Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stocks & Crypto

Featured Replies

5 hours ago, Choda said:

Zlato ekspresno nazad na 5k, @Shan Jan moze da odahne. Moze ovo lagano da ode na 6k u narednih mesec dana.

Kupiti ili ne kupiti zlato/srebro sad?

• Replies 1.5k
  • Views 120.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

1 hour ago, jezovuk said:

Kupiti ili ne kupiti zlato/srebro sad?

Zavisi u koju svrhu i o kom vremenskom horizotu razmisljas.

Ako ti je cilj dugorocna diversifikacija, onda zlato mozda. Srebro jos uvijek ne. Oni koji su ga kupili pocetkom 1980 su cekali 45 godina da povrate ulozeno, i to ne racunajuci oportunitetski trosak i inflaciju.

Istorijski 95:1 odnos je negdje gdje bi ja sacekao srebro.

Zlato dugoročno. Srebro malo fomo pohlepa na kraći rok (a ako ode na dole onda se i to pretvara u vrlo dugoročnu poziciju lolol).

Za dlaku sam izbegao da kupim u petak ujutru. Bog čuva budale...

Pratim live od petka, rollercoaster. Kazino jebani, vidlo to nije smislenog investiranja. Čista kocka, naročito srebro.

54 minutes ago, jezovuk said:

Zlato dugoročno. Srebro malo fomo pohlepa na kraći rok (a ako ode na dole onda se i to pretvara u vrlo dugoročnu poziciju lolol).

Za dlaku sam izbegao da kupim u petak ujutru. Bog čuva budale...

Pa kao dugorocna investicija, DCA je zakon. Kupujes po neku sitnu cifru redovno i nemas brige.

• Popular Post

Koliko smešna situacija već danima. Dođe period kad BTC krahira za par hiljada u toku od sat, onda dead cat bounce da se malo povrati od ljudi koji kupuju dip i onda naredni dan opet sve isto.

51 minutes ago, Venom said:

Koliko smešna situacija već danima. Dođe period kad BTC krahira za par hiljada u toku od sat, onda dead cat bounce da se malo povrati od ljudi koji kupuju dip i onda naredni dan opet sve isto.

Još bolji AMD koji razbije rezultate u Q4 2025 (double beat, i to osetan), i onda padne 15% za dva dana zbog nekih metafizičkih zabrinutosti. Čitam tekstove po netu zbog čega se desilo, i izgleda da niko ne zna i/ili ne zna da objasni - kao očekivali su da će biti veći beat (što nisu onda podigli projekcije??), a ima i neki prihod iz Kine koji je jednokratan, a to je problem (WTF??). Šta bi bilo da je bio miss, pala bi cena za 50%?

Inače i NVO i PYPL su me obradovali sa padom od po 15-20%, tako da su mi baš lepa ova dva dana. Za PYPL slušam već dve godine kako je dobar i kako samo nije krenuo ka 100 dolara, a on ode ka ATL-u posle rezultata i svi sad odjednom trube kako je budućnost firme sumorna. Jebo me dan kad sam kupio šugavi PYPL.

Hah i ja sam pre par meseci namestio da uzima NVO jednom nedeljno, i to maltene pre nego što je otišao gore tako da sam imao ni iz čega profit od 20%, ali sad sam u blagom minusu. Iznosi su u suštini nisu da ti se zavrti u glavi, pa se nešto ne nerviram. Roche sam zato prodao krajem godine, jer sam imao još prostora do granice profita bez poreza, i nisam opet uzeo, jer mi treba keš i naravno da je skočio 10% od tada. Nema veze.

Videh to za PayPal, razmišljao sam da kupim, ali ne želim da kupujem više kontra svima, jednostavno se ne isplati. PayPal je zanimljiv jer je i dalje profitabilan, a i znam iz ličnog iskustva da je na mnogim tržištima nezamenljiv. Međutim izgleda ne i u USA, a najvažnije je kakav je sentiment tamo. Moja firma je izbacila PayPal pre godinu i po kad smo završili novi sajt i morali smo da vratimo, jer su ljudi tražili. Od tad pa jedno 3/4 transakcija u Nemačkoj su PayPal, vole ljudi. Iz tog ugla gledano bih uzeo, ali ne hvala. Na kraju krajeva ništa to ne znači, i Intel je imao CPU u 80% laptopova, pa je puko, jer tu više nisu prave pare. Tako i PayPal kritikuju da je propustio sve vozove i to je razlog za lošu procenu. Videh ovo danas

https://x.com/davidmarcus/status/2018809762708873443

Ove godine se ocekuje Revolut sa IPO, eto dobre prilike. Salim se, nemojte mene slusati.

Nego, je l radite tehnicku analizu? Tipa grafovi(trouglovi, kvadrat), RSI, "zlatni krst", MA 50, 100, 200, tumacenje sveca...

Ako radite, koji vam je omiljeni signal?

14 minutes ago, Emerald said:

Ove godine se ocekuje Revolut sa IPO, eto dobre prilike. Salim se, nemojte mene slusati.

Nego, je l radite tehnicku analizu? Tipa grafovi(trouglovi, kvadrat), RSI, "zlatni krst", MA 50, 100, 200, tumacenje sveca...

Ne radim, ali ovaj je definitivno najseksi:

Ichimoku Kinko Hyo: Understanding Its 5 Key Components

20 minutes ago, Emerald said:

Kad Venom dodje da napise kako BTC samo sto nije propao ja kupim po malo, to kupujem u dedicated waletu, trenutno sam 50% za sve ove godine.

Ne i potpuno mi je neverovatno da je to i dalje prisutno, pogotovo u medijima. Nije bez logike da je moguće (berza je dobrim delom psihologija), ali je praktično nemoguće da radi, jer da radi svi bi koristili i onda niko ne bi mogao da profitira.

Što se tiče IPO poznatih ali i dalje manjih firmi (globalno gledano) tu treba biti pažljiv, jer obično cena ode gore (IPO pop) i onda nakon nekog vremena ide dramatično na dole jer oni što su kupili računajući na pop i zaposleni kojima je prošao lockup period prodaju svoje akcije. Poslednji primer Figma. Tu sam se opekao par puta na sitno i od tad ne više.

Glavne pare na IPO-u namlate institucije koje kupe pre prvog dana izlaska na berzu, ali to običan čovek ne može da kupi. Mada mislim da Robinhood i ovi novi brokeri daju nešto od toga i svojim korisnicima.

TA jeste psihologija, to je stvorena, "izmisljena" struktura oko koje se svi vrte koji prate. Gde su otpori, proboji, i najcesce cene prate te obrasce jer se svi vrte, ukljucujuci automotazivane sisteme, oko toga. Primer su dugorocni Fibonacijevi nivoi. Iskljucis sve indikatore i gledas "prazan" graf, videces da se kretanje cene negde zasustavlja i da traje "borba" oko neke cene, onda naglo krene gore ili dole. Onda ukljucis neke indikatore, poput Fibonacija, i vidis da se tu nalazi npr. dugorocna linija 38.2%.

Barem ja to tako vidim.

14 minutes ago, Choda said:

Kad Venom dodje da napise kako BTC samo sto nije propao ja kupim po malo, to kupujem u dedicated waletu, trenutno sam 50% za sve ove godine.

Napisao sam pre par meseci da je ovo prvi put da mislim da ne može više da ide na gore, jer cena stagnira već dugo i pored masovnog upliva institucija. Saylor je sad u minusu nakon uloženih 50 milijardi u poslednjih pet godina (njega doduše boli uvo). Pre godinu dana su krenuli ETF-ovi što znači još veći priliv novca, ali cena nikako da krene put meseca.

Osim toga ne sećam se da sam komentarisao Bitcoin ni ovde ni bilo gde drugde skoro 10 godina. Bolje da te ništa ne svrbi nego da se češeš.