Jump to content
IGNORED

Srpski romantizam, Vuk, Dositej, crkva i folklor

morgana

Recommended Posts

Posted (edited)
2 minutes ago, Filozof manijak said:

nije tako drugim rečima, preteruješ

Niko ne misli umesto mojih roditelja, samo stalno koriste mozak ,a vernici su

Ja se nisam bavila tvojim roditeljima ili onima koji se deklarisu kao vernici, vec iznela moje razumevanje napisanog. OK oni su vernici.

Jesu li spremni da idu protiv onoga sto im se nalozi da misle?

Ono gore je, bato moj, politika. I odrzavanje odraslih ljudi u obliku deteta. 

Edited by Moonwalker
Posted

naravno, kao i svaki vernik

nisu oni beslovesna stoka koja radi šta im popovi govore, aman

jbt, pa nije ovo srednji vek, šta vam je

• +1 1
Posted
3 minutes ago, Svemir Zeka said:

Tako onda možeš da se okupiš i za Novu godinu, Dan primirja, rođendan, ili što da ne, Helloween

Čemu onda svetac

Mozes naravno. Stvar izbora. Bitno da postoji neki povod.

Moji omiljeni provod tokom odrastanja bilo je odlazenje u selo na sv. Luku. Prava seoska slava.

• +1 2
Posted
8 minutes ago, Moonwalker said:

Drugim recima da puste druge da misle za njih i da ih kontrolisu i tako provedu zivot od rodjenja do smrti bez samostalne upotrebe mozga. Jezivo, meni.

Ne znam drugacije da ubacim nakon edita:

Dakle pakao mi je zagarantovan. Najveci greh biti samostalan. Nema veze.

pronalazenje "dusevnog" u raznoraznoj literaturi ukljucujuci "samoobrazovanje" citanjem biblije bez primene odobrenih metoda i tumacenja, ili posredstvom drugih medija i sticanje dozivljaja kojima se pripisuje spiritualno znacenje, zanosenje tim dozivljajima, zamisljanje da ima neka istina u tim fantazijama i da se prodire u neku toboz metarealnost, a pogotovo pridavanje natprirodnog znacenja i ucitavanje manifestacija takvih dozivljaja u materijalnom svetu, na fazon "ima boga", uočavanje "znakova", tumačenje snova i sl. ideje se smatraju duhovnom obmanom to jest samoobmanom i nema ništa mrskije i žalosnije crkvi od toga.

najveci greh, mozda, je zanositi se svojom samodovoljnoscu

• +1 1
  • Tužno 1
Posted
14 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Pa to je praznoverje. Sta znaci verovati u post? Naucila je tako, jer je odrasla u vreme kada se tome pridavao znacaj, a ljudi slepo sledili. Slavili slavu, jer su odrasli u kuci gde se neki svetac uzima kao toboze patron familije. U sustini, prilika da se okupi porodica i prijatelji da jedu i piju. Sto je bitno da li je posno i mrsno, bitno je da ljudima bude lepo u druzenju.

Ima ljudi danas koji veruju i da ne treba ukljucivati ves masinu kad je crveno slovo u kalendaru. Pa Grigorije mora da objasnjava da su to gluposti. Crkva insistira na formi kako treba da nesto radimo i onda ljudi to pogresno tumace..

Hm... kao sto se ne treba tradicije drzati kao pijan plota tako je ne treba ni izbacivati bez razloga. Postoji teorija da su posne slave i postovi upravo tu da bi ljudi malo odmorili od zdranja svinjetine i ostalog mesa tokom ostalih dana. Nesto kao sto danas psiholozi propovedaju da treba uvece upisati 3 stvari na kojima si zahvalan a bukvalno isti efekat imaju katolici koji praktikuju zahvalnost bogu pred spavanje zbog dobrog dana koji su imali oni i njima dragi ljudi.

Moja mama ne radi nedeljom ich i mogu ti reci da je to jedno vrlo zdravo razmisljanje, svima nam treba pravi break a ne da vikende koristimo samo da uradimo sta od posla nismo :)  

• +1 3
Posted (edited)
3 minutes ago, Krošek said:

najveci greh, mozda, je zanositi se svojom samodovoljnoscu

Drugim recima dosledno suzbijanje individue na racun stada. Ni ubijanje, ni lopovluk, ni pohkelpa, nista drugo do i najmanji individualizam. 

A prethodno citirano, iz straha da neko bukvalno ne protumaci napisano, pa ne napravi neki belaj, van onoga koji mu se nalozi u ime vere, pardon vlastodrzaca koji ih placaju.

Edited by Moonwalker
  • +1 2
Posted (edited)
4 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Mozes naravno. Stvar izbora. Bitno da postoji neki povod.

Moji omiljeni provod tokom odrastanja bilo je odlazenje u selo na sv. Luku. Prava seoska slava.

Čemu onda naziv? Ja sam volela Dan mladosti kao mala, i da gledam slet Titu i štafetu, ili 29. idem kod dede i babe.

Mislila sam da pričamo o religiji a ne o načinima kohezije i održavanja kolektiviteta

Edited by Svemir Zeka
Posted (edited)
2 minutes ago, Moonwalker said:

Drugim recima dosledno suzbijanje individue na racun stada. Ni ubijanje, ni lopovluk, nista drugo do individualizam.

ne, nije suzbijanje individue, nego suzbijanje ega i sujete

esid: hvala pečurkama, lsd-iju  i smrti ega koje sam iskusio, e to je ptavo religiozno iskustvo :wub: 

Edited by Filozof manijak
Posted (edited)
2 minutes ago, Filozof manijak said:

ne, nije suzbijanje individue, nego suzbijanje ega i sujete

Ne tumacim ga tako. Za svoje potrebe, dakako.

Edited by Moonwalker
Posted

Svako tumači prema sopstvenom viđenju sveta

Posted (edited)
4 minutes ago, Svemir Zeka said:

Čemu onda naziv? Ja sam volela Dan mladosti kao mala, i da gledam slet Titu i štafetu, ili 29. idem kod dede i babe.

Mislila sam da pričamo o religiji a ne o načinima kohezije i održavanja kolektiviteta

Ja nisam. Oduvek sam imao odbojnost prema kultu licnosti i slavljenje "najveceg sina nasih naroda i narodnosti".

Naziv cega? Svi ti religijski praznici se svode da porodicno okupljanje. To im je smisao..

Edited by Jimmy Kowalski
  • +1 1
Posted
4 minutes ago, Moonwalker said:

Drugim recima dosledno suzbijanje individue na racun stada. Ni ubijanje, ni lopovluk, ni pohkelpa, nista drugo do i najmanji individualizam. 

A prethodno citirano, iz straha da neko bukvalno ne protumaci napisano, pa ne napravi neki belaj, van onoga koji mu se nalozi u ime vere, pardon vlastodrzaca koji ih placaju.

ckrva ce reci

jede ti se susi - ides kod susi majstora

boli te zub - ides kod zubara

treba ti autoservis - ides u autoservis

treba ti spasenje - ides u crkvu

Posted (edited)
1 minute ago, Krošek said:

treba ti spasenje - ides u crkvu

Spasenje od cega?

Edited by Moonwalker
  • +1 2
Posted
2 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Ja nisam. Oduvek sam imao odbojnost prema kultu licnosti i slavljenje "najveceg sina nasih naroda i narodnosti".

A onda se bunimo kad danas forsiraju kult Vučića.

@Svemir Zeka Jel bi slavila Vučićev rođus kao novi Dan Mladosti? :fantom:

• Haha 2
Posted
1 hour ago, Svemir Zeka said:

Mislim, izvinjavam se (čitam naknadno) što to primećujem kod drugih (kad ih znam kao zlu paru). Projektujem se, loša sam osoba. 

zeka.JPG

• Wub 1