Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

1 minute ago, Mr.Mxyzptlk said:

kako se ti EV's startuju po norveskoj zimi?

btw, niko nije spomenuo majnovanje litijuma i sta ono sve donosi. radna mesta, prosperitet i sve sto ide. pritom ne znam dal se zna koliko tog litijuma uopste ima na planeti. sta ako ga nema dovoljno? mozda cemo morati da majnujemo u svemiru, onda bi ta prica zaista bila eco frendli.

Mislim da rade očajno po zimi kao što svi posebno Srbi, znaju, ali je prodaja poslednjih godina narasla na 95% svih automobila, jer je u Norveškoj najveći procenat mazohista. I tako se prenelo od komšije do komšije, jedan kuka kako mu je crkla Tesla kilometar od posla, pa je morao da je gura rukama do tamo, drugi to čuje i odmah trči da kupi i on. Lud narod.

• Replies 2.4k
  • Views 191.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Stigla Tesla. Očekivao Teslu iz Kine,poslali Teslu iz Nemačke.... prvi utisci fenomenalni ali to je sa svakim novim automobilom. Neverovatno se lako kreće, vrlo je "kompaktna" za automobil te veličin

• Po najnovijim studijama Harvarda i samog Volvoa, kupovina novih elektricnih automobila i njihova ekoloska opravdanost zavisi od toga da li ste konstantni ili povremeni vozac, procentualne kolicine ret

Posted Images

33 minutes ago, Roger Sanchez said:

A što misliš na što se ganjaju ta bešumna vozila?

Naaaa....

struju iz uglja :gasp: i na nuklearnu struju :gasp:2

Island se valjda skroz prebacio na "zelenu struju". Gasp.

pih nista ne napisa za litijum. izgleda da pada sa neba.

20 minutes ago, kronostime said:

Procitaj tekst do kraja - imas i za elektricnu energiju, strucnjace.

I tekst i tabele/grafikone

vlade

10 miliona prodatih EV u EU.

Troši se manje struje nego pre.

To ti je to.

2 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:

Litijum je ekoloska katastrofa to znamo. CATL je pokrenuo proizvodnju baterija na natrijum. Ameri se jos muce da ih smanje za EV ali ima svetla na kraju tunela. Verujem da je to buducnost.

4 minutes ago, Venom said:

Mislim da rade očajno po zimi kao što svi posebno Srbi, znaju, ali je prodaja poslednjih godina narasla na 95% svih automobila, jer je u Norveškoj najveći procenat mazohista. I tako se prenelo od komšije do komšije, jedan kuka kako mu je crkla Tesla kilometar od posla, pa je morao da je gura rukama do tamo, drugi to čuje i odmah trči da kupi i on. Lud narod.

Lako je prodati gomilu EV u Norveskoj gde je stanovnistvo skoncentrisano u 6 osrednjih gradova.

Sem ako i Laponci nisu presli na elektro irvase.

3 minutes ago, Roger Sanchez said:

Nie mi jasno, ako je toliki broj dana na tržištu s negativnom cenom struje, zašto ti plaćaš jednu od najskupljih struja na kontinentu?

Drugo, što je s onih 20 gas-elektrana koje N(j)emačka mora izgraditi, jer joj treba steering power, jer ne može u Europu neometano izvoziti svoju bipolarno šizofrenu situaciju, od ''he he he mam struje na kamare, plaćam ti da uzmeš s_d'' & ''nema sunca, nema vetra, daj mi de struje ne pitam za cenu ph34r''. Mislim, okolne države doslovno su napravile infrastrukturu da se brane od toga jer nemaju sve energo-ekonomski luksuz da se s tim zajebavaju.

Te gaselektrane će kao jednoga dana raditi na vod(on)ik, ali dotad će lijepo spaljivati dobri stari LNG sa svim čarima koje on donosi.

Još jednom, stavljaju se kola pred rudo, infrastruktura ili ne prati razvoj ili nije nimalo zelena ako prati. Kad bude i zelena i normizirana & infrastrukturno uređena, onda će se moći reći da je to zrela i stabilna tehnologija. Dotad je to uvelike samo šopanje ameroeuroatlantske imućne guske uglavnom kineskim subvencijama kojima se kornerira tržište i stvaraju radna mjesta.

Upravo sam krenuo da pisem kako npr. Kanarska ostrva imaju idealne uslove da voze zaista zelena vozila. Energija sunca, vetra i talasa na izvolite, ali avaj racunica kaze da trenutno voznja EV ovde dolazi crplenjem skoro iskljucivo iz nafte. Poslednjih godina se nesto menja sa otvaranjem velikih solarnih parkova, ali je i tu krenula sad velika rasprava nakon otkrica da ti parkovi pobiju toliko endemskih zivuljki, narocito ptica da im baca u vodu svako proslo skupo izmestanje auto puteva radi zastite istih. I ne samo to, solarni parkovi su bukvalno samoubistvo za teritorije u blizini ljudske populacije, jer jednu pustinju potencijano ekonomski iskoristivu na vise nacina menjas u pustinju samo sa jednom namenom.

Btw, voziti EV u Spaniji je daleko vise ekoloski opravdano nego u Nemackoj, ali jebe standard, tako da se vracamo na pricu pojedinacnog izbora naustrb ekoloske osvescenosti. Pa onda imamo ulogu drzave koja vec sada sirom otvara vrata kineskim EV koji su jeftiniji od evropskih kako EV tako i sa SUS motorima, ali onda opet upadanje u krug, Spanija je treci ili cetvrti proizvodjac automobila u Evropi, time sto otvara vrata Kinezima, vrlo verovatno stavlja katanac na sopstvene fabrike i gomila ljudi direktno ili indirektno ostaje bez posla. I tako u krug, nikako ne valja olako obecana brzina sto bi reko Milosevic;).

Just now, Mr.Mxyzptlk said:

Litijum je široko rasprostranjen. Ekstrakcija je vrlo štetna, makar bila do sad. Poslednjih godina je došlo do ekspanzije kapaciteta što je rezultovalo krahom cene, tako da je trenutno džabalesku. RMI (Rocky Mountain Institute) je prošle godine objavio analizu da od 2040 neće biti potrebno novo vađenje, jer će potrebe biti podmirene reciklažom i efikasnijom upotrebom. Za referencu, RMI je pre 20-25 godina tvrdio da će obnovljivi izvori pobediti jer će biti jeftiniji. Tad izjava za sprdnju, realnost mnogo brže nego što su prognozirali. Osim toga, radi se mnogo i na alternativama za baterije, npr. natrijum jonske.

3 minutes ago, Lancia said:

Upravo sam krenuo da pisem kako npr. Kanarska ostrva imaju idealne uslove da voze zaista zelena vozila. Energija sunca, vetra i talasa na izvolite, ali avaj racunica kaze da trenutno voznja EV ovde dolazi crplenjem skoro iskljucivo iz nafte. Poslednjih godina se nesto menja sa otvaranjem velikih solarnih parkova, ali je i tu krenula sad velika rasprava nakon otkrica da ti parkovi pobiju toliko endemskih zivuljki, narocito ptica da im baca u vodu svako proslo skupo izmestanje auto puteva radi zastite istih. I ne samo to, solarni parkovi su bukvalno samoubistvo za teritorije u blizini ljudske populacije, jer jednu pustinju potencijano ekonomski iskoristivu na vise nacina menjas u pustinju samo sa jednom namenom.

Btw, voziti EV u Spaniji je daleko vise ekoloski opravdano nego u Nemackoj, ali jebe standard, tako da se vracamo na pricu pojedinacnog izbora naustrb ekoloske osvescenosti. Pa onda imamo ulogu drzave koja vec sada sirom otvara vrata kineskim EV koji su jeftiniji od evropskih kako EV tako i sa SUS motorima, ali onda opet upadanje u krug, Spanija je treci ili cetvrti proizvodjac automobila u Evropi, time sto otvara vrata Kinezima, vrlo verovatno stavlja katanac na sopstvene fabrike i gomila ljudi direktno ili indirektno ostaje bez posla. I tako u krug, nikako ne valja olako obecana brzina sto bi reko Milosevic;).

Legendarni grafikon iz 2022: golf tereni u Britaniji zauzimaju 5x veću površinu nego solarni paneli. Za panele u prevodu ima mesta koliko hoćeš i nisu nikakav poseban problem za prirodu. Ako može nešto da se poboljša ja sam uvek za to, ali mora da se pogleda u kontekstu ostalih stvari koje radimo i alternativa.

Golf-courses-vs-Solar.jpg

12 minutes ago, kronostime said:

Lako je prodati gomilu EV u Norveskoj gde je stanovnistvo skoncentrisano u 6 osrednjih gradova.

Sem ako i Laponci nisu presli na elektro irvase.

Ja sam mislio da baš u gradovima nedostaje infrastruktura.

Just now, Venom said:

Ja sam mislio da baš u gradovima nedostaje infrastruktura.

Pored onolikog gasa koji imaju sigurno se ne greju na struju, a ipak grade nove elektrane.

Norway's electricity production is overwhelmingly dominated by hydropower, which accounts for approximately 89% of total generation. The remaining electricity comes from other renewable sources like wind (around 9%) and a very small amount from fossil fuels (less than 2%).

BTW, Norvezani carevi, kad su pre skoro 100 godina krenuli da prave hidroelektrane, nisu imali tehnologiju pa su napravili dilove da im stranci naprave, eksploatisu i posle valjda 50 godina vrate vlasnistvo tih hidrocentrala. Sada drzava sve to ima u svojim rukama. Eh...

3 minutes ago, kronostime said:

Pored onolikog gasa koji imaju sigurno se ne greju na struju, a ipak grade nove elektrane.

Ok, mislim da sam konačno shvatio.

U gradovima nedostaje infrastruktura za EV, mora prvo da se izgradi infrastruktura. U Norveškoj se prodaju EV, jer je to lako tamo, svi su u gradovima gde ne treba dodatna infrastruktura pošto se svi greju na gas. Grejanje na gas smanjuje potrebu za dodatnim kapacitetom za punjenje EV.

I onda mi kaže neko da ja povezujem stvari neobično.

BTW koga zanima onako sporedno, ne ti kronose, u Norveškoj je najviše toplotnih pumpi po glavi stanovnika. Al ne da ima ikakve veze sa EV.

Jel postoji neki plan sta ce biti sa baterijama kad im bude istekao rok trajanja? Da li ce samo da ih izvoze u neki Niger, Mali ili Srbiju da tamo prave deponije toga ili ima neko ekoloskije resenje?

Konacno prilika za Bocvanu da iskoristi onoliku pustinju wub

Edited by Shan Jan