Jump to content

Kutak za Freelancere...

Featured Replies

Ovaj test dokazivanja samostalnosti nema veze sa razumom. U firmama nivoa Dajmlera i BMW-a sjede razni frilenseri 100% radnog vremena i po vise godina. I da, zna se da je razlog to sto se poslodavcu dugorocno tako vise isplati.

Pa desava se da citave male firme od 5-6 zaposlenih godinu dana rade samo za jednog klijenta na jednom projektu.

Evo hipoteticki: radi pausalac pet godina za jednog klijenta, uredno plati po novom zakonu sav harac zbog svoje nesamostalnosti, i onda klijent u nekom trenutku vise ne treba njegove usluge. Da li se onda javlja Brnabicka i nudi olaksice pausalcu jer nema posla a izvjesno je da ga dugo nece ni imati jer pet godina nije imao vremena da se bavi sklapanjem novih kontakata?

Harac ne placa pausalac, nego poslodavac. Primer BMW-a je dosta los, posto test samostalnosti prati upravo praksu koja postoji u zemljama poput Nemacke. Link

On 11.12.2019. at 22:59, hazard said:

Naravno i dalje postoji limit od 8 miliona za PDV, ali to je i onako sasvim odvojena stvar.

Sem ako isključivo izvoziš usluge, iliti klijent ti je iz inostranstva. Onda ne plaćaš PDV ni na 20 miliona godišnje.

Firma u kojoj radim je odlucila da ukine pausal. Izgleda je zavrtanje ruku krenulo, ocekujem stagnaciju/pad plata IT-a u narednom periodu.

5 hours ago, Venom said:

Harac ne placa pausalac, nego poslodavac.

U slučaju da radi sa inostranstvom plaćaće paušalac.

Pitao Mojega Poreznika™ oko novog zakona, ispalo je da sam bezbedan iako skoro 80% para dobijam iz jedne agencije.

Kaze to je samo jedan od uslova, ali ako radim od kuce, na svom racunaru, sam sebi odredjujem radno vreme - sve OK

Edited by Caligula

• 3 weeks later...

dragi paušalci,

rešenja za ovu godinu stižu isključivo elektronskim putem na portalu poreske uprave. potreban elektronski sertifikat. navodno su krenuli da ih šalju od 13.1.

I ja sam dobio takvu informaciju.

Moze detaljnije uputstvo kako se pristupa?

Ja nikako da se nakačim na eporeze, a tu Njndonjs, tu drajveri, aaa, sve... Sad ću da probam sa eupravom, pa javim. :dry:

Kolege preplaćeni programeri, jel vas cimnuo Amazon za đuture intervjuisanje u Beogradu u martu?

40 minutes ago, Shan Jan said:

Moze detaljnije uputstvo kako se pristupa?

to i mene interesuje, ali najpre ću morati u policiju po digitalni sertifikat jer bez toga neće da može. 

Amazon cima redovno na nekih 3 do 4 meseca. Vrte Beograd, Zagreb, Sofiju i Budimpestu. Znam ljude koji su tako dobili posao u Berlinu i Varsavi.

Eporezi ni meni ne rade s windows-om 10, svojevremeno sam morao da nalazim sedmicu samo za tu svrhu.

A Amazon šalje pozivnice na te regionalne evente svako malo, s tim što se mijenjaju lokacije gdje bi radio.

Just now, Delija67 said:

Amazon cima redovno na nekih 3 do 4 meseca. Vrte Beograd, Zagreb, Sofiju i Budimpestu. Znam ljude koji su tako dobili posao u Berlinu i Varsavi.

Da, meni stizalo prošloih godina i za Temišvar, Sofiju... Nego, nešto se ućutali, rekoh da nisam izgubio šarm... Sad baš proširili ponudu lokacija: Toronto, Vankuver :dry: 4, Dablin standardno, neizbežni Berlin, koješta po EU...

Što se euprave tiče, pre 3 godine sam na šalteru MUP dobio sertifikat na ličnoj karti. Sad sam se malo izmaltretirao, al eto konačno rezultata. Instalirani svi midlveri i šta sve već po MUP uputstvu sa sajta. Dodao sve sertifikate u CA store Windowsa. FF odbijen od euprave (a i FF DEV upozorio da sajt ne podržava TLS 1.2), u Edge browseru ne radi, proradilo u... Internet Exploreru 11! 

Sad nemam pojma gde da očekujem to rešenje od poreske.

Nekim čudom proradilo i povezivanje na eporeze (autorizacija pomoću Windows aplikacije, pa redirekt na sajt). Tu nije bilo problema sa FF.

Što se tiče ovogodišnjih rešenja, pojavljuju se u ePorezi aplikaciji.

eporezi.jpg.bf0e6c6a2ef2212f3a680da57c3c8bf6.jpg