November 3, 2025Nov 3 2 minutes ago, kronostime said:Postoji oblast u elektrotehnici koja se bavi ovim sto pisem ovde i zove se energetika pa ti preporucujem da se upoznas sa istom bar na nivou srednje skole - mnogo toga ce ti biti jasnije.Trol, trol. Pričamo o budućnosti, ulaganjima, kao što ti je sve gore već napisano i postavljeno sa dokazima. Inače bi danas i dalje koristili golubove pismonoše.
November 3, 2025Nov 3 Just now, dragance said:Trol, trol. Pričamo o budućnosti, ulaganjima, kao što ti je sve gore već napisano i postavljeno sa dokazima. Inače bi danas i dalje koristili golubove pismonoše.Buducnost je neodredjeni period, a za neke stvari treba dosta vremena da dodju u priliku da se ostvare.Ne grade se elektrane i elektromreza preko noci, a to je preduslov za iole ozbiljniju ekspanziju EV.Postojece ne mogu da pokriju veci prelazak na novu tehnologiju.
November 3, 2025Nov 3 40 minutes ago, kronostime said:Najlakse je upakovati elektromotor i baterije u sasiju, cak i mnogo lakse nego sus pogon.Problem je prateca infrastruktura, a u to nije ulozeno ni na primarnom nivou da svako domacinstvo u svetu bude povezano na el.energiju, cak ni zeleznica nije u potpunosti elektrifikovana (sto je, mozda, najlakse za izvesti) a ti ocekujes brz napredak u primeni EV? Da ne pricamo o elektranama bilo kog tipa.Jbg, fizika je neumoljiva: ne mozes stvoriti energiju iz nicega, niti je unistiti.Kao što rekoh, svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali mišljenje da nešto ne može prosto ne demantuje čvrst podatak da prodaja EV raste. Nije čak ni tačno da nije uloženo ništa. Živim u Nemačkoj i mnoge pokrajine su imale značajna ulaganja u infrastrukturu (mrežu) prethodne dve decenije, jer im je bilo neophodno zbog značajnih kapaciteta vetroparkova koji su dodati. Imao sam skeptike u široj familiji, iste priče, neće to moći. Od pre godinu dana imaju solarne panele i baterije. Nemam sumnju da im je sledeći auto EV, stajaće u garaži 90% vremena prikačen na struju i voziće se za džabe.Kako ti volja.
November 3, 2025Nov 3 27 minutes ago, kronostime said:Postoji oblast u elektrotehnici koja se bavi ovim sto pisem ovde i zove se energetika pa ti preporucujem da se upoznas sa istom bar na nivou srednje skole - mnogo toga ce ti biti jasnije.Ok, daj onda konkretne brojke. Koliko će da košta to što je neophodno?
November 3, 2025Nov 3 Just now, Venom said:Ok, daj onda konkretne brojke. Koliko će da košta to što je neophodno?Posto rece da zivis u Nemackoj - onoliko koliko kosta reaktiviranje zatvorenih nuklearnih elektrana, izgradnja novih elektrana + troskovi izgradnje nove i prosirenja postojece elektricne prenosne i distributivne mreze.Da u Kini nisu ulagali toliko zadnjih decenija u energetiku ne bi bilo ni tolikog buma EV kod njih.Vetroparkovi i solarne ploce imaju dosta prednosti ali i dosta zavise od klimatskih uslova koji se iz dana u dan sve vise menjaju tako da je problem energetike mnogo slozeniji nego sto vecina misli.
November 3, 2025Nov 3 Uvek ista priča, čim se postavi pitanje konkretnih brojeva svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše. Ne može, ne može, treba ulaganja. Koliko treba? Pitaj učiteljicu. To ti je "diskusija" ovde.Ja sam mislio da pričamo o kapacitetu mreže, trafo stanicama koje si ti pominjao itd. Ja ne znam ništa o tome, pa me zanima koliko će to da košta, da vidimo koliko je to nepremostiv problem. Šta kažu knjige iz energetike, makar i za srednje škole. Koliko će da košta ovo što pominješ dole?20 hours ago, kronostime said:1 trafo opsluzuje celu lamelu zgrada - retki su soliteri koji imju svoju trafo stanicu.Sa druge strane, te trafostanice se opet napajaju sa prenosnih trafostanica koje spustaju napon sa dalekovoda od 110, 220 KV na 35 i 10 KV koji se koriste u prenosu ka krajnjim trafostanicama.E, tih vecih trafostanica nedostaje u Beogradu i svim vecim gradovima u Srbiji jer nije izgradjena ni jedna nova zadnjih 40 godina, a i fabrike transformatora i ostale elektroopreme su pozatvarane i na njihovom mestu su sazidani trzni centri.Beograd sa ovim nivoom novogradenje vec za 5 godina cekaju ozbiljni problemi u napajanju strujom i vodom, a o kanalizaciji da ne pricamo.Jednostavno, to je cena ovog visedecenijskog divljanja koja stize na naplatu.
November 3, 2025Nov 3 24 minutes ago, Venom said:Ja sam mislio da pričamo o kapacitetu mreže, trafo stanicama koje si ti pominjao itd. Ja ne znam ništa o tome, pa me zanima koliko će to da košta, da vidimo koliko je to nepremostiv problem. Šta kažu knjige iz energetike, makar i za srednje škole. Koliko će da košta ovo što pominješ dole?Knjige iz energetike mogu da ti kazu kako se izracunava projektovana snaga neke elektrane ili mreze, a koliko ce to da kosta zavisi od uslova u kojima se grade - to vec treba da priupitas ekonomiste i politicare. Oni se bave cenama i provizijama oko tih poslova.
November 3, 2025Nov 3 Zašto onda tvrdiš da ne može ako prvo moraš da pitaš ekonomiste koliko će da košta? Evo pitao sam ekonomistu, kaže koštaće tri crvene. Jel može sad ili i dalje ne može?
November 3, 2025Nov 3 5 minutes ago, Venom said:Koliko će da košta kad si zaključio da ne može?Pitaj svoje politicare.
November 3, 2025Nov 3 Uvek ista priča. Gomila stručnjaka koji sve znaju, dok smo na majke mi. Malo pročačkaj i ne znaju da beknu.
November 3, 2025Nov 3 Mnogo bolje od strucnjaka koji o struji znaju samo da ukljuce osigurac ili pritisnu prekidac i tu im zavrsava svo znanje o istoj.
November 3, 2025Nov 3 5 minutes ago, Venom said:Uvek ista priča. Gomila stručnjaka koji sve znaju, dok smo na majke mi. Malo pročačkaj i ne znaju da beknu.Pusti trola - vidis da te zajebava. Osim gifova i lazi nema nista drugo u ponudi.