Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stocks & Crypto

Featured Replies

• Author

Da si uradio adekvatan research kako da ne budes bolestan, mozda ne bi bio 🤷🏼‍♀️

• Replies 1.5k
  • Views 120.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Mene čudi kako osoba tvojih sposobnosti nije uradila research i našla lek za rak i postala bilijarder

polako do x3-4

Screenshot_2026-02-20-00-14-00-326_org.telegram.messenger-edit.jpg

On 18. 2. 2026. at 0:56, Venom said:

@Engineer

Pošto sam proveo tri dana u krevetu bolestan, nije me mrzelo da pročitam detalje ovog "bolesnog" zakona.

• Prvih 1800 evra dobiti je neoporezivo. Tako da se bar crkvica ne dira. Znajući uobičajenu praksu u zapadnim zemljama to je verovatno 3600 evra za parove (mada nisam video konkretno).

• Gubitak može da se prenese u naredne godine. Istina samo ono što je iznad 500 evra, ali pošto je 1800 dobiti neoporezivo to je prilično fer. Znači jedne godine izgubiš 1000, preneseš 500. Naredne imaš plus 2300 i platiš 0 poreza

Ipak najjači detalj je što to nije ništa novo. I sad je slučaj samo kreće tek od oko 60 hiljada evra i ne oporezuje se realna dobit nego se pretpostavlja da je svake godine 6% i to se oporezuje. Čak se oporezuje i ako izgubiš pare, iako je uvedeno da možeš da se žališ i onda ti oproste.

Novi sistem nije bolestan nego dobar. Sitna ušteđevina se efektivno ne oporezuje, dobit se oporezuje jednom godišnje umesto pitaj boga kad. Ne znam zašto bi se bacalo u pasulj da li da bude 6, 8 ili koliko posto, ili zašto samo toliko kad je dobit poslednju deceniju debelo preko toga. Na kraju krajeva, društvo u kom se živi se finansira iz poreza, meni je logičnije da se više oporezuje prihod na berzi nego na poslu. Ako je nešto bolesno, to je sistem kao u Americi gde pod određenim uslovima godišnje i do 65k kapitalne dobiti može da bude neoporezivo. Sirotinja da rinta i održava sistem, a neko da bleji od prihoda na berzi i ne doprinosi apsolutno ničemu. Fuck that shit.

Poenta halabuke nije loš zakon nego sama halabuka, kao i za sve ostalo. Uzeće nam pare, bićemo robovi, zameniće nas migrantima, ljudima gušterima i ostalim babarogama.

A ja radim od jutra do mraka, pa ne sitžem ni da pročitam, a kamoli napišem. Ko mi je kriv kad radim za platu i gazdu umesto da sam bio pametan, pa pratio berzu, kupovao i prodavao akcije D

Ako je tako kao što kažeš, onda je gore nego što sam mislio. Te cifre 1800€ ili 500€ su tu baš zbog većine (nebogatih) ljudi, a ne zbog milijardera koje bi raja da vidi da plaćaju porez. Narod traži da se oporezuju oni sa milionskim jahtama, a država uvodi porez za one koji bi da kupe malo bolji bicikl. Kačio sam članak na USA temi, koliko ti apsolutni iznosi ne znače ništa i da su zapravo domaćinstva sa malo preko 100k na ivici i mogu vrlo lako da skliznu u siromaštvo. Nije Holandija Amerika, ali činjenica je da danas ni u Evropi, a posebno skupljim zemljama to nisu bogataši. Onako odokativno, ljude sa manje od 500.000€ bogatstva ne treba ni razmatrati u posebnoj poreskoj politici, već gledati da im se uzme najmanje što može.

Upravo sadašnji sistem, i dalje aktuealn u pola evropskih zemalja, koji favorizuje dugoročna ulaganja u jednu investiciju i zapravo je ne oporezuje, dok se svakodnevna kupoprodaja tretira kao posao, i oporezuje reglularno, je pravljen za većinu običnih ljudi, a na štetu milionera. I ako se već menja, treba da ide u još veću korist siromašnijih. Da bi živeo od berze, i to još kao buržuj, računaj koja ulaganja treba da imaš sa npr. 10% profita. Srednja klasa od berze može da zaradi možda za letovanje i to je to.

Plus su sad ovo nove obaveze za ljude i posao sa već onako prenaduvanu birokratiju, jer umesto jednom, moraš svake godine da se petljaš sa poreskim prijavama, pa gledaj šta je bilo prošle, oduzimaj, sabiraj i ostalo. Ovo naravno ne pogađa bogate, jer oni već imaju ko će da misli i radi za njih. Mada odavno sam čuo da Holanđani u školi uče pisanje poreske prijave i da svako zna kome i koliko duguje. Sad ne znam da li je to tačno, i ne znam da li je to dobro ili loše. To što država ne može da čeka da zaradiš, pa da te oporezuje, već hoće da uzme pare odmah, a tebi šta bude, je zbog toga što im trebaju pare, a ne zato što hoće da naprave fer uslove. Sledeće je verovatno oporezivanje nasledstva pre nego što ostavioc umre.

Ovo će ljude odvratiti od investiranja u firme i privredu, pa će tražiti drugo mesto. A jedan primer kako to izgleda kad ne znaš šta ćeš sa viškom para je Srbija. Pa su nekretnine jedina investicija, što za posledicu ima investitorski urbanizam i nerealne i većini nedosupne cene stanova. Mada pretpostavljam da je u Holandiji ovo drugo već slučaj. Ali bogati će se svakako snaći, za njih ne brinem.

1 hour ago, Engineer said:

A ja radim od jutra do mraka, pa ne sitžem ni da pročitam, a kamoli napišem. Ko mi je kriv kad radim za platu i gazdu umesto da sam bio pametan, pa pratio berzu, kupovao i prodavao akcije D

Ako je tako kao što kažeš, onda je gore nego što sam mislio. Te cifre 1800€ ili 500€ su tu baš zbog većine (nebogatih) ljudi, a ne zbog milijardera koje bi raja da vidi da plaćaju porez. Narod traži da se oporezuju oni sa milionskim jahtama, a država uvodi porez za one koji bi da kupe malo bolji bicikl. Kačio sam članak na USA temi, koliko ti apsolutni iznosi ne znače ništa i da su zapravo domaćinstva sa malo preko 100k na ivici i mogu vrlo lako da skliznu u siromaštvo. Nije Holandija Amerika, ali činjenica je da danas ni u Evropi, a posebno skupljim zemljama to nisu bogataši. Onako odokativno, ljude sa manje od 500.000€ bogatstva ne treba ni razmatrati u posebnoj poreskoj politici, već gledati da im se uzme najmanje što može.

Upravo sadašnji sistem, i dalje aktuealn u pola evropskih zemalja, koji favorizuje dugoročna ulaganja u jednu investiciju i zapravo je ne oporezuje, dok se svakodnevna kupoprodaja tretira kao posao, i oporezuje reglularno, je pravljen za većinu običnih ljudi, a na štetu milionera. I ako se već menja, treba da ide u još veću korist siromašnijih. Da bi živeo od berze, i to još kao buržuj, računaj koja ulaganja treba da imaš sa npr. 10% profita. Srednja klasa od berze može da zaradi možda za letovanje i to je to.

Plus su sad ovo nove obaveze za ljude i posao sa već onako prenaduvanu birokratiju, jer umesto jednom, moraš svake godine da se petljaš sa poreskim prijavama, pa gledaj šta je bilo prošle, oduzimaj, sabiraj i ostalo. Ovo naravno ne pogađa bogate, jer oni već imaju ko će da misli i radi za njih. Mada odavno sam čuo da Holanđani u školi uče pisanje poreske prijave i da svako zna kome i koliko duguje. Sad ne znam da li je to tačno, i ne znam da li je to dobro ili loše. To što država ne može da čeka da zaradiš, pa da te oporezuje, već hoće da uzme pare odmah, a tebi šta bude, je zbog toga što im trebaju pare, a ne zato što hoće da naprave fer uslove. Sledeće je verovatno oporezivanje nasledstva pre nego što ostavioc umre.

Ovo će ljude odvratiti od investiranja u firme i privredu, pa će tražiti drugo mesto. A jedan primer kako to izgleda kad ne znaš šta ćeš sa viškom para je Srbija. Pa su nekretnine jedina investicija, što za posledicu ima investitorski urbanizam i nerealne i većini nedosupne cene stanova. Mada pretpostavljam da je u Holandiji ovo drugo već slučaj. Ali bogati će se svakako snaći, za njih ne brinem.

Mislio si da je loše, ali kad si čuo da je prvih 1800 evra profita neoporezivo uvideo si da je još gore? Makar nije prvih 5000 neoporezivo, to bi bila kataklizma. Ne kontam, jel to ironija? Obična raja može na berzi da zaradi godišnje za letovanje, u čemu je onda problem? Nikakav porez neće platiti osim minimalno.

Zašto bi bila birokratska obaveza za ljude? Pa i meni broker na svaku prodaju automatski skida oko 28% poreza ako imam profit, osim ako još imam slobodno do 1000 evra profita godišnje. I to čak mogu ručno da raspodelim tih hiljadu evra na više računa ako mi tako odgovara. Još će ispasti Nemci high tech birokratska ladovina u poređenju sa Holanđanima. Nije to FTX gde si šalju xls fajlove mejlom pa ne znaju gde im je par milijardi. Tvoj broker zna koliko si imao pre godinu dana, koliko sad, može bez problema da obračuna porez za milion klijenata o istom trošku kao za jednog.

Ljudi se demotivišu da ulažu u berzu isto kao što se demotivišu da idu na posao ili kupe nekretninu da u njoj žive. Radiš kao konj i onda ti država uzme lagano i hiljadu evra mesečno a da još nisu potrošio ni cent. Pa kako to može? Nekretnine u celom svetu se oporezuju godišnje kao i akcije po ovom zakonu. Kupiš kuću i onda plaćaš porez svake godine iako nemaš nikakav profit od nje.

Kao što rekoh, država se finansira iz poreza. Ako moram da biram da li će taj porez kao u Americi najviše da dolazi od rintanja obične raje ili lađenja muda dok pare kaplju sa berze nemam velike dileme. Do sad je bilo oporezovano 6% iako je realan rast poslednjih 10 godina 15%. Sweet deal, ali svemu dođe kraj. Ali svako ima pravo na svoje mišljenje.

Edited by Venom

Moramo stati u kraj ovim buržujima što imaju para za bicikl

https://www.vanmoof.com/en-NL/our-rides/s6

1 hour ago, Venom said:

Obična raja može na berzi da zaradi godišnje za letovanje, u čemu je onda problem? Nikakav porez neće platiti osim minimalno.

Problem je što se to smatra luksuzom, pa mora da se oporezuje.

1 hour ago, Venom said:

Zašto bi bila birokratska obaveza za ljude? Pa i meni broker na svaku prodaju automatski skida oko 28% poreza ako imam profit, osim ako još imam slobodno do 1000 evra profita godišnje. I to čak mogu ručno da raspodelim tih hiljadu evra na više računa ako mi tako odgovara.

U nekim državama imaš godišnje poreske prijave, pa pored glavnog posla moraš da prijavljuješ i dodatne prihode. I pošto se dugoročne investicije neoporezuju, ne moraš da misliš o tome, uzimaš izveštaje i nosiš u kadrovsku.

1 hour ago, Venom said:

Kupiš kuću i onda plaćaš porez svake godine iako nemaš nikakav profit od nje.

To više neće biti problem, pošto više nećeš ni biti u prilici da kupiš kuću.

Ne oporezuju se stvari samo zato što su luksuz. Neozbiljna priča. Puno priče, ali još nisam čuo što bi se oporezivalo mleko u prodavnici, ali ne profit na berzi. Zašto se nekretnina oporezuje svake godine iako je zapravo tekući trošak bez ikakvog ostvarenog profita, ali je to nečuveno ako imaš akcije na berzi.

Proces plaćanja:

Automatic Data Exchange: The Tax Administration (Belastingdienst) receives automated reports from Dutch and international banks/brokers regarding your year-end portfolio values and dividend payments.

Kao što sam i pretpostavio. Znači ne postoji nikakvo birokratsko opterećenje, jer je sve automatizovano, a što i ne bi bilo. Da nije problem da si ti neinformisan i umesto da se informišeš lakše ti je da budeš gnevni građanin?

kripto mamara.

On 20. 2. 2026. at 11:02, Venom said:

Ne oporezuju se stvari samo zato što su luksuz. Neozbiljna priča. Puno priče, ali još nisam čuo što bi se oporezivalo mleko u prodavnici, ali ne profit na berzi. Zašto se nekretnina oporezuje svake godine iako je zapravo tekući trošak bez ikakvog ostvarenog profita, ali je to nečuveno ako imaš akcije na berzi.

Proces plaćanja:

Automatic Data Exchange: The Tax Administration (Belastingdienst) receives automated reports from Dutch and international banks/brokers regarding your year-end portfolio values and dividend payments.

Kao što sam i pretpostavio. Znači ne postoji nikakvo birokratsko opterećenje, jer je sve automatizovano, a što i ne bi bilo. Da nije problem da si ti neinformisan i umesto da se informišeš lakše ti je da budeš gnevni građanin?

Hvala državi što mi omogućuje da mi uzme pare a da ja ne moram prstom da mrdnem.

Ja nisam rekao da je problem oporezivanje, već da je problem ovakvo oporezivanje. Ti si počeo sa pričom - što se ljudi sad bune, kad su tražili da se oporezuju bogati, a ja govorom da ovo nema veze sa tim. Ovo je porez jer državi trebaju pare. Što je možda u redu, ali nek onda to i kažu jasno, a ne da se kriju iza navodnog pravednog sistema.

U neka normalna vremena, koja su trajala decenijama, vagalo se između kupovine i iznajmljivanja stana, gde je rata za kredit po pravilu veća od rente. I smatralo se da ako tu razliku stavljaš na štednju ili dugoročnu investiciju, sa malom ali stabilnom kamatom, za 30 godina možda budeš u stanju da kupiš nekretninu. Ovakvav porez je porez na nekretninu koju nemaš. A ako i sa njim uštediš dovoljno, sačekaće te naravno sve ostalo što ide uz kupovinu, nisi i nećeš imati poreske olakšice koje imaju ljudi u kreditu.

Onaj kome je celukupna imovina 10.000€ i zaradi na brezi 3000€, je siromašan i ne treba da plati ništa. Onaj ko ima 2 miliona € i zaradi na berzi 2000€ je bogat i ima smisla oporezovati čak i te 2000€. I to je ono što bi ljudi želeli da vide. A ja smem ruku da dam da ogromna većina Holanđana neće imati nikakve koristi od ovoga, i da može samo da napravi veće razlike, a ne manje. U suštini me briga i za Holandiju i za Holanđane, ali se plašim da će pre ili kasnije ovo proširiti po celoj Evropi.

@Engineer

Svakoj državi trebaju pare. Pitanje je samo odakle te pare dolaze i šta se oporezuje. Po sadašnjem sistemu neko ko je milioner je plaćao 36% na rast od 6% iako je taj rast poslednjih godina 15%. Znači efektivno je plaćao 6 / 15 * 36%, porez na oko 15% prihoda. Koliko poreza plaća u Holandiji neko ko ima prosečnu platu? To nije održiv sistem. Pošto sam ja neko ko dolazi iz siromaštva, ono što me drži neobezbeđenim u životu je što mi se prihodi oporezuju sa 30+ posto godinama, dok se kapitalna dobit oporezuje sa max 28% uz mnogo legalnih mogućnosti da se to smanji. Primeti i da kapitalna dobit ne postoji na prvih xxx, dok se porez na prihod plaća na sav prihod. Time su produktivni delovi društva oni koji ga drže u životu, dok se nagrađuje vrtenje palčevima. To nije dobar sistem.

Ostaje argument da će ljudi manje ulagati, ali to je očigledna besmislica, jer ljudi idu na posao iako im država uzme i preko 30%. Takođe da je nečuveno da se plaća porez bez ostvarenog profita je takođe besmislica, jer tako već funkcioniše porez na imovinu.

Neko ko ima 10k i rast 3k, moraće da plati 36% na 1200 evra. Ako nemaš ~400 evra nemoj da držim sve što imaš na berzi, to je ionako finansijski nepismeno, a u stvari iskonstruisan primer. Napravio si iskorak da je neko ko ima 10k ušteđevine, a napravi 3k profita siromašan, ali to nije istina. 30% je fikcija, vrlo malo broj ljudi ima rast iznad proseka tržišta. Za svakih 30% postoji regression to the mean naredne godine gde ćeš imati minus 10-15%. I taj minus možeš da preneseš. Neko ko ima 10k efektivno neće platiti porez godinama i dva dobit je tax free.

Društvo ne može da živi od spekulacije na berzi, spekulacija cene zlata ili kripto valuta. Ono što u budućnosti treba da bude osnov oporezivanja je manje za ljude koji proizvode vrednost, a više za ljude koji muzu vrednost. Od prvog ima koristi za društvo, od drugog samo za pojedinca. Društvo poput Amerike se odlučilo za favorizovanje pojedinca i gle čuda nejednakost je sve veća.

I na kraju, obrnu okreni platićeš porez. Jednog godišnje ili jednom na svu dobit pri prodaji, u stvari je svejedno.

Holandija je sama rekla da posto je prethodni sistem bio nezakonit, da su morali brzo da smisle nesto po zakonu da pokrpe rupu u budzetu. Zakon treba da stupi na snagu 2028. i planiraju da ne traje duze od 3 godine dok ne naprave normalno resenje.

IamExpat in the Netherlands
No image preview

New system for Box 3 asset tax in the Netherlands to take...

A new system for the Dutch wealth tax under Box 3 has been approved. The changes will come into effect in the Netherlands from 2028.

U UK preko Stocks&Shares ISA (Individual Savings Account) moze da se ulozi do £20K godisnje i nema nikakvog poreza. Postoji i Cash ISA i tu je limit £20K ali sam cuo da Rachel Reeves namjerava da smanji na £12K da bi natjerala stedise da ulazu u stocks. Ima li ovome slican koncept igdje drugo? Sto je mozda interesantno, da pored ovakvih povlastica, vrlo mali broj britanaca ulaze u S&S

22 minutes ago, Seabass said:

Sto je mozda interesantno, da pored ovakvih povlastica, vrlo mali broj britanaca ulaze u S&S

Mozda zato sto veci broj Britanaca nema dovoljno ££ na kraju meseca za ulaganje/stednju?

Just now, jms_uk said:

Mozda zato sto veci broj Britanaca nema dovoljno ££ na kraju meseca za ulaganje/stednju?

Mislio sam na ove koji imaju nekakvu stednju, ne na ukupno stanovnistvo. Vjerovanje je da su stocks too risky. Nedavno je bio i clanak u Graunu u vezi toga, odatle mi je ovo. Najveci broj drzi pare u Cash ISA.

U Srbiji se ne placa porez na dobit ako si akcije drzao duze od 10 godina. Isti princip kao sa nekretninama.