John Coltrane Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 @ ionobicno mi stretch opcija "izoblici" sliku...volim da kacim manje slike, a ne samo one 1024x768...
ion Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Tip: Nađi sliku koja ima odnos 4:3 (npr 800x600).Kad je strečuješ, neće se (previše) deformisati.
John Coltrane Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 (edited) edit: sam sam reshio problem :) Edited February 25, 2009 by John Coltrane
Lale Gator Posted February 26, 2009 Posted February 26, 2009 Nisam otvarao komp manje-više godinu dana, danas to uradih ne bi li promenio zvučnu karticu, usput uzeh da počistim prašinu s ventilatora...Obavim sve to, zatvorim kućište, palim komp i posle nekih 5 minuta počo da mi bruji. Sad sam ga ostavio kućište poluotvoreno i ne bruji više, no SpeedFan mi veli da je temp. procesora 63-64 C, što je ako se ne varam previše kad nije aktivan nijedan gutač CPU-a...U čemu se zajebah?
Indy Posted February 26, 2009 Posted February 26, 2009 Ako zatvoris kuciste, pasce temperatura* (a za brujanje, prvo proveri sta bruji).---* Suprotno intuiciji.
nbg4ever Posted February 26, 2009 Posted February 26, 2009 Kako si cistio kuler? Ako si ga skidao, mozda ga nisi dobro namestio. Pogledaj i na koliko ti se obrtaja vrti. Meni obicno radi na 800-1200 i tada je necujan, ali kada ode na 1700-1800, zuji poprilicno.
Lale Gator Posted February 26, 2009 Posted February 26, 2009 Malo samo štapićem, nisam ga odšrafljivao jer je krajnje nepristupačno.Blizu 1700 obrtaja prijavljuje SF.
nbg4ever Posted February 26, 2009 Posted February 26, 2009 Pa onda je moguce da kuler pravi buku. Medjutim on ubrza tek kada proc pocne da "rmba" (npr. pokrenes igru). U obicnom radu nema sta da ga zagreje toliko da kuler ode na toliki broj obrtaja. Pokusaj sa pratis stanje od ukljucivanja, sa i bez stranice, da vidis kako se krece RPM. Mozes i da otvoris obe strane i fenom produvas kuciste i rebra na kuleru.
Lale Gator Posted February 27, 2009 Posted February 27, 2009 Produvao fenom & usisao vakuum-čistačem, zatvorio kućište. Po podizanju temp je bila 40 C, a broj obrtaja oko 1300. Minut-dva kasnije kuler je počeo da bruji, brzina mu raste (na 1550 je trenutno, temp na 47 C sa uzlaznim trendom)... Izgleda da sam oštetio kuler, ono - nije mi prvi put da svojom sakatošću osakatim unutrašnjost PC-a.
Indy Posted February 27, 2009 Posted February 27, 2009 Ako ga ostavis malo na miru, mislim kompjuter, trebalo bi da uspori ventilator i malo padne temperatura. Mislim, normalno je da raste temp. ako kacis nove aplikacije/procese (ili se sami kace, kako Windows vec voli). A to za brujanje mozda treba samo pritegnuti neke sharafe.
Indy Posted February 27, 2009 Posted February 27, 2009 Ako ne ode mnogo iznad, dobar si. Imas ovde neke temps, zavisi od procesora: http://www.heatsink-guide.com/maxtemp.htm
nbg4ever Posted February 27, 2009 Posted February 27, 2009 Ma gde je bre dobar? U sred zime, u idleu, 63C! Jos ako do "juce" radio normalno...Nesto dize temperaturu procu. Ako nije neka aplikacija, onda je do kulera (osim ako nisi u biosu nesto cackao).Ako znas i imas sucim, skini kuler, ocisti ga med. benzinom, stavi novu pastu i vidi kako ce reagovati
ion Posted February 27, 2009 Posted February 27, 2009 (edited) Nova pasta definitivno. Verovatno si rasklim'o kuler-cpu vezu.Na idlu ne bi trebalo da imaš nikad više od 50 (a i to je za prs' na čelo)Meni je tako jednom rasla temp kad sam skinuo ventilator s kulera, pa vratio naopako (dr.stupido) :D Edited February 27, 2009 by ion
Lale Gator Posted February 27, 2009 Posted February 27, 2009 Hvala na odgovorima, prošetaću popodne do lika kod koga kupujem & opravljam delove da mi zameni pastu.
Recommended Posts