Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

Uglavnom se toci 10-20 litara za gradsku voznju, retko ko puni rezervoar do vrha, vec dopunjava po potrebi.

• Replies 2.4k
  • Views 191.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Stigla Tesla. Očekivao Teslu iz Kine,poslali Teslu iz Nemačke.... prvi utisci fenomenalni ali to je sa svakim novim automobilom. Neverovatno se lako kreće, vrlo je "kompaktna" za automobil te veličin

• Po najnovijim studijama Harvarda i samog Volvoa, kupovina novih elektricnih automobila i njihova ekoloska opravdanost zavisi od toga da li ste konstantni ili povremeni vozac, procentualne kolicine ret

Posted Images

Što se tiče potrošnje struje i kapaciteta za proizvodnju generalno: u EU, proizvodnja struje stagnira i u blagom je pad već 20 godina. Od 2010 je prodato skoro 10 miliona EV i to nije povećalo potrošnju.

700px-Figure_1_Net_electricity_generatio

Kad izađemo sa terena "ja mislim" ili "meni je logično" i pređemo na teren "imamo primer", onda vidimo da logika nije dobra nauka. U Norveškoj je većina novih automobila EV već godinama, pa potrošnja skoro da nije mrdnula. Prva godina da su bili većina prodatih je bila mislim 2020. Ove godine skoro svi su EV. Kako to?

1024933-blank-355.png

Osim toga zapravo ima sve više viškova s kojima ne znamo šta ćemo. Svake godine raste broj dana na tržištu sa negativnom cenom struje, što znači da ima više nego što može da se potroši. Moja mašina za sudove može da se namesti da se upali u toku dana kad je najzgodnije. Ako radi za mašine za sudove, što ne bi radilo za automobile?

Imao sam neki TV iz 2012. koji sam uzeo preko malih oglasa. 37" procenjena potrošnja 200kwh godišnje. Sad imam jedan od 43" i 4x više piksela, procenjena potrošnja 50kwh. Sijalice su nekad bile od 100w, danas su takve od 12w. Frižider mi je do ove godine bio oko 200kwh godišnje, novi je oko 100kwh. Itd.

To su podaci, svako je slobodan da ih interpretira kako želi.

Za više ovakvih informacija zapratite moj nalog @21st_century_fox

52 minutes ago, Venom said:

Zamislite da sad 300k benzinaca krene svaki dan da toči na pumpama u Beogradu. Pa to bi bilo redovi do Bubanj Potoka. To ne može da funkcioniše, vreme je da odbacimo tu nesprovodivu ideju.

Kako volim tvoja poredjenja. Totalno odsustvo bile kakve zdrave logike.

Stvarno si specifican lik.

1 minute ago, Downforce said:

Dok je suprotno poredjenje puno logike? D

Just now, Downforce said:

Ako 300k EV u Beogradu mora da se puni svaki dan (rekao radisa da za to nema kapaciteta) onda i 300k benzinaca mora svaki dan da se vozi na pumpu (ja kažem da za to nema kapaciteta). U čemu je tačno razlika?

51 minutes ago, JozoMujica said:

Samo što država zapravo zarađuje uvozom i prodajom goriva.

Uštedeli bi oni koji voze EV, a nešto ne verujem da bi bili raspoloženi za samodoprinos za izgradnju nekog novog proizvođača.

Zaradjuje ako drzavu gledas kao odvojeni entitet od svojih gradjana. Trositi struju umesto goriva je jeftinije, to sto ce drzava imati manje od akciza na gorivo treba resiti na neki drugi nacin. Tom logikom bi trebalo ukinuti i GSP jer samo trosi pare i smeta u sirenju potrosnje goriva SUS automobila.

U jednom TENTu. Radisa ti objasnio eno.

Trafoe, dalekovode i punjace da ni ne pominjemo za pocetak.

Ne znam koji ce ti to poredjenje ni sta uopste pokusavas da dokazes sa njim. Cinjenica je da je infrastruktura potrebna i da se na njoj radi. Ili ne radi. Zavisno kako i gde.

Norveska

1 minute ago, Venom said:

Ako 300k EV u Beogradu mora da se puni svaki dan (rekao radisa da za to nema kapaciteta) onda i 300k benzinaca mora svaki dan da se vozi na pumpu (ja kažem da za to nema kapaciteta). U čemu je tačno razlika?

Jednostavno potrazi na Google maps benzinske pumpe i punjace za EV u Beogradu i okolini pa uporedi brojke i dostupnost.

Kad vec pomenu Norvesku, ako im ne raste potrosnja elektricne energije - zasto grade nove elektrane?

https://www.power-technology.com/data-insights/top-5-hydro-power-plants-in-development-in-norway/

fantom

1 minute ago, Downforce said:

U jednom TENTu. Radisa ti objasnio eno.

Trafoe, dalekovode i punjace da ni ne pominjemo za pocetak.

Ne znam koji ce ti to poredjenje ni sta uopste pokusavas da dokazes sa njim. Cinjenica je da je infrastruktura potrebna i da se na njoj radi. Ili ne radi. Zavisno kako i gde.

Poenta je da 300k ljudi neće svaki dan da puni EV isto kao što ih svaki dan ne vozi na pumpu. Ako ti je to iz nekog razloga nelogično, pogledaj post sa statistikom struje u EU i Norveškoj i kako povećana prodaja EV nema značajnog uticaja na potrošnju.

Sto bre ne pustite coveka da bude kako on hoce ?

Mora vazda ova smaracka tema da mi izlazi na vrh a mrsko mi da ovde blokiram stvari..

ne možeš blokirati/ignorisati topik, jbg

4 minutes ago, Venom said:

Poenta je da 300k ljudi neće svaki dan da puni EV isto kao što ih svaki dan ne vozi na pumpu. Ako ti je to iz nekog razloga nelogično, pogledaj post sa statistikom struje u EU i Norveškoj i kako povećana prodaja EV nema značajnog uticaja na potrošnju.

Ako u kuci ukljucis jos dosta potrosaca na struju kako to nece uticati na povecanje potrosnje?

3 minutes ago, kronostime said:

Norveska

Jednostavno potrazi na Google maps benzinske pumpe i punjace za EV u Beogradu i okolini pa uporedi brojke i dostupnost.

Kad vec pomenu Norvesku, ako im ne raste potrosnja elektricne energije - zasto grade nove elektrane?

https://www.power-technology.com/data-insights/top-5-hydro-power-plants-in-development-in-norway/

fantom

Ne znam, morao bih da ih pitam, ne volim da izvlačim teorije iz guzice kao neki. Kad bih morao da nagađam, rekao bih da su 1) sa svojim hidro potencijalom u prilici da dobro zarađuju u energetskoj tranziciji, gde će najveći deo struje dolaziti iz obnovljivih izvora, a hidroelektrane biti takoreći baterije za periode kad struje fali 2) sasvim je normalno da se kapaciteti grade, jer je normalno da drugi idu u penziju. Ali to su sve samo nagađanja.

1 minute ago, kronostime said:

Ako u kuci ukljucis jos dosta potrosaca na struju kako to nece uticati na povecanje potrosnje?

Imaš objašnjenje u jednom od prethodnih postova.

4 minutes ago, Venom said:

Imaš objašnjenje u jednom od prethodnih postova.

Ne kvotuj ga, molim lepo.