February 4Feb 4 13 minutes ago, Emerald said:TA jeste psihologija, to je stvorena, "izmisljena" struktura oko koje se svi vrte koji prate. Gde su otpori, proboji, i najcesce cene prate te obrasce jer se svi vrte, ukljucujuci automotazivane sisteme, oko toga. Primer su dugorocni Fibonacijevi nivoi. Iskljucis sve indikatore i gledas "prazan" graf, videces da se kretanje cene negde zasustavlja i da traje "borba" oko neke cene, onda naglo krene gore ili dole. Onda ukljucis neke indikatore, poput Fibonacija, i vidis da se tu nalazi npr. dugorocna linija 38.2%.Barem ja to tako vidim.To je sve ok, ali uzmi bilo koji grafikon danas i probaj da predvidiš šta će da se desi u naredne tri nedelje i onda nakon toga pogledaj da li se to desilo. Sve i da radi, ne može da predvidi dugoročna društvena i privredna kretanja koja su mnogo relevantnija. Ko je mogao 2022. na osnovu grafikona da proceni da će Nvidia da ode 10x na gore i postane najvrednija firma na svetu? Niko. Sve i da radi, ograničeno je na daytrading, a i tu je upitno da li ima para osim za izuzetke. Pročitao sam pre nekog vremena da su najveći uspesi na berzi vezani za mali broj ekstremno uspešnih investicija koje generišu ogroman profit u periodu od više godina ili decenija. Daytrader bi 2023. prodao Nvidiu i propustio da ode još 5x na gore. Mada mislim da ne radi ni ovako bi onako.
February 4Feb 4 Ma sprdam se za BTC, sto se tice cene to vec niko ne zna, ali ono sto pouzdano znamo je da postoji su trzisni ciklusi i da ce ljudi koji budu kupili BTC po povoljnoj ceni po prirodi volatilnog asseta moci da ga prodaju i da zarade dobre pare. Ono sto je meni reklo par drugara amera koji se bave time, tek posle 3. Ili 4. Bull marketa u koji si investiran mozes da prepoznas trenutak kad da kupujes, DCA in i kad krene ludilo da krenes DCA out. Moje iskusvo posle dva bull marketa je sledece posle prvog sam zavrsio sa 90% gubitka, ali sam onda u drugom sa ostalih 10% napravio x15. I sad sam tu negde na pocetku jer je dolar otiso dodjavola.
February 4Feb 4 @Choda Ako nije tajna, koji vremenski period je u pitanju? Preciznije, kada si počeo?
February 4Feb 4 Onda, površno i na brzinu zaključeno, ispada da su ETFovi bolja varijanta? Da ne pominjem uštedu vremena i živaca
February 4Feb 4 Pa da ja sam tad 2021. imao viska vremena na poslu i jos nisam imao dete pa sam imao vremena da se mlatim bespucima diskorda dok nisam dosao u poziciju da kupim to sto sam kupio.Ono sto je fun fact, najbolji trejd mi je odradio jedan amer, koga znam preko diskorda jer sam ja tad bio na poslu i nisam imao pristup kompu sa kojeg radim crypto trade. Sto se tice ETF-ova planiram iste da kupim cim Raifaisen izbaci svoju app za trejdovanje.Evo da napisem i ovo trenutno moj portfolio je diversifikovan ovako 20% kes CHF, 20% zlato, 20% Euro fond u Raifu, 20% Crypto i 20% privatni penzioni fondovi. Ovo 20% uzmi sa +-10 % pisao sam otprilike.
February 5Feb 5 13 hours ago, ragasto said:Onda, površno i na brzinu zaključeno, ispada da su ETFovi bolja varijanta? Da ne pominjem uštedu vremena i živacaOvo je bio moj zaključak pre jedno dve godine, jer je trgovanje full time job. Tu i tamo kupujem nešto sitno, ali to je čisto onako. I to sad i ono u prošlosti je u suštini bilo neozbiljno, jer je vibe based. I sad u ovom kontekstu jedine kompanije u koje bih nekoj većoj meri ulagao su kompanije koje lično znam i mislim da su dobre. Ali ni tu ne bih realno gledao knjigovodstvo nego grlom u jagode.Doduše poslednjih dana me svrbi kako su ove SaaS kompanije krenule da padaju, jer mislim da mnoge nema šanse da ostanu bez mušterija jer rade direktno sa firmama. Nema šanse da neka firma zameni Salesforce sa vibe coded rešenjem. Nijedan manager to neće uraditi, jer je njima prioritet da sve ide svojim tokom. Adobe možda ima realan problem, jer će njihove mušterije (dizajneri) eventualno ostati bez posla.Kako ostatak foruma vidi ovu situaciju?
February 5Feb 5 2 hours ago, Venom said:Kako ostatak foruma vidi ovu situaciju?Svrbi te za kupovinu ili za shortovanje? Trenutno je narativ da ce AI zameniti SaaS kompanije a kako smo naucili u skoli trgovanja narativ je sve. Salu na stranu ono sto se desava je da ce kompanije budzet koji imaju pre dati na AI dok traje hype nego da potrose na neki SW.Salesforce je pao 25% , jel moze da se vrati na prethodnu cenu, verovatno ali ce trebati vremena. Ja svakao ne bi nista kupovao ni shortovao jer se ne razumem SaaS market, niti imam vremena da se bavim time.
February 5Feb 5 14 minutes ago, Venom said:Tehnička analiza prepoznaje "spuštanje u pakao" patternNetacno, ovo se zove down down to goblin town.
February 5Feb 5 Sada sam malo gledao grafikon BTC na razlicitim vremenskim intervalima. Na 5 godina mi se cini dvostruki vrh a to znaci pad do 45-50k. Kada je probijen otpor na 70-75k onda nekih 25k dole.Ovo ne kazem da ce se desiti, nemoj neko da ulazi sa novcem na ovo sto sam napisao. Tako mi samo izgleda kada gledam grafikon.
February 5Feb 5 Sada na najznacajni vremenski rasponSta znam, izgleda malo na head&shoulders na vrhu, mislim 45-50kPonavljam, nikome ne govorim da ulaze. Ima znacajna linija oko 60-65k, moze i tu da stane.
February 5Feb 5 @Choda ne sa cenom od 66666Enivej Moja teza™ (izvinjavam se ): mišljenje koje se proširilo je da će AI da zameni sve alate koje daju SaaS firme i to je razlog pada cena. Iz mog iskustva rada po firmama, to je iluzija zato što se SaaS uzima između ostalog da ima ko da bude odgovoran. Nijedan (uslovno rečeno) manager neće doći na ideju da zameni SaaS nekim internim alatom koji je sklepao Claude. Kad ne bude radio biće on odgovoran, a ne Claude. Bez obzira na sve, ima dosta SaaSova koji i dalje imaju velike prihode koji i dalje rastu. Osim toga često su toliko integrisani u firmu da ih je nemoguće zameniti bez puno posla.Dešava se tako neka masovna psihoza svakih par godina, poslednji put početkom mislim 2023. ceo NASDAQ sa akcentom na top firme je bio u kanalu. Tad mi je bilo čudno, ali sam bio u fazonu da više ne investiram osim u fondove. To je maltene jedina situacija kad sam zažalio što nisam ušao, i Google i Apple, Facebook itd. svi su bili džabe.Downside:1) dobar deo prihoda je baziran na licencama za svakog korisnika, ako krenu otpuštanja kod mušterija, biće manje prihoda. Ali opet, klijenti su toliko vezani da mogu da nadoknade to i niko neće trepnuti2) velike su firme, ali nisu ni Google ni Apple. Kad sam o njima razmišljao tada, logika je bila da su to najveće firme na svetu3) pomeranje tržišta na druge sektore. Trenutno se priča puno o industriji odnosno proizvodnji, jer Trump daje velike poreske olakšice. I Intel i Micron su otišli na gore, jer prave fabrike u Americi.4) visoka cena i pored pada. Rast profita je bio priced in, ako ne bude rasta biće nervoznih.5) dosta ljudi koji ih koristi ih dosta strastveno mrzi. Na mom starom poslu smo jedno vreme nešto budzili, jer je bila pobuna da neće više da sklapaju neke marketing mailove u SalesforcuTakođe je moguć hedge, npr. čiste AI akcije, Nvidia, pa i Microsoft sa svojim OpenAI udelom, a i on je trenutno pao.Jedna od firmi npr: Palo Alto NetworksShort nije nešto čime se bavim. Ili je preveliki rizik ("pozajmljivanje" mada ne znam ni gde bih to radio, to kod mog brokera ni nema, a i da ima ne bi me pustili) ili je previše teško (put opcije). Edited February 5Feb 5 by Venom