Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

Ne moramo da diskutujemo oko brojeva i cinjenica. fantom.

Our World in Data
No image preview

Energy Production and Consumption

Explore data on how energy production and use varies across the world.
  • Replies 2.4k
  • Views 191.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Stigla Tesla. Očekivao Teslu iz Kine,poslali Teslu iz Nemačke.... prvi utisci fenomenalni ali to je sa svakim novim automobilom. Neverovatno se lako kreće, vrlo je "kompaktna" za automobil te veličin

• Po najnovijim studijama Harvarda i samog Volvoa, kupovina novih elektricnih automobila i njihova ekoloska opravdanost zavisi od toga da li ste konstantni ili povremeni vozac, procentualne kolicine ret

Posted Images

3 minutes ago, dragance said:

Meni nije jasno kako se priča promenila od EV auta i infrastruktura u svetu/evropi na samo Srbiju. Naravno da Srbija nema i neće imati barem u narednih 10 godina ono što joj treba ako bi kvaj pao sa vlasti sutra. Ali ne znači da nije moguće drugde.

Meni je jasno, većina nas sa PPP živi u Srbiji. Pa mi je onda totalna debilana kad mi neko priča kako može u Norveškoj ili Kini.

Jbg, ja živim u Srbiji, i ovde i sada, i u narednih x godina, najjeftinije prevozno sredstvo za običnog čoveka jeste automobil sa SUS, i to prosečne starosti od 15 godina.

Kad smo slepo crevo Evrope, jbg.

3 minutes ago, Filozof manijak said:

Meni je jasno, većina nas sa PPP živi u Srbiji. Pa mi je onda totalna debilana kad mi neko priča kako može u Norveškoj ili Kini.

Jbg, ja živim u Srbiji, i ovde i sada, i u narednih x godina, najjeftinije prevozno sredstvo za običnog čoveka jeste automobil sa SUS, i to prosečne starosti od 15 godina.

Kad smo slepo crevo Evrope, jbg.

Jeste to tačno, ali pocelo je sa “ne može nigde uspeti”, a kada su pale brojke i dokazi, onda se prebacimo na BG, a posle i na sela po Srbiji.

“Ne može” i “nemoguće” nije tačno. Da li je sprovodivo (sada i za vakta ovoga)? Nije.

6 hours ago, Shan Jan said:

Zamislite ulice bez bucnih i zagadjujucih SUS vozila. Ja sam to video u mnogo vecim gradovima u Kini, ne cuje se saobracaj u 8 traka, kao da si u parku.

A što misliš na što se ganjaju ta bešumna vozila?

Naaaa....

struju iz uglja :gasp: i na nuklearnu struju :gasp:2

2 minutes ago, dragance said:

Jeste to tačno, ali pocelo je sa “ne može nigde uspeti”, a kada su pale brojke i dokazi, onda se prebacimo na BG, a posle i na sela po Srbiji.

“Ne može” i “nemoguće” nije tačno. Da li je sprovodivo (sada i za vakta ovoga)? Nije.

Svakom je jasno da su električna vozila budućnost, iz prvenstveno jednog razloga - zato što su fosilna goriva ograničen resurs koji će ubrzo biti iscrpljen.

Ono što je, po meni, tema rasprave, jeste koliko su el.vozila ovde i sada isplativa običnom prosečnom građaninu?

14 minutes ago, kronostime said:

Ne moramo da diskutujemo oko brojeva i cinjenica. fantom.

Our World in Data
No image preview

Energy Production and Consumption

Explore data on how energy production and use varies across the world.

Energy nije isto što i electricity stručnjače za energetiku. Svet nije isto što i Evropa. Lupaš k'o Maksim po diviziji.

Edited by Venom

3 minutes ago, dragance said:

Pa upravo to, to je ono što neki sve vreme pričamo, da u ovom momentu nije realna opcija u Srbiji, za većinu. Niko ne kaže da je nemoguće i ne može, ali u ovom trenutku jeste tako. Promeniće se i to, koliko brzo, ne znam.

1 minute ago, Filozof manijak said:

Svakom je jasno da su električna vozila budućnost, iz prvenstveno jednog razloga - zato što su fosilna goriva ograničen resurs koji će ubrzo biti iscrpljen.

Ono što je, po meni, tema rasprave, jeste koliko su el.vozila ovde i sada isplativa običnom prosečnom građaninu?

Narafski da je jasno, ali nije lose da te bar jos jednom ubedim u to.

Ovo boldovano je vazno svuda, jer da nije ne bi bilo razlike izmedju Norveske i Holandije i Spanije npr. i u regionima pojedinih zemalja. Standard bato.

1 hour ago, Venom said:

Svake godine raste broj dana na tržištu sa negativnom cenom struje, što znači da ima više nego što može da se potroši. Moja mašina za sudove može da se namesti da se upali u toku dana kad je najzgodnije.

Nie mi jasno, ako je toliki broj dana na tržištu s negativnom cenom struje, zašto ti plaćaš jednu od najskupljih struja na kontinentu?

Drugo, što je s onih 20 gas-elektrana koje N(j)emačka mora izgraditi, jer joj treba steering power, jer ne može u Europu neometano izvoziti svoju bipolarno šizofrenu situaciju, od ''he he he mam struje na kamare, plaćam ti da uzmeš s_d'' & ''nema sunca, nema vetra, daj mi de struje ne pitam za cenu ph34r''. Mislim, okolne države doslovno su napravile infrastrukturu da se brane od toga jer nemaju sve energo-ekonomski luksuz da se s tim zajebavaju.

Te gaselektrane će kao jednoga dana raditi na vod(on)ik, ali dotad će lijepo spaljivati dobri stari LNG sa svim čarima koje on donosi.

Još jednom, stavljaju se kola pred rudo, infrastruktura ili ne prati razvoj ili nije nimalo zelena ako prati. Kad bude i zelena i normizirana & infrastrukturno uređena, onda će se moći reći da je to zrela i stabilna tehnologija. Dotad je to uvelike samo šopanje ameroeuroatlantske imućne guske uglavnom kineskim subvencijama kojima se kornerira tržište i stvaraju radna mjesta.

7 minutes ago, Venom said:

Energy nije isto što i electricity stručnjače za energetiku. Svet nije isto što i Evropa. Lupaš k'o Maksim po diviziji.

Procitaj tekst do kraja - imas i za elektricnu energiju, strucnjace.

I tekst i tabele/grafikone

vlade

13 minutes ago, Roger Sanchez said:

A što misliš na što se ganjaju ta bešumna vozila?

Naaaa....

struju iz uglja :gasp: i na nuklearnu struju :gasp:2

Pa pazi, opet je bolje da se ganja na neki ugalj nego na benzin. Jednostavno vecina ljudi zivi po gradovima, nema razloga da se tu gusimo od SUS motora i da nam probijaju bubne opne. A i novi TENT moze da se napravi sa filterima. Pitah ja dal je struja i dalje subvencionisana. Ako nije, eto odakle para za novi TENT.

Mislim, sve je meni jasno, koliko smo ovde vispreni nema od toga nista za naseg zivota, eventualno ako krenu da nam uvaljuju zapadnjaci polovne elektricne automobile za 1000 evra i da nam placaju da uzimamo struju (ko sto vec rade ponekad).

Mi, da zaista razmisljamo, treba prvo da napravimo GSP da valja i da je ceo elektricificiran. Isto i po ostalim gradovima. Pa metro u BGu. Pa zabrana ulaska licnih vozila u centar BGa. Pa pravljenje proper i sigurne biciklisticke infrastrukture. A da, i zelenilo da prestanemo da betoniramo i da pocnemo da ga sirimo pa da ljudi ponovo koriste noge u tople mesece. Al sobzirom da smo u Srbiji mi smo sustinski osudjeni na resenja koja mozemo sami kao pojedinci da uradimo. U tom smislu vrlo je meni jasno gde smo i gde cemo biti i za 20 godina.

kako se ti EV's startuju po norveskoj zimi?

btw, niko nije spomenuo majnovanje litijuma i sta ono sve donosi. radna mesta, prosperitet i sve sto ide. pritom ne znam dal se zna koliko tog litijuma uopste ima na planeti. sta ako ga nema dovoljno? mozda cemo morati da majnujemo u svemiru, onda bi ta prica zaista bila eco frendli.

3 minutes ago, Shan Jan said:

Pa pazi, opet je bolje da se ganja na neki ugalj nego na benzin. Jednostavno vecina ljudi zivi po gradovima, nema razloga da se tu gusimo od SUS motora i da nam probijaju bubne opne. A i novi TENT moze da se napravi sa filterima. Pitah ja dal je struja i dalje subvencionisana. Ako nije, eto odakle para za novi TENT.

Za novi TENT ti je potrebno i nalaziste uglja u blizini, sto opet dovodi do novih ekoloskih problema.

Najbrze resenje je prebacivanje postojecih i izgradnja novih toplana na gas uz ugradnju generatora el.energije, ali to je vec druga prica.

U svakom slucaju, energije nema dovoljno i bez izgradnje novih kapaciteta za proizvodnju, kao i osavremenjavanja postojecih i poboljsanja infrastrukture, masovni prelazak na EV je prilicno daleko od ostvarenja.

2 minutes ago, Roger Sanchez said:

Nie mi jasno, ako je toliki broj dana na tržištu s negativnom cenom struje, zašto ti plaćaš jednu od najskupljih struja na kontinentu?

Drugo, što je s onih 20 gas-elektrana koje N(j)emačka mora izgraditi, jer joj treba steering power, jer ne može u Europu neometano izvoziti svoju bipolarno šizofrenu situaciju, od ''he he he mam struje na kamare, plaćam ti da uzmeš s_d'' & ''nema sunca, nema vetra, daj mi de struje ne pitam za cenu ph34r''. Mislim, okolne države doslovno su napravile infrastrukturu da se brane od toga jer nemaju sve energo-ekonomski luksuz da se s tim zajebavaju.

Te gaselektrane će kao jednoga dana raditi na vod(on)ik, ali dotad će lijepo spaljivati dobri stari LNG sa svim čarima koje on donosi.

Još jednom, stavljaju se kola pred rudo, infrastruktura ili ne prati razvoj ili nije nimalo zelena ako prati. Kad bude i zelena i normizirana & infrastrukturno uređena, onda će se moći reći da je to zrela i stabilna tehnologija. Dotad je to uvelike samo šopanje ameroeuroatlantske imućne guske uglavnom kineskim subvencijama kojima se kornerira tržište i stvaraju radna mjesta.

Ja mogu da dobijem struju za ispod 24c po kWh, cena čuveno jeftine i pritom subvencionisane struje u Francuskoj.

Npr.

Screenshot_20251104-100711~2.png

Kako se formira cena u Nemačkoj sam ti objasnio više puta, ali vidim da ne želiš da zapravo znaš, nego da ponavljaš nekakve dosadne talking points. Ali i to je postalo nebitno, vidiš da je cena u praksi pala. Ili ćeš i o tome da diskutuješ?

God bless renewables. Biće struje k'o pleve, i biće sve jeftinije.