!

put do pakla poplocan je dobrim namerama, klasika jbg

Cekaj da dosolimo malo.

Argumentacijom:

Umesto Sina Božjeg, klanjali su se Lenjinu, kasnije Staljinu, umesto Svetog pisma verovali su u manifeste Komunističke partije i Marksov kapital. Iznad svega, KPJ u Kraljevini Jugoslaviji baš zbog činjenice da je kralj Aleksandar istu zabranio i proglasio je terorističkom, delovala je krajnje konspirativno, i to na taj način da aktivisti iz iste ulice, čak i iz iste zgrade, nisu znali jedan za drugog, a svi su imali kodna imena i nikom se nisu predstavljali. Cilj delovanja bio je sprovođenje svetske revolucije i ozbiljna netrpeljivost prema svakom ispoljavanju nacionalne svesti, kao i mržnja prema religiji, posebno prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Najveći broj pristalica dobijali su među omladinom, posebno na fakultetima. Zanimljivo, srpskim komunistima ozbiljno je smetao srpski nacionalizam, dok hrvatskim ili slovenačkim ni najmanje nije smetao hrvatski ili slovenački nacionalizam, već su kao glavnu pretnju ostvarenju svetske revolucije uvek videli tzv. srpsku hegemoniju. Otuda, objektivna razlika u mržnji prema svemu što je srpsko između hrvatskih komunista i ustaša gotovo da ne postoji, jer su i jedni i drugi, koliko god su to mogli, satirali srpsko nacionalno biće. Naš srpski problem je u tome što su u svemu tome svesrdno pomagali srpski komunisti, baš na isti način kako bi to želeli da čine i danas.

Elem, danas imamo nešto slično onom što smo imali kako pre rata, a posebno posle rata i po dolasku komunista na vlast. Na univerzitetima i fakultetima zapatila se nova mlada radikalno levičarska i anarhistička omladina, potpomognuta politički ambicioznim profesorima, kojoj je takođe cilj sprovođenje svetske revolucije. Deluje na međunarodnom nivou, pod kišobranom svetske levičarske i terorističke organizacije kakva je Antifa, a glavni promoter više ne dolazi iz Moskve, tačnije Kominterne, već iz Vašingtona, odnosno američke Demokratske stranke.

Fakulteti će biti mesta gde će se učiti pobuni, a ne gradivu, sve u cilju pobede svetske revolucije. Privatna imovina, baš kao i posle rata, moraće da se konfiskuje, a tamo gde osete da ima viška prostora ubaciće vam podstanare. Ko bude srbovao, neki novi Goli otok mu ne gine. To bi ukratko bio program anonimusa koji su nam blokirali fakultete i univerzitete dajući sebi za slobodu da kažu kako govore u ime svih studenata i da su državne zgrade fakulteta i univerzitete, pa čak i zadužbina Miše Anastasijevića, gde je danas Rektorat, njihova druga kuća, pa su se zato u iste uselili sa sve dušecima i privatnim pokućstvom i stvarima. Kada se zaista budu domogli vlasti, useljavaće vam se u kuće.

Elem, nemojte misliti da je ovo šala. To su mislili i ljudi pre Drugog svetskog rata, čak su čvrsto verovali da komunisti nikad neće uspeti da dođu do šanse da budu vlast. Ipak, posle rata su došli i punih 45 godina su nam zaseli na kičmu, a očito sede i danas. Otuda, dobro razmislite o njihovim težnjama i šta nam se može dogoditi ako bi njihovi unuci ponovo zgrabili fotelje. Jednom smo to već imali i ostali smo bez srpske inteligencije koju su pobili, pozatvarali, urnisali nam Crkvu, nacionalno pitanje, uveli su nam pokrajine, osakatili nas za vek vekova. Ne ponovilo se!

U potpisu: Djuka Bizon.

Jos malo otrova.

Doduse, nije Unuk, samo Rodjak.

Iz Drenove.

Velike. fantom

Naslov: Pragmaticni Crnogorci

Za razliku od makedonskog, crnogorski odlazak je kod mnogih Srba izazvao (ne)opravdani gnev. Zar da nas napusti narod koji je imao najviše koristi od Srbije i Jugoslavije? Broj Crnogoraca na najboljim mestima u vojsci, politici, diplomatiji, privredi i kulturi Jugoslavije i Srbije višestruko je prelazio broj Slovenaca, a srazmerno stanovništvu bilo ih je daleko više među rukovodiocima od Srba i Hrvata. A Slovenci su sve vreme finansirali četvrtinu i više saveznog budžeta.

Nesrazmera između doprinosa i uticaja je još više porasla u vreme SR Jugoslavije i SCG, kada su dajući nula sredstava Crnogorci popunjavali polovinu mesta u zajedničkoj državi i vojsci. Srbi su tako verovatno jedini narod u istoriji koji je finansirao raspad svoje države.

Promena identiteta jedna je od trajnih crnogorskih tradicija. Nema naroda u regionu koji je više menjao identitete i ideologije. Ejup Mušović je pisao o tome da su većina sandžačkih muslimana/Bošnjaka poreklom Crnogorci. A bivalo je i obrnuto. Muslimani su se tokom širenja crnogorske države vraćali na „veru prađedovsku“, retko silom, o čemu je pisao Šerbo Rastoder. Većina muslimana tih krajeva se pokrstila bez velike buke. Ostala su samo prezimena sa islamskim ili albanskim imenima u osnovi. U Crnoj Gori ima više takvih prezimena nego igde drugde. Potomci Šukrije, Dauta, Memeda, Muje i Bećira su postali Šukovići, Dautovići, Memedovići, Mujovići, Bećirevići...
Pravi praznik koji odražava današnji duh Crnogoraca je Petrovdanska skupština 12. jula 1941. godine, koju su organizovali italijanski fašisti i njihovi saradnici. Ona je poništila ujedinjenje sa Srbijom i proglasila obnovu Kraljevine Crne Gore. Princ Mihailo Petrović je odbio krunu u znak lojalnosti prema Jugoslaviji i kralju Petru.

Crnogorci su sutradan podigli proporcionalno najmasovniji ustanak u Evropi, Trinaestojulski. Podigli su ga zajedno komunisti i nacionalisti, delom kao i prosrpsku i prorusku reakciju na Petrovdansku skupštinu. Skoro svi partizani su te zime napustili Crnu Goru i činili su veliki deo boraca elitnih proleterskih brigada. To je manje od pet hiljada ljudi. Sve što je ostalo bilo je u četnicima. Preostali malobrojni komunisti progonjeni su kao zveri, što znamo iz knjiga Mihaila Lalića. Posle pada Italije, a pogotovo posle rata, svi su postali partizani.

Montenegrini razumeju istoriju kao švedski sto, uzimaju iz nje šta im je volja. Podgoričku skupštinu, koja je proglasila ujedinjenje Srbije i Crne Gore, proglašavaju nelegitimnom, a ujedinjenje aneksijom. A ulazak Boke u Crnu Goru ne dovode u pitanje, iako se Bokelji i Budvani nikada nisu izjasnili za spajanje ni s Kraljevinom, niti sa Republikom Crnom Gorom. A prvi su se od svih izjasnili za ujedinjenje sa Srbijom, 7. novembra 1918. godine.

Da li će se Crnogorcima isplatiti okretanje leđa Srbiji? Da, ako uspeju da istovremeno koriste prednosti članstva u EU i da zadrže privilegije koje uživaju u Srbiji. To bi bila kruna njihovog istorijskog pragmatizma.