1 hour ago1 hr 2 minutes ago, destiny said:Mozda bolje da napisem na engleskom, pa prevedem, ozbiljno.Gledajuci dokumentarne emisije o raznim zlicinima, ono sto je zajednicko porodici & prijateljima zrtve je da im je najbitnije "to get closure", a to se postize tako sto se pocinilac (pa i saucesnici, narucioci...) kazni.Ako u ovom slucaju niko ne bude kaznjen, zbog zakona takvih kakvi su, porodice zrtava ce se osecati izneverenim.Strasno je da 10 ljudi bude ubijeno, a da niko, zvanicno, ne bude osudjen za njihovu smrt. Nije ih ubio zemljotres.Ako je to cilj - ne znam kako neko može da zna kako se svako od tih ljudi oseća i šta im je potrebno i zašto. Nisu svi oni jedno biće. Niti ćemo ikada moći svačije potrebe da zadovoljimo, niti uvek na način kako oni misle da bi trebalo. Već su pravnici ovde pisali, ali zakon nema nužno tu supermoć da zadovolji nečiji lični osećaj za pravdu ili obezbedi uslove za "closure". Mislim da tu ne postoje tako jednostavna rešenja po nekom pravilniku.Mislim da se poštovanjem zakona pre svega generalno održava poverenje u institucije i da ista pravila važe za (skoro) sve. Inače bismo mogli svi da počnemo da uzimamo pravdu u svoje ruke kako bismo dobili "closure" i/ili ono što (mislimo da) nam pripada. Mislim, nije da nismo (tj. delovi društva) na tom putu, ali mislila sam da je to upravo ono što ne želimo. Ali već je dovoljno pisano o tome.Ovde se žalimo što se radi po zakonu, a u drugim slučajevima što se ne radi. Edited 52 minutes ago52 min by Pixie
44 minutes ago44 min 2 minutes ago, Svemir Zeka said:Pa nisam baš toliko zlobna da mislim da je stavljen tamo da nervira drugu decu Ono što hoću da kažem je da je sveopšti nemar prema svima koji (i dalje) trpe zbog njega, jer realno ta deca trpe nešto što ne moraju, čak je moguće da im je dodatno loše zbog toga (to bih pretpostavila i da nisam čula direktno od dece koja su tamo bila ma lečenju).To kažem u kontekstu toga da postoji niz cipela u kojima se može biti posle ovog zločina, i pored bliskih osoba žrtava, tako da mi je životna situacija vinovnika i njegovih odgojitelja posve nebitna.Razumem šta hoćeš da kažeš, ali čini mi se da je to malo drugačija tema i da prevazilazi granice ovog slučaja. Koliko je u ovom konkretnom slučaju nemar, a koliko nemanje boljih alternativa, to ne bih mogla kompetentno da komentarišem, jer nisam u sistemu. Mada mogu da pretpostavim da je i bez ovoga na limitu, a da ova situacija samo ubada prstom u oko u kojem je do tada bio trun, koji smo nekako i mogli da se pravimo da ne primećujemo.
33 minutes ago33 min 3 minutes ago, Pixie said:Razumem šta hoćeš da kažeš, ali čini mi se da je to malo drugačija tema i da prevazilazi granice ovog slučaja. Koliko je u ovom konkretnom slučaju nemar, a koliko nemanje boljih alternativa, to ne bih mogla kompetentno da komentarišem, jer nisam u sistemu. Mada mogu da pretpostavim da je i bez ovoga na limitu, a da ova situacija samo ubada prstom u oko u kojem je do tada bio trun, koji smo nekako i mogli da se pravimo da ne primećujemo.Mislim, ovo spominjem kao nešto čega nema u medijima, ne znam ni da li spominje gde je on tačno. A realno, ta klinika je jedna ruševna zgradica s malim kapacitetima - tu nema ni izbliza mesta za ležanje kao u, recimo, IMZ. Kad sam poslednji put bila tamo pre nekoliko godina, još su se ručno otključavala i zaključavala vrata između odeljenja, a rešetaka nema jer deca (u Lazi ima svuda). Ovo je stvar koja je daleko od prvog plana, a opet nije u interesu dece koja su tamo smeštena. Iz privatnih izvora, čula sam još odavno da je osoblju prekurčilo što je tu, što je policija i sve to.
31 minutes ago31 min Pa ne zalimo se sto se radi po zakonu, i treba da se radi po zakonu, vec pitamo mogu li zakoni da se amend-uju, update-uju, dopune, da ne dodjemo opet u situaciju da ljudi nema, a niko nije kriv (ne moze da odgovara), jer zakoni....Inace, koliko sam ovde upratila, pravnici na topicu kazu da je otac kaznjen mimo zakona - znaci, nije bas da se prate i postuju zakoni.Ako ne postoji zakon, po kom bi otac mogao biti osudjen - onda ga pustajmo na slobodu odmah, jos te tuziti drzavu, pa cemo im i placati.Ali, ocito da je nesto u ocevom delovanju istrigerovalo inicijativu za izmene i poostravanje nekih zakona (bejzbolka je pisao o tom).U najmanju ruku 10 ljudi nisu umrli uzalud ("died in vain"):Не умрети узалуд значи да нечија смрт – често жртва у рату, борба за правду или чин херојства – у крајњој линији служи смисленој сврси, даје трајне позитивне резултате или инспирише преживеле да наставе са виталним циљем. Edited 29 minutes ago29 min by destiny
3 minutes ago3 min 8 minutes ago, Svemir Zeka said:Mislim, ovo spominjem kao nešto čega nema u medijima, ne znam ni da li spominje gde je on tačno.A realno, ta klinika je jedna ruševna zgradica s malim kapacitetima - tu nema ni izbliza mesta za ležanje kao u, recimo, IMZ. Kad sam poslednji put bila tamo pre nekoliko godina, još su se ručno otključavala i zaključavala vrata između odeljenja, a rešetaka nema jer deca (u Lazi ima svuda).Ovo je stvar koja je daleko od prvog plana, a opet nije u interesu dece koja su tamo smeštena.Iz privatnih izvora, čula sam još odavno da je osoblju prekurčilo što je tu, što je policija i sve to.Naravno, slažem se da je ta klinika sramota, bio KK tu ili na Marsu. Ovo je samo plus na milion ili koju nulu više.Inače me ovo podsetilo na jednu situaciju kojoj sam sama učestvovala (ne u Srbiji). Čoveka koji je naneo teške telesne povrede jednom članu medicinskog osoblja je moralo dalje da čuva to isto medicinsko osoblje da ne bi bi nekog drugog oštetio (postojala je sudska odluka za to) dok traje sudski proces i bilo je odbijeno da se odmah prebaci u specijalnu bolnicu sa višim nivoom sigurnosti, jer sudija za to nije video potrebu tj. postojale su po njegovom viđenju zakonske prepreke. To je izazvalo burne reakcije i rezultiralo (ne samo zbog toga, bilo je i drugih situacija gde je postojao utisak da zakon funkcioniše operisan od realnosti) na kraju nekom vrstom panela, na kome su učestvovali psihijatri i ostalo osoblje te bolnice i sudije lokalnog suda, kako bi se sa kod obe strane povećalo razumevanje za onu drugu i za razloge i posledice određenih odluka.