October 10, 2025Oct 10 Hm, ovo bi značilo da je u Srbiji pretpostavljam prvi engleski a drugi španski? Ko kod nas uči španski i zašto? Logičniji bi mi bili nemački, francuski, italijanski, mađarski, pa i kineski i ruski nego - španski.
October 10, 2025Oct 10 6 minutes ago, JozoMujica said:Hm, ovo bi značilo da je u Srbiji pretpostavljam prvi engleski a drugi španski? Ko kod nas uči španski i zašto? Logičniji bi mi bili nemački, francuski, italijanski, mađarski, pa i kineski i ruski nego - španski. Mislim da je van skola spanski ubedljivo najpopularniji ali jeste cudno kad se zna da se u skolama uglavnom uce ovi drugi jezici. Mada, na mapi je i engleski zvanicno drugih najpopularniji jezik u USA...
October 10, 2025Oct 10 1 hour ago, Shan Jan said:Mislim da je van skola spanski ubedljivo najpopularniji ali jeste cudno kad se zna da se u skolama uglavnom uce ovi drugi jezici. Mada, na mapi je i engleski zvanicno drugih najpopularniji jezik u USA...Jao! Zaboravio sam španske serije...
October 10, 2025Oct 10 1 hour ago, JozoMujica said:Hm, ovo bi značilo da je u Srbiji pretpostavljam prvi engleski a drugi španski? Ko kod nas uči španski i zašto? Logičniji bi mi bili nemački, francuski, italijanski, mađarski, pa i kineski i ruski nego - španski. zato što je drugi najpopularniji jezik na svetu?
October 10, 2025Oct 10 Just now, Pokojni Ruxin said:zato što je drugi najpopularniji jezik na svetu?Šta u ovom slučaju znači "popularno"? Moderno je govoriti ga? Govori ga najviše ljudi na svetu?
October 10, 2025Oct 10 govori ga najviše ljudi. posle kineskog, a pre engleskog.moja neka logika je da ako znaš španski i engleski možeš da se snađeš skoro pa bilo gde na planeti. naravno da je korisniji od mađarskog i nemačkog Edited October 10, 2025Oct 10 by Pokojni Ruxin
October 10, 2025Oct 10 2 minutes ago, Pokojni Ruxin said:govori ga najviše ljudi. posle kineskog, a pre engleskog.moja neka logika je da ako znaš španski i engleski možeš da se snađeš skoro pa bilo gde na planetiAko pogledaš ove mape, videćeš da Srbi ne odlaze da žive masovno u zemlje gde je španski u većini. Pitam za prosečnog korisnika Duolinga iz Srbije koji pretpostavljam da uči jezik radi posla ili jer planira da se nastani u nekoj od zemalja gde je španski dominantan jezik.Ovo su ti Srbi u svetu:a ovo zemlje u kojima je španski službeni jezikNema baš nekog preklapanja.
October 10, 2025Oct 10 na duolingu (kojeg mrzim i planiram da batalim) sam uzeo da učim prvo španski iz navedenih razloga. kako ostali, nemam pojma. Edited October 10, 2025Oct 10 by Pokojni Ruxin
October 10, 2025Oct 10 1 minute ago, Shan Jan said:Ja znam tonu cura koje su ucile spanski, eto tako, ne zbog posla.17 minutes ago, JozoMujica said:Jao! Zaboravio sam španske serije...
October 10, 2025Oct 10 45 minutes ago, Shan Jan said:Ja znam tonu cura koje su ucile spanski, eto tako, ne zbog posla.
October 10, 2025Oct 10 2 hours ago, JozoMujica said:Ako pogledaš ove mape, videćeš da Srbi ne odlaze da žive masovno u zemlje gde je španski u većini. Pitam za prosečnog korisnika Duolinga iz Srbije koji pretpostavljam da uči jezik radi posla ili jer planira da se nastani u nekoj od zemalja gde je španski dominantan jezik.Ovo su ti Srbi u svetu:a ovo zemlje u kojima je španski službeni jezikNema baš nekog preklapanja.Moj klinac "uči" španski na Duolingu. To mu je sam Duolingo ponudio jer je setovan za USA tržište gde je španski postao praktično drugi jezik u zemlji, a on je uzeo tako bezveze. Da mu je ponudio npr. italijanski, on bi učio italijanski.Drugi razlog može biti što je španski veoma lak jezik za učenje, lakši možda i od engleskog, a uz to i relativno melodičan. Zamisli da uzmeš da učiš mađarski ili turski i maltretiraš samog sebe tako.
October 10, 2025Oct 10 Moj klinac je izabrao Spanski da uci kao drugi jezik u osnovnoj, Pola odeljenja uzelo Nemacki, pola Spanski i jedan klinac ... Ruski. U drugim skolama u gradu drugi jezik je Nemacki i to je to.