Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Severozapad - Piemont i Torino, Ligurija, Emilija Romanja i Bolonja

Featured Replies

Za Ufici cemo se kockati dok ne bude krajnji rok za otkaz smestaja za neke 3 nedelje. Ako nista drugo, imamo izgovor da idemo u Firencu (kao da nam treba) evilsmile

• Replies 242
  • Views 991
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Bobbio Kad se sidje s autoputa i krene penjanje po blagim brdima Pjacentinskog apenina treba dosta vremena da bi stiglo do ovog malog grada nasolnjenog na reku Trebbia. Iako zvanicno pripada Emilij

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Varese Ligure Posto nam je i 2 dana bilo previse da lencarimo na plazi i hvatamo bojicu za Mikonos, juce posle dorucka smo se uputili u bespuca Ligurijskih brda i planina. Poslepodne opet na plazu na

• Podseti me ovaj most na jedno slatko mestasce nedaleko od Udina, Cividale del Friuli. I ovaj se zove Ponte del Diavolo 😈 kao u Bobbio. Ako vas put nanese i ako volite kolace sa rogačem obavezno prob

Posted Images

Just now, Lo Zingaro said:

Kad dolazis? Nadjemo se i Redju ovaj put na aperitivo ili kafu. Bobbio preporucujem, napisacu nesto ù utorak kad se vratim kuci plus jos koju preporuku.

u Redji smo od 7 do 12 maja... racunaj na taj aperitivo

• 2 weeks later...
On 5. 4. 2026. at 21:13, Milosh76 said:

Plan je sledeci , 2 spavanje u Lidu di Jesolu, ujutro poseta Buragu, pa za Vicencu... tamo 3 nocenja, setnja po okolini.

Onda 5 noci u Redjo Emilija, mozda odemo i do Firence vozom da posetimo, konacno i Ufici. Tu ima bas dosta stvari da se vidi, zena hoce rodjendan u Modenu, svidela joj se prosli put kad smo bili na par sati.

Mala promena plana, uplaceno... jedna noc Lido di Jesolo, 3 noci Vicenca, 5 noci Reggio Emilija i 1 noc Noventa di Pjave (shoping za kraj ) ), od 3 do 13. maja.

Vec imam skockan plan skoro 80%, zena se bas potrudila. Ankonu cu preskociti, ali Firenca verovatno ulazi u pricu.

Gledacu da napravim putopis kad se vratim...

Bobbio

large.zDSC_7658v.jpg

Kad se sidje s autoputa i krene penjanje po blagim brdima Pjacentinskog apenina treba dosta vremena da bi stiglo do ovog malog grada nasolnjenog na reku Trebbia. Iako zvanicno pripada Emiliji Romanji prakticno se nalazi na tromedji Emilije, Lombardije i Ligurije. Mesto je poznato jos iz rimskog doba, a titulu grada je dobilo cak pre 1000 godina. Danas Bobbio ponosno nosi titulu jednog od najlepših sela u Italiji i cesto se pominje u svim statistikama kada se glasa koji su najlepsi srednjovekovni gradici Italije.

large.zDSC_7542v.jpg

large.zDSC_7537v.jpg

Bez obzira na lepotu i ocuvanost ovog starog mesta, tesko bi bio nadaleko poznat bez svog simbola Ponte Gobbo (Grbavi most) ili Djavoljeg mosta. Ovaj nepravilni kameni most sa svojih jedanaest lukova različitih visina proteze se preko reke Trebbia i izgleda zaista imponentno s bilo koje pozicije da ga gledate.

large.zDSC_7842v.jpg large.zDSC_7606v.jpg

large.zDSC_7647v.jpg

large.zDSC_7756v.jpg

Lokalna legenda kaze da je sam djavo sagradio most preko noci kako bi pomogao svetom Kolumbanu, trazeci zauzvrat dusu onoga ko prvi predje preko njega. Svetac ga je nadmudrio poslavshi psa, a most je ostao da stoji kao svedocanstvo domisljatosti i cudesne arhitekture. Sveti Kolombano je bio osnivac cuvene opatije u Bobiju u jos u 7. veku poznate po prepisivanju dragocenih rukopisa. Ova opatija je srednjem veku bila vazan kulturni i religijski centar poznat u celoj Evropi, neka vrsta "malog vatikana" kojem je posvecen muzej koji se moze posetiti. Pretpostavlja se da je Umberto Eko uzeo ovu opatiju kao inspiraciju za svoj cuveni roman "Ime ruze"

Na drugoj strani mosta postoji restoran koji preporucujem, sto zbog odlicne lokalne klope sto zbog fantasticnog pogleda na most i grad.

Inace ceo ovaj pitomi Apenin od brezuljaka iznad Pavije, preko brezuljaka Pijacence, Parme, Redja, Modene i Bolonje je predivan, pun malih mesta koja su toliko slicna a opet razlicita jedno od drugog sa savrsenim pejzazima i neverovatno dobrom gastronomskom ponudom. Ako budem imao vremena preporucicu jos neka mesta.

• Lo Zingaro changed the title to Italija - Severozapad - Piemont i Torino, Ligurija, Emilija Romanja i Bolonja
On 25. 3. 2026. at 15:19, Lo Zingaro said:

Lep je Sestri sa svojim nesvakidasnim izgledom tankog poluostrva s sirokim brdascem na samom kraju okruzenog plazama.

large.DSC_7043v.jpg

Problem je avgust. Cela Ligurija se pretvara u kosnicu i ova mala mesta s takodje malim plazama ne mogu da prihvate svu najezdu turista. Ja odem cesto ali samo u periodu od kraja septembra do polovine jula. Ove moje fotke su sve iz zimskog perioda. Plaza koju vidis gore "La baia del silenzio" je jedna od najpoznatijih u Liguriji i van sezone je savrsena za opustanje i hvatanje bojice na jesenjem zimskom suncu. Ima neku svoju mikro klimu i dosta ljudi se kupa na njoj cele godine.

large.DSC_6801j.jpg

large.DSC_6795j.jpg

large.DSC_6925vj.jpg

Desi se nekad u toplijim zimskim vikendima da bude nepodnosljivo previse ljudi i da pobegnemo do Levanta ili Bonassole. Ali koliko je to zimi super kul mesto, u letnjem periodu se pretvara u kosmar. Evo kacim random sliku s neta. Cini mi se da se u nekom trenutku i zatvori ulaz jer ne mogu da stanu svi oni koji su to naumili.

105651715-deda3321-ea8e-4c52-bfd5-de08293afb5b.jpg

S druge strane ovog jezicka zemlje postoji ogromna pecana plaza ka otvorenom moru ali voda nije ovako lepa pogotovo kad je krkljanac u toku. Opet kacim random sliku s neta.

sestri-levante-baia-delle.jpg?w=500&h=500&s=1

Mesto je lepo i zanimljivo sa par ok restorana. Zanimljiva je i setnja na oklone brezuljke s kojih imas odlican pogled na okolnu obalu. Ako budes bukirao u samom mesto osiguraj se da vec imas mesto za parking jer ces ga sam u sezoni veoma tesko naci.

large.DSC_7004j.jpg

large.DSC_6975v.jpg

large.DSC_6841j.jpg

large.DSC_6823j.jpg

Ako se odlucis na to ludilo u avgustu, bliza i sira okolina ove obale nudi ogroman broj prelepih mesta za obici ukljucujuci i samu Djenovu. Njih sam vec davno opisivao mada su se neke stvari u medjuvremnu i promenile.

Mali apdejt glede Sestrija nakon tek provodenog vikenda u istom.

Sredili su novo setaliste uz onu dugacku plazu prema Kjavariju i generalno je grad mnogo sredjeniji i renoviran u odnosu na moju poslednju posetu pre nekoliko godina. Niklo je i gomilu novih lokala. S duge strane, guzve vikendom su postale problem i polovinom aprila. To se odnosi prvenstveno na plazu Baia Del silenzio na kojoj je bilo tesko naci mesta za peskir. Dosta ljudi se vec kupalo (pa i mi). Izvinjavam se na kvalitetu prve slike (mobilni). Na velikoj plazi mesta koliko hoces i tako ce biti do polovine juna.

large.sestri.jpeg

large.DSC_4367v.jpg

large.DSC_4375v.jpg

@Lo Zingaro ti si ustvari kriv sto ja 20 dana godisnje provodim u Italiji wub i tvoji putopisi, naravno

1 minute ago, Milosh76 said:

@Lo Zingaro ti si ustvari kriv sto ja 20 dana godisnje provodim u Italiji wub i tvoji putopisi, naravno

Super, sad znam ko placa aperitiv.

Edited by Lo Zingaro

Varese Ligure

Posto nam je i 2 dana bilo previse da lencarimo na plazi i hvatamo bojicu za Mikonos, juce posle dorucka smo se uputili u bespuca Ligurijskih brda i planina. Poslepodne opet na plazu naravno.

Ovaj fejk Varese sam imao na spisku mesta za obici vec skoro 20 godina ali nikako da se olducim jer i nije bas prebilzu obale a van sezone je uvek lepse provesti ceo dan na moru. U sezoni se bas retko spustim do Ligurije zbog turistickog haosa tako da sam juce konacno uspeo da uklopim ugodno s korisnim. I kakva sreca sto smo se na to odlucili jer nam se ovaj gradic mnogo svideo i pokazao mnogo vise od ocekivanog.

Pre samog mesta samo da pomenem koliko su prelepi pejzazi ovog dela apenina, sa ogromnim netaknutim divljim povrsinama pokrivenim sumama, mnogobrojnim ostrim planinama i pitomim bregovima na kojima se svako malo ukaze neko izolovano selo sa karakteristicnim spicastim crkvenim zvonikom kao ovo dole za koje nemam pojma kako se zove.

large.DSC_4216v.jpg

Varese Ligure se nalazi u dolini planinske reke Vara i koliko god zvuci izlizano kao termin smatra se za jedno od najlepsih skrivenih dragulja srednjovekovne Italije. Ono sto odmah fascinira svakog ko zakoraci u srce ovog gradica je njegov jedinstven oblik.

large.DSC_4240v.jpg

Centralni deo naselja, poznat kao Borgo Rotondo, projektovan je u 15. veku po nalogu porodice Fieschi.

Kuce su poredjane u savrsen krug, formirajuci spoljni odbrambeni zid, dok su unutrasnje fasade okrenute ka prostranom trgu Piazza Fieschi. Ovaj arhitektonski poduhvat imao je dvostruku svrhu, da zastiti stanovnike i da stvori prostor za trgovinu i javni zivot. Danas, setnja ovim trgom pruza osecaj kao da ste u nekoj vrsti prirodnog teatra od kamena i pastelnih boja.

large.DSC_4251v.jpg

Nekadasnji savrseni trg amfiteatar je u 17 veku podeljen na pola izgradnjom novih kuca tako da danas moze da se vidi u celosti samo jedna polovina trga, koje je izmedju ostalog tek renovirana. Druga strana je i dalje u losem stanju ali zato ima svoju klaustrofobicnu oronulu lepotu.

large.DSC_4271v.jpg large.DSC_4277v.jpg

large.DSC_4275v.jpg large.DSC_4221v.jpg

Ali nije samo ovaj najstariji deo grada zanimljiv. Nad mestom dominira kameni zamak familije Fieschi, cija kula s jedne strane cuva ulaz u Borgo Rotondo a s druge otvara najsiri gradski trg koji se nalazi u novom delu grada. Novi deo grada (17-19 vek) obiluje lepim i elegantnim zgradama i sirim ulicama.

large.DSC_4233v.jpg

large.DSC_4237v.jpg

large.DSC_4234v.jpg

large.DSC_4358v.jpg

I kad pomislite to je to, na kraju vas ceka iznenadjenje. U delu grada naslonjenog na reku nalazi se Ponte di Grexino, stari kameni most sa jednim lukom koji premoscuje reku i vode u jos jedan minijaturni odvojen kvart s uskim ulicama i stepenicama.

large.DSC_4344v.jpg

large.DSC_4313v.jpg

large.DSC_4346v.jpg

Varese Ligure nosi titulu prve opstina u Evropi koja je dobila ekoloski sertifikat za odrzivost. Jos devedesetih ovo mesto je odlucilo da se fokusira na obnovljive izvore energije i organsku poljoprivredu. Vareze Ligure se danas u medijima cesto naziva prestonicom organske hrane. Dok setate pored reke ili kroz sume koje okruzuju selo, udisete "najcistiji" vazduh u regionu, a lokalni restorani sluze "iskljucivo" meso i mlecne proizvode sa sertifikovanih organskih farmi iz okoline. Probao sam i lokalnu fokacu koje ne zaostaje ni milimatar za onom iz Djenove. Par sati uz klopu je idealno za posetu.

Cinque Terre necu ni spominjati, bila tri puta - prvi put 2010. pre onih velikih kisa, dok je put ljubavi jos uvek bio otvoren - ta tura pesacenja, od Riomaggiore do Monterosso, je i dalje jedno od mojih top 3 odmora.

Pre nekoliko godina smo bili odseli u La Spezia, ali smo obilazili mestasca okolo, od Lerici do Bonassola, i mali izlet u Porto Venere.

Prilican broj letnjih odmora smo proveli (pocetkom septembra, kad prodje guzva) smesteni u Djenovi, pa vozom okolo, u Sori, Bogliasco, Recco. Par dana proveli u Santa Margherita Ligure, odsetali u Portofino.

Volim Liguriju, plaze tu su mi mnogo lepse nego u Spaniji (i vecini francuske obale).

Gledajuci i citajuci tvoje putopise, moracu malo vise inland Italije da obidjem (osim ovih vec obidjenih gradova: Rim, Milano, Verona, Firenca, Ravena, Rimini, Pizza, Pescara, Chieti, Savona).

Bas volim Italiju, praticu pozorno upise ovde. Hvala!

On 5. 4. 2026. at 21:13, Milosh76 said:

Poseta mestu Bobbio je iz cisto emotivnih razloga, naime moja pokojna majka je nasla na netu sliku cuvenog mosta iz tog grada i naslikala.

mamina-slika-Bobbio.jpg

Tako da to moram da obidjem.

Podseti me ovaj most na jedno slatko mestasce nedaleko od Udina, Cividale del Friuli.

Screenshot-2026-04-20-20-02-44-84-3d9111

I ovaj se zove Ponte del Diavolo 😈 kao u Bobbio.

Ako vas put nanese i ako volite kolace sa rogačem obavezno probajte Gubanu 😍

17767095064074873454956297076520.jpg

Nama se potrefilo da kad smo ga posetili bila u toku neka lepa srednjevekovna mafestacija.

Grad bio okicen smiljem i bosiljem 😍 svi veseli i razdragani, a ja opet ko Alisa u zemlji čuda 🥰 dobila sam cak i buket aromaticnog bilja od jednog viteza, lala nije ni video degustirao vino na nekom standu rolleyes

Edited by Serena

Ima tih djavoljih mostova dosta po cizmi.

On 20. 4. 2026. at 16:48, Lo Zingaro said:

kao ovo dole za koje nemam pojma kako se zove

Igrao sam se GeoGuessr-a, trebalo bi da je Ossegna.

4 minutes ago, zorglub said:

Igrao sam se GeoGuessr-a, trebalo bi da je Ossegna.

Iz Ossegne sam slikao, a to je na susednom brdu. Nadjoh sad zahvaljujuci tvom linku. Mesto je Santa Maria.

Edited by Lo Zingaro

• 2 months later...

Dugujem mali putopis po Emiliji Romanji koji se doduse, zavrsi pre mesec i kusur dana.

Prva stanica je bilo Lido di Jesolo. Lep klasican gradic na moru, ogromna pescana plaza, ostali smo samo jedno vece.

IMG-20260504-091919.jpg

Nakon odlaska iz Lida otisli smo u zivopisno mesto Burano.

Necu da pisem kako je lepo, slikovito, dusu dalo za fotografije i sl. Treba odvojiti bar jedno prepodne da se lepo uziva u gradu, sto smo i ucinili.

IMG-20260504-111146.jpg

IMG-20260504-113232.jpg

IMG-20260504-114126.jpg

IMG-20260504-125559.jpg

Trudio sam se da izaberem slike koje nisu "poznate" na netu, u svakom slucaju vredi posetiti i uzivati u ovom gradicu.

Posle Citadele

IMG-20260504-172558.jpg

Otisli smo u Vicencu koja nam je bila trodnevna usputna stanica.

Kako i treba, prvo ide aperitivo

IMG-20260504-200038.jpg

A posle setnja po gradu

IMG-20260504-203304.jpg

IMG-20260504-203314.jpg

Sutradan nas je docekala kisa, ali to nas nije sprecilo da posetimo Asolo

IMG-20260505-125236.jpg

IMG-20260505-125731.jpg

I gradic koji mi se bas svideo Bassano del Grappa

IMG-20260505-135606.jpg

IMG-20260505-140302.jpg

IMG-20260505-153212.jpg

IMG-20260505-151725.jpg

IMG-20260505-151959.jpg

IMG-20260505-154956.jpg

IMG-20260505-153822.jpg

Onda je dosao red na simpaticni gradic Marostica

IMG-20260505-170228.jpg

IMG-20260505-171022.jpg

Ujutro smo se popeli na brdo iznad Vicence, koje se zove Monte Berico.

IMG-20260506-194437.jpg

Usput nam je bilo i mesto Soave

IMG-20260507-125852.jpg

IMG-20260507-130205.jpg

Da bi popodne konacno stigli u Reggio Emiliu.

IMG-20260507-182710.jpg

IMG-20260507-183936.jpg

IMG-20260507-184341.jpg

IMG-20260508-134523.jpg

IMG-20260507-201041.jpg

Edited by Milosh76