Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

• Replies 2.4k
  • Views 191.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Stigla Tesla. Očekivao Teslu iz Kine,poslali Teslu iz Nemačke.... prvi utisci fenomenalni ali to je sa svakim novim automobilom. Neverovatno se lako kreće, vrlo je "kompaktna" za automobil te veličin

• Po najnovijim studijama Harvarda i samog Volvoa, kupovina novih elektricnih automobila i njihova ekoloska opravdanost zavisi od toga da li ste konstantni ili povremeni vozac, procentualne kolicine ret

Posted Images

Šta su others? LPG? CNG?

On 6. 11. 2025. at 7:26, Venom said:

Tvrdnja "ne bi ih niko kupovao bez subvencije" nije ista tvrdnja kao ovo sad "prodaja je manja". Ustanovili smo za početak da tržište postoji i bez subvencija, dakle to što si tvrdio nije tačno. O ostalom može da se diskutuje, jer je logično da prodaja padne kad nema subvencije, ali i to što raste je pokazatelj nečega. Osim naravno ako čovek baš hoće da bude kako je on zamislio. Onda je i diskusija gubljenje vremena.

Takođe nije tačno da je neko poredio Srbiju i Norvešku. Rekao sam da prihvatam da mreža ne može to tek tako da podnese, pa sam pitao koliko košta. Pošto tu nije bilo odgovora dao sam primer Norveške, jer ako mreža nije bila projektovana u Srbiji za EV, nije bila ni u Norveškoj. Pa ako je to tačno, onda ima sigurno dokumentovano koliko ih je koštalo da unaprede mrežu da EV sad budu 95% prodaje. Mene zanimaju činjenice, a ne blablatruć.

I za kraj, niko nije rekao da je svima lako da pune EV. Rečeno je da kome je problem, neka odluči sam šta mu je bolje, ali da lično nemam velike sumnje da će infrastruktura biti instalirana, jer svaka roba nađe kupca. Infrastruktura nije nikad poseban problem kad neko na njoj može da zaradi. To je moje mišljenje koje može biti pogrešno, ali istorijski gledano se nije desilo da npr. internet propadne jer je falilo kablova. Gde ih nije bilo postavljeni su. To su isto bile ogromne investicije, ali je urađeno. Isti kao i celokupna auto infrastruktura pre 100+ godina.

Mislim da je ovo sve dosta razumno. Ako se ne slažeš, svako ima pravo na svoje mišljenje.

Bold 1. Kada sam rekao da "niko ne bi kupovao EV bez subvencija", nisam mislio da bi bukvalno bilo 0 prodatih automobila, to je preneseno značenje. Svaka roba ima kupca, makar jednog. Ako se vratimo na početak naše diskusije, ti si postavio tezu da su SUS motori prošlost i da će EV da zavlada. U tom smislu sam rekao da niko ne bi kupovao bez subvencija ili ako hoćeš preciznije, EV ne može istisnuti SUS automobile bez subvencija i bez zabrana SUS motora. Teško da može i sa njima, zbog svega o čemu smo već pričali, da se ne ponavljam.

Bold 2. Da bi došlo do razvoja infrastrukture, odnosno da bi to postalo isplativo, mora prvo da se omasovi prodaja EV, ali značajno da se omasovi. Da li će do tog omasovljenja doći, verovatno hoće, ali ne preko noći kao što ti misliš, ne ni u narednih 5-10 godina, nego će trajati decenijama. Osim ako se u međuvremenu ne bude pronađen neki alternativni izvor energije ili ako ne krenu da se nose te džepne baterije. Internet ti opet nije uporediv primer, sprovođenje internet kablova stvarno nije neki poduhvat.

18 hours ago, Shan Jan said:

Tako sam i mislio. Onda je bukvalno laganje statistike ovo sto nam kazu koliko se proda EVa jer ovaj HEV je najprodavaniji. Kad njega prebacis u SUS, gde i pripada, onda raste prodaja EVa ali ne toliko drasticno kako se prikazuje.

Pa naravno. I ovi PHEV su prevara, u svakom SUS motor.

Ma lažu vas/nas sve, zato što smo Srbi!

1 hour ago, bejzbolka said:

Bold 1. Kada sam rekao da "niko ne bi kupovao EV bez subvencija", nisam mislio da bi bukvalno bilo 0 prodatih automobila, to je preneseno značenje. Svaka roba ima kupca, makar jednog. Ako se vratimo na početak naše diskusije, ti si postavio tezu da su SUS motori prošlost i da će EV da zavlada. U tom smislu sam rekao da niko ne bi kupovao bez subvencija ili ako hoćeš preciznije, EV ne može istisnuti SUS automobile bez subvencija i bez zabrana SUS motora. Teško da može i sa njima, zbog svega o čemu smo već pričali, da se ne ponavljam.

Bold 2. Da bi došlo do razvoja infrastrukture, odnosno da bi to postalo isplativo, mora prvo da se omasovi prodaja EV, ali značajno da se omasovi. Da li će do tog omasovljenja doći, verovatno hoće, ali ne preko noći kao što ti misliš, ne ni u narednih 5-10 godina, nego će trajati decenijama. Osim ako se u međuvremenu ne bude pronađen neki alternativni izvor energije ili ako ne krenu da se nose te džepne baterije. Internet ti opet nije uporediv primer, sprovođenje internet kablova stvarno nije neki poduhvat.

I takođe ako nisi mislio bukvalno, nego da ih neće istisnuti je demantovano činjenicom da je prodaja skočila i to značajno iako nema subvencije i nije je bilo ni prošle godine. Osim toga, više puta ti je dat primer subvencija za automobile na fosilna goriva, na to si ponavljao nije mi poznato, nije ni poznato. Pričao si napamet i razvio teoriju koja nema uporište u realnosti. Subvencije imaju i drugi, a uostalom EV ih nemaju. Toliko o toj teoriji.

Za drugi deo, pa misli šta god hoćeš, ali istorijski gledano kad dođe nešto bolje i uhvati zalet, uglavnom počisti ono što je nekad bilo. Past performance not a guarantee of future profits, but...

651d09be8d6825c52297527d_4Wxtcutwf-B7xgg

peaking-1-1-small.svg

peaking-1-3-small.svg

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama

Živi bili pa videli.

wub

2 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

wub

Ovaj baja je super prirodan, ne pada u nesvest na info tablete i ultra moderne sisteme, bukvalno je na strani onog sto auto i mora da bude, potreba a ne pomodarstvo i luksuz. Odlicni su mu testovi bili i za Reno 4 i 5 i za nasu Pandu.

Edited by Lancia

ovo je bivši fully charged kanal, skoro su se rebrandirali u everything electric cars. mi EV entuzijasti to obavezno pratimo, a ovaj im je ubedljivo najbolji prezenter da sleep

jedina mana je što su UK based pa ne prate toliko šta se dešava u kini. za kinu nema previše izbora na engleskom, ali onaj klinac što sam ga kačio za xiaomi recenzije radi poso

3 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

ovo je bivši fully charged kanal, skoro su se rebrandirali u everything electric cars. mi EV entuzijasti to obavezno pratimo, a ovaj im je ubedljivo najbolji prezenter da sleep

jedina mana je što su UK based pa ne prate toliko šta se dešava u kini. za kinu nema previše izbora na engleskom, ali onaj klinac što sam ga kačio za xiaomi recenzije radi poso

Dobro rade posao, mislim nije lako da odskocis u moru jutjubera, oni to rade na najbolji moguci nacin, opusteno i prirodno, bez suvisnog detaljisanja.

Ako nekom treba ono bas full objektivan test nekog auta, tu je onaj Tomas iz Autogefühl kanala.

EV entuzijasti rangiram negde pored credit card entuzijasti, ono kao koja kartica daje koristan bonus i kako prejebati kreditni biro. Postoji i tako nešto na jutjubu, shit you not.

3 minutes ago, bios said:

EV entuzijasti rangiram negde pored credit card entuzijasti, ono kao koja kartica daje koristan bonus i kako prejebati kreditni biro. Postoji i tako nešto na jutjubu, shit you not.

previše si muževan, vidi se to odmah. samo krv, znoj i

03e0447b-1686-45b8-86f0-f7f5c3db256f_tex

Nemaš pojma Ruxo

2 hours ago, bios said:

Brate uzmi american express gold, imas besplatno zdravstveno za ceo svet kad putujes hihi