September 26, 2025Sep 26 6 minutes ago, Amos said:Ok su Rumuni, pametan svet, daleko od naše uobražene Yugo vizije njih.Velika kultura koju smo skloni da potcenjujemo. Jonesko, Tristan Cara, Sioran, Elijade, Brankusi, a ima ih jos.
September 26, 2025Sep 26 https://x.com/stats_feed/status/1971683194429989183 Edited September 26, 2025Sep 26 by vememah
September 27, 2025Sep 27 4 hours ago, Amos said:Ne samo da ih je puno nego imaju najrazličitije subkulture tamo. Tipa prosjaci ispred Billa i Sparova su iz rumunskog prosjačkog esnafa, pa onda velika grupa pankera skvotera. Ok su Rumuni, pametan svet, daleko od naše uobražene Yugo vizije njih.Uobražena Yugo vizija je imala smisla za vreme Jugoslavije gde smo imali razloge za uobraženost. Ja sam 80-ih bio u Brašovu i Bukureštu i bilo mi je kao klincu jasno zašto su Jugosi mogli biti uobraženi. Bili smo dva sveta.Bukurešt danas ima 50k+ EUR GDP, Beograd sa svim svojim Poršeima i neiživljenim kompleksaškim kurcima ima 18k. Toliko o tome da ti EU nije u interesu, ako si pametan. Inače da, pametan svet, mnogo manje nervozan i opterećen mržnjom nego ovde. No, sama činjenica da je jedan populistički naci pajac zamalo uzeo vlast tamo (i to protiv naučnika), govori u prilog a) značaja populističke propagande b) obima ljudske gluposti i podložnosti propagandi c) Mile i Slavica su univerzalni
September 27, 2025Sep 27 3 hours ago, Ivo Petović said:Bukurešt danas ima 50k+ EUR GDP, Beograd sa svim svojim Poršeima i neiživljenim kompleksaškim kurcima ima 18k.IMF kaze™ rumunija $49k gdp ppp per capitasrbija $33k
September 27, 2025Sep 27 5 hours ago, Ivo Petović said:Uobražena Yugo vizija je imala smisla za vreme Jugoslavije gde smo imali razloge za uobraženost. Ja sam 80-ih bio u Brašovu i Bukureštu i bilo mi je kao klincu jasno zašto su Jugosi mogli biti uobraženi. Bili smo dva sveta.Bukurešt danas ima 50k+ EUR GDP, Beograd sa svim svojim Poršeima i neiživljenim kompleksaškim kurcima ima 18k. Toliko o tome da ti EU nije u interesu, ako si pametan.Inače da, pametan svet, mnogo manje nervozan i opterećen mržnjom nego ovde. No, sama činjenica da je jedan populistički naci pajac zamalo uzeo vlast tamo (i to protiv naučnika), govori u prilog a) značaja populističke propagande b) obima ljudske gluposti i podložnosti propagandi c) Mile i Slavica su univerzalniE nek' si mi objasnio
September 27, 2025Sep 27 meni su stariji pričali da se u rumuniji 60-tih i 70- tih bolje živelo nego kod nas, a onda je čaušesku rešio da vrati sve strane dugove, pa je doveo narod na ivicu gladi, zimi su grejali stanove na 16C itd, nešto kao što je bilo kod nas tokom nepravednih i ničim izazvanih sankcija
September 27, 2025Sep 27 51 minutes ago, gone fishing said:meni su stariji pričali da se u rumuniji 60-tih i 70- tih bolje živelo nego kod nasZa Rumuniju ne znam, ali neke statistike iz vremena 1945-1990 kazu da su i DDR i Cehoslovacka i Madjarska bile ekonomski jace od Jugoslavije. Pretpostavljam i Poljska bar u nekim periodima. Ali, dva faktora uticu na percepciju da je "u Jugoslaviji bilo bolje". Prvo, povezanost sa zapadom i nesto manje represivan rezim. Drugo, ipak kakva takva konvergencija, jer i ako su ekonomski bile jace, razlika je bila dosta manja nego pre Drugog svetskog rata.
September 27, 2025Sep 27 Разлика између Србије и Румуније је још и мала кад сагледаш све околности. Од нашег крвавог распада Југославије, санкција и општег расула, поновних сукоба на КиМ, бомбардовања, масовних демонстрација, 5. октобра, убиства премијера, разлаза са Цг, дефинитивног отцепљења и сталних тензија око Косова, пљачкашких приватизација и сад већ 13 година ове мафије на власти.. Дугачка је листа, добро и постојимо.Они за то време славе пунолетство (преко везе) у ЕУ и гурају полако. На страну што су доста већа земља, са 3х већим бројем становника, излазом на море итд О Бугарима тек шта рећи, црна рупа ЕУ буквално
September 27, 2025Sep 27 neka je bugarska crna rupa u EU ali srbija je sa sve kosovom crna rupa u evropi.prestanimo da gledamo preko plota.
September 28, 2025Sep 28 On 26. 9. 2025. at 9:44, ultra plasticni said:nisam znao da ima ovoliko rumuna u austrijiMeni se pak čini da Albanaca ima mnogo više od ovih 29k.
September 29, 2025Sep 29 8 hours ago, Ayatollah said:LA county is a big ass countyJbg, postovao si county a ne grad vs grad