duda Posted January 29 Posted January 29 26 minutes ago, Jimmy Kowalski said: Pa to je praznoverje. Sta znaci verovati u post? Naucila je tako, jer je odrasla u vreme kada se tome pridavao znacaj, a ljudi slepo sledili. Slavili slavu, jer su odrasli u kuci gde se neki svetac uzima kao toboze patron familije. U sustini, prilika da se okupi porodica i prijatelji da jedu i piju. Sto je bitno da li je posno i mrsno, bitno je da ljudima bude lepo u druzenju. Ima ljudi danas koji veruju i da ne treba ukljucivati ves masinu kad je crveno slovo u kalendaru. Pa Grigorije mora da objasnjava da su to gluposti. Crkva insistira na formi kako treba da nesto radimo i onda ljudi to pogresno tumace.. Pa ok, neka je štagod. Ali zašto je onda moj brat tražio razrešenje™ od popa da bi mrsio sv. Nikolu. Pa slavi, jbt, veseli se, radi šta hoćeš ali nemoj da mi poziraš kao neki vrli vernik oko toga. Zovi goste koji vole kako krcka reš pečena kožica, nemam ja ništa protiv toga, pobogu. 2
Filozof manijak Posted January 29 Posted January 29 Dudo, pusti brata neka slavi kako on misli i želi, neka praktikuuje veru kako misli i želi, Nije naša/tvoja stvar kako on to radi 1
Shan Jan Posted January 29 Posted January 29 Meni je mnogo dobra fora sto se od pastve ocekuje da doslovce prati sta joj Crkva kaze i sta pise u bibliji a Crkve same ne mogu da se dogovore ni koje su to deset zapovedi: https://sr.wikipedia.org/sr-el/Десет_Божјих_заповести Plus sto, kad pogledas SPC verziju bozjih zapovesti, zadnjih 8 se drzi svaki normalan covek, bio vernik ili ne, a prva 2 su znaci toksicne veze pa vi vidite sta cete sa time Da ne spominjemo cuveno cesljanje svetog pisma pod Konstantinom, nakon cega smo dobili ovu digest verziju biblije. Dakle toliko o svetosti i nepovredivosti hriscanskog ucenja 2
I*m with the pilots Posted January 29 Posted January 29 13 minutes ago, Shan Jan said: Postoji teorija da su posne slave i postovi upravo tu da bi ljudi malo odmorili od zdranja svinjetine i ostalog mesa tokom ostalih dana. Nije bilo zdranja mesa nekad kao danas, zar se nije zavrsilo sa tom zabludom? 3 1
Shan Jan Posted January 29 Posted January 29 1 minute ago, Filozof manijak said: Ko to očekuje od pastve? Ovi koji hoce da nas gaslihte-uju da treba slepo pratiti crkvu i njeno ucenje inace si los covek i ides u pakao
kud u maglu Simoviću Posted January 29 Posted January 29 2 minutes ago, Jimmy Kowalski said: Ja nisam. Oduvek sam imao odbojnost prema kultu licnosti i slavljenje "najveceg sina nasih naroda i narodnosti". Naziv cega? Svi ti religijski praznici se svode da porodicno okupljanje. To im je smisao.. izvini ako sam indiskretan, a koliko si godina imao ‘87 kada je poslednji put bila održana? dan mladosti nije bilo nikakvo okupljanje, čak se i u školu išlo. praznici koji su u “ono vreme” bili štogod su prvi maj, dan republike i nova godina slava mi je bila smor, jer sam bio najmlađi od sve dece u očevoj porodici i nisam imao neko društvo. jedino je cicvara bila vredna pažnje jedini identitet koji osećam je prema gradu u kome sam rođen. prema zemlji ne toliko, možda će biti jednog dana kada budem veći deo života proveo u istoj sa verom mi je problem ko je implementira, tu sam u opasnom raskoraku 2
Shan Jan Posted January 29 Posted January 29 1 minute ago, I*m with the pilots said: Nije bilo zdranja mesa nekad kao danas, zar se nije zavrsilo sa tom zabludom? Ne znam dal nije bilo nekad al mogu da ti kazem da je danas post maltene must na selu gde celu zimu provedes iduci od slave do slave, krkajuci bez prestanka, dok nema onoliko fizickog posla kao tokom sezone.
Popular Post gone fishing Posted January 29 Popular Post Posted January 29 13 minutes ago, dùda said: Pa ok, neka je štagod. Ali zašto je onda moj brat tražio razrešenje™ od popa da bi mrsio sv. Nikolu. Pa slavi, jbt, veseli se, radi šta hoćeš ali nemoj da mi poziraš kao neki vrli vernik oko toga. Zovi goste koji vole kako krcka reš pečena kožica, nemam ja ništa protiv toga, pobogu. zar mu nije bilo lakše da jednostavno počne da slavi letnjeg sv nikolu 2 8
JozoMujica Posted January 29 Posted January 29 33 minutes ago, Партибрејкер said: Pa jebi ga, ako sebe nazivaš hrišćaninom pravoslavcem i čuvarem svetosavlja (od toga je uostalom krenula diskusija) - onda valjda treba da znaš šta ta tvoja religija propoveda. A ona kaže da je ta biblija sveti gral, suva istina, najviša mudrost, božije delo... Neki čak kažu da je sve što tamo piše iznad bilo kakve nauke i da nauku treba prilagoditi toj knjizi. Ne, odakle ti to?
Svemir Zeka Posted January 29 Posted January 29 19 minutes ago, Jimmy Kowalski said: Ja nisam. Oduvek sam imao odbojnost prema kultu licnosti i slavljenje "najveceg sina nasih naroda i narodnosti". Naziv cega? Svi ti religijski praznici se svode da porodicno okupljanje. To im je smisao.. Ne znam, ja u to vreme nisam imala razvijene formalne operacije (12+ godina) da bih razumela kult ličnosti. Ako si ti stariji, onda u redu.
Filozof manijak Posted January 29 Posted January 29 (edited) inače, i Prvi maj je teška paganija od praznika. I nije slučajno uzet taj datum kao praznik rada Edited January 29 by Filozof manijak
Svemir Zeka Posted January 29 Posted January 29 18 minutes ago, Filozof manijak said: A onda se bunimo kad danas forsiraju kult Vučića. @Svemir Zeka Jel bi slavila Vučićev rođus kao novi Dan Mladosti? Koliko si imao godina tada?
villiem Posted January 29 Posted January 29 8 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: sa verom mi je problem ko je implementira, tu sam u opasnom raskoraku Evo lepo napisano u tri reci, nije bas toliko tesko Ne valja posrednik/link 1 1
Recommended Posts