Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

Featured Replies

Meni deluje da je svuda. Grad se pretvori u "na sva 4" u školskim špicevima.

Jedino ih Bucko jasno šije.

Edited by kralj

• Replies 6.5k
  • Views 538.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mi ostadosmo danas bez dvoje dece. Ne nase, al smo uz ovu odrastali. I jos dvoje je dozivotno istraumirano. Ceo dan i pola noci sa ovim roditeljima, ukratko - jezivo. Informacije ne dopiru do mozga. N

• ubibobi
    ubibobi

Jutros me je nazvao jedan moj bliski klijent i saradnik i izjavio da mu je u masakru poginula ćerkica od 11 godina. Nas dvojica smo se videli to jutro upravo u vreme kada se sve to događalo i tada mi

• Šanse nema da postignem da iščitam ceo topik pa ću verovatno ponoviti nešto što je već rečeno. Od juče pratim vesti, forum, mreže, toliko informacija stiže brzino svetlosti da smo prosto nenavikn

Posted Images

22 hours ago, JozoMujica said:

I meni, od sada šaljem jedanaestogodišnjaka da ide sam peške kroz šumu 5 kilometara do škole. Posebna radost će mu biti kad se zimi bude vraćao iz druge smene.

Ja sam išao oko 4km peške u osnovnu školu, klinac mi je išao 4km biciklom u vrtić i po zimi i po letu. U Cirihu je recimo politika da deca i u vrtić od 4 godine treba da idu sama. Možeš ujutro da ih vidiš kao čopor idu od kuće do vrtića. Možda je šuma problem, ali sve ostalo za decu nije nikakav problem.

Doduše i to dovoženje kad je opravdano može da bude problematično, jer roditelji doživljavaju kao da im je prirodno pravo da parkiraju ispred ulaza u školu. Meni se dešavalo da deca idu na ekskurziju, onda teglim raznorazne stvari i onda mi se na trotoar ispred nosa zaparkira neki magarac ili kobila i još su uvređeni što ja moram da silazim sa trotoara, pa im kažem da parkiraju negde drugde, jer eto oni idu 10km, pa moraju kolima. Ja sam došao peške 1km, a njima je ispod časti da parkiraju 150m od škole gde ima mesta da se preliva. Ista priča i u vrtiću svaki dan gde ima 20 parking mesta, gde svako mora da uđe na parking iako je uska ulica i onda kad nagrnu svi moraju da stoje dok se oni prepakuju. Ako mora da dolazi kolima nema problema, ali može da parkira 200m dalje i dovede dete peške. Uštedeo bi vreme i sebi i svima ostalima. Ali boli ih đoka, za to bi morali da razmisle malo o sopstvenom i opštem interesu, al to je teško kad zameniš mozak dizel motorom, a Ormuz zatvoren.

Edit: najjače je bilo kad su u školi renovirali ulicu pa je zatvoren ulaz za automobile gde ulazi i kamion s hranom za menzu. I onda su sa druge strane dvorišta sklonili ogradu i stavili privremeni asfalt da može kamion da doveze hranu, pa su mandrili opušteno krenuli da ulaze kolima na školsko dvorište i još se jogune kad su ih pitali dal su skrenuli s uma. Na dvorištu ne sme inače ni bicikl da se vozi "jer je opasno" al zato tonu i po čelika TERAJ.

Edited by Venom

Imate na sajtu Skupštine predlog izmena zakona. U delu "zakoni u proceduri". Menja se i Krivični zakonik, menja se član 348 i dopunjuje se novim članovima od 348a do 348g.

1 minute ago, bejzbolka said:

Imate na sajtu Skupštine predlog izmena zakona. U delu "zakoni u proceduri". Menja se i Krivični zakonik, menja se član 348 i dopunjuje se novim članovima od 348a do 348g.

Sta je sa cuvanjem oruzja i municije, jel ostaje isto?

Opet off al meni je dolaženje na posao u sred srede grada isto wtf

Kao kod mene na poso lolol

Just now, Mel said:

Sta je sa cuvanjem oruzja i municije, jel ostaje isto?

To je regulisano Zakonom o oružju i municiji koji se takođe menja, ali izmene su obimne, stvarno nemam vremena sad da čitam i upoređujem sa prethodnom verzijom. Koliko sam video ograničava se količina municije koja se može držati.

I to je, uglavnom, ono sto smo i pitali ovde, na sta su odgovori bili:"Vec imamo zakone, treba ih samo primenjivati", "Ne mogu se zakoni menjati zbog jednog slucaja", itd...

Kad ono - mogu!

Edited by destiny

Čini mi se da je daleko najviše problema bilo zbog toga što se krivično ne može odgovarati za zločin koji je počinila druga osoba (ne mogu roditelji krivično odgovarati za zločine njihovog deteta, i verujem pravnicima kada kažu da je to jedan od bitnih principa koji se verovatno neće menjati); i zbog toga što se zakon ne može retroaktivno primenjivati (ubica mlađi od 14 godina u trenutku zločina ostaje krivično neodgovoran sve i ako se starosna granica kasnije smanji).

Meni nije prihvatljivo da neko mora da odgovara. Mora da odgovara onaj ko je kriv.

Roditelji nisu krivi za ubistva, nisu ga podstrekivali na zločin, pomagali mu u pripremi i sprovođenju, niti znali da ga on sprema a nikoga nisu obavestili. Jesu svojim postupcima delimično odgovorni i za to treba da snose posledice, ali da budu kažnjeni umesto KK ili podjednako kao on je suludo.

Kriv je KK i on treba da bude kažnjen. Sad, zakon nije prepoznao mogućnost da neko njegovog uzrasta počini nešto tako užasno, kao što zakon generalno ne može da predvidi svako ljudsko ponašanje, to jeste problem, ali rešenje nije u retroaktivnoj primeni zakona, postoji razlog zašto se to ne radi i tako nešto zaista vrlo lako može doneti više štete nego koristi, bet obzira što bi na prvu loptu verovatno umirilo bes javnosti.

Niko ni ne trazi da se novi zakoni primenjuju retroaktivno, nego da se donesu izmene kako ubuduce ne bi opet dosli u situaciju da niko krivicno nije odgovoran. Ili u situaciju da neki 14-godisnjak pocini ovakav zlocin i prodje sa vaspitnom merom, jer opet zakon nije predvideo tezu kaznu bez obzira na ucinjeno delo..

20 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Niko ni ne trazi da se novi zakoni primenjuju retroaktivno, nego da se donesu izmene kako ubuduce ne bi opet dosli u situaciju da niko krivicno nije odgovoran. Ili u situaciju da neki 14-godisnjak pocini ovakav zlocin i prodje sa vaspitnom merom, jer opet zakon nije predvideo tezu kaznu bez obzira na ucinjeno delo..

Meni je ono u USA o tome da sud sam odluci da li da tretira nekog kao odraslog delovalo sumanuto jer je bottom line potpuno nepravedno i ima ljudi tj dece koja ne mogu biti svesna tezine dela.

Medjutim sad shvatam da i tu ima nekog rezona, pa makar ako je rezon i "jebiga". Preveliki zlocin --> sude ti kao odraslom koji je znao sta radi iako si dete koje ne kapira sta radi i to je to.

28 minutes ago, Halvard said:

Meni nije prihvatljivo da neko mora da odgovara. Mora da odgovara onaj ko je kriv.

Ako pod kriv smatras izvrsilac, ok, ako smatras ko je kriv ko je doprineo ovom delu doprineli su mnogi, i niko nije imao ovo kao cilj to je bar jasno.

Meni je jedini zakljucak ovde da mora mnogo vise da se pazi sa oruzjem. U UK ima puno tih napada cujem i da se prilicno zataskava kad god moze, ali opet dete sa nozem ne moze naprosto da ubije desetoro ljudi i to je ipak vazan domet.

A tuzno mi je da je to uopste tema, ali to ima neke veze sa trenutkom u kome zivimo i izvozom tog demonstva sa teritorije gde je neslucajno pocelo internetom pa nadalje. Deluje da nema prave totalne odbrane.

Novi svet, nova pravila… kasno je sad da gasimo internet fantom

2 hours ago, destiny said:

I to je, uglavnom, ono sto smo i pitali ovde, na sta su odgovori bili:"Vec imamo zakone, treba ih samo primenjivati", "Ne mogu se zakoni menjati zbog jednog slucaja", itd...

Kad ono - mogu!

Niko nije rekao da se ne mogu menjati uopšte zakoni, nego da se ne mogu menjati osnovni instituti krivičnog prava na način na koji je ovde traženo.

Ove izmene zakona se ne odnose na odgovornost lica ispod 14 godina, niti se tiču odgovornosti njihovih roditelja za dela koje takva lica učine. Nakon ovih izmena da se desi identičan zločin opet bi bila ista situacija.

@bejzbolka hvala na pojasnjenju

Znaci, neki novi potencijalni K ce proci isto kao i ovaj (ako je mladji od 14 god)

51 minutes ago, destiny said:

@bejzbolka hvala na pojasnjenju

Znaci, neki novi potencijalni K ce proci isto kao i ovaj (ako je mladji od 14 god)

Razumem revolt, bes i frustraciju zbog ove tragedije, ali ne bas i zasto se pretpostavlja da je KK "dobro prosao". Da, ziv je, za razliku od dece/ljudi koje je lisio zivota, ali da je on imao, ima ili ce nekada imati dobar i lagodan ziv - ne mogu da zamislim. Sta mislite da bi bila "pravedna" kazna za 13/14-ogodisnjaka, koji je (iz razloga koji bar meni nisu skroz jasni) verovatno ziveo u (sopstvenom) paklu i verovatno nikada i nece moci da izadje iz njega? Na osnovu onoga sto znam trenutno ne bih mogla da zamislim da neki sudski vestak da pozitivnu prognozu tj. proceni da je verovatnoca ponavljanja dela mala i tako bude odgovoran za neku sledecu tragediju iniciranjem pustanja KK na slobodu. (A pretpostavljam da bi slicno bilo i sa sudijama.) Ovu koja se desila vise nazalost ne mozemo da sprecimo, sta god uradili i koga god i kako god kaznili.