March 25Mar 25 Razmisljam metar dana kod kog "brokera" da se upisem, ovaj sto mi se vise svidja trazi selfi, pa ga precrtam. Upisem se kod ovog drugog i odbije mi zahtev jer nije bila ista adresa na dokumentima.... Nikad od mene "investitor".
March 31Mar 31 Pa to je MicroStrategy, sad se rebrendirao. Zavisi 100% od BTC, ako BTC pukne i on će, kao i obratno. Bolje direktno kupovati BTC, ako je to već ideja.
March 31Mar 31 Da, ovo baš targetira mlađu i lakovernu populaciju, koja, kakve li koincidencije, takođe i zna jako malo o poslovanju na berzi.
March 31Mar 31 Nije očajan, nego je Ponzi šema. Ceo biznis model se bazira na pretpostavci da će BTC jednog dana vredeti milion dolara, a do tada mora da privlači nove ulagače kojima će prodavati akcije iz novih emislija da bi finansirao ta ulaganja, a da bi to radio mora da održava neki hajp (mnogo je komplikovanije od ovog, naravno, ali uprošćeno).Čuj, dividenda od 11%, to je svakom sa malo mozga jasno da je neodrživo na duge staze.
April 13Apr 13 Author Evo moje watchlist za space, satelite, robotiku, chips and ve, neke imam iz ovih sektora, neke valjam in and out...ako imate neki da dodam, please od viska glava ne boli😁
April 13Apr 13 @mustang Nemaš ASTS. Hoću dupe da pojedem što nisam kupio ASTS na vreme...sad je kasno...
April 14Apr 14 Author 1 hour ago, Ayatollah said:@mustangNemaš ASTS. Hoću dupe da pojedem što nisam kupio ASTS na vreme...sad je kasno...Uh bas je lepa al nije kasno ni sad. Kako propustih? Gle chart 1yr, rsi je trenutno 56, jos nije za ignorisanje
April 15Apr 15 On 23. 3. 2026. at 12:48, Shan Jan said:Cena lansiranja je astronomska, slicno ko za Mars, prica ide da ce cena lansiranja da padne 100 puta pa ce biti isplativo. Hladjenje je isto problem, tamo je vakum. Problem su i ostaci koji ce da ga bombarduju posto bi bilo neko cudoviste kilometar sa kilometar, pa bi moralo non stop da se opravlja.Ko je pricao o toj mogucnosti? Neki astrofizicari ili neko iz SpaceX? Malo sam skeptican iskreno.... Prica sam Musk, i prica na mnogo mesta. Sam sam ispratio samo panel u Davosu sa Finkom u januaru. Kinezi na tome takodje intenzivno rade. Sustina je negde da energija sunca u svemiru ne to sto je besplatna vec je 5-10 puta jeftinija jer tamo ne postoji atmosfera i vremenski uslovi koji se ucitavaju za panele na zemlji... A energija sunca je iz istog razloga cista i snaznija. Hladjenje je takodje "besplatno". Sve to pod uslovom da se stanice stave u poziju izvan zemljine senke. 100 puta jeftinije lansiranje je u odnosu na rakete za jednokratnu upotrebu, a spacex cini se ide u dobrom pravcu. Problem je u dimenziji poduhvata, uvelicanju broja raketa i goriva za njih. Kako god , lik predvidja da ce u periodu od 5 godina, godisnja instalacija data centara u kosmosu biti veca od ukupne kolicine koja postoji na zemlji, i tad ce jedini problem biti kolicina chipova i memorije koju je nemoguce proizvesti danasnjim tehnologijama. Da li je hajp ili ne pojma nemam, samo prenosim)) .