Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Deutschland

Featured Replies

Pa eto vidiš čovek radi sedam dana u nedelji

• Replies 3.3k
  • Views 327.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @zorglub Vrlo zanimljiv grad, univerzitetski centar. Ima imigranata, uglavnom bledolikih, ex SSSR ima i Balkanaca. imaju Vijetnamce jos iz vremena DDR. Imaju fabrika, nov stadion.Vlasnik Red Bu

• jedna zanimljivost, za ove koji ne prate   trenutno na ZDFu, uživao u studiju, kandidati iz svih većih partija, njih 8, komentarišu rezultate i lepo i civilizovano diskutuju o daljim koracim

Posted Images

shining example za 6 pardon 7 9 9

Jos nisam dobio faks o njegovoj poseti Kini, tako da ne znam o cemu pricate

20 minutes ago, Baldrick S. said:

Jos nisam dobio faks o njegovoj poseti Kini, tako da ne znam o cemu pricate

Ukidaju vam fakseve, to je.

• 2 weeks later...

Odlicno su prosli zeleni.

Prosle nedelje sam bila kuci u BW (Bodensee), komsinica stara Nemica, beamterka, prethodno veliki fan Zelenih, silno bila razocarana njima i nije im predvidjala bas (ovakvu, ili nikakvu) pobedu.

FDP propo

AfD (ne)ocekivano porastao

Prosli izbori

Party

Greens

CDU

AfD

Last election

58 seats, 32.6%

42 seats, 24.1%

17 seats, 9.7%

Seats before

57

43

17

ignorisite seats before, ubija me edit

chart_1940753.jpg

Edited by Baldrick S.

Plavi samo duplo više nego prošli put pre 5 godina, takbir

grad minhen ide u drugi krug. SPD kandidat male preko 30%, zeleni malo ispod 30%, CSU na 21%. afd kandidat na 4,4%

Ok tekst, generalno je u pravu. Mada ovo me mnogo nervira

“We breathe far too much nitrogen on our streets, and transport remains one of the sectors contributing most to the climate crisis. Consumers still can't afford EVs because they are not being produced – at least not by German manufacturers.”

Privatni automobili su kap u moru, čak i da preko noći svi pređemo na EV. A tek da EV nisu jeftini jer i Nemci ne prave. Pa Nemačka ne pravi jeftine automobile već 40 godina. I sve ovo ne bi bio problem da to što prave i za šta lobiraju vredi nečemu. Nego je sve đubre, i to skupo.

Nije mi jasno otkud Danskoj ovakav rast? Tamo je sve skuplje nego u Nemačkoj, kako se njima isplati da bilo šta prave

Slowing production

w=1536,f=avif

19 minutes ago, Engineer said:

Nije mi jasno otkud Danskoj ovakav rast? Tamo je sve skuplje nego u Nemačkoj, kako se njima isplati da bilo šta prave

Ozempic/ Novo Nordisk. Dok ih ne pojedu genrics i ostale alternative.

13 hours ago, Mel said:

Ozempic/ Novo Nordisk. Dok ih ne pojedu genrics i ostale alternative.

imaju razvijenu industriju "elektrana" na vetar, turbine, agregate, pa grundfos. a koliko se secam tokom pandemije su prodali cudo respiratora.

Opet se nešto ne slaže. Prvo, i Nemačka ima odlične firme u svim tim industrijama, osim Lego :) Možda Bayer nema ozempik, ali nerealno mi je da samo to pravi takvu razliku, da ovi beleže milijarde proifta, a ovi drugi milijarde gubitka. Cene svega (energenata, ljudi, poreza, sirovina) su iste ili veće u Danskoj. Pritom NN, kao i svi ostali, dobar deo proizvodnje, ako ne i većinu ima van Danske, tako da te silne milijarde i vrednosti danskih kompanija nisu u ovom grafiku. Pisalo se da neke grane nemačke industrije beleže rast, ali to izgleda nije dovoljno da povuče ove gubitaše

Druga stvar koja se vidi na grafiku je da je pad krenuo u drugoj polovini 2018. I to veći od EU proseka. Dok su imali jeftine energente, a na tržištu nije bilo jeftinih kineskih elektoautomobila, velikih ratova i političkih sukoba, ozempika na pijaci, AI buma, haosa u logistici i snabdevanju i svega što sad krive. Imalli su idealne uslove i opet nije funkcionisalo. Naravno da im trenutno stanje ne ide na ruku, ali to ne može biti uzrok, već samo otežavajuća okolnost za oporavak, ako ga bude.

Grafikon pokazuje rast, tj. relevantna je početna tačka. Ako je "manufacturing" bio drastično manji pre 10 godina u Danskoj nego u Nemačkoj, onda Novo Nordisk kao jedan od većih proizvođača lekova u svetu može značajno da promeni statistiku u maloj zemlji. To je dvosekli mač, prošle godine su revidirali procenu rasta BDP-a i sad su prosečni na EU nivou, jer Novo Nordisk više ne raste ili makar ne tako eksplozivno kao ranije.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.