November 4, 2025Nov 4 Posto vidim da ste se svi totalno pogubili ajde ovako da pojednostavimo.Neka kolicina energije se svakako koristi za proizvodnju goriva. Energetski sistem je tako projektovan da pokrije potrosnju te energije na mestu gde ona nastaje, u slucaju goriva rafinerije jelte. Trafoi, dalekovodi i sl. su locirani tamo gde se ova energija trosi da bi sirovu naftu pretvorili u konacan proizvod - gorivo.Prelazimo na EV, gasimo rafineriju. Sada ovu energiju iz elektrane mozemo koristiti za EV, ali trafoi i dalekovodi su na pogresnom mestu - kod rafinerije a nama trebaju u gradu gde su vozila. U konacnici nam treba ugrubo isto energije ali distribucija te energije je drugacija i trebaju nam kapaciteti da je prenesemo na drugo mesto. Ako hocemo da eliminisemo tu rafineriju imamo dve opcije - uloziti u distribtivnu mrezu ka gradu, pa kada je ona spremna prebaciti se na nju ili uloziti kompletno nov izvor energije i distributivni sistem bez gasenja rafinerije. I jednom trebaju nove elektrane u drugom ne.A to pod uslovom da ne postoje potrebe za dodatnom kolicinom energije koja i ne mora biti vezana za vozila kao takva.Pa ko kako odluci.
November 4, 2025Nov 4 33 minutes ago, Downforce said:Posto vidim da ste se svi totalno pogubili ajde ovako da pojednostavimo.Neka kolicina energije se svakako koristi za proizvodnju goriva. Energetski sistem je tako projektovan da pokrije potrosnju te energije na mestu gde ona nastaje, u slucaju goriva rafinerije jelte. Trafoi, dalekovodi i sl. su locirani tamo gde se ova energija trosi da bi sirovu naftu pretvorili u konacan proizvod - gorivo.Prelazimo na EV, gasimo rafineriju. Sada ovu energiju iz elektrane mozemo koristiti za EV, ali trafoi i dalekovodi su na pogresnom mestu - kod rafinerije a nama trebaju u gradu gde su vozila. U konacnici nam treba ugrubo isto energije ali distribucija te energije je drugacija i trebaju nam kapaciteti da je prenesemo na drugo mesto. Ako hocemo da eliminisemo tu rafineriju imamo dve opcije - uloziti u distribtivnu mrezu ka gradu, pa kada je ona spremna prebaciti se na nju ili uloziti kompletno nov izvor energije i distributivni sistem bez gasenja rafinerije. I jednom trebaju nove elektrane u drugom ne.A to pod uslovom da ne postoje potrebe za dodatnom kolicinom energije koja i ne mora biti vezana za vozila kao takva.Pa ko kako odluci.Odlično. Pitao sam već kronosa koliko će to da košta, pa nije znao.Koliko će to da košta?
November 4, 2025Nov 4 23 minutes ago, Venom said:Odlično. Pitao sam već kronosa koliko će to da košta, pa nije znao.Koliko će to da košta?Evo ti ovi tvoji Svabovi sta prave pa ih pitaj koliko kostahttps://www.power-technology.com/data-insights/top-5-thermal-power-plants-in-development-in-germany/
November 5, 2025Nov 5 Iz dosadašnje rasprave jasno je da EV team, kad god naiđe na neku manu električnih automobila, izvadi kristalnu kuglu i pogleda 20 godina unapred i vide da je to već sve rešeno. Nema punjača? Nema brige brt, staviš bateriju u džep i nosiš kući da puniš. Skupo? Pfff, brate gde skupo, kako Norvežanima nije skupo (dok paralelno na podforumu Politika vlada mišljenje da živimo u najraspalijoj državi na svetu).
November 6, 2025Nov 6 Jedino što je jasno je da kad se nađe neka mana, ispostavi se da je bazirana na mišljenju. Kad se traže konkretni podaci, koji bi mogli da potvrde mišljenje, onda ih nema nigde. Ti si najgori primer, iako ne jedini.Npr. bazirao si celu svoju priču na tome da EV niko neće i da bez subvencija nemaju tržište. Kad smo mukotrpnom diskusijom ustanovili da je prodaja značajno skočila ove godine iako su neke velike zemlje već prošle godine ukinuli subvencije, onda pomeraš stative i kažeš "eto vidiš da ih ljudi manje hoće, prodato je manje nego benzinaca". Ok, ali možemo li makar da se složimo da je tvoja teorija o subvencijama bila pogrešna?Pa ne, ne možemo, zato što se ovde radi samo o tvojim predubeđenjima i tako ćeš da skakućeš od jedne do druge priče kako ona prethodna pada u vodu.Ista priča i za ove trafo stanice i kako ne može jer je to preskupo. Kad se pita ok, koliko će da košta, onda svi ćute. Pa kako su zaključio da ne može ako ne znaš koliko košta? Ovaj Kronos je posebna priča, prvo vergla kako ne može u gradovima jer fali infrastruktura, onda kaže jebeš Norvešku oni su samo u gradovima lako je tamo. Pa koje od ta dva? Uostalom ta Norveška vam je primer, ako je to sve tako kao što je ovde ispričano, da bi sad imali 95% prodaju EV onda su sigurno morali da unaprede mrežu. To je onda negde dokumentovano, pa možemo da nešto naučimo, da ne bude samo ja mislim, pa ću do sudnjeg dana to da mislim, iako ne znam da li je to stvarno tako. Treba nam novi TENT, postuješ proizvodnju struje u EU gde ima 10 miliona novih EV i struja se koristi manje nego pre i šta sad s tim? Ma ne može to, pusti podatke, daj da se držimo zdrave seljačke logike.Sve u svemu, dosta razočaravajuća diskusija. Komunisti su izgradili pitaj boga koliko elektrana, dalekovoda, trafo stanica itd itd. i to sve od maltene nule, a kilavci danas kukaju kako ništa ne može jer smo jadni, tužni i zaostali.
November 6, 2025Nov 6 5 hours ago, Venom said:Jedino što je jasno je da kad se nađe neka mana, ispostavi se da je bazirana na mišljenju. Kad se traže konkretni podaci, koji bi mogli da potvrde mišljenje, onda ih nema nigde. Ti si najgori primer, iako ne jedini.Npr. bazirao si celu svoju priču na tome da EV niko neće i da bez subvencija nemaju tržište. Kad smo mukotrpnom diskusijom ustanovili da je prodaja značajno skočila ove godine iako su neke velike zemlje već prošle godine ukinuli subvencije, onda pomeraš stative i kažeš "eto vidiš da ih ljudi manje hoće, prodato je manje nego benzinaca". Ok, ali možemo li makar da se složimo da je tvoja teorija o subvencijama bila pogrešna?Pa ne, ne možemo, zato što se ovde radi samo o tvojim predubeđenjima i tako ćeš da skakućeš od jedne do druge priče kako ona prethodna pada u vodu.Ista priča i za ove trafo stanice i kako ne može jer je to preskupo. Kad se pita ok, koliko će da košta, onda svi ćute. Pa kako su zaključio da ne može ako ne znaš koliko košta? Ovaj Kronos je posebna priča, prvo vergla kako ne može u gradovima jer fali infrastruktura, onda kaže jebeš Norvešku oni su samo u gradovima lako je tamo. Pa koje od ta dva? Uostalom ta Norveška vam je primer, ako je to sve tako kao što je ovde ispričano, da bi sad imali 95% prodaju EV onda su sigurno morali da unaprede mrežu. To je onda negde dokumentovano, pa možemo da nešto naučimo, da ne bude samo ja mislim, pa ću do sudnjeg dana to da mislim, iako ne znam da li je to stvarno tako. Treba nam novi TENT, postuješ proizvodnju struje u EU gde ima 10 miliona novih EV i struja se koristi manje nego pre i šta sad s tim? Ma ne može to, pusti podatke, daj da se držimo zdrave seljačke logike.Sve u svemu, dosta razočaravajuća diskusija. Komunisti su izgradili pitaj boga koliko elektrana, dalekovoda, trafo stanica itd itd. i to sve od maltene nule, a kilavci danas kukaju kako ništa ne može jer smo jadni, tužni i zaostali.Prvi bold, netačno. Nepostojanje infrstrukture za EV nije mišljenje, nego činjenica. Činjenica je da najveći deo stanovništva u Srbiji, a i ajde da se ne držimo samo Srbije, nego generalno, stanuje u stambenim zgradama koje su građene u vreme kada EV nije postojao ni i mislima. Kada sam pitao kako će ti ljudi puniti automobile, dobio sam odgovor iz budućnosti, da će se to rešiti punjačima koji će da budu u vlasništvu stambene zajednice. Gde će punjač da stoji i po kom redosledu se puni i dalje se ne zna. Mada postoji i alternativni odgovor, opet iz budućnosti, da će se baterije za EV nositi po džepovima i da ljudi više neće kupovati SUV-ove, nego Reno Tvizije.Bold 2, teorija o subvencijama nije pogrešna, ona je dokazana u ekonomiji milion puta, ne samo na primeru EV, nego na svakom proizvodu. Da subvencije ne utiču na tržište, ne bi ni postojale.Prodaja je skočila u odnosu na prvu godinu u kojoj nije bilo subvencija, ali je i dalje niža u odnosu na period dok su subvencije postojale. Iz istog razloga Nemačka vraća subvencije u 2026. godini. Ako prodaja ide tako fantastično, čemu služe subvencije?Norveška nije primer koji je uporediv, ne samo sa Srbijom, nego sa 99% zemalja na svetu. Uzeli ste za primer prebogatu zemlju, koja je po kvalitetu standarda stanovništva u top 5 na svetu, možda i u top 3. Koja ima samo 5 milona stanovnika, ogromnu površinu u odnosu na naseljenost i ogromne prirodne resurse. I postavljate pitanje zašto mi ne možemo tako. Evo ne znam, možda zato što ne živimo kao Norvežani, a ne živi ni najveći deo planete.I ti možeš sada opet da kažeš da nisam izneo podatke, jer nisam zatrpao post brojevima. Nisam jer su ove činjenice opšte poznate, a evo ti ako misliš da nisu tačne, ospori ih. Edited November 6, 2025Nov 6 by bejzbolka
November 6, 2025Nov 6 Tvrdnja "ne bi ih niko kupovao bez subvencije" nije ista tvrdnja kao ovo sad "prodaja je manja". Ustanovili smo za početak da tržište postoji i bez subvencija, dakle to što si tvrdio nije tačno. O ostalom može da se diskutuje, jer je logično da prodaja padne kad nema subvencije, ali i to što raste je pokazatelj nečega. Osim naravno ako čovek baš hoće da bude kako je on zamislio. Onda je i diskusija gubljenje vremena.Takođe nije tačno da je neko poredio Srbiju i Norvešku. Rekao sam da prihvatam da mreža ne može to tek tako da podnese, pa sam pitao koliko košta. Pošto tu nije bilo odgovora dao sam primer Norveške, jer ako mreža nije bila projektovana u Srbiji za EV, nije bila ni u Norveškoj. Pa ako je to tačno, onda ima sigurno dokumentovano koliko ih je koštalo da unaprede mrežu da EV sad budu 95% prodaje. Mene zanimaju činjenice, a ne blablatruć.I za kraj, niko nije rekao da je svima lako da pune EV. Rečeno je da kome je problem, neka odluči sam šta mu je bolje, ali da lično nemam velike sumnje da će infrastruktura biti instalirana, jer svaka roba nađe kupca. Infrastruktura nije nikad poseban problem kad neko na njoj može da zaradi. To je moje mišljenje koje može biti pogrešno, ali istorijski gledano se nije desilo da npr. internet propadne jer je falilo kablova. Gde ih nije bilo postavljeni su. To su isto bile ogromne investicije, ali je urađeno. Isti kao i celokupna auto infrastruktura pre 100+ godina.Mislim da je ovo sve dosta razumno. Ako se ne slažeš, svako ima pravo na svoje mišljenje.
November 6, 2025Nov 6 Argumenti u stilu Grcica "pomesaj ugalj sa ilovacom i lozi pec, nece joj biti nista"
November 6, 2025Nov 6 2 hours ago, bejzbolka said:Prodaja je skočila u odnosu na prvu godinu u kojoj nije bilo subvencija, ali je i dalje niža u odnosu na period dok su subvencije postojale. Iz istog razloga Nemačka vraća subvencije u 2026. godini.Razlog subvencija je po svoj prilici to što Nemci žele da podstiču razvoj tog dela svoje auto-industrije kako bi i dalje imali značajnu auto-industriju kad EV-ovi neumitno potpuno prevladaju (u Kini su hibridi i čisti EV-ovi bili na 58% prodaje putničkih vozila u septembru).CarscoopsGermany Brings Back EV Incentives To Save Its Auto Indust...A major European government is reviving EV subsidies with strict new rules that could change who benefits from the next electric boomA evo šta kaže šef VW-a, koji, reklo bi se, stoji na malo većem brdu od naših, u intervjuu naslovljenom "Kad se podvuče crta, zarađujemo premalo":https://x.com/electricfelix/status/1984404267109961769Arhiviran ceo intervju na nemačkom, GT radi posao:https://archive.is/56f0K Edited November 6, 2025Nov 6 by vememah
November 6, 2025Nov 6 Venome, da je samo do profita i zarade niko se ne bi ni saltao na EV. Veci je profit da ostane status kvo i da sve ide kako je ustaljeno. To ti je valjda jasno? Profit nije argument za ulaganje u infrastrukturu za EV i sama EV. Da se to radi zbog profita SUS bi odavno bio proslost.
November 6, 2025Nov 6 Competition is surging in China's EV market, and it's hurting Tesla's biggest rivalChina's EV race is heating up again, and not even Tesla's biggest rival is safe. (...)Tesla rival BYD announced on Sunday that its global sales in October were down 12% from the same period a year earlier, marking the second consecutive monthly decline.It's the latest sign that the Chinese EV juggernaut is facing a bumpy ride after years of explosive growth, as it faces increasingly fierce competition from domestic rivals. (...)It's now facing more pressure from Chinese EV startups Xpeng, Nio, and Leapmotor, which all reported record monthly sales in October. Auto conglomerate Geely also smashed delivery records last month. (...)BYD also faces competition from Apple rival-turned EV maker Xiaomi, which continues to see strong sales after launching its second vehicle earlier this year, as well as Tesla. (...)The company's overseas sales rose 169% last month, and Citi analyst Jeff Chung estimated that BYD will export just under 1 million EVs in total this year.The US market is effectively closed to Chinese automakers due to regulatory restrictions and high tariffs, but BYD has seen sales surge in Europe and even outsold Tesla in the European Union in August.https://www.businessinsider.com/byd-sales-competition-china-xpeng-nio-leapmotor-geely-tesla-2025-11Tesla's China-made EV sales fall 9.9% y/y in OctoberTesla's (TSLA.O) China-made electric vehicle sales fell 9.9% to 61,497 units in October from a year earlier, reversing a 2.8% increase in September, data from the China Passenger Car Association showed on Tuesday.Sales of the U.S. automaker's Model 3 and Model Y vehicles made at its Shanghai "gigafactory", including exports to Europe, India and other markets, dropped 32.3% from September.Its biggest Chinese rival, BYD (002594.SZ), posted a 12% drop in global vehicle sales last month, a second consecutive month of decline and the steepest fall in nearly two years amid hyper-competition in the home market.Tesla has not yet announced the availability on the Chinese market of the lower-cost versions of its best-selling Model Y SUVs and Model 3 sedans, which were unveiled last month.In spite of the swift European roll-out of the new cars, which opt out of some premium features, Tesla sales resumed falling in a number of countries there, pointing to continued struggles on a continent that has been crowded with budget EVs.By comparison, BYD has seen robust sales growth in Europe even while its growth on home turf hit a speed bump.Tesla is also set to showcase its Cybercab in Shanghai from Wednesday. It remains unknown if Tesla has planned the robotaxi's roll-out on Chinese roads where local firms such as Baidu (9888.HK), Pony.ai (PONY.O) and WeRide (WRD.O) have been testing their robotaxis in various cities.https://www.reuters.com/business/autos-transportation/teslas-china-made-ev-sales-fall-99-yy-october-2025-11-04/ Edited November 6, 2025Nov 6 by vememah
November 6, 2025Nov 6 44 minutes ago, Downforce said:Venome, da je samo do profita i zarade niko se ne bi ni saltao na EV. Veci je profit da ostane status kvo i da sve ide kako je ustaljeno. To ti je valjda jasno?Profit nije argument za ulaganje u infrastrukturu za EV i sama EV. Da se to radi zbog profita SUS bi odavno bio proslost.Mogu da ti odgovorim na to, ali to je odvojena diskusija. Pitanje je za koga je profitabilnije što možda ukazuje na to šta mislim o tome. Opet, druga diskusija.Ali ja sam tebi postavio pitanje jer si nešto tvrdio, pa daj da završimo makar to. Nisam ti rekao da nemaš pojma, nego je stav mnogih ovde da to sa infrastrukturom ne može ili će ići jako jako teško itd. Izneo si svoje obrazloženje, ok, trafo stanice, moraju nove itd. Svaka zamisao može na papiru da bude istinita. Kad pređemo u realnost:1) koliko će to da košta po tvojoj proceni2) kakva su iskustva ostalih zemalja koja su ispred Srbije u ovoj tranziciji. Kakva su im ulaganja bila neophodna?3) ako nisu bila neophodna da li znamo za sigurno da je kod njih to bilo tako unapred projektovano ili to uzimamo zdravo za gotovo, jer nam u suprotnom teorija pada u voduDaj da pređemo sa odbacivanja nečega jer znamo da ne može, da vidimo zašto ne može.