Jump to content

Srpski romantizam, Vuk, Dositej, crkva i folklor

Featured Replies

6 hours ago, Shan Jan said:

Jbg, ako "Boze pravde" moze da bude himna a orao sa krunom bude na zastavi, sto ne bi i Sveti Sava bio simbol skolstva :fantom:

To su sve samo potrebe naroda/nacije, svako ih ima i to je ok.

Ne bi kontam niko zeleo da zna u detalje kako je delovao srednjevekovni vladar bilo gde u svetu

Koliko se sećam (i kako su nas učili) tada su jedine škole u Srbiji postojale pri manastirima, i bile vezane za crkvu.

Tj, sami manastiri su bili škole, ne?

14 hours ago, Filozof manijak said:

Mi to nismo imali kad sam onomad išo uškolu.

To neka napredna novotarija?

Nije.

Oduvek su postojale himne škole. U SFRJ se to pevalo na onim školskim zborovima, koje smo, makar kod mene u Oslobodiocima Beograda, imali na terenu za fudbal a bina je bila ma vrhu stepenica.

Ode Tito dodje Sava, same shit another package za uterivanje idiotizama.

edit. Eo je i himnica moje OŠ ♥️.

Sluša se stojeći:

Edited by pt 2.0

2 minutes ago, villiem said:

To su sve samo potrebe naroda/nacije, svako ih ima i to je ok.

Ne bi kontam niko zeleo da zna u detalje kako je delovao srednjevekovni vladar bilo gde u svetu

Kraljevine imaju na zastavi kraljevske grbove, zapravo cak i mnoge kraljevine nemaju grbove na zastavi, a ne krunu. Sa druge strane ne znam neku republiku da ima krunu na zastavi. Jeste sizofreno kako god pogledas, mi kao republika a ovamo stavili grb sa krunom. Sta nas je sprecavalo da uzmemo prosto grb bez krune? Mislim, jedina druga zemlja koja je napravila istu glupost je Crna Gora, sto dovoljno govori :D 

Sto se tice Himne u kojoj se molis bogu, ne znam kako to uopste moze da bude prihvatljivo u danasnjoj sekularnoj drzavi? Zato imamo i one idiotske probleme poput vecitog problema sa Ademom Ljajicem jer zamisli musliman ne zeli da peva himnu u kojoj moli hriscanskog boga za dobrobit Srba. 

1 minute ago, Filozof manijak said:

Koliko se sećam (i kako su nas učili) tada su jedine škole u Srbiji postojale pri manastirima, i bile vezane za crkvu.

Tj, sami manastiri su bili škole, ne?

Manastiri su prevodili crkvene tekstove, obucavali monahe kako da pisu i citaju i bili centar crkvenog znanja. Takodje su sluzili i za prevodjenje i pisanje drzavnih zakonika. Tako da jesu bili centar edukacije. Sa druge strane nisu sirili tu edukaciju na obican narod vec su sluzili vlasteli i Crkvi. Na kraju krajeva, ti manastiri su i ziveli od prihoda od kmetova na svojim posedima. Mi danas edukaciju smatramo dobrom jer pomaze ljudima bez mnogo znanja i imanja da postignu vise u zivotu i pomogne im da ovaj svet ucine boljim mestom. Manastiri jesu cuvali pisanu rec ali nisu bili u funkciji napretka drustva, bar ja to tako vidim :) 

27 minutes ago, Shan Jan said:

@Hamlet Strašni sto se ne slazes? :) 

Svaki narod ima neke simbole koji se ne izmišljaju preko noći i deo su utemeljenja koje taj narod ima. Služe da pojačaju osecaj identiteta. 

Može naravno da se predlaze da svaki narod postanje udruženje potrosaca i ima logo koji se prilagodjava trenutnoj modi i potrebama tržišta. Kanselujmo sve iz istorije osim Radomira Konstantinovića. Poklonimo se sekularnom bogu GDP i flagship proizvoda. 

Just now, Shan Jan said:

Kraljevine imaju na zastavi kraljevske grbove, zapravo cak i mnoge kraljevine nemaju grbove na zastavi, a ne krunu. Sa druge strane ne znam neku republiku da ima krunu na zastavi. Jeste sizofreno kako god pogledas, mi kao republika a ovamo stavili grb sa krunom. Sta nas je sprecavalo da uzmemo prosto grb bez krune? Mislim, jedina druga zemlja koja je napravila istu glupost je Crna Gora, sto dovoljno govori :D 

Sto se tice Himne u kojoj se molis bogu, ne znam kako to uopste moze da bude prihvatljivo u danasnjoj sekularnoj drzavi? Zato imamo i one idiotske probleme poput vecitog problema sa Ademom Ljajicem jer zamisli musliman ne zeli da peva himnu u kojoj moli hriscanskog boga za dobrobit Srba. 

Manastiri su prevodili crkvene tekstove, obucavali monahe kako da pisu i citaju i bili centar crkvenog znanja. Takodje su sluzili i za prevodjenje i pisanje drzavnih zakonika. Tako da jesu bili centar edukacije. Sa druge strane nisu sirili tu edukaciju na obican narod vec su sluzili vlasteli i Crkvi. Na kraju krajeva, ti manastiri su i ziveli od prihoda od kmetova na svojim posedima. Mi danas edukaciju smatramo dobrom jer pomaze ljudima bez mnogo znanja i imanja da postignu vise u zivotu i pomogne im da ovaj svet ucine boljim mestom. Manastiri jesu cuvali pisanu rec ali nisu bili u funkciji napretka drustva, bar ja to tako vidim :) 

San Marino ima krunu na zastavi. I Poljska. O grbovima da i ne govorimo. 

Zaboravio si da kažeš da su manastirske škole bile transfobične i nisu upotrebljavali rodno senzitivni jezik. Nisu imale ni kvote za manjine ni računarske učionice. 

Just now, Shan Jan said:

Znači bili su centar edukacije, ali ne edukacije u današnjem smislu?

Ne bih se složio da nisu bili u funkciji napretka društva, ne možemo 13. vek meriti našim aršinima

6 minutes ago, pt 2.0 said:

Nije.

Oduvek su postojale himne škole. U SFRJ se to pevalo na onim školskim zborovima, koje smo, makar kod mene u Oslobodiocima Beograda, imali na terenu za fudbal a bina je bila ma vrhu stepenica.

Ode Tito dodje Sava, same shit another package za uterivanje idiotizama.

edit. Eo je i himnica moje OŠ ♥️.

Sluša se stojeći:

Sad vidim...

U mojoj školi, u rudarskom gradu, mi to nismo imali. Zato se i čudim.

1 minute ago, Hamlet Strašni said:

Svaki narod ima neke simbole koji se ne izmišljaju preko noći i deo su utemeljenja koje taj narod ima. Služe da pojačaju osecaj identiteta. 

Može naravno da se predlaze da svaki narod postanje udruženje potrosaca i ima logo koji se prilagodjava trenutnoj modi i potrebama tržišta. Kanselujmo sve iz istorije osim Radomira Konstantinovića. Poklonimo se sekularnom bogu GDP i flagship proizvoda. 

E bre, sad ga pretera. Sta fali srpskoj zastavi sa grbom ali bez krune? Sta fali himni koja bi pozivala na moral a ne na nacionalizam i postovanje Boga? Ima Srbija u svojoj istoriji (pa cak i u sadasnjosti) divnih stvari na koje moze biti ponosna - borba za nezavisnost, ukidanje ropstva, Dositeja, Pupina, Milutina Milankovica, divne pisce na prelazu dva veka, borba rame uz rame sa drugim Slovenima, antifasizam etc... cak je i danasnji polozaj manjina prilicno dobar i inkluzivan (posebno u odnosu na neke druge drzave u okolini) i treba time da se ponosimo i cinimo ga jos boljim. 

Evo je Francuska kao ekstremni primer sekularne drzave a imaju vrlo jasna moralna nacela koja prate a i istoriju na koju su ponosni.

Ajbg Francuska je i uvela ta načela, i ima takvu tradiciju od dva i po veka, a kako mi zovemo Đinđića?

2 minutes ago, Shan Jan said:

E bre, sad ga pretera. Sta fali srpskoj zastavi sa grbom ali bez krune? Sta fali himni koja bi pozivala na moral a ne na nacionalizam i postovanje Boga? Ima Srbija u svojoj istoriji (pa cak i u sadasnjosti) divnih stvari na koje moze biti ponosna - borba za nezavisnost, ukidanje ropstva, Dositeja, Pupina, Milutina Milankovica, divne pisce na prelazu dva veka, borba rame uz rame sa drugim Slovenima, antifasizam etc... cak je i danasnji polozaj manjina prilicno dobar i inkluzivan (posebno u odnosu na neke druge drzave u okolini) i treba time da se ponosimo i cinimo ga jos boljim. 

Evo je Francuska kao ekstremni primer sekularne drzave a imaju vrlo jasna moralna nacela koja prate a i istoriju na koju su ponosni.

Nesvesno si uboo suštinu.

ovako ispada da mi treba da se stidimo svoje istorije pre 19.veka?

@Hamlet Strašni, nije problem što se slavi Sv. Sava (barem za mene), nego je problem u tome što se sa njim  (i ne samo sa njim), vrti kako današnjim klerikalcima odgovara, sve u najboljem duhu Irineja Bulovića, na žalost.

Ja sam samo htela reći, da koliko se meni čini, na osnovu onoga što sam naučila u soscijalističkoj školi o Sv. Savi, on nije bio retrogradan i nazadan lik za ono vreme, već upravo suprotno. I onda se čudim od kuda onakve idiotske anegdote, čuj naterao čoveka da ubije sopstveno dete :isuse: i još gomila sličnih gluposti.

Zato sam spomenula i Jemen i burke.

Ova današnja kvazi religioznost je verski fundametalizam zapravo, sa razarajućim posledicama po društva u kome mu se dozvoli da raste slobodno. A čini mi se da smo mi jedno od takvih društava. I ovo, po mom osećaju, potpuno pogrešno interpretiranje lika i dela Sv. Save je pokazatelj tog fundamentalizma.

11 minutes ago, Filozof manijak said:

Sad vidim...

U mojoj školi, u rudarskom gradu, mi to nismo imali. Zato se i čudim.

Hm, čudno. U kojoj državi smo bili kad si ti išao u o.š?

10 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Zaboravio si da kažeš da su manastirske škole bile transfobične i nisu upotrebljavali rodno senzitivni jezik. Nisu imale ni kvote za manjine ni računarske učionice. 

Izvini sto sam te trigerovao Hamlete, ne znam sta drugo da ti kazem...

Uzeti u obzir i ljude koji nisu tvoje vere ili nacije u danasnjoj gradjanskoj drzavi je nesto sto je meni no brainer.

3 minutes ago, Shan Jan said:

Ovaj. Narodna zastava Srbije je upravo bez grba. Sto Britanci ne promene God save the queen.