September 19, 2025Sep 19 56 minutes ago, johan nagel said:Замисли Њујорк лепши од Фиренце или Санкт ПетербургаNe znam za SP, ali od Firence je mnogo lepsi i tu ne mislim na zgrade.
September 19, 2025Sep 19 On 18. 9. 2025. at 20:32, bags said:U Republici Irskoj hoce ustanak da naprave zbog cene nekretnina ali sledeci grafik pokazuje da Republika Irska spada medju drzave koje manje izdvajaju na nekretnine, kada se poredi sa prosecno zaradom, u odnosu na druge evropske zemljeGermanske zemlje bas deru sa nekretnianama. Srbija nije isto povoljna. Edited September 19, 2025Sep 19 by Emerald
September 19, 2025Sep 19 5 hours ago, Кристофер Лумумбо said:Ne znam za SP, ali od Firence je mnogo lepsi i tu ne mislim na zgrade.Pa glupo je porediti NY i Firencu, ko da porediš Beograd i Trgovište (ne mislim po lepoti, nego po veličini i vajbu).Bio sam u velikoj većini ovih gradova. Pariz je i dalje najlepši, naročito u svojoj kategoriji ogromnih megalopolisa, čak nije ni contest.
September 19, 2025Sep 19 ne priznajem listu bez lisabonai tajpeja sto se tice ove liste, bio u 14 gradova, jos dva aerodoma i u dva grada po pola dana samo u tranzitu, to ne racunam. najvise volim berlin al ne mogu da kazem da je objektivno najlepsi, meni je najlepsi.zacudjujuce LA mi se vise dojmio od njujorka, iako bi po afinitetima i nekoj elementarnoj logici poznavajuci samog sebe trebalo da bude skroz obrnuto. LA mi je bas grad propustenih prilika, sjaja i ocaja, jezivih razlika, mulholand drajv mi je posle obilaska eleja postao jos 10 puta bolji film. njujork s druge strane kao da zivi od stare slave i da reciklira sopstvenu istoriju za turiste, bar menhetn mi je ostavio takav utisak. mada, serem, super mi je bilo, ali nisam otkinuo.venecija mi je dosadna do bola. mislim da bi mi se madrid vise dopao od barselone. u firenci sam stajao ispred davida 45 minuta i gledao ga iz svih uglova i suze mi isle. najbolje umetnicko delo koje sam video u zivotu, racunam i muziku i filmove, sve. bukvalno kao da ce da se pomeri i progovori. ali grad ko grad, sta znam. ne volim tolko gradove muzeje.kopenhagen mi je bio kul ali bas davno je bilo, secam se kristijanije i one kraljevske garde da sam im preblizu prisao i onda je jedan podigo pusku naglo i stavio uz rame, odseko sam se parizu sam dao sansu 3-4 puta i nikako da kliknemo, a zeleo bihbec sam zavoleo zbog viennala, bas bude super tokom festivala i u to doba godine. ali ovako kad bih dosao van konteksta festivala, ne znamvoleo bih da vidim marakesh i peking.
September 19, 2025Sep 19 Meni npr LA apsolutni shithole. NY je NY, specifičan, ni izbliza najlepši, ali intimidating kao nijedan drugi grad, kao da si konstantno high tamo, na nekoj velikoj žurci, pogotovo u Central Parku. Nažalost, nisam bio u Čikagu, za kojeg svi kažu da je lepši od NY. Od američkih gradova, Boston je super kul.Ali jbg ja volim muzeje gradove i Evropa mi rula i rulaće zauvek. Zato volim i Piter i Prag i Rim (koji je na visokom drugom mestu) i, naravno, Pariz. Ja bih voleo da vidim Manaus, Belem i Buenos Aires. Kako sad stoje stvari, izgleda da ću pre tamo nego u Chicago ili New Orleans.
September 19, 2025Sep 19 Bio u 20, najlepsi mi Rim. Za drugo mesto se tuku Njujork, Pariz, Prag i Venecija.
September 19, 2025Sep 19 7 minutes ago, Ivo Petović said:Meni npr LA apsolutni shithole. NY je NY, specifičan, ni izbliza najlepši, ali intimidating kao nijedan drugi grad, kao da si konstantno high tamo, na nekoj velikoj žurci, pogotovo u Central Parku.generalno je meni trip sa tim velikim americkim gradovima sto sam ih toliko puta video na filmovima i u serijama i na jutjub klipovima da imam konstantni deja vu i malo se osecam ko u filmu. sve je nekako unapred poznato i nacin na koji ti se obracaju ljudi u kaficu i svadje kojima prisustvujes na ulici. al to je sad vec druga tema.
September 19, 2025Sep 19 Meni je Lisabon od EU gradova na prvom mestu. Generalno, Spanija i Portugal su zemlje gde bih mogao da zivim. Madrid je lepsi grad od Barse, ali nema more i odmah je minus. Van EU su NYC i Tokio.
September 19, 2025Sep 19 1 minute ago, Tsai said:generalno je meni trip sa tim velikim americkim gradovima sto sam ih toliko puta video na filmovima i u serijama i na jutjub klipovima da imam konstantni deja vu i malo se osecam ko u filmu. sve je nekako unapred poznato i nacin na koji ti se obracaju ljudi u kaficu i svadje kojima prisustvujes na ulici. al to je sad vec druga tema.Moraš malo da švrljaš po neuobičajenim mestima. : ) Ja sam jednom čekao onaj njihov greyhound koji je kasnio 2 sata, jer se ispostavilo da se vozač razboleo, pa su po stanici pitali da li neko od putnika zna da vozi bus. Srbija na steroidima.Da ne pričam kako sam se vozio kineskim prevoznikom od kineske četvrti u Bostonu do kineske četvrti u NY. Drug i ja, sa 50 Kineza koji svako malo povraćaju u klonji busa. Mislim da to nikad neću zaboraviti dok sam živ.Tokio je sličan NY u nekoj meri, čak i ta čuvena Shibuya poprilično podseća na Times Square. Ali mislim da je Japan država gde definitivno ne bih mogao da živim. Ako ne Srbija, onda samo ex Yu (tj Slovenija i Istra) i Mediteran (Španija, Italija, Francuska). To su realno najbolja mesta za život i dalje. Šta god svi pričali, maše poentu.
September 20, 2025Sep 20 Pariz je usminkaniji, ljudi su bolje obuceni, kolicina lepih zgrada, trgova i ulica je neverovatna, ali je grad i malo repetitivan u svom izgledu. Mnogi trgovi i avenije bi mogle da budu u bilo kod od 20 arondismana. Rim je u tom smislu dosta ludji, sa npr. onim ⁵srednjovekovnim nadogradnjama rimskih pozorista (videti npr. Circo Marcello). Samo u takvom gradu je moglo da se desi da Sergio Leone i Enio Morricone idu zajedno u isti razred u osnovnoj.
September 20, 2025Sep 20 Jeste ludji, ali sa Parizom se lakše povezati istorijski. Onaj Trg gde je Igoova kuća (da ne guglam sad pijan ime), sve te ulice, osetiš se kao da si student na barikadama i da si bitan. Pikaso, Šopen, Orsej i impresionisti gde sam jedini put imao momenat potpunog divljenja prema jednoj slici (Moneovoj)....Ne možeš baš u Rimu da se povežeš sa Oktavijanom ili Trajanom toliko. Daleko su.
September 20, 2025Sep 20 Bio sam u 8 gradova sa liste... na koju foru je ona Kaludjerica na steroidima zvana Atina jedan od najlepsih gradova Meni je ubedljivo prva Firenca, ako izuzmemo to sto se saplices o turiste.Kada bih birao gradic za zivot, samo Nafplio.
September 20, 2025Sep 20 Na listi nedosaje Siena i Dubrovnik recmo verovatno su premali da bi je neko stavio... Koji kurac Dubai i slicna staklena cuda, kad vidis nesto sto je napravlheno pre 500+ godina, pa odrzavano, pa lepo...Jebale ih takve liste...