Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

• Popular Post

185430e59ef7f274.png

• Replies 4.4k
  • Views 369.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

Skoro sve što spominjete kao boljke su boljke velikih poslovnih sistema oduvek, razlike ne vidim da li kod piše AI ili ne. Ko koristi AI da ubaci špageti kod i ima loše postavljenu arhitekturu i nema dovoljno sposobne i motivisane seniore na vrhu da drže stvari pod kontrolom, taj bi u isti problem upao i sa ljudima posle par godina.

Jedini novi problem procesa je viši menadžment kojeg je AI naveo da misli da može ostvariti 20x ubrzanje, a to može samo totalno vibe codingom bez ikakve kontrole kvaliteta. I žao mi svih koji rade u takvim projektima. I takvi će se opeći. Ali će AI ostati sa nama.

Jedini novi problem je visi menadzment koji je zamislio da moze da ostvari isti rezultat sa X (X>2) puta manje zaposlenih.

20 minutes ago, brusli said:

Jedini novi problem je visi menadzment koji je zamislio da moze da ostvari isti rezultat sa X (X>2) puta manje zaposlenih.

Čuj isti, bolji.

Benchmark
No image preview

Evropa okreće leđa američkim tehnološkim gigantima: počin...

Evropske vlade, institucije i kompanije sve intenzivnije napuštaju američke tehnološke platforme u korist domaćih i open-source rešenja. Razlozi nisu samo ekonomski, već i geopolitički

20260608_171841.jpg

1 hour ago, Sammael said:

20260608_171841.jpg

dje je ovo? Dom Sindikata?

Nekakva Ložionica, nažalost bg na vodi.

Daj neki dajdzest hihi

On 6. 6. 2026. at 10:26, Venom said:

sve do samog procesora

Kaze Elon Musk da ce AI do kraja godine da pise masinski binarni kod direktno za procesore, svi ovi slojevi iznad nece vise biti potrebni.

1 hour ago, Choda said:

Daj neki dajdzest hihi

Pre 6 meseci su krenuli da eksperimentišu s AI agentima, oformili poseban tim da se bavi time. U maju je krenula primena rešenja u delivery timovima na regularnom roadmap-u, dakle nisu pravili neki odvojen produkt od nule. Prva dva sprinta uspešna, naravno uz dečije bolesti koje su pominjali. AI tim radi enablement ostalih timova.

Ceo lifecycle se sada radi agentski, od generisanja PRD-a, preko user story-ja, tehničke specifikacije, implementacije, do testova i CI/CD. Svuda je human in the loop koji navodi i koriguje agenta (PDM, inženjer, QA u zavisnosti od faze). Generisana je baza znanja celog sistema koju agent koristi u odlučivanju. AI tim je uradio inicijalni trening svakog od agenata, a sad je na delivery timovima da to nastave. Ono što mi se naročito dopalo je što se dokumentacija automatski sync-uje - ako tokom implementacije agent dobije info koje nisu bile u originalnom PRDu, ceo lanac se ažurira.

Kažu da je jako dobro za FE, i za BE deo koji je u mikroservisima. Na monolitu mu treba mnogo više iteracija i navođenja i misle da su male šanse da će tu ikada dostići autonomiju. Cena u tokenima navodno nije strašna. Koriste Opus 4.7 ako sam dobro video.

Dopada mi se pristup, glavni cilj bio je da postignu determinizam i deluje da su dobrim delom uspeli.

Bio je i drugi deo priče oko greenfield POCa ali to je još uvek u vrlo teoretskom domenu...

Nije bitan model vec instrukcije skill set i sve ostalo. Vec duze vreme azuriram na privatnom repou sve fajlove. Presao sam sa vs code copilot na antigravity.google mnogo stabilnije okruzenje. "Preveo" sam globalne copilot instrukcije pomocu agenta na antigravity. Gemini pro radi em brze, em stabilnije od sonnet 4.6 i opus koji su postali pre-sku-pi

10 hours ago, glibav said:

Kaze Elon Musk da ce AI do kraja godine da pise masinski binarni kod direktno za procesore, svi ovi slojevi iznad nece vise biti potrebni.

Ne znam za kraj godine, ali ako je u stanju da piše kod sam* bez kontrole, to je i za mene logično. High level jezici su izmišljeni za ljude, ako su ljudi out of the loop, zašto da ne.

*Nije u stanju, ali to je druga stvar. Možda bude u stanju

Nevezano za to šta Mask sere - zašto bi AI pisao mašinski kod, šta se dobije time? Gubi se ljudska čitljivost, gubi se i kompatibilnost za različite arhitekture procesora.

1 hour ago, goofs said:

Nevezano za to šta Mask sere - zašto bi AI pisao mašinski kod, šta se dobije time? Gubi se ljudska čitljivost, gubi se i kompatibilnost za različite arhitekture procesora.

Ko me je pitao na faksu da li mi je asambler citljiv covid19

Pisace AI binarni kod za svaki procesor bez problema, isto kako i svi slojevi trenutno sto pretvore u 0 i 1 koji se posalju na CPU. Ono sto je citljivo je prompt u md fajlu.