May 13May 13 U sveslavenstvu, jugoslavenstvu i srpstvu vidio je pogibelj za hrvatski narod pa im se suprotstavljao u mnogim člancima i raspravama (Bi li ka Slavstvu ili ka Hrvatstvu, 1867; Ime Serb, 1868; Pasmina Slavoserbska po Hervatskoj, 1878).Starčević, Ante - Hrvatska enciklopedija
May 13May 13 2 hours ago, Filozof manijak said:Popravio sam ti ovoEsid: da pojasnim, pošto su se mnogi zločini, zločinci i nerešeni odnosi iz drugog svetskog rata gurali pod tepih zarad bratstva i jedinstva, i nisu se rešavali kada je trebalo, posle pucanja tog istog bratstva&jedinstva mnogi sjebani umovi su rešili da isprave istorijske nepravde i revanširaju se onoj drugoj strani. Zato ja sve to zovem odloženi revanš,. pogovoto u nesretnoj Bosni.Koji zlocin i zlocinac nije resen kada je trebalo? Od samog rata, Blajburga, sudjenja posle rata do ubijanja ustaske i druge emigracije, sta konkretno nije reseno?
May 13May 13 Pisla je forumašica @duda dosta o tome, u njenom kraju u Bosni. Možda bi mogla, ako hoće, da odgovori ovde umesto mene. Edited May 13May 13 by Filozof manijak
May 13May 13 ovo ima veze više sa WW2 no iz wiki jedan deo. koliko je tačan i relevantan, ne znam. pravo da vam kažem, jebe mi se za ono pre 80 godina.Хрватске процене броја жртаваСпомен убијеним у БлајбургуСрећко Пшеничник, зет Анте Павелића на комеморацији блајбуршким жртвама 29. априла 1990. године говорио је о 10.000 жртава.[6] Жерјавић сматра да је број жртва укупно око 50.000. По њему је на Блајбургу побијено 36.000 Хрвата, Словенаца 8.000—10.000, Муслимана 5.000, те четника 2.000. Та процена је извршена 1990. године.[7] Година процене је изузетно битна јер су се током деведесетих блајбуршке жртве увећавале невероватном брзином. Већ средином деведесетих говори се о 80.000 жртава које ће се убрзо заокружити на 100.000 настрадалих. Ускоро су и те бројке постале застареле јер се приликом годишњица чешће говорило о 200.000 жртава.[тражи се извор]
May 13May 13 Neko je pominjao verikalnu pokretljivost u vreme SFRJ, pa sam se setio druga Veli Deve. Covek bez obrazovanja i bilo kakvog prakticnog iskustva u privredi je bio izabran od strane radnickog saveta, nego kako drugacije, za direktora RTK Trepca. Jebga, nije bilo boljeg za to mesto Najbolji primer niko i nista moze da postane nesto. Ove je na nivou Habeka, pisac knjiga za decu, koji je bio ministar privrede u Nemackoj. Ili kada je AV postavio Micu Grcica da vodi EPS. Mada je Mica vodio pecenjaru, barem nesto je radio, a Veli Deva nije ni toliko.
May 13May 13 2 hours ago, Lo Zingaro said:Meantime @dudatrue that, ali ja sam je ukucala u searchu i nasla par postova, neke koje nisam citala ranije. koga zanima stoji i dalje napisano.
May 13May 13 3 hours ago, x500 said:Neko je pominjao verikalnu pokretljivost u vreme SFRJ, pa sam se setio druga Veli Deve.Covek bez obrazovanja i bilo kakvog prakticnog iskustva u privredi je bio izabran od strane radnickog saveta, nego kako drugacije, za direktora RTK Trepca. Jebga, nije bilo boljeg za to mesto Najbolji primer niko i nista moze da postane nesto. Ove je na nivou Habeka, pisac knjiga za decu, koji je bio ministar privrede u Nemackoj. Ili kada je AV postavio Micu Grcica da vodi EPS. Mada je Mica vodio pecenjaru, barem nesto je radio, a Veli Deva nije ni toliko.svi sistemi imaju tu sortu socijalne pokretljivosti koju si ti naveo, neko manje, neko vise. al se ne zove tako. i da ne bude zabune, partijsko i boracko zaposljavanje je i te kako bilo zastupljeno u jugoslaviji. ima krdo knjiga, filmova, viceva i jos kojecega o tome. recimo copiceva osma ofanziva vrlo lepo i u detalje opisuje tu vrstu zabave. ali...
May 14May 14 Izgleda 10% radnika u 70-im zaposleno u tzv. gubitasima, tu je i, za dekadu 70-ih, nezaposlenost od 7% do 12-14% uprkos 1mil gastosa.Inflacija u 70-im izgleda 17-18% godisnje, samoupravljaci sami sebi podizu plate.Tu je i samoupravna kvaka da sto nas je manje u our-ima bice vise za stanove, placene odmore&tople obroke jer nemoguce je otpustiti novozaposlene kad govno udari u ventilator.Komercijalne banke su izgleda kreditne unije za svoje neprofitabilne osnivace, stampaju novac&daju kredite.Protok kapitala (medju rep&pok) je mali - deo koji ne razumem&trebam pomoc PPP strucnjaka - navodno, SLO&CRO ne ulazu u “nerazvijene” jer ovi mogu da se “samoupravno organizuju” pa pisi propalo tvojoj investiciji?Juznjak (interni) gastos preferira dojche zbog DM ali i kultoroloskih razlika izmedju Be-Ha i SLO ko nas sastavi = slaba integracija YU radne snage.Ukratko, YU eksperiment izgleda kao 1 Ponzi scheme, zavisi kad si usao&izasao;ako si 1950. ili ranije++, Bgd, a cilj ti bio drustveni stan/more&planina, vikendica - verovatno si ga dobio; not so much ako si rodjen u 60-im ili 70-im kada ide na nulu!A razlike ko nas sastavi me uopste ne cudi sto su oni™ hteli da se ocijepe
May 14May 14 1 hour ago, Bud Stonebraker said:Juznjak (interni) gastos preferira dojche zbog DM ali i kultoroloskih razlika izmedju Be-Ha i SLO ko nas sastavi = slaba integracija YU radne snage.Eh, juznjacki gastosi su rado isli u Sloveniju i Istru da rade.Ne vem, ba!
May 14May 14 13 minutes ago, kronostime said:Eh, juznjacki gastosi su rado isli u Sloveniju i Istru da rade.Ne vem, ba!Ali nisu dovoljno obzirom da je u SLO nezaposlenost bila samo 5% a kod @cedo & @milfisland mnogo veca; da ima shipt…ovaj, albanskog forumasa jos veca 20% - nisu isli, delom, jer se nisu osecali ko kod kuce YU pa onda morali vani
May 14May 14 2 hours ago, Bud Stonebraker said:Ukratko, YU eksperiment izgleda kao 1 Ponzi scheme, zavisi kad si usao&izasao;ako si 1950. ili ranije++, Bgd, a cilj ti bio drustveni stan/more&planina, vikendica - verovatno si ga dobio; not so much ako si rodjen u 60-im ili 70-im kada ide na nulu!Moji su rodjeni u prvoj polovini 50ih, mama je 2 puta u svojoj firmi izbijala na vrh onih lista za dodelu stana, ona i otac, oboje poreklom van Beograda, sa dvoje male dece ziveli su u vesernici tih veseih 80ih.Oba puta pravilnik je promenjen ekspresno da se namesti drugacije bodovanje, prvo da neki jaci inzenjer dobije stan, drugi put je dobio sofer od direktorke. Mi i dalje u vesernici.Otac obidje one Kaludjerice i to sto je mogao da priusti po predgradjima, i decidno odbije da ulazi u takvo naselje po kome veselo teku potocici kanalizacije, tako da na kraju kupi plac u svom zavicaju i krene sam da zida kucu. Kucu su gradili od tatine plate a trosili majcinu, pa su par godina ziveli bas bas na ivici finansijskoj.Kad je kuca bila da se zavrsi ali ne bas gotova, a skolska godina pocinjala, tj prvi razred, oni da ja ne bih menjala osnovnu u drugom razredu usele nas u ucu sa betonskim podovima. Poslove su oboje sredili u tom gradu, nije billo ni tesko jer je tata odatle a grad bio tad u potrebi za radnom snagom. Pokusali su da uzmu kredit samo za krov te kuce, odbili su ih u obe nove firme, mama je tad brzo stekla prijateljicu jednu finu zenu kojoj je firma njena dala ceo kredit za full ogromnu kucu sve sa krovom na vrhu.Sticajem okolnosti postala sam kasnije dobra drugarica od cerke te zene, vec u gimnaziji kad smo krenule.Sedim jednom kod nje kuci, i prica njen otac, oduvek u komun stranci, i ubedjeni komunista do kraja, posle kod Milosevica aktivan lokalno. Kaze kakva su to vremena bila. Daju ti kredit za kucu, posle inflacija pojede ne moras ni da vracas, kako se zivelo.Prica covek najiskrenije od srca, u potpunosti nesvestan svoje privilegije, inace jedan od najboljih ljudi koje sam u zivotu srela, ali onako bas istinski dobar i predobar miran covek. I naravno da je otisao pre vremena. Druga crtica, kad je majka najavila otkaz u Beogradu po sistemu maltene danas za sutra jer nije hela previse unapred da se najavljuje, firma je bila malo mobiska pa je naucila da ne trci pred rudu, i kolega jedan iznenadjen sto ona ide, i sokiran ali zasto vi idete iz Beograda, pa pri vrhu si liste (mama opet izbila), dvoje male dece, mogla si stan u Beogradu da dobijes!A ona kaze Jao Mito, pa zar opet da moraju da menjaju pravilnik. A nesudjena mi Kaludjerica i dalje verujem nema kanalizaciju.
May 14May 14 moja priča je drukčija.gruja veličković u čiju su se palatu '27 moji uselili bankrotirao je pred rat i sve tri kuće mu je oduzela banka koja je posle nacionalizacijom likvidirana. data je opštini na upravljanje, deda i baba su sa ćerom i mojim ocem ostali da žive u tom dvosobnom stanu sa zajedničkim kupatilom. ovog puta u društvenoj sredini. majka se udala za ćaleta, tetka se odselila, deda je umro, nas petoro (imao sam sestru) smo tu živeli.elem, moja firma EDB je solidno delila stanove. bio sam na listi posle ženidbe i vazda me neko preticao jer, falilo mi je pola sobe. a oni koji bi došli u grad bili su radnici bez stana. ja sam useljavao kolege koji su imali manje od 30 godina. naravno da mi je bilo krivi, pitao sam se šta ti došljaci imaju sve u zavičaju no, tako je bilo. bio sam u jednom periodu i član stambene komisije, nije bilo ni promena pravilnika ni protekcije. bilo je lažiranja. čovek se razvede, ženi i deci ostane stan koji je dobio od firme, on je samac bez stana i pretekne me. posle se ponovo venčaju. ili se neko ko živi s roditeljima prijavi kao samac (kod tetke, drugara) ispadne da je bez stana i, hop.
May 14May 14 50 minutes ago, đorđe geprat said:elem, moja firma EDB je solidno delila stanove. bio sam na listi posle ženidbe i vazda me neko preticao jer, falilo mi je pola sobe. a oni koji bi došli u grad bili su radnici bez stana. ja sam useljavao kolege koji su imali manje od 30 godina. naravno da mi je bilo krivi, pitao sam se šta ti došljaci imaju sve u zavičaju no, tako je bilo. bio sam u jednom periodu i član stambene komisije, nije bilo ni promena pravilnika ni protekcije. bilo je lažiranja. čovek se razvede, ženi i deci ostane stan koji je dobio od firme, on je samac bez stana i pretekne me. posle se ponovo venčaju. ili se neko ko živi s roditeljima prijavi kao samac (kod tetke, drugara) ispadne da je bez stana i, hop.Pa ok, ali vi ste bar jedan stan dobili gratis i bilo vam je krivo sto niste jos jedan. Moji su hteli a nisu dobili ni taj 1. Ni kredit nisu hteli da im daju, firme su nekad davale stanove a nekad kredite, njima nista od toga. A otac mog bivseg supruga ostao je bez cele kuce na lokaciji u Beogradu u kojoj je odrastao, i pritom mu je otac preminuo posle toga od stresa koji je doziveo kad su mu opljackali sve za sta je radio ceo zivot, i kucu, i plac pored i radnju koju je imao. Ovaj drugi deda mu je ostao ziv nakon partizanskih cistki, svi sa kojima je bio ostali po jamama, a bio je covek posten i otisao sam u rat sa Nemcima bio u partizanima inicijalno u CG, a pobegao jer se prestravio kad su poceli da ih salju da kolju civile po Kolasinu.Znaci nemojte da pricamo bajke o komunistima. Kolko belog toliko i crnog najcrnjeg. Nasi komunisti su bas bas mesana vreca bili.
May 14May 14 5 hours ago, Bud Stonebraker said:Ali nisu dovoljno obzirom da je u SLO nezaposlenost bila samo 5% a kod @cedo & @milfisland mnogo veca; da ima shipt…ovaj, albanskog forumasa jos veca 20% - nisu isli, delom, jer se nisu osecali ko kod kuce YU pa onda morali vanioh, bogati sever, siromasni jug, to ne postoji na svetu, cak ni u susjedstvu. ta jugoslavija losa. bad jugoslavija. badsto evra dajem da si post napisao samo zbog bolda