June 29, 2025Jun 29 7 hours ago, Spooky said:Bio sam danas u Beogradskoj tokom 16 minuta tišine. Zavrpava tišina, čuju se pištaljke i buka koja u talasu prilazi i prekida tišinu i barem trećina ljudi oko mene u panici - neko uzvikuje "evo ga opet, opet". Ja vičem - "Ovo su pištaljke, smirite se, smirite se".I srećom dolazi svuk do nas, i nema nikakvih pomeranja masa, panika prolazi. I 10 minuta kasnije prilazi lik sa prilično bučnom onom drvenom čekrtaljkom (ne znam kako se zove) i ponovo panika. Doduše, ni ja nisam bio siguran šta je u pitanju dok lik nije prišao, mislio sam neko lupa nekim šipkama po pruzi.... Elem, mnogo smo se straha nakupili.Jel moze Krosek da objasni kako to da pored tolikog nakupljenog straha i panike, bacanja prsluka od strane redara, intervencije policije, dakle pored svih tih unutrasnjih psiholoskih procesa, nije se desio makar jedan dogadjaj kao sto se desio 15og. Da se masa u velikoj brzini ujednaceno razdvaja.
June 29, 2025Jun 29 Sto puta pređeš preko istog praga, sto prvi se sapleteš 🤷♂️A možeš li ti da objasniš u čemu je bila poenta petnaestog, čemu je poslužilo to ujednačeno razdvajanje mase u velikoj brzini?
June 29, 2025Jun 29 Pritero nas Weenie uza zid. Za poentu da se obratimo eventualno Dijani Hrkalović u kostimu Majkl Džeksona specijalno pod policijskom pratnjom dovedenoj na književno veče.
June 29, 2025Jun 29 8 hours ago, Weenie Pooh said:Sto puta pređeš preko istog praga, sto prvi se sapleteš 🤷♂️A možeš li ti da objasniš u čemu je bila poenta petnaestog, čemu je poslužilo to ujednačeno razdvajanje mase u velikoj brzini?Kolektivni dogadjaj gde se par hiljada ljudi istovremeno i spontano saplete o prag. I ti razumes da je to nemoguce.
June 29, 2025Jun 29 Ja te pitam u čemu bi bila poenta, ti to preskačeš i trubiš "alternative su nemoguće" 🙄l
June 29, 2025Jun 29 9 hours ago, kralj said:Pritero nas Weenie uza zid. Za poentu da se obratimo eventualno Dijani Hrkalović u kostimu Majkl Džeksona specijalno pod policijskom pratnjom dovedenoj na književno veče.Meni je zbog štiklica više zaličila na Princa.
July 1, 2025Jul 1 Author On 29. 6. 2025. at 0:37, glibav said:Jel moze Krosek da objasni kako to da pored tolikog nakupljenog straha i panike, bacanja prsluka od strane redara, intervencije policije, dakle pored svih tih unutrasnjih psiholoskih procesa, nije se desio makar jedan dogadjaj kao sto se desio 15og. Da se masa u velikoj brzini ujednaceno razdvaja.verovatno nije bilo sinergetskog dejstva psihologije mase jer se prvi covek pored bacacha prsluka nije uplaseno sklonio u stranu neprirodnim korakom
September 15, 2025Sep 15 Srećna polugodišnjica montruoznog zločina svima koji slave 🎂https://x.com/ivan__damn/status/1967672547937489401/
September 15, 2025Sep 15 Nego, mene čudi kako se taj spontani masovni napad panike (by Krošek) nije dogodio više ni na jednom protestu, čisto da potvrdi teoriju kako tad nije bilo upotrebljeno akustično oružje.
September 16, 2025Sep 16 11 hours ago, Filozof manijak said:Nego, mene čudi kako se taj spontani masovni napad panike (by Krošek) nije dogodio više ni na jednom protestu, čisto da potvrdi teoriju kako tad nije bilo upotrebljeno akustično oružje.Spontano sa namerom, ne biva. Da li te možda čudi kako SNS nije ponovio svoj planski udar paklenim oružjem za razmakivanje mase više ni na jednom protestu?Kačio sam na početku topika primere iz Holandije, Francuske, i drugde na kojima se jasno vidi kako nastaje i eskalira panika u masi izazvana trivijalnim glupostima.
September 16, 2025Sep 16 Ček, o čijoj nameri pričaš?Ne čudi me uopšte kako esenovska policija nije ponovila svoj planski udar soničnim oružjem, jer više nije bilo takvog masovnog skupa kao 15.marta (više stotina hiljada ljudi) od kog su se realno sasrali, a drugo zato što nisu smeli, jer se digla frka oko upotrebe tog oružja protiv mirnih demonstranata.Nigde ne vidim objašnjenje zašto opet nije došlo sličnog paničnog napada u Srbiji, iako je bilo preko stotinu protesta od tada?Kako se samo desio tada i nikad više, ni pre ni posle u istoriji srpskih protesta?Jbg, Okam.Jbg x2, bio sam tamo na licu mesta.
September 16, 2025Sep 16 40 minutes ago, Filozof manijak said:Ček, o čijoj nameri pričaš?O nameri koju ti želiš da učitaš potpuno nasumičnom događaju. Pitaš zašto se nije ponovio da potvrdi teoriju, kao da se radi o naučnom eksperimentu koji zahteva repeatedly verifiable observations koje, eto, Krošek i ja nismo uspeli da pružimo Ali ponašanje mase je stohastičkog karaktera, suštinski nepredvidivo i podložno bezbrojnim uticajima. Ako sam ja u pravu oko uzroka martovskog incidenta (strah od gaženja kolima, ekostraža tvitovanje o zvučnom umesto vodenom topu), ti uslovi se jednostavno nisu ponovili od tada. (A i da su se ponovili, posledice ne bi bile iste kao premijerno.)Ako je Krošek u pravu oko uzroka (redar skidao prsluk), ni ti uslovi se nisu ponovili od tada, odnosno u meri u kojoj se jesu ponovili (objava PROTESTI SU ZAVRŠENIII) niti je bila tokom minuta ćutanja niti je bila tako neočekivana kao originalna.40 minutes ago, Filozof manijak said:Ne čudi me uopšte kako esenovska policija nije ponovila svoj planski udar soničnim oružjem, jer više nije bilo takvog masovnog skupa kao 15.marta (više stotina hiljada ljudi) od kog su se realno sasrali, a drugo zato što nisu smeli, jer se digla frka oko upotrebe tog oružja protiv mirnih demonstranata.1) Nije bilo potrebe ni u martu2) Zašto ne bi smeli kad od navodne frke nisu snosili nikakve posledice40 minutes ago, Filozof manijak said:Nigde ne vidim objašnjenje zašto opet nije došlo sličnog paničnog napada u Srbiji, iako je bilo preko stotinu protesta od tada?Kako se samo desio tada i nikad više, ni pre ni posle u istoriji srpskih protesta?Bukvalno na prethodnoj strani ti Spooky navodi primer iz juna kada je tokom 16 min tišine dva puta "buka u talasu" umalo izazvala sličan panični napad, ali što njegovom intervencijom što pukom srećom masa se tom prilikom nije uskomešala. Ispostavilo se da bi povod bile pištaljke i neki lik sa nekakvim čegrtaljkama.Bezbroj je trenutaka u svakom masovnom okupljanju kad se ljudi nađu na ivici panike. U velikoj većini slučajeva to sve na vreme deeskalira. Nekad eskalira pa se razbeže, sa ozbiljnim posledicama ili bez njih. Retorski pitati "zašto se desilo baš juče a ne recimo danas" je glupost.40 minutes ago, Filozof manijak said:Jbg, Okam.Nastavljaš da se pozivaš na Okamovu oštricu držeći mlitavu fronclu od papira sa natpisom "zvučni top"
September 16, 2025Sep 16 Ne, držim se Okamove oštrice zato što je najjednostavnije objašnjenje tog incidenta - upotreba zvučnog oružja.Vaśa objašnjenja su jednostavno isuviše komplikovana. Toliko je jednostavno.
September 16, 2025Sep 16 To je kao da kažeš "Meni je najjednostavnije objašnjenje za Kenedijev atentat da su ga roknuli vanzemaljci snajperom sa Plutona 🤷♂️"Naizgled zvuči jednostavno, ali oslanja se na nepostojeću tehnologiju, ili upotrebu postojeće na nemoguće načine.Zaista jednostavno objašnjenje za poluzaboravljeni martovski incident je "masa se uskomešala na trenutak". Bukvalno ništa komplikovano tu ne postoji.