Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

2 hours ago, Rowanoke said:

Da li moze da mi kaže neko da li je ovo istina za developers i za IT u Bugarskoj. Ona Bugarska firma što radi formatiranje dokumenta nešto slično Microsoft word i tome. Mi je rekao da plate idu do 10k EUR a da srednja plata poprečna u Bugarskoj je 5000 EUR za mid developers. Da li njegova pričam ima nekog smisla?

Ja bukvalno ne znam ništa o toj firmi niti o tome što rade, ali za formatiranje dokumenata 10k eur (mesečno? neto?) ne plaćaju ni u Santa Klari.

• Replies 4.4k
  • Views 369.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

Bugarska ima jedan od najpovoljnijih poreza na zarade. Onda je razlika izmedju Bruto i Neto dosta mala pa ne cude vise neto plate u tom slucaju. 5k NET je cca 6,2k Bruto.

@Rowanoke Po onome što ja znam, Bugarska ima slične plate - ili malo manje nego Srbija (barem je tako bilo pre par godina - možda se promenilo, ali ne verujem). 5000 evra je gotovo sigurno senior level plata. Nisam siguran šta znači šta znači "baviti se formatiranjem dokumenata", ali ako je plata za taj "posao" veća od 1000 evra - baš bih se iznenadio.

Istina je 100%

4 hours ago, Spooky said:

@Rowanoke Nisam siguran šta znači šta znači "baviti se formatiranjem dokumenata", ali ako je plata za taj "posao" veća od 1000 evra - baš bih se iznenadio.

Verovatno se misli na platu developera u firmi koja se bavi izradom Office-like softvera, ne na posao formatiranja dokumenata. I verovatno je u pitanju MobiSystems firma i MobiOffice proizvod.

Mene su Bugari plaćali 6 soma da igram Minesweeper, 10 soma za pisanje Word dokumenata seems legit

Ako cuju ovo kolege iz EU, ima da bude egzodus u Bugarsku.

Dok sam radio u FISu, contractor nam je bila bugarsko-američka firma (gazda Bugarin koji živi u Majamiju). Produkt im je bio najblaže rečeno upitan, a delivery najočajniji koji sam u životu video. Pri tome su dobili sve pare avansno (broj blizu 7 cifara) pa sam siguran da se neko iz FISa sa Floride lepo ugradio. Elem, glavni kontakt bio je Bugarin 5-6 god mlađi od mene, solution architect, kontam glavni čovek u Bugarskoj. Na jednom od video callova se javio s mobilnog i rekao da ne može da priča jer je upravo došao da pokupi svog novog Bentlija. Na drugom callu mi je samoinicijativno pokazivao slike svojih stanova na bugarskom primorju koje izdaje, uz konstataciju da kupuje do kraja godine još 1 stan i onda ide u penziju, ne može se doveka programirati.

Zaključak, plate u IT u Bugarskoj su vrhunske ako muzeš američku megakorporaciju.

On 13. 6. 2026. at 22:35, Shan Jan said:

Osveta sto su odbili da rade za MoD?

On 15. 6. 2026. at 11:32, papapavle said:

Ja bukvalno ne znam ništa o toj firmi niti o tome što rade, ali za formatiranje dokumenata 10k eur (mesečno? neto?) ne plaćaju ni u Santa Klari.

pa to sam i mislila, neka firma koja je prva na svetu napravila word and excell za mobilne telefone, pre Microsofta, kad je bio simbijan,

18 hours ago, eumeswil said:

Verovatno se misli na platu developera u firmi koja se bavi izradom Office-like softvera, ne na posao formatiranja dokumenata. I verovatno je u pitanju MobiSystems firma i MobiOffice proizvod.

eh to je taj, kako si znao?

16 hours ago, Sammael said:

Dok sam radio u FISu, contractor nam je bila bugarsko-američka firma (gazda Bugarin koji živi u Majamiju). Produkt im je bio najblaže rečeno upitan, a delivery najočajniji koji sam u životu video. Pri tome su dobili sve pare avansno (broj blizu 7 cifara) pa sam siguran da se neko iz FISa sa Floride lepo ugradio. Elem, glavni kontakt bio je Bugarin 5-6 god mlađi od mene, solution architect, kontam glavni čovek u Bugarskoj. Na jednom od video callova se javio s mobilnog i rekao da ne može da priča jer je upravo došao da pokupi svog novog Bentlija. Na drugom callu mi je samoinicijativno pokazivao slike svojih stanova na bugarskom primorju koje izdaje, uz konstataciju da kupuje do kraja godine još 1 stan i onda ide u penziju, ne može se doveka programirati.

Zaključak, plate u IT u Bugarskoj su vrhunske ako muzeš američku megakorporaciju.

ma oni govore da plate idu do 10k EUR neto, da je prosek za mid level, 5k EUR neto,

On 16. 6. 2026. at 13:59, Rowanoke said:

eh to je taj, kako si znao?

Guglanjem Bulgarian software companies which make office products, pa su oni prvi, a i davno sam koristio njihov Mobi na Androidu pa ih znam.

Jedan forumaš sa drugog mesta je napravio sajt sa statistikom otkaza kod nas i u regionu.

NaKlupi

NaKlupi — IT otkazi u regionu: najnoviji podaci i razlozi

Pratite najsvežije IT otkaze u regionu — ko otpušta, koliko radnika i koji su razlozi. Anonimni podaci koje prijavljuju sami zaposleni. Uvek ažurirano.