November 3, 2025Nov 3 Procena je jedno, a realnost i ostvarenje procena nesto sasvim drugo.Uporedi te procene sa procenom izgradnje novih elektrana u istom periodu i pada ti svako predvidjanje.Mozda dotle neko napravi i WARP motor - kazu da dosta predje pre dopunjavanja goriva.
November 3, 2025Nov 3 "u ovoj oblasti sam veliki stručnjak osim kad moram da odgovorim na jednostavno pitanje"
November 3, 2025Nov 3 13 hours ago, kronostime said:Samo sto je za prve benzinske pumpe bilo u pocetku dovoljno bure sa benzinom i rucna pumpa koje mozes da postavis bilo gde, dok za punjace za EV ti treba dovoljno jak prikljucak za struju sto bas i nemas svuda.Da, ali generalno sad treba manje para i prostora za punjač nego za benzinsku pumpu.
November 3, 2025Nov 3 Manje para i prostora ali ti trebaju elektrane i transformatori i dalekovodi i sve u tom lancu. Nije manjak na mestu punjaca nego na izvoru i prenosnom sistemu. To trazi velike investicije i vreme da se sprovedu.Ono sto si naveo da zakacis vozilo na svoje parking mesto i punis ga preko noci polako ima smisla, tko bi najmanje opterecivao prenosni sistem ali bi svakako opterecenje dolazilo do izvora gde se ta energija proizvodi. I zahteva da svako parking mesto ima takav punjac. Brza punjenja imaju smisla na prometnim mestima - trzni centri, javni parkinzi u trajanju ne duzem od 1h i sl, gde je frekvencija vozila velika a vreme zadrzavanja kratko. Brzo punjenje je dijametralno suprotno radnom veku baterije i ne bi ga trebalo forsirati ako za time nema bas krajnje potrebe. To je jos jedna od gresaka koja se pravi u ovom tranzicionom periodu, potreba svih proizvodjaca da pokazu kako je vreme punjenja isto kao kod SUS motora i slicno kako bi se ljudi odobrovoljili za prelazak na EV. Nepotrebna stvar. Opterecujes i bateriju i punjac bez razloga. Jedini razlog eventualne propasti EV vozila i tranzicije na njih je neulaganje u infrastrukturu. Ostalo bi se vremenom resilo, ali ako infrastruktura izostane izostace i tranzicija.
November 4, 2025Nov 4 2 hours ago, Downforce said:Jedini razlog eventualne propasti EV vozila i tranzicije na njih je neulaganje u infrastrukturu. Ostalo bi se vremenom resilo, ali ako infrastruktura izostane izostace i tranzicija.TENT ima instalisanu maksimalnu snagu oko 3.5GW...Uzmimo da tokom noći 300.000 vozila u BG (dakle, bez ostatka Srbije, pola od ukpnog broja automobila u BG) bude prikačeno na punjač od 10 KW (neki prosek, za sada), to daje, 300.000*10Kw = 3GW.. Dakle TENT bi u tom trenutku morao da isporučuje, manje-više sve što proizvede, vozilima u BG koja se pune...Deluje realno u dogledno vreme da ćemo u Srbiji moći da pređemo na električne automobile...
November 4, 2025Nov 4 32 minutes ago, radisa said:Deluje realno u dogledno vreme da ćemo u Srbiji moći da pređemo na električne automobileSamo što cela ova “rasprava” nije bila o Srbiji već globalno.
November 4, 2025Nov 4 Izvinjavam se na nastavku off topica onda Ovako kako pise @Downforce, to ne deluje uopste nemoguce. Punjenje nocu, dok je jeftina struja i dok ima kapaciteta, podrazumeva "samo" instaliranje punjaca ispred zgrada i brzih po trznim centrima, pumpama i javnim parkinzima. To moze da se odradi postepeno, zgradu po zgradu, deo po deo grada, grad po grad... I tako ce i postepeno da raste potrosnja elektricne energije i to uglavnom u vreme kad se najmanje trosi - nocu. Meni to deluje skroz ostvarivo. Zamislite ulice bez bucnih i zagadjujucih SUS vozila. Ja sam to video u mnogo vecim gradovima u Kini, ne cuje se saobracaj u 8 traka, kao da si u parku. Dodajte na to manju potrosnju za gorivo i imate Srbiju koja uz svoja nalazista u Vojvodini, moze polako da postane nezavisna od uvoza nafte. Uz to ne treba zaboraviti da je moderan EV sa modernim baterijama relativno nova stvar. Ocekujem jos bolje i ekoloskije baterije, manje tezine kao i razvoj vozila manje potrosnje.Meni su sve ovo plusevi i zvuci skroz ostvarivo da se postepeno uvodi na duze staze.
November 4, 2025Nov 4 BTW, po meni pravo resenje za ovaj haos sa parkingom i guzvama u BG je u carsharing konceptu. To vec lepo funkcionise u Amestardamu. Ne znam zasto se niko nije dosetio da primeni kod nas. Edited November 4, 2025Nov 4 by Shan Jan
November 4, 2025Nov 4 1 hour ago, Shan Jan said:Izvinjavam se na nastavku off topica onda Ovako kako pise @Downforce, to ne deluje uopste nemoguce. Punjenje nocu, dok je jeftina struja i dok ima kapaciteta, podrazumeva "samo" instaliranje punjaca ispred zgrada i brzih po trznim centrima, pumpama i javnim parkinzima. To moze da se odradi postepeno, zgradu po zgradu, deo po deo grada, grad po grad... I tako ce i postepeno da raste potrosnja elektricne energije i to uglavnom u vreme kad se najmanje trosi - nocu. Meni to deluje skroz ostvarivo. Zamislite ulice bez bucnih i zagadjujucih SUS vozila. Ja sam to video u mnogo vecim gradovima u Kini, ne cuje se saobracaj u 8 traka, kao da si u parku. Dodajte na to manju potrosnju za gorivo i imate Srbiju koja uz svoja nalazista u Vojvodini, moze polako da postane nezavisna od uvoza nafte. Uz to ne treba zaboraviti da je moderan EV sa modernim baterijama relativno nova stvar. Ocekujem jos bolje i ekoloskije baterije, manje tezine kao i razvoj vozila manje potrosnje.Meni su sve ovo plusevi i zvuci skroz ostvarivo da se postepeno uvodi na duze staze.E, ali seoski putevi, prašina, TENT, bla bla…
November 4, 2025Nov 4 4 hours ago, radisa said:TENT ima instalisanu maksimalnu snagu oko 3.5GW...Uzmimo da tokom noći 300.000 vozila u BG (dakle, bez ostatka Srbije, pola od ukpnog broja automobila u BG) bude prikačeno na punjač od 10 KW (neki prosek, za sada), to daje, 300.000*10Kw = 3GW.. Dakle TENT bi u tom trenutku morao da isporučuje, manje-više sve što proizvede, vozilima u BG koja se pune...Deluje realno u dogledno vreme da ćemo u Srbiji moći da pređemo na električne automobile... EV se ne puni svaki dan, napunis i onda vozis 100, 200, 300km. Za vecinu to je 5 do 7 dana voznje. Drugo sto se generalno infrastrukturen tice, moja baba je pre 50 godina imala frizider, jednu sijalicu i televizor od potrosaca. U medjuvremenu izbroj samo potrosace koje danasnja prosecna porodica ima. Da ne pricam koliko ljudi danas se vise greje na struju nego ranije. I niko ne pita kada upali klimu tri meseca non stop da li ce biti struje. Za 500, 600 miliona evra koliko bi drzava ustedela neuvozom goriva valjda moze da se napravi neki novi proizvodjac struje.
November 4, 2025Nov 4 Zamislite da sad 300k benzinaca krene svaki dan da toči na pumpama u Beogradu. Pa to bi bilo redovi do Bubanj Potoka. To ne može da funkcioniše, vreme je da odbacimo tu nesprovodivu ideju.
November 4, 2025Nov 4 32 minutes ago, glibav said: Za 500, 600 miliona evra koliko bi drzava ustedela neuvozom goriva valjda moze da se napravi neki novi proizvodjac struje.Samo što država zapravo zarađuje uvozom i prodajom goriva.Uštedeli bi oni koji voze EV, a nešto ne verujem da bi bili raspoloženi za samodoprinos za izgradnju nekog novog proizvođača.
November 4, 2025Nov 4 12 minutes ago, Venom said:Zamislite da sad 300k benzinaca krene svaki dan da toči na pumpama u Beogradu. Pa to bi bilo redovi do Bubanj Potoka. To ne može da funkcioniše, vreme je da odbacimo tu nesprovodivu ideju.Toliko i toci svaki dan u Beogradu, ali imas i dobru mrezu pumpi u i oko grada.Zameni 1/3 toga sa EV i doci ces u situaciju da nemas gde da napunis tih 100k zato sto nedostaju punjaci.
November 4, 2025Nov 4 Da bi svaki automobil u Beogradu točio toliko, svaki automobil u Beogradu bi morao da potroši pun rezervoar svaki dan, odnosno preveze 400-800 kilometara. Osim ako nisu izmislili rezervoare koji mogu da se pune iako još nisu prazni. Bolje bi bilo da su izmislili čokoladu koju možeš da pojedeš i da ti ostane, ali ne računam na industriju fosilnih goriva izmisli nešto korisno.