Jump to content
IGNORED

Italija

Indy

Recommended Posts

Posted

zavisi od mesta i od čoveka :)
u Rimu samom imaš šta da obilaziš i više od mesec dana. a da ne pričam da ja spadam u one kojima je najlepše da nađu neki mali trg i na njemu bar u koji dolaze lokalci i da tu
džabalebare ceo dan. :wub:

• +1 2
  • Wub 3
Posted (edited)
10 minutes ago, aram said:

u Rimu samom imaš šta da obilaziš i više od mesec dana.

BIo sam 15 dana iz tri puta i jedan dan od ujutro do uvece :D   A isao bih svaki dan... Ove godine sam bio 3 puta u Italiji

Edited by Milosh76
  • +1 1
Posted
4 hours ago, aram said:

Ja volim Bolonju, svakako ima šta da se vidi, a osim toga tamo se možda najbolje jede u celoj Italiji. Oni su pokupili uticaje i sa juga i sa severa, i iz Toskane i sa Sardinije... ma sve.

meni je Bolonja cak i gotivnija i od Fiernce i Venecije. Izuzetno sarmantan gradic

Plus ima jedna mala sladoledzinica tamo koja je zakljucala sve sladolometrije u svemiru 

• +1 3
Posted
16 hours ago, centrifuga said:

ima jedna mala sladoledzinica

do share, koja?

Posted (edited)

Bila je jedna fenomenalna, ima i parkic prekoputa... bas vrhunski gelato

Edited by Milosh76
Posted (edited)
6 hours ago, aram said:

do share, koja?

ova:

https://www.facebook.com/CremeriaSantoStefano

minijaturna je, ima samo jedan stochic unutra za jednu ili dve osobe, tako da je za lizanje™ u hodu, ali jednostavno ubijaju koliko su dobri.

cak su se i drznuli da imaju pored nacionalnog ponosa - sladoleda od sicilijanskih pistaca, i verziju od turskih (jer se zna ko je tata na lestvici pistaca)

znaci 'pod obavezno' posetiti

6 hours ago, Milosh76 said:

Bila je jedna fenomenalna, ima i parkic prekoputa... bas vrhunski gelato

to je 'Cavour' isto odlicna! 

Edited by centrifuga
  • +1 2
  • Hvala 2
  • 3 months later...
Posted

plan za drugu nedelju "njihovog" uskrsa:

vozom do negde (verona), pa onda dnevno menjati mesta:

- padova

- ferara

- ravena

- firenca 2-3 dana

minhen-verona-minhen je najpovoljnija varijanta, i najzgodnija. bez presedanja za 5 sati i 20 minuta.

sad moje pitanje. postoji li neka karta za regionalne vozove u italija? neka nedeljna ili tako nesto, cime bi pokrili nasa dnevna city hopping vozikanja.

Posted

bolje ce znati oni koji zive u Ita, ali iz mog iskustva, vise ti se isplate pojedinacne karte.

Posted (edited)

3 hours ago, Ros said:

sad moje pitanje. postoji li neka karta za regionalne vozove u italija? neka nedeljna ili tako nesto, cime bi pokrili nasa dnevna city hopping vozikanja.

https://www.trenitalia.com/en/offers/trenitalia-pass.html

Evo ovde mozes da pogledas cene karata za regionalne vozove, mislim da nisu visoke i da ti ne trebaju neki poseban paket.

3 hours ago, Ros said:

- padova

- ferara

- ravena

- firenca 2-3 dana

Sto se spiska tice ja bih umesto Ferare stavila Vicenzu. Gradic je divan sa puno interesantnih gradjevina i pozoristem Teatro Olimpico (prvo na svetu pod krovom) koje je projektovao cuveni arhitekta Andrea Palladio (XVI vek). 

Ravena sa svojim mozaicima je takodje vrlo interesantna. 

U Padovi obavezno popiti kafu, a moze i kolac 😉 u cafeteriji Pedrocchi

Edited by Serena
  • +1 1
Posted

I Siena pre Firence... A ostale dane posvetiti Volteri, Montepulcianu... I jedan dan Firenca.

Svakako ces opet doci, garantujem [emoji2]

• +1 1
Posted

E da, i meni je lepsa Siena od Firence, a u tom kraju ima i jedam mali srednjevekovni gradic Pienza, ali to ostavi za drugi dolazak, leto ili jesen, posto ima divan pogled na toskanske brezuljke koji zimi i nisu bas interesantni. 

• +1 1
Posted (edited)
13 hours ago, Serena said:

jedam mali srednjevekovni gradic Pienza

Odlican predlog... jedan od retkih gradica gde sam se vracao vise puta... Ulica ljubavi, ulica poljubaca...

Preporuka toskanska salama/kobasica  tipicno za taj kraj... poslednji put sam samo zbog kilo doticnog specijaliteta putovao oko 120km :D 

I pecorino cheese naravno

Edited by Milosh76
  • +1 1
Posted

idemo sredinom aprila, tako da sneg ne očekujem. :)

ne verujem da ću uzimati auto tamo pa će biti teško mala mesta obići. ali siena je svakako lako dohvatljiva iz firence. ima li smisla ići u Luku? to bi bio jedan dan: firenca - piza - luka - montekatini - firenca

• +1 1
Posted (edited)

Da, Lucca je super... iznajmi auto... ne budali.. a stanica u Sieni je oko 2km  od centra grada.

Cela poenta Toskane je da ides kolima i da se "izgubis" u njenoj lepoti i gradicima, obicno na vrh brda.

Gde ti je smestaj? Zasto ne ides kolima?

Edited by Milosh76
  • +1 1
Posted
8 minutes ago, Milosh76 said:

Da, Lucca je super... iznajmi auto... ne budali.. a stanica u Sieni je oko 2km  od centra grada.

Cela poenta Toskane je da ides kolima i da se "izgubis" u njenoj lepoti i gradicima, obicno na vrh brda.

Gde ti je smestaj? Zasto ne ides kolima?

nemam još smeštaj.neki plan je menjati smeštaj svakih dan-dva. ne ide mi se autom iz minhena. omatorio sam za duge vožnje :D