Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jedna mapa govori vise od riječi

Featured Replies

jel bilo ovo? krvavi idu samo jakoDimage.jpeg

• Replies 6.3k
  • Views 593.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Rumuni imaju jednu mnogo dobru osobinu kao narod, a to je da ne shvataju sebe previše ozbiljno i nemaju maniju sopstvene veličine i bitnosti, pa shodno tome i ne ganjaju kojekakve mitove i legende. Pr

• Moj bivši šef belgijanac je često ponavljao da je bog izbalansirao tu predivnu zemlju (mora, planine, blagorodno zemljište) tako što je stvorio francuze.

Posted Images

Bosna - multietnicka koegzistencija rolf

Kako se od celog sveta bas na Balkanu zapatio Viber ostaje misterija... ipak je pobednik Turkmenistan sa vintage ICQ-om.

emgx27dneomb1.png

3 hours ago, zorglub said:

Kao da nešto fali...? think fantom

.

Fali, ali to je donekle razumljivo. Obe drzave su imale svoje projekte panslavizma , bez Poljske ili bez Rusije.

Prvo su se kidali dugi niz vekova, drugo jedno vreme u Poljskoj u nekim krugovima rusi nisu ni vidjeni kao sloveni , arijci, vec kao mongoli, pa su i granice panslavizma bile na Dnjepru. A rusima je u to vreme smetala bliskost Poljske s Turskom i katolicizm.

Iako su po genealogiji, pricam po secanju, upravo rusi i poljaci najblizi.

Ovo je vise moderna verzija poljske politike od mora do mora, intermarium.

Meni su bas ovi opisi drzava onako))).

I ne znam kako vama, kako odlicno znam dva slovenska jezika, i sasvim dobro jos nekoliko, uvek me odusevi kad slusam neki od njih koliko su svi izmesani izmedju sebe..

@Hamlet Strašni kako tebi zvuci... Kad slusam poljski, cujem naprimer i srpske reci kojih nema u ruskom naprimer i obrnuto. Isto vazi naprimer i za ukrajinski.

Mislim da se svaki slovenski jezik u osnovi moze savladati veoma brzo.

Nije da ne bi mogao da zamislim panslovenstvo , u nekoj paralelnoj istoriji..

.

42 minutes ago, Shan Jan said:

Kako se od celog sveta bas na Balkanu zapatio Viber ostaje misterija...

Zato što se svaka baba nekako snađe da otkuca Viiiiber na Plej Prodavnici, a ne d'o Bog da joj kažeš da skine Dabljuejčejtiesejpipi.

10 minutes ago, barba said:

Kad slusam poljski, cujem naprimer i srpske reci kojih nema u ruskom naprimer i obrnuto. Isto vazi naprimer i za ukrajinski.

Mislim da se svaki slovenski jezik u osnovi moze savladati veoma brzo.

Nije da ne bi mogao da zamislim panslovenstvo , u nekoj paralelnoj istoriji..

Nisam Hamlet, ali da se ubacim u razgovor. Meni je poljski baš razumljiv, imao sam prilike da divanim sa Poljacima, i lagano sam ih razumeo, puno reči istog korena, jedino im je izgovor nekako bebeći, kao naša deca kad tepaju dok pričaju s_d

Dočim mi je ruski mnogo manje razumljiv na uho, sa Rusima se lakše sporazumevam na engleskom.

Just now, Filozof manijak said:

Nisam Hamlet, ali da se ubacim u razgovor. Meni je poljski baš razumljiv, imao sam prilike da divanim sa Poljacima, i lagano sam ih razumeo, puno reči istog korena, jedino im je izgovor nekako bebeći, kao naša deca kad tepaju dok pričaju s_d

Dočim mi je ruski mnogo manje razumljiv na uho, sa Rusima se lakše sporazumevam na engleskom.

.

U tom kratkom videu bas mnogo reci koje postoje u ruskom a ne postoje u srpskom.

Odlicno si se ukljucio , o tome sam i govorio, jer se meni sve izmesalo u glavi.

Jeste nekako bebeci, i meksi... Svi su meksi. Srpski je pregrub i tvrd. Licno nikako ne mogu da se resim tvrdog akcenta.

Ceski mi je kao pesma, kao i dalmatinski dijalekt.

.

1 hour ago, barba said:

...Srpski je pregrub i tvrd....Licno nikako ne mogu da se resim tvrdog akcenta...

jeste tvrd za ruse, oni ga imitiraju sa: "trrrr...prrrrr...brrrrr", zbog reci kao "trpeza" ili "smrad"

ja isto nisam izgubio akcenat, obicno misle da sam iz pribaltike hihi

@barba Zar nije taj video na panslovenskom?

Ima onaj Poljak koji je ukrstio rečnike svih slovenskih jezika i napravio rečnik gde je usvojena reč koja je ista u najviše jezika, napravio je gramatiku i na yt promoviše da se zapati.

7 hours ago, Shan Jan said:

Kako se od celog sveta bas na Balkanu zapatio Viber ostaje misterija... ipak je pobednik Turkmenistan sa vintage ICQ-om.

emgx27dneomb1.png

Još je veća misterija kako koriste ICQ.

20 minutes ago, JozoMujica said:

Još je veća misterija kako koriste ICQ.

Turkmenistan je teska diktatura bolesnih ludaka, mislim da su u mnogim stvarima ludji od Severne Koreje. Ne bi me cudilo da se vrhovnom vodji svideo ICQ i naredio da se samo to koristi.

7 hours ago, barba said:

Jeste nekako bebeci, i meksi... Svi su meksi. Srpski je pregrub i tvrd. Licno nikako ne mogu da se resim tvrdog akcenta.

Ceski mi je kao pesma, kao i dalmatinski dijalekt.

Neverovatno je koliko je nas jezik grub. Ja tacno vidim na facama stranaca kad pricam engleski da imaju osecaj ko eksere da im zakivam u glavu. Meni je najsladji ceski, bar sto se tice reci, zvuce ko kad tepas deci wub

1 hour ago, Tihajeza said:

@barba Zar nije taj video na panslovenskom?

Ima onaj Poljak koji je ukrstio rečnike svih slovenskih jezika i napravio rečnik gde je usvojena reč koja je ista u najviše jezika, napravio je gramatiku i na yt promoviše da se zapati.

.

👍

Tacno, u pravu si i hvala. To je razlog za haos u glavi dok slusam a ne razumem zasto))).

.

5 hours ago, banecare1 said:

jeste tvrd za ruse, oni ga imitiraju sa: "trrrr...prrrrr...brrrrr", zbog reci kao "trpeza" ili "smrad"

ja isto nisam izgubio akcenat, obicno misle da sam iz pribaltike hihi

.

Mislim da je to vise zbog nase ekavice, i pregrubih ch i dzh, jos sa beogradskim izgovorom to zvuci tacno onako kako je Shan opisao)).

Zato , izmedju sto ljudi tacno nabodem srbina. Sa suprugom u Ashanu prodje lik pored mene pricajuci ruski, i kazem Mashi " Ovaj je srbin"... " Ma daj? ".. Ispostavi se lik iz Kragujevca.

23 minutes ago, Shan Jan said:

Pricam engleski da imaju osecaj ko eksere da im zakivam u glavu. Meni je najsladji ceski, bar sto se tice reci, zvuce ko kad tepas deci wub

.

Najbolji opis koji sam cuo))).. Moj engleski trpi dosta, postoje situacije na zapadu kad ne mogu u trenutku da se prebacim na engleski, u glavi..vise ne znam ni na kom jeziku razmisljam.

I onda upadam u prilicno komicne situacije.))

.

Imam teoriju da je naš tvrd izgovor zato što smo mi (današnji Srbi) velikim delom, ako ne i većinski - Dinaroidi, sa slovenskom glazurom preko.