November 25, 2025Nov 25 Ja bih vas sad stvarno molio da ostanemo u temi serije Tvrđava, premda je zahvaljujući Nautilusu diskusija na temu iseljavanja krajiških Srba takođe jako zanimljiva. Upravo diskusija koju je serija izazvala svedoči da je uspela da nas zainteresuje. Imam primedbe, ali ne bih se bunio ovako poštenom pristupu u nekim drugim serijama sa temom bliske prošlosti.
November 25, 2025Nov 25 3 hours ago, zmanic said:Nisu mogli komunisti da postignu da podignu sve spomenike srpskoga stradanja i junaštva, baš svakoga.Tek 1948. su izjednačili solunce sa prvoborcima, da ne prose više po Bg. sokacima, a tek 1953. je podignut spomenik na Solunskom frontu...Previše ih je bilo, i heroja i stradanja a i nasleđene bede iz demokratske nam kraljevine koja se ponašala kao carstvo.Ovo je primer za suplju pricu. Nisu mogli da se bave sahranjivanjem sa poznatih stratista bas uopste, ali su stigli da se dobro potrude da miniraju crkvu kosturnicu sa kostima iz WWI na selu kod porodice mog deteta. Za koju se i ta porodica potrudila da skuplja sredstva da se izgradi. Koliko su katolickih crkava i groblja minirali tako zauzeti?Pritom ti pricas o nekim spomenicima, kojih je bilo nekoliko hiljada po gradovima livadama i planinama i to prilicno grandioznih, pa kao nije bilo vremena za jos jedan kubus ko da se o tome prica.Imali su oni vremena za sve, pa i da ruse pravoslavne kosturnice ako im je tako stigla direktiva. ako nisu vadili kosti to je samo zato sto nisu hteli, a nisu hteli jer je ta prica gurana pod tepih u ime bratstva i jedinstva i celog tog izlaziranog narativa o cetnicima i ustasama sto zajedno su bezali. Edited November 25, 2025Nov 25 by Mel
November 25, 2025Nov 25 Martic je odbio plan Zagreb-4:1) Hrvatska je odbila produzenje misije UNPROFOR-a i Martic je prvo trazio da se to ponisti i da ce odmah da razgovara o planu. Da li je Hrvatska to slucajno uradila ili imala nekog ko je suflirao znajuci sta ce biti u Kninu, ne znam. Ali znam da su Srbi u Krajini imali lose iskustvo sa mirovnim planovima. Vensov mirovni plan sa pocetak 1992, koji je zaustavio vece vojne operacije u Hrvatskoj, je razoruzao Krajinu. Krajina je morala da povuce tesko naoruzanje u skaldista koja su imala "dvostruki kljuc", jedan su imali presdtavnici Krajine a drugi predstavnici UN. Ovo nije vazilo za hrvatsku stranu zbog odredbi sporazuma koja se ticu rastojanja. Sporazum je nametnut iz Beograda, tada je smenjen Babic, koji se protivio miru sa Hrvatskom u tom trenutku. Babic je prebijen i jedva je ostao ziv. Onaj oficir iz serije je delom Babiceva sudbina.2) Hrvatska je tokom 1993 sprovela dve operacije, krseci Vensov sporazum, jedna prilicno uspesna "Maslenica" a druga prilican fijasko sa stanovista osvojenih teritorija a to je "Medacki dzep". Iako je Hrvatska osudjena pred SB UN zbog toga nije trpela nikakve sankcije. Ovo je bio prilican udar na ljude u Krajini koji su poceli shvatati da ih UN a ni SRJ nece zastiti, sto su trebali po Vensovim planom. Gubitak poverenja u medjunarodne misije.3) Milosevic nije naredio Marticu da prihvati plan, ali koliko znam nije ni odbio, cutao je, sto je bilo dovoljno da Martic radi na svoju ruku. Postoje vise verzija zasto je tako bilo, i ja mislim da je bilo vise faktora. Jedan od njih je sto Milossevic nije hteo da insistira na velikoj autonomiji za Srbe u Hrvatskoj da ne bi to morao da radi za Kosovo. I to je jedan od razloga zasto se desilo bombardovanje 1999, jer je Milosevic smatrao da je izigran u Dejtonu, posto su Amerikanci prisatli da se predje preko pitanje Kosova u Dejtonu. Drugi razlog su njegove licne kombinacije za ostanak na vlasti.PSVucic nije minirao Z-4 govorom u Glini, plan je predstavljen znacajno ranije od toga govora. Vec se u martu 1995 znalo da Hrvatska sprovodi mobilizaciju za akcije.
November 25, 2025Nov 25 10 hours ago, Hamlet Strašni said:Glede ateiziranosti, kako gde. Moja žena je iz severne Dalmacije i tamo nisu bili uopšte ateizirani. Lika, Banija, Kordun da. Meni je to čudno - tamo gde su najviše stradali je bila najviša ateizacija. Tamo gde je bilo najmanje - obrnuto.Zato sto su, iz istorijskih razloga, Kordun, Banija, Lika i Slavonija bile partizanski krajevi. Severna Dalmacija je bila pod "Dinarskom divizijom"Ali Kordun i Banija su dali najveci otpor 1995. Zapadni delovi Krajine nisu jednako padali.Ova serija je koncetrisana na Knin, i tako je stalno kada se prica o Krajini, sto je problem. Samo da znas da kada su Hrvati bili usli u Knin, borbe na Kordunu su i dalje trajale i nije se HV proslavila. Tudjman je morao da menja komandanta cele operacije na UN Sever(Kordun i Banija) zbog loseg napredovanja. HV je Kordunu i Baniji dosli sa "ledja", zajedno sa ARBiH, to je bio problem, pa je deo "Korduinaskog korpusa" ostao u okruzenju, Stipetic tera Bulata da potpise kapitulaciju, zbog cega su gadjali izbeglicke kolone iz aviona.A onda te Kordunase puste autoputem "Bratskva i jedistva" da ih poljuju uz put, ponekog ubiju, a onda ih u Istocnij Slavoniji doceka Arkan. Hrvati nisu gadjali Erdut, niti napali, ni 1995. A onda u centar za obuku, da ih malo muce, kao "izdajnike", pa na Manjacu da spasavaju Republiku Srpsku, u prvvim redovima. O tome neces nista videti."Izdajnici" bili jedini koji su ostali da se bore.Sta kazete na to? Edited November 25, 2025Nov 25 by Emerald
November 25, 2025Nov 25 2 hours ago, Emerald said:Zato sto su, iz istorijskih razloga, Kordun, Banija, Lika i Slavonija bile partizanski krajevi. Severna Dalmacija je bila pod "Dinarskom divizijom"Ali Kordun i Banija su dali najveci otpor 1995. Zapadni delovi Krajine nisu jednako padali.Ova serija je koncetrisana na Knin, i tako je stalno kada se prica o Krajini, sto je problem. Samo da znas da kada su Hrvati bili usli u Knin, borbe na Kordunu su i dalje trajale i nije se HV proslavila. Tudjman je morao da menja komandanta cele operacije na UN Sever(Kordun i Banija) zbog loseg napredovanja. HV je Kordunu i Baniji dosli sa "ledja", zajedno sa ARBiH, to je bio problem, pa je deo "Korduinaskog korpusa" ostao u okruzenju, Stipetic tera Bulata da potpise kapitulaciju, zbog cega su gadjali izbeglicke kolone iz aviona.A onda te Kordunase puste autoputem "Bratskva i jedistva" da ih poljuju uz put, ponekog ubiju, a onda ih u Istocnij Slavoniji doceka Arkan. Hrvati nisu gadjali Erdut, niti napali, ni 1995. A onda u centar za obuku, da ih malo muce, kao "izdajnike", pa na Manjacu da spasavaju Republiku Srpsku, u prvvim redovima. O tome neces nista videti."Izdajnici" bili jedini koji su ostali da se bore.Sta kazete na to?Meni nije jasno zašto ti je ovo odgovor na moj komentar. Koliko ja znam Arkan je maltretirao ljude iz RSK bez obzira na regionalno poreklo.
November 25, 2025Nov 25 Ja se izvinjavam ako si pogresno shvatio, odgovorio sam za ateizam a onda sam prosirio pricu.Bilo je hvatanja ljudi i odvodjenja ali ovi sa Korduna su dobili specijalni tretman.
November 26, 2025Nov 26 9 hours ago, Emerald said:Ja se izvinjavam ako si pogresno shvatio, odgovorio sam za ateizam a onda sam prosirio pricu.Bilo je hvatanja ljudi i odvodjenja ali ovi sa Korduna su dobili specijalni tretman.To je zanimljivo pitanje. Zašto je Lika bila partizanski a Dalmacija četnički. Aj moj deda je bio komunista od pre rata pa je logično da je otišao u partizane, ali zašto cela oblast.
November 26, 2025Nov 26 Nije zanimljivo već decenijama skrivano. Potraži malo o istoriji Dinarske divizije i odnosu pop Đujuća i zvanične Italije tokom II sv.rata., ko se sa kim protiv koga i kako borio..... Već ima šta da se nadje.
November 26, 2025Nov 26 13 minutes ago, Hamlet Strašni said:To je zanimljivo pitanje. Zašto je Lika bila partizanski a Dalmacija četnički. Aj moj deda je bio komunista od pre rata pa je logično da je otišao u partizane, ali zašto cela oblast.Ljudi su se preko noći našli u NDH koja vrši pokolj nad njima. Prišli su onome ko je prvi organizovao neki otpor i zaštitu. Nije tu u početku bilo ikakvog ideološkog razloga. Samo očuvanje golog života.
November 26, 2025Nov 26 dalmacija nije bila deo ndh, već je po rimskom ugovoru između musolinija i pavelića pripala italiji, kao i istra, gorski kotar
November 26, 2025Nov 26 45 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:dalmacija nije bila deo ndh, već je po rimskom ugovoru između musolinija i pavelića pripala italiji, kao i istra, gorski kotarObala.Severna Dalmacija je bila deo NDH pod italijanskim uticajem.Italijanska okupacione zona. Edited November 26, 2025Nov 26 by sigurnost
November 26, 2025Nov 26 1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:dalmacija nije bila deo ndh, već je po rimskom ugovoru između musolinija i pavelića pripala italiji, kao i istra, gorski kotarKao i Pag, poznati ustaski logor za najgora ubistva Srba.
November 26, 2025Nov 26 2 hours ago, sigurnost said:Ljudi su se preko noći našli u NDH koja vrši pokolj nad njima. Prišli su onome ko je prvi organizovao neki otpor i zaštitu. Nije tu u početku bilo ikakvog ideološkog razloga. Samo očuvanje golog života.Kad se kaze preko noci, kad je krenuo napad u aprilu, sutradan su svi Hrvati nekih kraljevskih garnizona u Vojvodini bili obuceni u nove crne uniforme, u potpunoj nesvesti njihovih srpskih kolega. Toliko o obavestajnom radu i o mnogo toga.
November 26, 2025Nov 26 6 minutes ago, Mel said:Kad se kaze preko noci, kad je krenuo napad u aprilu, sutradan su svi Hrvati nekih kraljevskih garnizona u Vojvodini bili obuceni u nove crne uniforme, u potpunoj nesvesti njihovih srpskih kolega. Toliko o obavestajnom radu i o mnogo toga.Organi Banovine Hrvatske su bili infrastruktura NDH.Vojvodina tada nije postojala, a ceo Srem je pripojen NDH.