February 14, 20197 yr 1 hour ago, Milosh76 said: Otvori temu o Siciliji! Moze i preporuke za Marche... osim Ankone koja je u planu svakako Ankonu možeš slobodno da preskočiš. Prljav lučki grad u kome, po italijanskim merilima, nema ništa posebno. Moja sestra živi u Fermu (južno od Ankone ka Peskari), i taj deo jeste lep i živopisan, ali opet nema ništa spektakularno. Ako imaš vremena, idi do Asizija u Umbriji, tamo je središte franjevačkog monaškog reda i mesto gde je Franja Asiški (odnosno Frančesko, kako ga zovu Italijani) proveo najveći deo života. Edited February 14, 20197 yr by Ayatollah
February 14, 20197 yr Asizi mi je svakako u planu. a posto sam kolima, nista nije daleko Bice verovatno kombinacija Toskane, Umbrije, Marche... Italija je prelepa, mogao bih svake godine po vise puta da idem.
February 14, 20197 yr San Marino? ok je... ili Urbino fin borgo, Pesaro ti bolje od Ancone ako oces da vidis (sredjeni) morski gradic. Fabriano kod Abruzza sa okolinom ako si za (pod)planinski. Omijleno mesto mi je Genga [emoji16] selo kod spektakularnih pecina Frassasi. Za treking i letnje osvezenje superInviato dal mio Redmi 4 utilizzando Tapatalk
February 14, 20197 yr @goofs Quote Udine je kao Vozdovac od sad se pravim da je tako. Još samo da negde ka Kumodražu ili Jajincima napravimo muzej i u njemu Karavađo. @milosh76 U Asizi i tu je Santa Maria degli Angeli, ako želite da vidite crkvu u crkvi, Porcijunkolu. Osim nje, nema ništa posebno u SMdAngeli. Pošto idete kolima, to je idealno za obilazak centralne Italije koja nije baš povezana vozovima kao npr. sever.
May 20, 20197 yr Crtice iz Rima: - Ko hoce da pazari autenticnu hranu i samo hranu, tamo gde se snabdevaju domaci- pravac Mercato Trifonale pored Vatikana. Velika, ozbiljna pijaca u zatvorenom, meso, sirevi, testenine, peciva, voce i povrce. Ima svega, ali ipak, ipak mocarela bufala njam, njam. - Nedeljom od 10 do 17 h (zvanicno do 19 h ali ne racunajte na to) Mercato Borgo Flaminio, nekadasnji tramvajski depo u blizini Piazza del Popolo. Vintage firmirana garderoba i sitnice. Ulaz se placa 1,6 evra, ko voli moze da nadje. Ne podnosim rke™ ni nove, a kamoli stare. - Metro: Do daljeg su zatvorene (ako sam dobro zapamtila do avgusta ove godine, ali pre toga je pisalo do 15. maja) metro stanice Barberini i Republika, metro A, pa se sa Terminija stize direktno na Flaminio i vice versa. Sa aerodroma Ciampino se do grada stize za 3 evra- bus 520, pa kod Cinecitta hvatajte metro A, obrnuti smer moze i sa jednom kartom tj. 1,5 evra jer karta od 100 minuta kad se ponisti u metrou moze posle da se koristi u busu cak i ako je ponistite u 99 minutu, a karta ponistena u busu ne moze u metro nikako. - Trenutno do oko 9.6. je skinuta drvena zastita sa Scala Santa kod Lateranske bazilike, tako da su sad u originalnom izdanju, mermerne stepenice sa talasastim udubljenjima, kako bi bili sto teze onima koji pozele da se na kolenima popnu do vrha (ukupno 28 stepenika) jer je samo na kolenima moguce ici tim stepenicama. Ispred ulaza ogroman Samsungov bilbord, a IGuzzini ce raditi rasvetu. - Crkva sv. Antonija Portugalskog. Manja crkva, ali biser nad biserima, neverovatne kombinacije mermera razlicite boje- zeleni, crveni, crni, zuti. Uglancana do savrsenstva, odrzavana kao Rols Rojs. Ima i orgulje savrsenog zvuka. Tokom cele 2019. nedeljom u 18.30 besplatni koncerti. - Medju psima na povocu dominiraju mali jazavicari, to je neka moda izgleda ovde kao u Bgd sto su maltezeri i bisoni tj. belo kuce na baterije. - Tasne u modi okrugle, valjkaste, loptaste od pruca i slame. Coccinelle ima originalne 395 evra( naravno da nisam kupila, samo referisem ono sto je zanimljivo) sa stranicama od spanske trske/ becke slame ( Il paglia di Vienna) kako se vec prevodi. Jedna radionica za obradu mermera. Italijani poziraju sa zadovoljstvom. Edited May 20, 20197 yr by halloween
May 25, 20197 yr Biti u Rimu, a napraviti fotografiju (osim ljudi u pokretu) koja već nije objavjena je nemoguć posao. Hadrijanovu vilu i Vilu d'Este posetila sam na preporuku našeg divnog forumaša. Na području Hadrijanove vile vrše se dalje arheološki i konzervatorski radovi, udruženim snagama Univerziteti Columbia, Sapienza i Sevilla. Car Hadrijan tokom vladavine najmanje je boravio u Italiji, neprekidno je putovao, najčešće sa vojskom. I kad je bio u Italiji, rezidencija i svi državni poslovi nisu bili u Rimu, nego u Tivoliju (Tiburu). Zato ovde vila nije nekoliko zgrada već kompleks za cca 10000 ljudi. Pomorski teatar, kao ostrvce okruženo vodom, najverovatnije privatne Hadrijanove odaje, povezane pokretnim mostićem na šinama, koji je obezbeđivao potpunu zaštitu od nepoželjnih posetilaca. Ribnjak, ali i bazen sa vodom za dalju upotrebu i navodnjavanje. Canopus, sve statue su i prvobitno bile bez glave, osim jedne boga Marsa koji je imao lice Antinoja, Hadrijanovog eromenosa. Vila D'este, toliko lepa, da zamalo da zakasnim na autobus pri povratku. Kvart Kopede, Piazza Mincio. Žablja fontana se rekonstruiše. Stambeni kvart, brzo se obiđe, to je nekoliko zgrada, a gotovo da nema turista. Galeria Sciarra, u rekonstrukciji, pa sam se provačila između metalnih skela. Galleria Alberto Sordi Protest Unicobas ispred italijanskog parlamenta. Uglavnom prosveta. Bramanteov klauster u crkvi Santa Maria della Pace Guzate žene znaju gde je dobar sladoled. Frigidarium, preporuke za ukus pistaći sa šafranom Campo dei Fiori Nikad dosta Đordana Bruna, na mestu gde je spaljen na lomači sad se bezbrižno ljušti mango. Edited May 25, 20197 yr by halloween
August 7, 20196 yr Jutros gledam vesti, pa sam se setila da je Vucic kada je bio u sluzbenoj poseti Italiji sa Salvinijem dobacio do Viminala gde je sediste Ministarstva unutrašnjih poslova, dok sam ja bila u Kvirinalu, sedištu predsednika Republike. Doduše na koncertu, ali ipak je morala najava unapred. Edited August 7, 20196 yr by halloween
February 20, 20206 yr Drugari, dajte preporuke za nesto fino na potezu izmedju Firence i Rima. Plan je da utrosim par dana tu (kolima vozan), za sad sam ugledao neke Terme di Saturnia, deluje fun za jedan dan.
February 20, 20206 yr @Milosh76 Nisam, ne bih da maltretiram uši prolaznika. @goofs Nisam bila u Saturniji, ali bih otisla bez razmisljanja da idem kolima. Javi nam kako je bilo.
February 20, 20206 yr Drugari, dajte preporuke za nesto fino na potezu izmedju Firence i Rima. Plan je da utrosim par dana tu (kolima vozan), za sad sam ugledao neke Terme di Saturnia, deluje fun za jedan dan.Orvieto tipican gradic umbrije na steni, Bolsena ti je isto blizu i jezero na kojem je vredi videti ako je lep dan. Siena je kao obavezna za umetnicke duse ali treba vise vremena. Sad mnogo ima malih "borgova" na brdu tipa Pienza koji jesu i nisu za videti tj. ako vidis jedan i svidi ti se obicno su drugi slicni. ako ti se prvi ne dopadne onda mozda taj drugi bude vredan videti... npr. Montepulciano moze biti primamljiv zbog imena ali i razocaravajuci kad se do njega dodje. ponekad je dovoljno samo proci blizu i ne gubiti vreme ali ne bih ga ni iskljucio jer moze biti bas idealan za jedan tagliere i bruschette sa lokalnim muljem i calice... Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
February 20, 20206 yr Zahvaljujem, istrazicu U Sieni sam vec bio pa ovaj put preskacem, ali prelep i jako zanimljiv gradic, pored Siene obisao i Monteridjoni - tvrdjavica na vrh brda, vristi Assasins Creed na sve strane.
February 24, 20206 yr U Rimu sve normalno zasad, nema panike. Bari juce imao kontroverzni skup od 50.000 ljudi, bio papa... ultras se tuku po autoputu, nista neobicno Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
March 2, 20206 yr Šta mislite hoće li s ovo covid lud'lo smiriti do Prvog maja, ja ne mogu izdržati idem opet pa taman bila kuga.
March 3, 20206 yr U Italiju uvek, korona je prenaduvana glupost. U Budimpesti me niko nije ni pitao odakle dolazim niti su merili temperaturu niti bilo sta slicno. Na Horgosu ni ni "dobro vece" nisu rekli, a vec su mi vratili pasose i pustili da prodjem...