Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Deutschland

Featured Replies

On 10. 3. 2026. at 20:14, Mel said:

Ozempic/ Novo Nordisk. Dok ih ne pojedu genrics i ostale alternative.

Ne zaboravi da gomila para koja ide za razvoj vojne industrije u Ukrajini ode preko Danske.Sam Danski doprinos Nato ide na Danski model tako da kuma dala kuma i uzela i ovde vazi.Gomila vojnih preduzeca koja ne proizvodi nista ima sediste u Danskoj i ceka kraj rata da krenu punom snagom u radne pobede.

https://odessa-journal.com/597-million-euros-in-investments-how-the-danish-model-strengthens-ukraines-defense-industry

• Replies 3.3k
  • Views 327.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @zorglub Vrlo zanimljiv grad, univerzitetski centar. Ima imigranata, uglavnom bledolikih, ex SSSR ima i Balkanaca. imaju Vijetnamce jos iz vremena DDR. Imaju fabrika, nov stadion.Vlasnik Red Bu

• jedna zanimljivost, za ove koji ne prate   trenutno na ZDFu, uživao u studiju, kandidati iz svih većih partija, njih 8, komentarišu rezultate i lepo i civilizovano diskutuju o daljim koracim

Posted Images

Pošto se ovde malo rasplamsala diskusija o EV u Nemačkoj, da dodam i ja moja 2 centa, a to je da je nemačko društvo kada su automobili u pitanju opšte gledano veoma konzervativno. Odnosno pitanje automobilizma je praktično identitesko pitanje, nešto kao oružja u US.

To sam i lično doživeo, imamo kuću na selu sa solarnim panelima a proizvodnjom vraćamo dosta struje u mrežu koja se otkupljuje za smešne pare pa sam odlučio da višak struje koristim na bolji način. U oktobru prošle godine sam uzeo EV, i odmah je krenula priča kako to ništa ne valja, popravke su skupe (jesu ali mnogo ređe nego na SUS), "sporo se puni" (ionako stoji auto u garaži dobrim delom dana pa se dopuni sve bez problema), "nema emocije" (brate uživam u tišini i bez vibracija motora dok vozim), kao nisu dugotrajne baterije itd itd. I pored toga što u selu ima masa ljudi koji voze 10 godina stare bmw i3 bez problema. Krajnji bilans je da je u lošim mesecima (bez sunca, veća potrošnja itd) od oktobra do sada potrošnja bila takva da punjenjem kod kuće plaćam oko 35% onoga što bi plaćao gorivo a to je ozbiljna suma pošto mesečno prelazim oko 3k km autom, sada kada bude bilo više sunca moćiću da punim za džaba.

Naravno ovo je sve anegdota, ali u tom istom selu se "mlađi" mnogo lakše prebacuju na EV i da je tu skepsa minimalna, dok su ovi stariji od 60+ veoma dogmatični po tom pogledu. Pa i pored toga je kvota EV po ruralnoj nemačkoj značajno skočila i dalje raste s obzirom da svako može tu kod kuće da puni za razliku od grada.

I još jedan veoma bitan faktor, ovde je javno punjenje relativno skupo, i dalje jeftinije nego gorivo ali dosta skuplje nego kao kod kuće. Da bi dobio povoljne cene treba uzeti na primer pretplatu kod nekog operatera, na primer najmasovniji su punjači operatera EnBW, tu kilovat košta do skoro 90 centi, a sa pretplatom od 12 eur mesečno onda košta 39 centi po kilovatu itd. Ali onda si vezan za tog jednog operatera. U Skandinaviji, Holandiji, Francuskoj, Italiji itd. toga nema u takvoj formi i može se relativno jeftino puniti.

Edited by Boycie

S obzirom da DE ima 50 miliona automobila od toga 2 miliona EV, sretno sa jeftinijim punjenjem od SUS-a ako/kada dostignete udio 50-50. Porsche je agresivno krenuo u tom pravcu pa je dropnuo.

Danske je "mala" demografski zemlja, slinca Irskoj, ali ima puno domacih preduzeca u svetskom vrhu. Izuzetno razvijena farmacija, poljoprivreda, vetrogeneratori,, igracke, sektor usluge u pomorstvu-Maersk, za tako malu zemlju to je ogromno. To su sve domaca, danska, preduzeca koja drugacije gledaju na Dansku nego li kada dodje strano preduzece. Danska ima najbolji standard u Evropi kada se gledaju plate i cene, paritet kupovne mociu, bolji od Svajcarske.

Dacu poredjenje Danske i Republike Irske(koja takodje spada mefju top 5-6 po standardu u Evropi).

Irska mnogo zavisi od stranih preduzeca, tzv. multinacionalke(Google, Apple, Pfizer, Microsoft, Johnson&Johnson., Intel..)ali da bi ta preduzeca radila u Irskoj a ne otisla u npr. Dansku, Irska mora nesto da im ponudi sto Danske ne nudi. To su npr. nizi porezi na zarade od Danske ili Nemacke. Tako bruto plata u Danskoj, koju placa poslodavac(njega ne zanima neto, to vazno radniku, zaposlenom), iznosi skoro 7000 evra dok je Republici Irskoj 4300 evra. Dok je u neto plati razlika znacajno niza, oko 1000 evra jer su porezi u Irskoj znacajno manji od Danske.

Irska to moze jer nije clanica nato-a pa malo izdaje za vojsku, kao sto ni zdravstvo nije na nivou Danske.

Danski model je bolji od Irskoj jer kada je bila kriza 2008-09, a ona u kapitalizmu uvek dodje, prirodni ciklus, Danska je prosla mnogo bolje od Irske jer strana preduzeca bas briga za Irsku ako nemaju zaradu. Sa druge strane danska preduzeca se drugacije ponasaju u Danskoj, oni ce pre "seci" ulaganja van Danske nego li u Danskoj, izedju ostalog i zbog pritiska danske politike.

Nemacka vlast razmatra da krene u frkaovanje gasa u Nemackoj, sto je zakonski zabranjeno

Germany advised to lift fracking ban over Iran energy crisis

Germany should consider allowing fracking to bring down energy prices and reduce dependencies highlighted by the war in Iran, according to a group of advisers to Economy Minister Katherina Reiche.

...

"One option would be to allow gas extraction, for example through fracking, and to seriously consider reducing dependence on foreign suppliers," they wrote.

Fracking has been banned in Germany since 2017 due to its environmental risks, with the country's environment agency highlighting a potential chemical contamination of groundwater.

https://www.yahoo.com/news/articles/germany-advised-lift-fracking-ban-111423835.html

Ako, to i treba. Samo nisam siguran da imaju rezerve dovoljne za njih. Ali svaka kap znači u vreme krize.

@mackenzie

Zašto onda francuska ekonomija ne cveta? I zašto im je udeo proizvodnjeu BDP-u skoro duplo manji od nemačkog? Da ne bude zabune, mislim da je gašenje nuklearki tj. odustajanje od nuklearne energije glupo, ali ne čini mi se da je to razlog nemačke ekonomske i industrijske krize.

@askeladden

Mislim da to nema veze, jer ne uključuje nikakvu proizvodnju, samo je presipanje iz šupljeg u prazno. Onaj grafik prikazuje samo ono što izađe iz fabrike u granicama te države.

@Venom

Ali Danska nije imala drastično manju proizvodnju pre 10 godina. Sve njihove najveće firme koje verovatno imaju preko 90% udela u ukupnoj proizvodnji su u proseku stare verovatno 80 godina, uključujući i taj NN. I ne može samo rast NN-a da ima toliki uticaj. A i mislim da se Ozempic u Evropi ne prodaje po ceni kao u US, a da se ovaj za US tamo pravi ili u Irskoj, pa se ovde i ne prikazuje. Sve danske firme imaju proizvodne lokacije po Evropi i svetu. I Nemačkoj. Nije ni BDP dobar pokazatelj, oni su imali ogroman rast proizvodnje u periodu od 2021-2023 dok im je rast BDP-a bio ravan. A njihov udeo proizvodnje u BDP-u je skoro isti kao u Nemačkoj.

I nije samo Danska, slično je i sa Poljskom, koja takođe nema nuklearke, ima skupu energiju, nema toliko jaku faramceutsku industriju. Ono što sigurno pravi razliku je automobilska industrija, koju ni Danska ni Poljska nemaju. Ali s druge strane, ako se gleda prozivodnja automobila po glavi stanovnika, Španija je otprilike egal sa Nemačkom, dok su Češka i Slovačka ispred. Iako niko od njih nema sjajne rezultate, svi su iznad Nemačke po rastu proizvodnje (ili slabijem opadanju).

Ne mogu da kažem da znam sve razloge, ali prilično sam siguran da se ne može kriviti samo ovo ili samo ono ili reći da sigurno ne bi bilo tako da se nisu odrekli ruskog gasa ili nuklearki.

Zanimljiv podatak je da je u Nemačkoj pre 20 godina postojala proizvodnja RAM memorje, ali tad nije bilo toliko isplativo. Davali su neke subvencije, ali su odustali. Deo tog znanja je kasnije kupljen (Kanada ili US), pa preprodat u Kinu, uglavnom današnjem CXMT-u, u koji je kineska država uložila (subvencionisala) oko 10x više nego Nemačka (čini mi se i Španija sa njima) tada. I danas imaju najtraženiju robu na svetu koju mogu da prodaju po kojoj god hoće ceni. I možda bitnije, ne zavise od trećih zemalja (Koreja, USA, Kina/Tajvan), kao Nemačka. Naravno, danas se opet u Nemačkoj priča o navodnom pokretanju proizvodnje, ali osim što od toga nema ništa, sada bi trebalo da ulože bar 100x više, bukvalno, od onoga što im je bilo previše pre 20 godina.

Da, pravi se u Atloni, sredisnji deo Republike Irske. A sada NN planira veliki pogon u okolini Dablina, veliko ulaganje, gde ce se praviti tablete za mrsavljenje. Jedan od razloga je taj sto su u Republici Irskoj znatno nize bruto zarade, sto je vazno poslodavcu.

Ali to ne znaci da se ne proizovdi u Danskoj takodje, plus sto je dosta razvojnih odeljenja u Danskoj, skuplja radna mesta. Inace je poljoprivreda u Danskoj veci izvoznik od farmacije.

Primera radi, Danska manje izvozi od Republike Irske, mislim da R. Irska samo farmaceutskih proizvoda izveze koliki je celi danski izvoz, ali veliki profiti u Irskoj se puno "izvlaci" ili samo "provlaci" jer strana preduzeca novac preraspodeljuju van Irske. Dok je u Danskoj drugacije jer ima koncetraciju domacih preduzeca, tako NN profit od riskih pogona cesto prebaci na razvoj i podela profita u Danskoj.

Edited by Emerald

44 minutes ago, Emerald said:

Da, pravi se u Atloni, sredisnji deo Republike Irske. A sada NN planira veliki pogon u okolini Dablina, veliko ulaganje, gde ce se praviti tablete za mrsavljenje. Jedan od razloga je taj sto su u Republici Irskoj znatno nize bruto zarade, sto je vazno poslodavcu.

Ali to ne znaci da se ne proizovdi u Danskoj takodje, plus sto je dosta razvojnih odeljenja u Danskoj, skuplja radna mesta. Inace je poljoprivreda u Danskoj veci izvoznik od farmacije.

Primera radi, Danska manje izvozi od Republike Irske, mislim da R. Irska samo farmaceutskih proizvoda izveze koliki je celi danski izvoz, ali veliki profiti u Irskoj se puno "izvlaci" ili samo "provlaci" jer strana preduzeca novac preraspodeljuju van Irske. Dok je u Danskoj drugacije jer ima koncetraciju domacih preduzeca, tako NN profit od riskih pogona cesto prebaci na razvoj i podela profita u Danskoj.

Bukvalno su imali vidljive pikove u prihodu drzave kad je krenuo Ozempik.

Nisam naravn ni rekla da je to jedino sto imaju.

Ali bilo je preznacajno za vanredno dobru fin situaciju tamo zadnjih nekoliko godina.

3 hours ago, Engineer said:

Zašto onda francuska ekonomija ne cveta? I zašto im je udeo proizvodnjeu BDP-u skoro duplo manji od nemačkog?

Razlog tome su ogromni troškovi doprinosa, veoma jakih sindikata, kao i poslovna kurcobolja radne snage.

10 hours ago, mackenzie said:

S obzirom da DE ima 50 miliona automobila od toga 2 miliona EV, sretno sa jeftinijim punjenjem od SUS-a ako/kada dostignete udio 50-50. Porsche je agresivno krenuo u tom pravcu pa je dropnuo.

Isuse koliko nemača pojma ima pa je kliknulo na like.

9 hours ago, Engineer said:

Ako, to i treba. Samo nisam siguran da imaju rezerve dovoljne za njih. Ali svaka kap znači u vreme krize.

@mackenzie

Zašto onda francuska ekonomija ne cveta? I zašto im je udeo proizvodnjeu BDP-u skoro duplo manji od nemačkog? Da ne bude zabune, mislim da je gašenje nuklearki tj. odustajanje od nuklearne energije glupo, ali ne čini mi se da je to razlog nemačke ekonomske i industrijske krize.

@askeladden

Mislim da to nema veze, jer ne uključuje nikakvu proizvodnju, samo je presipanje iz šupljeg u prazno. Onaj grafik prikazuje samo ono što izađe iz fabrike u granicama te države.

@Venom

Ali Danska nije imala drastično manju proizvodnju pre 10 godina. Sve njihove najveće firme koje verovatno imaju preko 90% udela u ukupnoj proizvodnji su u proseku stare verovatno 80 godina, uključujući i taj NN. I ne može samo rast NN-a da ima toliki uticaj. A i mislim da se Ozempic u Evropi ne prodaje po ceni kao u US, a da se ovaj za US tamo pravi ili u Irskoj, pa se ovde i ne prikazuje. Sve danske firme imaju proizvodne lokacije po Evropi i svetu. I Nemačkoj. Nije ni BDP dobar pokazatelj, oni su imali ogroman rast proizvodnje u periodu od 2021-2023 dok im je rast BDP-a bio ravan. A njihov udeo proizvodnje u BDP-u je skoro isti kao u Nemačkoj.

I nije samo Danska, slično je i sa Poljskom, koja takođe nema nuklearke, ima skupu energiju, nema toliko jaku faramceutsku industriju. Ono što sigurno pravi razliku je automobilska industrija, koju ni Danska ni Poljska nemaju. Ali s druge strane, ako se gleda prozivodnja automobila po glavi stanovnika, Španija je otprilike egal sa Nemačkom, dok su Češka i Slovačka ispred. Iako niko od njih nema sjajne rezultate, svi su iznad Nemačke po rastu proizvodnje (ili slabijem opadanju).

Ne mogu da kažem da znam sve razloge, ali prilično sam siguran da se ne može kriviti samo ovo ili samo ono ili reći da sigurno ne bi bilo tako da se nisu odrekli ruskog gasa ili nuklearki.

Zanimljiv podatak je da je u Nemačkoj pre 20 godina postojala proizvodnja RAM memorje, ali tad nije bilo toliko isplativo. Davali su neke subvencije, ali su odustali. Deo tog znanja je kasnije kupljen (Kanada ili US), pa preprodat u Kinu, uglavnom današnjem CXMT-u, u koji je kineska država uložila (subvencionisala) oko 10x više nego Nemačka (čini mi se i Španija sa njima) tada. I danas imaju najtraženiju robu na svetu koju mogu da prodaju po kojoj god hoće ceni. I možda bitnije, ne zavise od trećih zemalja (Koreja, USA, Kina/Tajvan), kao Nemačka. Naravno, danas se opet u Nemačkoj priča o navodnom pokretanju proizvodnje, ali osim što od toga nema ništa, sada bi trebalo da ulože bar 100x više, bukvalno, od onoga što im je bilo previše pre 20 godina.

Proizvodnja memorije je Infineon, i dalje postoje. To je bio deo inicijative Silicon Saxony, dosta proizvođača se smestilo u okolinu Drezdena. Osim njih je tu bio AMD npr. AMD je prodao proizvodnju u celom svetu, ali i dalje su tamo kao Global Foundries. Intel je trebalo da pokrene proizvodnju i uloži velike pare (20+ milijardi), ali to je trenutno na ledu. Taiwan Semi je međutim prisutan i još mnogo manjih proizvođača.

Služiš se logikom, ali ona nije dovoljna. Nisam napisao da Danska nema industriju i da nemaju velike firme (kao i stare) ali ne bi me čudilo da je proporcionalno broju stanovnika nemačka proizvodnja i dalje iznad Danske bez obzira na rast odnosno pad. Pogledaj npr. auto industriju, iako u krizi, i dalje jedna od najvećih na svetu, dok Danska u principu ne postoji. Dakle moraju da se pogledaju brojke koja je bila početna tačka i onda izvlače zaključci.

Infineon postoji, i mnogi drugi, ali je sve to daleko od onoga što Nemačkoj i Evropi treba, i što je moglo da bude. Da su bili malo pametniji i planirali dugoročno.

Nemačka ima solidno veći udeo radne snage u proizvodnji od Danske, ali i to opet samo po sebi ne znači mnogo. U teoriji to bi trebalo da daje više prostora za rast, ali Poljska je isto tu, možda i malo više, pa i dalje raste.

8 hours ago, dragance said:

Razlog tome su ogromni troškovi doprinosa, veoma jakih sindikata, kao i poslovna kurcobolja radne snage.

Nemoj tako, nemaju vremena ni da spavaju

The French sleep 6:50 on average: “Capitalism produces exhaustion, then sells solutions”

In fifty years, the French have lost 1 h 30 sleep. They are now sleeping 6:50 a.m. per night on average, fourteen minutes less than in 2024

Edit: ovo sam zaboravio, a zbog toga sam došao na temu

Report: Internal chats prove cooperation between the EPP and right-wing parties

The group of the CDU and CSU in the European Parliament cooperates much more closely with the AfD and other right-wing parties than previously known, according to the news agency dpa.

Edited by Engineer

Ne razumem trenutno šta je tema. Tvoje pitanje je bilo kako je moguće da Danska ima toliko rast. Odgovor je bio, manja zemlja, eksponencijalni rast jedne kompanije koja je u tom segmentu jedan od lidera na svetu i ono što sam ja dodao, da je upitno gde su bili i jedni i drugi pre 10 godina. Novo je pre godinu i po kupio Catalent za 15 milijardi, da bi povećali kapacitete za proizvodnju glp1 lekova. Poslednjih godina su bili u modu da maltene štampaju pare.

Bili su na sličnom nivou pre 10 godina. Nije bilo većih promena ni kod jednih ni kod drugih 50 godina unazad. Nije bilo ništa specijalno novo i neviđeno ni kod jednih ni kod drugih.

Ne kažem da je nemoguće, ali meni ta priča da je sve to zbog NN-a ne pije vodu. Rekao sam već - danski rast a nemački pad kreće pre kovida, ozempika, popularnosti EV i jeftine konkurencije iz Kine. I opet - ne znamo odakle silaze NN lekovi, koji procenat ide iz Danske, koji iz Irske, koji iz USA. Jedino po radnoj snazi znamo otrpilike da im je u Danskoj nešto ispod 15%. Teško mi je da prihvatim da malo manje od 10.000 zaposlenih može da poveća vrednost proizvedenih dobara države od 5 miliona 50% za 10 godina, i to dok su sve ostale najveće firme u toj državi takođe u svestkom vrhu i najblaže rečeno, nemaju problema da zarade, šire se i kupuju konkurenciju (Lego, Velux, Carlsberg...). I još NN nije bio nepostojeća kompanija, oni su i pre 7-8 godina bili ogromni, mada jesu od tada povećali prihode triput. Taj njihov rast, i to kao grupe, pošto ne znamo podatke samo za Dansku, što onaj grafik prikazuje je na granici da bude dovoljan za ovih 50%. Pa ispada da svi ostali nisu doprineli uopšte, i da su u padu, što nije tačno. Što nas vraća na pitanje - šta to Nemačku sprečava da ima rast kao Danska, čak iako izuzmemo automobilsku industriju.

Edited by Engineer

24 minutes ago, Engineer said:

šta to Nemačku sprečava da ima rast kao Danska

Visoka korupcija i ogromna administracija. Sve se radi sporo i skupo, vise se vodi racuna o formi nego sustini.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.