Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

1 hour ago, Shan Jan said:

Brate uzmi american express gold, imas besplatno zdravstveno za ceo svet kad putujes hihi

Brate, amex gold i travel health insurance je samo đelić svega toga.

Imao sam tu nesreću da mi je jedan poznanik entuzijastično (haha) u sitna crevca objašnjavao, a uživo na žalost ne možeš da skroluješ dosadne delove.

Ne pamtim sve detalje, ali u kratko apliciraš za kartice koje imaju opening bonuse koji tebe zanimaju, npr milje za letove. Ako imaš partnera još bolje, jer za isti bonus aplicirate 2x i onda ugasiš karticu kad se iskoristi bonus. A info koja kartica je aktuelna, i kako prejebati kreditni skor se sharuju preko subredita ili specijalizovanih foruma.

Glavna premija bi bila ako te odobre za amex platinum, pa imaš neograničen pristup business loungu na svim aerodromima dok putuješ koristeći besplatne milje uveliko zarađene karticama.

• Replies 2.4k
  • Views 191.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Stigla Tesla. Očekivao Teslu iz Kine,poslali Teslu iz Nemačke.... prvi utisci fenomenalni ali to je sa svakim novim automobilom. Neverovatno se lako kreće, vrlo je "kompaktna" za automobil te veličin

• Po najnovijim studijama Harvarda i samog Volvoa, kupovina novih elektricnih automobila i njihova ekoloska opravdanost zavisi od toga da li ste konstantni ili povremeni vozac, procentualne kolicine ret

Posted Images

16 hours ago, Venom said:

I takođe ako nisi mislio bukvalno, nego da ih neće istisnuti je demantovano činjenicom da je prodaja skočila i to značajno iako nema subvencije i nije je bilo ni prošle godine. Osim toga, više puta ti je dat primer subvencija za automobile na fosilna goriva, na to si ponavljao nije mi poznato, nije ni poznato. Pričao si napamet i razvio teoriju koja nema uporište u realnosti. Subvencije imaju i drugi, a uostalom EV ih nemaju. Toliko o toj teoriji.

Za drugi deo, pa misli šta god hoćeš, ali istorijski gledano kad dođe nešto bolje i uhvati zalet, uglavnom počisti ono što je nekad bilo. Past performance not a guarantee of future profits, but...

651d09be8d6825c52297527d_4Wxtcutwf-B7xgg

peaking-1-1-small.svg

peaking-1-3-small.svg

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama

Živi bili pa videli.

Manipulišeš informacijama kao političar. Opet pominješ subvencije za SUS, a dao si primer subvencija iz jedne godine (2009.) kada su subvencije davane zbog svetske ekonomske krize. Gde postoje masovne subvencije za kupovinu SUS automobila kao što postoje za EV? Evo reci mi gde da se prijavim za tu subvenciju za kupovinu SUS automobila, zainteresovan sam.

Potražnja za baterijama se učetvorostručila za 4 godine, udeo onih za električna vozila je relativno stabilan, što će reći da se i potražnja za baterijama za električna vozila učetvorostručila za 4 godine.

BESS = battery energy storage system

G5Jy-eEXEAALxYt?format=jpg&name=large

It’s not just about EVs any more…

@benchmarkmin

https://x.com/sdmoores/status/1986776810126766120

Edited by vememah

Kad formiraš mišljenje na nedostatku informacija, svako mišljenje bazirano na informacijama ti deluje kao manipulacija.

Ti si ih dobio više, prvo si se pravio da ih ne vidiš, posle si rekao nisam znao, ali ne menja moje mišljenje. Baš iznenađujuće. Ja isto mislim da idem napolje u kratkim pantalonama jer napolju sija sunce, pa kad neko pogleda kroz prozor i kaže kiša pada, 5 stepeni i novembar je ja kažem manipulacija. Samo što u stvarnom životu dobiješ upalu pluća, a ovde forumski papir sve trpi. Ti pre svega manipulišeš sa samim sobom.

Mogu još jednom da ti ponovim, to što ti nešto ne znaš ne znači da to ne postoji. Šeme za zamenu starih automobila novim su uobičajene svuda po svetu. To se radi pod izgovorom ekologije, a u stvari je subvencija za auto industriju, potpuno isti koncept kao EV subvencija. To što je u Nemačkoj poslednji put bilo 2009. ne znači da auto industrija to ne traži konstantno, poslednji put 2020 kad su jednostavno odjebani. I to sam ti već rekao, ali ni to "nisi video". I prošle godine je bilo priče o tome ali srećom na tome je ostalo. Gde ti možeš, ne znam, ali o tom modelu se pričalo još pre par godina i kod nas, ne znam šta je bilo od toga. Citat:

Onaj ko se odluči da nabavi, novije, ekološki prihvatljivije vozilo (sa Euro 6 motorom, novo ili polovno) dobiće podsticaj u iznosu od 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

I btw, zgodno su preskočio post koji je ostavio vememah, gde VW šef sam kaže da subvencije za dizel treba preusmeriti na EV. Toliko o tvom nastupu ovde i "manipulacijama".

Sve u svemu, mogu još jednom da ponovim:

* EV prodaja raste nevezano za subvencije

* Subvencije nisu nikakva specijalnost EV auto industrije, naprotiv

* To je sve dokumentovano više puta na ovom topicu i ne bih više gubio vreme na to. Promašio su fudbal i pao na dupe, dešava se.

Za godinu dana udeo kineskih brendova u prodaji novih kola u EU i UK se više nego udvostručio.

eSfXw38.jpeg

Preko petine prodaje VW-a sada su čisto električna vozila, dok je udeo vozila samo sa SUS motorima nešto preko 50%.

hpj1uFq.png

Za godinu dana broj prodatih VW-ovih čisto električnih vozila porastao je za 45%.

yVxzUvl.jpeg

More than 43,500 units were registered by Chinese car brands in August – a 121% year-on-year increase and more than the individual volumes recorded by several major European brands. Combined registrations of Chinese car brands last month were higher than those of Audi (41,300 units) and Renault (37,800 units). Although registrations by Chinese car brands comprise 40 different brands, the top five players (MG, BYD, Jaecoo, Omoda, Leapmotor) account for 84% of the total.

https://www.jato.com/resources/media-and-press-releases/chinese-car-brands-outsell-renault-in-europe-in-august

Edited by vememah

6 hours ago, Venom said:

Kad formiraš mišljenje na nedostatku informacija, svako mišljenje bazirano na informacijama ti deluje kao manipulacija.

Ti si ih dobio više, prvo si se pravio da ih ne vidiš, posle si rekao nisam znao, ali ne menja moje mišljenje. Baš iznenađujuće. Ja isto mislim da idem napolje u kratkim pantalonama jer napolju sija sunce, pa kad neko pogleda kroz prozor i kaže kiša pada, 5 stepeni i novembar je ja kažem manipulacija. Samo što u stvarnom životu dobiješ upalu pluća, a ovde forumski papir sve trpi. Ti pre svega manipulišeš sa samim sobom.

Mogu još jednom da ti ponovim, to što ti nešto ne znaš ne znači da to ne postoji. Šeme za zamenu starih automobila novim su uobičajene svuda po svetu. To se radi pod izgovorom ekologije, a u stvari je subvencija za auto industriju, potpuno isti koncept kao EV subvencija. To što je u Nemačkoj poslednji put bilo 2009. ne znači da auto industrija to ne traži konstantno, poslednji put 2020 kad su jednostavno odjebani. I to sam ti već rekao, ali ni to "nisi video". I prošle godine je bilo priče o tome ali srećom na tome je ostalo. Gde ti možeš, ne znam, ali o tom modelu se pričalo još pre par godina i kod nas, ne znam šta je bilo od toga. Citat:

Onaj ko se odluči da nabavi, novije, ekološki prihvatljivije vozilo (sa Euro 6 motorom, novo ili polovno) dobiće podsticaj u iznosu od 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

I btw, zgodno su preskočio post koji je ostavio vememah, gde VW šef sam kaže da subvencije za dizel treba preusmeriti na EV. Toliko o tvom nastupu ovde i "manipulacijama".

Sve u svemu, mogu još jednom da ponovim:

* EV prodaja raste nevezano za subvencije

* Subvencije nisu nikakva specijalnost EV auto industrije, naprotiv

* To je sve dokumentovano više puta na ovom topicu i ne bih više gubio vreme na to. Promašio su fudbal i pao na dupe, dešava se.

Mišljenje sam formirao na informacijama koje sam imao pre ulaska u ovu diskusiju, kao i na onim informacijama koje si ti dostavio ovde. Dakle, uzeo sam sve tvoje informacije u obzir, imajući u vidu da pomnije od mene pratiš ovu temu. I opet iz svih informacija nisam uspeo da izvedem zaključak da su subvencije za SUS i subvencije za EV jednake, ne znam može biti da sam glup, a možda i stvarno nisu jednake. Dakle na današnji dan postoje širom Evrope i sveta subvencije za kupovinu EV, a subvencije za kupovinu SUS su postojale poslednji put 2009. godine u Nemačkoj i ajde da prihvatimo da su bile i negde te subvenciej za Euro 6 motore, to je isto bilo pre 10+ godina. I na današnji dan, prema infomracijama koje je dostavio vememah automobili u kojima postoji SUS motor vode u prodaji u odnosu na EV u svim zemljama Evrope, osim Norveške i Danske. Hibridi su isto u osnovi SUS motori, mada i za njih postoje subvencije.

Proizvođači će uvek tražiti subvencije i olakšice za svaku robu, niko nije gadljiv na pare.

Edited by bejzbolka

To nisu informacije koje imaš, osim ako nisi ništa čitao ili nisi sposoban da razumeš. Ako ti treba mogu da ti ciljano copy pasteujem, šta mi je teško nakon toliko izgubljenog vremena. Sunk cost is for pussies.

To Tojotino "samo što nije" traje već skoro deceniju i stalno se odlaže.

Earlier this year, Toyota bought a 280,000-square-meter plot of land in Fukuoka, Japan, where it planned to build a plant to produce the more advanced EV batteries.

A location agreement was expected to be signed by April, but Toyota pushed back construction by several months, blaming slower-than-expected demand for electric vehicles.

The agreement was expected to be finalized this Fall, but that will no longer be the case. According to Nikkei, Toyota is delaying the EV battery plant for the second time. Toyota will review and adjust plans over the next year.

Fukuoka governor, Seitaro Hattori, confirmed the news with reporters on Friday following a meeting with Toyota’s president, Koji Sato. Hattori also shut down claims that Toyota was planning to scrap the battery plant altogether. (...)

Toyota has been making empty promises about EV batteries for almost a decade now. It initially planned to introduce solid-state EV batteries in 2020, then pushed it to 2023, then 2026, and now it’s saying it will be around 2028.

Mass production is likely closer to the end of the decade, if Toyota doesn’t delay it again. While it’s blaming the slowing demand, global EV sales are still on the rise. According to Rho Motion, global EV sales topped 2 million for the first time in a single month in September 2025. Through the first nine months of the year, EV sales are up 26% compared to the same period in 2024.

https://electrek.co/2025/11/07/toyota-yet-again-delaying-ev-battery-plans/

U inat forumskim neznalicama Skoda Elroq auto godine u Dojclandu.

dosao trenutak da se pozdravim sa svojim EV, svakako zanimljivo iskustvo....

ja sam imao mogucnost da se punim kod kuce, ali ko to ne moze, zaista ne shvatam zasto bi kupovao ev,

elem, duze putovanje je naravno najveca mana, i ne toliko zbog potrosenog vremena, covek svejedno treba da se odmari ponekad, najveci problem mi je izbor trase, tj trasu moram da prilagodjavam usputnim punjacima, gde ih ima, koliko su brzi, dal primaju dkv kartice i tako to...

ako negde postoji dijagram o broju ljudi koji su prespavali u pljevljima zbog ev, treba im javiti da i mene uracunaju

Automobil je najvažnije prevozno sredstvo u Nemačkoj – ali sve češće stoji parkiran. U proseku se svakog dana koristi sve manje, prema studiji koju je naručilo ministarstvo saobraćaja.

Skoro polovina automobila se tokom prosečnog dana uopšte ne pokrene – dok je 2008. samo trećina ostajala parkirana tokom dana. Istovremeno, ljudi više pešače.

Prema studiji, električni automobili se po obrascima korišćenja, godišnjoj pređenoj kilometraži i dužini pojedinačnih vožnji skoro više ne razlikuju od vozila sa klasičnim motorima.

Prethodna studija iz 2017. pokazala je da su se električni automobili uglavnom koristili za kratke relacije. Danas je udeo dužih vožnji sa 13 odsto skoro izjednačen sa dužinama putovanja koje se prelaze vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Studija se, prema ministarstvu, zasniva na anketi širom Nemačke u više od 1.000 gradova i opština.

Između maja 2023. i juna prošle godine anketirano je više od 218.000 domaćinstava i oko 421.000 ljudi.

https://novimagazin.rs/svet/363148-nemci-sve-redje-voze-svoje-automobile