June 11, 200917 yr Na osnovu vidjenog u poslednje 3 godine, moram samo da primetim da sam iznenadjen konstatacijom da je Ischia puna stranaca (4 Georgove kuce ne dovodim u pitanje)!
July 25, 200916 yr Samo kratak raport (uz par fotografija) sa tek zavrshenog letovanja: Amalfi lep i skup; Positano josh lepshi i skuplji; Capri - par spektakularnih mesta i, guess what, skup. Ischia(Forio) moj favorit kada se uzme u obzir cena/ponuda. Samo kao orijentir, cola u restoranu izmedju 4-5€; kafa 2€; pasta od 7 pa do 20€(raspon od spageta sa paradjzom pa do egzibicija sa morskim plodovima); pica od 8-15€. Sve navedeno je u Foriu 25-50% jeftinije.Sledi panorama Positana:i ulica sa krovom od cveca:
March 29, 201016 yr hvala svim dobrim ljudima i najgorem za tipove, sicilija je ipak otpala, bilo je preambiciozno, cak je i kalabrija ispusila.imao sam najbolji holidej ikad u zivotu, obisao pulju, bazilikato i kampanju( pokrajine na jugu italije)mast si je pulja, to je stikla+peta, negde do iznad barija...nikako ne ici autoputem, vec lokalnim putevima, fantasticni pejzazi...fasciniran sam grobljima u italiji, ono kad kod nas neko napravi kapelu na groblju ispada ultrapretenciozna dzibercina, taj bi u italiji bio olicenje skromnosti i siromastva...dakle treba posebno obratiti paznju na oznaku cimitero, i obavezno posetiti... trenutno nisam u tehnickoj mogucnosti da okacim slike, ali ovih dana cu...napulj je mesto koje obavezno treba posetiti, i pobeci iz njega sto pre...ja sam izdrzao oko 3 sata, i stigao da pojedem pizu u piceriji gde je i klinton jeo picu :)napulj je horor, cuo sam da je klincima zabava da idu motorom i bacaju kese sa vodom na prolaznike..
March 31, 201016 yr hvala svim dobrim ljudima i najgorem za tipove, sicilija je ipak otpala, bilo je preambiciozno, cak je i kalabrija ispusila.imao sam najbolji holidej ikad u zivotu, obisao pulju, bazilikato i kampanju( pokrajine na jugu italije)mast si je pulja, to je stikla+peta, negde do iznad barija...nikako ne ici autoputem, vec lokalnim putevima, fantasticni pejzazi...fasciniran sam grobljima u italiji, ono kad kod nas neko napravi kapelu na groblju ispada ultrapretenciozna dzibercina, taj bi u italiji bio olicenje skromnosti i siromastva...dakle treba posebno obratiti paznju na oznaku cimitero, i obavezno posetiti... trenutno nisam u tehnickoj mogucnosti da okacim slike, ali ovih dana cu...napulj je mesto koje obavezno treba posetiti, i pobeci iz njega sto pre...ja sam izdrzao oko 3 sata, i stigao da pojedem pizu u piceriji gde je i klinton jeo picu :)napulj je horor, cuo sam da je klincima zabava da idu motorom i bacaju kese sa vodom na prolaznike..Paaaa, više od kesa sa vodom, vole da pucaju iz automatskog oružja, ili barem otimaju torbe.
July 5, 201015 yr I reporter sa lica mesta se ukljuchuje u program...Danas sam proshao napuljskim zalivom (ishao do Pompeja) i generalni utisak mi je da je ove godine mnogo manje ljudi nego prethodnih (godina). Kako je Tresko napomenuo, pretpostavljam da ce u avgustu biti krkljanac anyway ali generalno, za Amalfi podruchje i ostrva (Ischia, Capri), toplo preporuchujem Septembar. Manje guzhve, i dalje toplo, cene neshto nizhe...itd. Shto se Napulja tiche, on je katastrofa od grada i Vezuv bi im uchinio uslugu kad bi ih naterao da krenu od pochetka :DElem, toilko za ovo ukljuchenje,Max, Forio
March 6, 201115 yr Plan mi je na leto da napravim neku turneju po Italiji i to kolima...viamichelin kaze da je putarina izuzetno skupa, pa razmisljam da odem trajektom Bar-Bari a da se vratim kopnom i obidjem sve sto mi je usput...ima li neko neka iskustva sa tim trajektom i isplati li se to uopste? A i kako izgleda to placanje putarine po Italiji? Koliko sam video moze karticama, kesom a i onim njihovim Telepass karticama, pa sta je najbolje?Inace u nekom mestascu pored Barija ce mi biti baza jer me tamo ceka trosoban stan preko leta, a plan mi je da obidjem koliko mogu Napulj, Rim, verovatno Toskanu, a gledacu da stignem i do jezera Komo bar na jedan dan...
March 7, 201115 yr Plan mi je na leto da napravim neku turneju po Italiji i to kolima...viamichelin kaze da je putarina izuzetno skupa, pa razmisljam da odem trajektom Bar-Bari a da se vratim kopnom i obidjem sve sto mi je usput...ima li neko neka iskustva sa tim trajektom i isplati li se to uopste? A i kako izgleda to placanje putarine po Italiji? Koliko sam video moze karticama, kesom a i onim njihovim Telepass karticama, pa sta je najbolje?Inace u nekom mestascu pored Barija ce mi biti baza jer me tamo ceka trosoban stan preko leta, a plan mi je da obidjem koliko mogu Napulj, Rim, verovatno Toskanu, a gledacu da stignem i do jezera Komo bar na jedan dan...ja sam bas tako isao prosle god, bar-bari u odlasku, povratak gore kopnom, samo to je bilo van sezone, ne znam kako je u sezoni... trajekt je skuplja stavka, ako se dobro secam, 200+ evrica za dvoje i auto.predlozio bih ti nesto suprotno od ovog sto pitas, izbegavaj autoputeve i idi lokalnim dzadama koliko god je moguce, mnogo je interesantnije tako. npr. isli smo od barija do leccea i dok smo isli lokalnim putevima prosli smo kroz desetine zivopisnih mesta, a kad smo presli na autoput, zanimljivosti = 0...matera ti je blizu barija, alberobelo takodje, to obavezno obidji... napulj zaobidji koliko god mozes, umesto da trosis vreme tamo bolje idi juznije do sorenta, amalfi, pozitano itd... doduse tu je verovatno jeziva guzva u sezoni...
March 14, 201115 yr Pa nasao sam low-cost povratna karta za oko 80 evra po osobi. To je manje nego sto bi me kostala samo putarina u jednom pravcu do Barija.E sad, meni je gust da vozim i ne bih da se cimam sa koferima i torbama po vozovima i busevima. Jos uvek nisam odlucio sta i kako, ali je sve izvesnije da cu ici avionom, a tamo po potrebi da iznajmim neki automobil.Naravno, sve preporuke za obilaske u tom delu Italije vrlo rado primam. :)