Jump to content
IGNORED

Italija

Indy

Recommended Posts

Posted

Auh, kakav mi LSD iskočio malopre na netu:

20220806_085032.thumb.jpg.4a1e1d3ac7cc67195a86fe9b8bee0cfc.jpg

Kripta u Ananjiju blizu Rima. Kud ne znadoh za ovo kad sam bio blizu pre par godina.

• +1 2
  • Wub 1
  • 2 weeks later...
Posted

Da nije neko skoro prelazio Jadran trajektom, svejedno da li iz CG ili iz HR, do Barija?

Pre svega me zanima kakvi su uslovi na tom trajektu i da li vredi uzeti one kabine sa ležajevima, pošto su sve plovidbe noćne?

Posted
On 29.3.2022. at 8:39, Poludziber said:

Castiglione Della Pescaia. 

g1wEAKfl.jpg 

On 1.4.2022. at 6:53, Poludziber said:

Orbetello

orbetello.jpg

Samo da se zahvalim na ova dva posta i preporuke. Ova dva gradica su nam doslovno spasili ovogodisnje putovanje u Italiju. Koliko god me smorili Cinque Terre, Rim i Firenca, toliko nas je odusevilo ovo iskusktvo.

Nakon 5-6 posjeta Italiji, mislim da smo na dugo vremena zavrsili sa ovim velikim turistickim centrima. Posebno me je Firenca razocarala, odnosno arogancija i pohlepa turistickih "radnika".  Pri tom mislim i na radnike, a i na gazde. Cini mi se da je nekad bilo mnogo bolje, odnosno tako pamtim Firencu od prije 20 godina.

Ako/kad budemo isli ponovo, onda samo neki seorski turizam varijanta. 

• Hvala 1
Posted
10 minutes ago, Peter Fan said:

Samo da se zahvalim na ova dva posta i preporuke. Ova dva gradica su nam doslovno spasili ovogodisnje putovanje u Italiju. Koliko god me smorili Cinque Terre, Rim i Firenca, toliko nas je odusevilo ovo iskusktvo.

Nakon 5-6 posjeta Italiji, mislim da smo na dugo vremena zavrsili sa ovim velikim turistickim centrima. Posebno me je Firenca razocarala, odnosno arogancija i pohlepa turistickih "radnika".  Pri tom mislim i na radnike, a i na gazde. Cini mi se da je nekad bilo mnogo bolje, odnosno tako pamtim Firencu od prije 20 godina.

Ako/kad budemo isli ponovo, onda samo neki seorski turizam varijanta. 

Drago mi je da ti je bilo od koristi. 👍

Cinque Terre treba izbeci u letnjoj sezoni. A kad si se vec otisnuo tamo bolja solucija su ti bili Portovenere i Kamolji. Mada Ligurija u julu/avgustu je pravi kosmar generalno ne preporucljivo nikako.

Posted

@Poludziber A Kalabrija u septembru, vredi li? 

Nesto razmatram tu varijantom, trajektom da predjem Jadran, pa posle polako, 10-ak dana po Kalabriji.

Posted
1 minute ago, Behemoth said:

@Poludziber A Kalabrija u septembru, vredi li? 

Nesto razmatram tu varijantom, trajektom da predjem Jadran, pa posle polako, 10-ak dana po Kalabriji.

Septembar vredi svugde u Italiji. Jesi vec obisao Pulju pa je obilazis?

Posted
3 minutes ago, Poludziber said:

Drago mi je da ti je bilo od koristi. 👍

Cinque Terre treba izbeci u letnjoj sezoni. A kad si se vec otisnuo tamo bolja solucija su ti bili Portovenere i Kamolji. Mada Ligurija u julu/avgustu je pravi kosmar generalno ne preporucljivo nikako.

Nas problem je sto zbog skolske godine, jedine opcije su nam jul i avgust.

I jedna opaska, posto moram biti fer i priznati da su Koloseum "utegli", odnosno smanjili haos na ulazu. Sad je to daleko bolje organizavano nego prije 4-5 godina.

• +1 1
Posted
1 minute ago, Poludziber said:

Septembar vredi svugde u Italiji. Jesi vec obisao Pulju pa je obilazis?

Da da, bio sam pre 7-8 godina, ali nije iskljuceno da svratim opet u Ostuni ili Polignano.

Posted
2 minutes ago, Behemoth said:

Da da, bio sam pre 7-8 godina, ali nije iskljuceno da svratim opet u Ostuni ili Polignano.

Obisao si i Salento (Lecce, Gallipoli i okolina)? Od Kalabrije ti je bliza i Basilicata (imas gomilu mojih postova na ovom topiku).

Od Kalabrije i dalje zazirem. Bio sam vise puta poslom u Redjo Kalabriji I jednom na samo dan u ultraturistickoj Tropei. Zazirem jer je to jedini italijanski region gde mozes nabasati na pogresno mesto i gde je mafija prakticno neskriveno jaca od drzave. Mislim, da ne preterujem ne radi se o afganistanu ali ipak volim da opusteno zunzam gde hocu.

Posted

Plus zaboravih, ni Abruco ti nije dalji od Kalabrije. Upravo sam se vratio pa cu u septembru opisati nova mesta plus Termoli u Molise koji me je odusevio. U medjuvremenu sutra konacno letim za tu jebenu Maltu.

• +1 1
Posted
4 minutes ago, Poludziber said:

Obisao si i Salento (Lecce, Gallipoli i okolina)? Od Kalabrije ti je bliza i Basilicata (imas gomilu mojih postova na ovom topiku).

Od Kalabrije i dalje zazirem. Bio sam vise puta poslom u Redjo Kalabriji I jednom na samo dan u ultraturistickoj Tropei. Zazirem jer je to jedini italijanski region gde mozes nabasati na pogresno mesto i gde je mafija prakticno neskriveno jaca od drzave. Mislim, da ne preterujem ne radi se o afganistanu ali ipak volim da opusteno zunzam gde hocu.

Bilo je ili Lecce ili Gallipoli i Santa Maria, tako da ova dva potonja nisam video.

Čitao sam o Kalabriji i svuda pominju mafiju, ali ja na sve to gledam da niko neće turiste da dira. Slične sam priče čuo i pročitao i za Napulj pa mi je bilo vrlo ugodno dok sam ga obilazio.

Šta znam, kad ovako dobijem tip od nekog ko je upućen, možda i preskočim Kalabriju.

Posted
1 minute ago, Behemoth said:

Bilo je ili Lecce ili Gallipoli i Santa Maria, tako da ova dva potonja nisam video.

Čitao sam o Kalabriji i svuda pominju mafiju, ali ja na sve to gledam da niko neće turiste da dira. Slične sam priče čuo i pročitao i za Napulj pa mi je bilo vrlo ugodno dok sam ga obilazio.

Šta znam, kad ovako dobijem tip od nekog ko je upućen, možda i preskočim Kalabriju.

U Napoli idem relativo cesto i vrlo rado. Nije ista situacija i nije za poredjenje. U Napulju je opasna periferija, zapravo neki njeni delovi za koju tesko imas mogucosti da se nadjes jer nije usput nizasto. Ostatak regije je kul I super za obilazak bez ikakvog opterecenja. Kalabrija je suprotnost toga. Gomila sela u prelepim vukojebinama su totalno van kontrole drzave pa kako ti zapadne. U 95% slucajeva kul, ali ako imas nezgodnu situaciju onda je stvarno nezgodna. Steta jer znam da je region zaista lep I ljudi generalno ljubazni.

Posted

Da dodam samo da ovo ne pisem iz predrasuda vec direktnih prica ljudi koje poznajem i koji su bili ili su cak poreklom iz Kalabrije. Previse negativnih pravih skeri iskustava za moj ukus.