April 30Apr 30 AI agent u 9 sekundi obrisao celu bazu podataka kompanije i onda napisao izvinjenje....biće bolje
April 30Apr 30 Author Mergovao sam AI agentic coding topic ovde.Ja sam poslusao savet @shamotnapec i u aprilu sa Codexom 5.4 u copilot cli resio more technickog duga. Otprilike 9 meseci smo planirali nekoliko stvari koje se vecinom vuku godinama. Ovo gore sto je kacio @Marcus Wulffings smo mislim komentarisali i tu je puno vise pogresno od AI. U mom worklflow-u AI ima pristup terminalu samo unutar devcontainera.
May 1May 1 Ja teram AI lokalno, ali nema pristup gitu, k8s, aws, bazi, tf, icemu. Ali drugi rade drugacije, bice zanimljivo.Sada smo na company-wide demou i dizajner prica o gitu. Svi su poceli da prave svoje interne tool-ove sami, ne cekaju na nas vise, inzinjeri su samo za enterprise kod, to je nova politika. I ljudi su izgleda poceli da kontaju da ne mogu tek tako da kazu "napravi mi to". Dokle ce da stignu i da li ce za 2 meseca marketing menadzer da drzi demo o load balancerima, videcemo.Ali meni je ovo super. Svaki put kada neko od njih nesto zajebe (a vec su dolazili nama placuci), imacemo vise empatije za nas kada mi nesto zajebemo.
May 4May 4 da okacim ovde, na ubernerdovski pdf jer mozda znate nekog studenta koji hocedaucitmhttps://github.com/educationAI support and pro featuresGitHub Copilot: You get the AI programming assistant completely free as long as you're a student. It writes code suggestions in real time and saves you a tremendous amount of work.GitHub Pro: You have full, free access to all GitHub Pro features for your repositories.GitHub Codespaces : Free Pro-Level access to run your development environment directly and securely in the cloud.Cloud hosting & creditDigitalOcean : You receive a generous $200 credit for a whole year to set up your own servers (Droplets).Heroku : You get $13 in credit per month for 24 months (that's over $300 in total!) to easily launch your apps.Microsoft Azure: Free access to over 25 cloud services plus $100 starting credit (and best of all: no credit card is required!).Own domains for your portfolios and projectsNamecheap : A free .me domain for one year including a free SSL certificate.Name.com : A free domain from a selection of over 25 cool extensions such as .app, .dev, .live or .studio..TECH : A standard .tech domain free for one year.The best professional development environments (IDEs)JetBrains : An absolute premium suite! You get a free one-year subscription to all professional desktop IDEs such as IntelliJ IDEA, PyCharm, WebStorm and more.Premium learning platformsFrontendMasters : 6 months of free access to in-depth courses in JavaScript, Node.js and frontend engineering.Educative : 6 months of free access to over 70 interactive, hands-on courses in areas such as web development, Python, and machine learning.DataCamp : Learn for free for 3 months from the world's best data scientists.Boot.dev : 3 months of free access to the playful platform for backend development and DevOps (including Python, Golang and TypeScript).Databases & Backend InfrastructureMongoDB : $50 in MongoDB Atlas Credits, plus access to the MongoDB University certification program (valued at $150).Clerk : The Pro plan is free for you. Perfect for integrating secure authentication and user management into your SaaS apps.Design, productivity & moreNotion : You get the Education plan including additional AI features for your notes and project planning.Termius : An excellent SSH client for desktop and mobile – completely free for you in the Pro and Team plans.That's not all. For example, there's also a free one-year subscription to the password manager 1Password.
May 20May 20 Još jedan mali shill od mene oko MansioNET projekta koji self hosutjem na kućnoj infri Napravih MansionNET Git, otvoren za registraciju ako je nekome interesantna alternative, baziran na Forgejo. Za sada lepo radi, a u budućnosti će biti polako dodavani i actions. Naravno, svaki feedback dobrodošao!https://git.inthemansion.com
May 20May 20 Jedna izjava ljubavi za Github Copilota, ala mi je za 5 minuta generisao PowerShell skripčinu za prikupljanje i agregaciju database metrika iz AWS CloudWatch-a, uštedeo mi nedelje research-a i kodiranja
May 21May 21 Ja tako Claude-u izjavljujem ljubav svakog dana edit: ovih dana radim migraciju nekog starog .net koda na .net 10. Razvalljuje kako radi. Edited May 21May 21 by Behemoth
May 21May 21 6 hours ago, Behemoth said:Ja tako Claude-u izjavljujem ljubav svakog dana edit: ovih dana radim migraciju nekog starog .net koda na .net 10. Razvalljuje kako radi.Ja još pre godinu i nešto radio Joomla sa 2 na 3 refactor i migraciju, i tada mi je toliko posao olakšao da nije bilo realno (Nemojte pitati zašto klijent ima Joomlu u 2026. godini...)
June 2Jun 2 Moram sagu malu da ispričam sada sa Forgejo gitom koji sam napravio da bude public, u sklopu MansionNET projekta koji sam vam već ovde spominjao (https://git.inthemansion.com) Sve ok u početku, prvi dan traffic ok, međutim kreće AI scraping open repoa. Fer, postavim robots.txt i rules u Caddy reverse proxy da radi deny botovima koji su legalno markirani od strane OpenAI, Anthropic, FB i ostalih kao scraperi.Super - filtrira se ok traffic, samo korisnici, a requestovi odbijani kako treba.Međutim od pre neki dan kreće scraping swarm koji bukvalno 24h scrapuje i svi zahtevi su sa različite IP adrese po komitu, repou i slično. Ne samo različite nego zvanično sa rezidencijalnih IP adresa... Firewall, blacklists, ne vredi, ne hvata, a ne želim da geofencing radim za pola planete.Gledam šta dalje, naletim na iocaine projekat koji ne samo da hvata botove nego ih ubacuje u tarpit i hrani ih gibberish datom koja je proceduralno generisana kroz seeds i hidden Markov chain Opet problem, iocaine ne može da filtrira jer su UA browser fingerprints kao da su legitimni browseri, ubacim da to radi za baš baš matore verzije Chromea jer je sve sa kao Chrome Win ili macOS, ali opet brdo prolazi filter i zakačio bi prave korisnike da filtriram novije verzije.Ceo dan juče gledam šta mogu da uradim da je tag, jer sve je bajt u bajt kao da su legitimni korisnici, dok nisam ušao u analizu paketa i video da su im TLS cypheri svi manje više isti ili slčni, iako su zvanično verzije browsera vrlo drugačije, kao i da konstanto traže h1 traffic, a naravno moderni browseri rade h2 ili h3, tj verzije koje botovi advertisuju da kao koriste.Na kraju ubacih za početak filter da sav http1.1 saobraćaj ka gitu ide direkt u iocaine i konačno uspem da ih zaustavim da udaraju na realnu instancu! Nekoliko hiljada već uhvaćeno od sinoć i jedno 14MB sintetičkog junka im ubačeno u datasets, a samo raste.Iocaine je fenomenalan inače, jer compute koji je potreban da sve ovo uradi je bukvalno ništa, a njih košta višestruko da šalju zahteve, uhvate se u lavirint fejk urlova koji im daju gibberish data Fun times!
June 2Jun 2 26 minutes ago, brusli said:Nisam bas razumeo, jel to hoces da pokvaris AI.Neka, ko ih ebe lopovski strvinari.Pazi, ja prvi koristim AI kao tool jako mnogo, nije mi problem da postoji, trenira se, itd.. Međutim problem mi je kad nemaš opt out, tu me nagaziš Prva ideja je bila samo da mi ne razvaljuju resurse i troše ih na ništa, međutim kad sam našao opciju koja nije samo pasivno stopiranje nego trošenje njihovih resursa, onda me je zaintrigiralo i stigoh do toga da im bar malo data setove trujem, kao i to da im držim botove zauzete junkom.Iocaine radi to jako jako jeftino, 99% manje resursa nego kad su prolazili, 1% sam ostavio da im ovo radim Kod velikih kompanija je bar koliko toliko ispoštovana konvencija i nema ih više (naravno da to i dalje rade na različite načine sigurno, ali ih nema kod mene definitivno), a ovo je bukvalno spam scraping, užas..Dva grafikona da podelim, oko 4 jutros sam uspeo da sve implementiram, eto kolika razlika je pre i posle: Edited June 2Jun 2 by Avatar