nisam ja Posted July 3, 2018 Share Posted July 3, 2018 jbga ja imam bolju kameru al nemam italiju. Link to comment
halloween Posted July 3, 2018 Share Posted July 3, 2018 (edited) Kvalitetan fotoaparat nemam, a i da imam ne bih nosila skupe stvari na put. Slikam telefonom, onako napamet, bez podešavanja i hvatam momenat. Ponekad mi je žao zbog toga, ali nema veze- bitno je da dobijete orijentacione informacije i inspiraciju. Edited July 3, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted July 4, 2018 Share Posted July 4, 2018 (edited) : ) Panorama iz Orvijeta. Do podnožja može da se stigne i vozom, a odatle ide žičara (funicolare). Fasada Katedrale u Orvijetu je prepuna detalja, fresaka, reljefa u mozaiku. Izgleda da stanovnici Orvijeta nisu bili baš preterano pobožni (etrurski uticaj), pa su morali da im crtaju spolja ne bi li ih zainteresovali. Sam ulazak u katedralu je besplatan ali postoji ograđeni deo u koji se plaća ulaz 4 evra i u kom je moguće doći do svih delova katedrale. Na teritoriji Umbrije ima dosta lokaliteta koji su proglešeni za etrurske, ali te tvrdnje treba uzeti u obzir cum grano salis. Edited July 4, 2018 by halloween Link to comment
Tvrdica Posted July 4, 2018 Share Posted July 4, 2018 Волим Падову и радо је се сећам. Link to comment
mlatko Posted July 4, 2018 Share Posted July 4, 2018 Pa ti mi se priblizavas? [emoji16] gde si sutra?Inviato dal mio Redmi 4 utilizzando Tapatalk Link to comment
halloween Posted July 4, 2018 Share Posted July 4, 2018 (edited) Već sam se vratila. Ovog puta Umbrija, Toskana i Veneto. Montepulčano, postojbina vino nobile. jedna od mnogih enoteka. Vinogradi nobile. Dečaci Montepulčana odmaraju u hladovini crkvenih vrata, nakon igre na platou ispred. Radionica za izradu predmeta od bakra. Edited July 4, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted July 4, 2018 Share Posted July 4, 2018 (edited) Umbrijska omiljena životinja je svinja, i domaća i divlja, slobodna u prirodi ali i na stolu. To važi i za deo Toskane. Veprić kao plišana igračka ili kao privezak je uobičajeni ricordo, ali nema uličnih prodavaca suvenira koji iskaču kao čupavac iz kutije i vuku za rukav, svi suveniri se kupuju u radnjama kod domicilnog stanovništva. Edited July 4, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 (edited) Druže Tito i Jovanka, rodila je "Talijanka"! Edited July 5, 2018 by halloween Link to comment
Frau Gabrijela Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 19 hours ago, halloween said: jedna od mnogih enoteka. boldrik? super reportaža, halloween. uživam. Link to comment
halloween Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 Grazie gentilissima! Na početku svakog reda vinove loze posađena je po ruža. Sad ruže već cvetaju i to je sve vrlo dekorativno, jin i jang, ali je motiv praktične prirode. Filoksera, koja je glavni razlog za propast mnogih evropskih vinograda u 19. veku navodno ne napada vinovu lozu ako je pored posađena ruža. Što je genetički bliža divljoj ruži, to bolje deluje. Kad smo kod ruža, u Asiziju postoji posebna sorta šipurka Rosa Canina Assisiensis, jedina divlja ruža bez trna. Link to comment
halloween Posted July 7, 2018 Share Posted July 7, 2018 Banjo Vinjoni Srednjovekovne terme koje su prilično udaljene od naselja i na neprstupačnom terenu. Nisu uvek bile tako izolovane, pošto su bile deo hodočasničke trase Via Francigena. Jako zanimljivo, topla voda od cca50 stepeni na 300 m n.v. Glavni bazen u kome je navodno i izvor nije za kupanje. Međutim, odatle idu mali potočići kroz kanale i krivudaju kroz mesto do strmine koju nisam bliže istraživala jer je ograđena iz bezbednosnih razloga. Svi se izuju i ubace noge u te potočiće u kojima protiče topla voda. Deo oko glavnog bazena nije originalan, već rekonstruisan kako bi trebalo da izgledaju terme iz srednjeg veka. Mesto je izgleda i danas vrlo mondensko, videla sam uglancane oldtajmere kabriolet dvosede (u kojima je dvojac bogataš 60+ i lokalna dvadesetogodišnja lepotica). Link to comment
halloween Posted July 7, 2018 Share Posted July 7, 2018 Čempresi koji daju prepoznatljiv toskanski krajolik, a ima ih i u Umbriji, nisu prirodno nastanjeni, već je to delo ljudskih ruku i nisu sađeni gde je kome palo na pamet, već na određenim mestima. Upravo su sađeni u ovoj plodnoj zemlji kao orijentir za hodočasnike, koji nisu išli samo leti već i zimi, a za to je trebalo zimzeleno drvo. Deo hodočasničkog puta Via Francigena danas je zamenio i autoput. Link to comment
Recommended Posts