May 20, 201511 yr Jede se jezivo ljuto, poznate su ljute papričice iz Calabrie. Po ovome da je preko puta Sicilije, trebalo bi da budeš negde u okolini Reggio Calabria-e, ili možda gore više u Tropei. Ako budeš išao iz Milana dole autom, imaćeš prilike da iskusiš pakao već 30 godina nezavršenog auto-puta Salerno-Reggio Calabria, naročito što će biti avgust, tako da se pakao duplira. Obidji obavezno nacionalni park Aspromonte, odlično za hiking, priroda prelepa, i nacionalni park Sila, nalazi se izmedju Cosenze, Catanzara i Crotone-a. Lepo jezero, i prelepa priroda. Poseti Castello di Tropea, u samoj provinciji Reggio Calabria imaš Cattolica-u, staru vizantinsku crkvu na obroncima planine Consolino. Obidji i Scalea-u, to je srednjevekovni grad, praktično ugradjen u stene. Ne može se ući autom, već samo peške. Zanimljivo je i za videti pećine Grotte di Pizzo Calabro, unutra imaš i interesantne statue St. Gregoria iz 18 veka. Naravno, treba otići i videti i Reggio Calabria, pored ostalog ima prelepu i dugačku promenadu uz more. Od jela probaj obavezno i njihove salame, ima ih 100 vrsta, najpoznatija je 'Nduja, kao i sve što prave od plavog patlidžana, a i toga ima ogromno toga da se vidi. Ima i dobrih sireva, Caciocavallo di Silano, Pecorino dell'Aspromonte. Ne znam da li ti se isplati da ideš i do Sicilije, jer su im se u poslednje vreme porušili razni vijadukti na auto-putu, pa je Sicilija praktično podeljena na dva dela odsečena jedan od drugog.
May 20, 201511 yr po svemu sudeci privaljujemo se prijateljima u kucu koja je negde u kalabriji, nisam jos tacno shvatio gde sem sto je prekoputa sicilije, na toj obali jel neko bio dole? moja zena je bila pre vise od 20 godina i kaze da je najbliza referenca albanija sa povremenim bljescima ruralne lepote plus spektakularna gastronomija, vrlo lokalna i dosta razlicita od ostatka italije (jede se jako ljuto npr). realno bi mi trebale impresije nekog koje bio tamo skorije, cemu da se nadam? mislim da cemo imati punih 10 dana, kuca je blizu mora u onom tesnacu prekoputa sicilije gde mislim da furaju tankeri i brodovi, nije preporuka ali imacemo kola pa cemo moci da zujimo. ono sto je neprijatnost je sto smo osudjeni na avgust tj feragosto, znaci bice krkljanac na plazama. mislim da ce mi ovo biti prvo letovanje u avgustu posle 30 godina najmanje. Nisam bio dole,nazalost,a san mi je da odem do juga u Pugliu,Basilicatu i Calabriu,ali evo ti malo informacija o gastronomiji i selima i gradovima dole. Vodic kroz Calabriju http://issuu.com/cordiani/docs/guida_calabria Riviera dei cedri(najbolje informacije su od 85 strane) http://issuu.com/marketingfred/docs/cedrodicalabria Gastronomski vodic kroz Reggio Calabriu i provinciju za 2014/2015(frisko).Superiska publikacija,jako detaljna!Die beste!!! http://issuu.com/laviadelgusto/docs/la_via_del_gusto_mediterranea_edizi Nadam se postovima iz enogastronomije i slicicama.Sretan put!
May 21, 201511 yr Dajte onda nesto i za Pugliu i Basilicatu :) Sta ne propustiti? Na spisku su Bari, Alberobello, Trani, Ostuni, Matera .. Jedan dan za Napulj, naravno ... Moze li se kupati u septembru juzno od Barija ?
August 4, 201510 yr Jede se jezivo ljuto, poznate su ljute papričice iz Calabrie. Po ovome da je preko puta Sicilije, trebalo bi da budeš negde u okolini Reggio Calabria-e, ili možda gore više u Tropei. Ako budeš išao iz Milana dole autom, imaćeš prilike da iskusiš pakao već 30 godina nezavršenog auto-puta Salerno-Reggio Calabria, naročito što će biti avgust, tako da se pakao duplira. Obidji obavezno nacionalni park Aspromonte, odlično za hiking, priroda prelepa, i nacionalni park Sila, nalazi se izmedju Cosenze, Catanzara i Crotone-a. Lepo jezero, i prelepa priroda. Poseti Castello di Tropea, u samoj provinciji Reggio Calabria imaš Cattolica-u, staru vizantinsku crkvu na obroncima planine Consolino. Obidji i Scalea-u, to je srednjevekovni grad, praktično ugradjen u stene. Ne može se ući autom, već samo peške. Zanimljivo je i za videti pećine Grotte di Pizzo Calabro, unutra imaš i interesantne statue St. Gregoria iz 18 veka. Naravno, treba otići i videti i Reggio Calabria, pored ostalog ima prelepu i dugačku promenadu uz more. Od jela probaj obavezno i njihove salame, ima ih 100 vrsta, najpoznatija je 'Nduja, kao i sve što prave od plavog patlidžana, a i toga ima ogromno toga da se vidi. Ima i dobrih sireva, Caciocavallo di Silano, Pecorino dell'Aspromonte. Ne znam da li ti se isplati da ideš i do Sicilije, jer su im se u poslednje vreme porušili razni vijadukti na auto-putu, pa je Sicilija praktično podeljena na dva dela odsečena jedan od drugog. Nisam bio dole,nazalost,a san mi je da odem do juga u Pugliu,Basilicatu i Calabriu,ali evo ti malo informacija o gastronomiji i selima i gradovima dole. Vodic kroz Calabriju http://issuu.com/cordiani/docs/guida_calabria Riviera dei cedri(najbolje informacije su od 85 strane) http://issuu.com/marketingfred/docs/cedrodicalabria Gastronomski vodic kroz Reggio Calabriu i provinciju za 2014/2015(frisko).Superiska publikacija,jako detaljna!Die beste!!! http://issuu.com/laviadelgusto/docs/la_via_del_gusto_mediterranea_edizi Nadam se postovima iz enogastronomije i slicicama.Sretan put! samo da zahvalim obojicu, ujutro dupe na put! 3 cuke na fjumicinu za slucaj ne daj boze kasnjenja, ostalo mora biti super! slike slede...
August 4, 201510 yr samo da zahvalim obojicu, ujutro dupe na put! 3 cuke na fjumicinu za slucaj ne daj boze kasnjenja, ostalo mora biti super! slike slede... budi pripravan da ti se desi da ti avion sleti na ciampino, dosta letova tamo prebacuju od onog pozara pre par meseci, a samo ti jave na dan putovanja ili ti saopste na aerodromu. Edited August 4, 201510 yr by aram
August 12, 201510 yr budi pripravan da ti se desi da ti avion sleti na ciampino, dosta letova tamo prebacuju od onog pozara pre par meseci, a samo ti jave na dan putovanja ili ti saopste na aerodromu. ma ne, regularno sljaka fiumicino koji uopste nije tako los aerodrom kao sto bi covek mogao pretpostaviti (a i ima odlicna venchi prodavaona sladoleda i cokolaterija, natankovao se posteno). sto se kalabrije tice, ovo moje je bilo sve samo ne svakodnevni turizam, bili smo u kalabrijskom porodicnom ropstvu sve dok se peti dan nismo otrgnuli i krenuli da sami idemo naokolo. kalabrija je mesto koje nikome koga ne poznajem ne bi od prve preporucio ali je unatoc tome vrlo posebno pa i na momente genijalno mesto. neverovatan raspon utisaka i senzacija, od italije sa razglednica do podujeva i malog mokrog luga na obali. sta da vam kazem sem da je kalabrija mesto gde je standardni dorucak granita (recimo od kafe ili jagode sa slagom) sa briosem (slatka lepinjica velicine ove za pljeske u bgd) a standardna vecera isti taj brios rasecen po sredini pa napunjen do vrha sladoledom. koji je jedan od najfantasticnijih na svetu. zemlja bergamota, neverovatnih kobaja, ginisovog rekorda parmidjane i kalabrijske mafije na svakom koraku. stay tuned.....
July 27, 20178 yr pa ideš do barija, monopoli ti je oko 40km niže mislim, ne shvatam sad odakle krećeš, iz bgd ili frankfurta? Edited July 27, 20178 yr by aram
July 27, 20178 yr Mogu iz Beograda ili iz Frankfurta. Jel ima neki drugi aerodrom u relativnoj blizini (100km) sa direktnim letovima od Frankfurta? Nemaš ništa bliže kao aerodrom od Barija, što se tiče Monopoli-ja. Iz Bari-ja čak i vozom si očas posla do Monopoli-ja.
July 27, 20178 yr Ima i iz Temišvara Wizz Air za Bari, ponedeljkom i petkom. Edited July 27, 20178 yr by halloween
July 27, 20178 yr Mozes i vozom do Bara, pa na Brod ili avionom do Titograda, pa nekako do Bara (voz, bus, taxi) pa brod.